Liderul de necontestat al muzicii progresive scoţiene, Gentle Giant, este una dintre cele mai complexe şi mai îndrăzneţe trupe ale anilor ‘70. Super-grup la numai cinci milioane de locuitori, grupul fraţilor Shulman, Derek, Ray and Phil, a combinat cu mult rafinament hard-rock-ul cu muzica clasică, descoperind noi căi de exprimare art-rock şi un sound propriu, unic în istoria de peste patruzeci de ani a genului progresiv. Încadrat de stilişti în subgenul Cantenbury, muzica grupului Gentle Giant poate fi caracterizată ca un puzzle muzical, împărţit în sonorităţi specifice rock-ului, jazz-ului, blues-ului, muzicii clasice sau chiar medievale. O viziune cu totul nouă şi un nou stil, bazat pe o virtuozitate instrumentală şi vocală, aranjate armonios într-o mixtură autentică de polifonii complicate şi acorduri aparent disonante.
Un nume care cu siguranta reprezinta expresia cea sugestiva a genului progresiv. Incadrat de stilisti in subgenul art-rock (a.k.a. simfonic rock),KING CRIMSON marcheaza limitele acestui curent foarte iubit de majoritatea fanilor devotati acestui gen muzical. O creatie plina de expresie orchestrala, virtuozitati solistice impresionante, intrepatrunse de minunate pasaje lirice, de expresie filozofica sau suprarealista.
Renaissance sau, inima fierbinte a folk-rock-ului britanic, aşa s-ar putea pe scurt caracteriza acest minunat grup de muzică progresivă ce-a revenit în 2000, cu un nou album de studio şi un dublu în concert, după o despărţire de 17 ani. Trupa a realizat 2 albume între ‘69–‘72 cu prima componenţă şi 9 albume de studio, un album de rarităţi, două antologii şi două duble live-uri cu cea de-a doua, între 1973 şi 1983. Alte numeroase albume de concerte, compilaţii şi diverse retrospective au apărut în ultimii ani şi probabil că vor mai apare odată cu noul reviriment cultural şi noile regăsiri ale muzicii Rock.