Petrică Andrei a triumfat în deschiderea seriei de concerte Arcub. 28 februarie 2024, o dată care va rămâne adânc întipărită în memoria auditoriului prezent, dar şi în analele jazzului românesc, recitalul trioului fiind înregistrat pentru un viitor live album, PETRICĂ ANDREI TRIO – Joy of Life. Încântatoare expresivitate a trioului este înfăţişată sublim, atât prin emoţionalul regal pianistic, oferit ca de fiecare dată de mâinile fermecate ale piteşteanului Petrică Andrei (n. 18 februarie 1975), cât şi de excepţionalele intervenţii la contrabas, Ionuţ Baranga (n. 1971, Iaşi) şi baterie, Vlad Popescu (n. 21 iulie 1977, Bucureşti). Joy of Life este o stare de bucurie şi plăsmuire jazzistică, ce adună atât nestemate compoziţionale semnate de Petrică Andrei (Power of Blues, Nostalgia, Acuerdos Gitanos), cât şi interpretări rafinate ale unor celebre hituri româneşti sau internaţionale (Hora lui Ionică, Cole Porter etc). A fost un recital extraordinar susţinut de trei mari personalităţi ale jazzului românesc. BRAVOS!
Petrică Andrei este absolvent al Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din orașul natal și al Universității Naționale de Muzică din București. I-a avut ca mentori pe Anton Șuteu şi Marius Popp şi a debutat la Festivalul Internaţional de Jazz „Sibiu ’93” unde a primit Premiul I (alături de basistul Cătălin Rotaru și bateristul Dan Teodorescu). Are un impresionant palmares ce cuprinde extraordinare recunoaşteri în ţară şi în afara ei: Cluj (1994), Costineşti (1999), Vilnius (1993), Bilbao (1998), Paris (Concursul „Martial Solal” – 1998). În cadrul ansamblului Junior Cromatic Big Band, dirijat de Marin Petrache Pechea, a luat parte la un turneu în Elveția și a apărut – inclusiv cu trioul propriu, la Expoziția Mondială de la Hanovra, recitalurile sale fiind preluate și difuzate de televiziunile germane ZDF și N3 (2000). La acestea se adăugă două premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (în 2001 şi 2006) pentru discurile numite Tribute To Herbie şi Joy Of Life. Are nenumărate înregistrări radio și apariții la televiziune sub genericele emisiunilor: Marele Jazz, Taverna, Stele de cinci stele, Unora le place, Noapte indigo. A colaborat cu interpreți de marcă din jazz: Garbis Dedeian, Aura Urziceanu, Anca Parghel, Decebal Bădilă, Cristian Soleanu, Marin Petrache Pechea, Tudy Zaharescu, Nicolas Simion, Vlad Popescu, Peter Herbolzheimer, Olivier Gatto, Wolfgang Diefenbach, Barry Altschul, Richard Galliano, Roby Lakatos. Are singura orchestră din România care a cântat cu unii dintre cei mai cunoscuţi artişti din lume: Mariah Carey, Robbie Williams, Nicole Scherzinger, Leona Lewis, Engelbert Humperdink! ”O forță creativă ce îmbină istoria cu calitatea într-un mod remarcabil!”
Ionuț Baranga are o carieră muzicală laborioasă, de peste 30 de ani. Cu abordări stilistice diverse, de la muzica clasică la jazz, profesorul Ionuț Baranga este considerat ca fiind “unul dintre cei mai buni şi mai eficienți solo contrabasiști și șefi de partidă, cu muzicalitate și înțelegere a discursului și funcției de orchestrant.” (Jaap van Zweden). A studiat cu profesori proeminenți de contrabas: prof. Silvius Varvaroi, în cadrul Colegiului Naţional de Artă “Octav Băncilă” din Iași, prof. Ioan Cheptea la “Universitatea Națională de Muzică” din București, ulterior perfecționându-se în arta interpretativă împreună cu prof. Ovidiu Bădilă, la Universitatea de Muzică din Trossingen, Germania. Performanțele sale artistice și pasiunea pentru jazz l-au propagat în elita jazzului european, fiind invitat la doar 23 de ani să ocupe postul de șef partidă contrabas și solo – contrabasist în cadrul “Royal Flemish Philarmonic”, Belgia – Antwerpen, unde activează și în prezent. A mai fost invitat permanent ca solo – contrabasist la multe orchestre prestigioase din Olanda, Franța, Belgia, Germania precum: Netherlands Philharmonic Orchestra, La Monnaie / De Munt, Rottherdam Philharmonic Orchestra, Orchestra Naționala a Belgiei, Orchestre National de Lille – Franta, Brussels Philharmonic, NDR Kölner Philharmonie, South Netherlands Philharmonic, Het Residentie Orkest – Haga, unde a cântat sub bagheta unor mari dirijori ca: Jaap van Zweden, Yannick Nezet – Seguin, Valery Gergiev.
Vlad Popescu este un baterist cu mare experienţă, prima sa recunoaştere datând din 1992 cu celebrul nostru Big Band Radio, o colaborare neîntreruptă până în anul 2011. Din 1996 a devenit percuționist secund al Filarmonicii „George Enescu”. A evoluat în toate edițiile de până acum (2000-2005) ale Festivalului Internațional de Jazz de la București, fie alături de notabili muzicieni români și străini (în 2002, alături de pianistul italian Guido Manusardi; în 2003, împreună cu formația trompetistului francez Michel Marre și grupul East Village; în 2004 – împreună cu Decebal Bădilă, această colaborare fiind reeditată și în 2005, când din grup a făcut parte și virtuozul chitarist brazilian Marcinho Eiras), fie ca lider de proiect, la ediția 2004. A fost solicitat în mai multe rânduri, pentru contribuții live, de profesorul și dirijorul american Tom Smith. Vlad Popescu este fondatorul și coordonatorul proiectului Stagiunea de Jazz, ce s-a derulat, până la începutul pandemiei, în parteneriat cu Teatrul ACT, proiect produs de Societatea Română de Radiodifuziune. Din anul 2004 și până în prezent este cadru didactic în cadrul Universității Naționale de Muzică București, fiind în prezent lector universitar doctor în cadrul departamentului de jazz/muzică ușoară.
Următoarea provocare jazzistică se va petrece pe 27 martie 2024 cu Emil Bîzgă, Alex Pădureanu, Ciprian Parghel şi Claudiu Purcărin.
Radu Lupaşcu
1 martie 2024