„Marcian Petrescu are bluesul în sânge!”
Aproape fără să gândesc, am emis această propoziție deunăzi, într-o discuție amicală, venind vorba despre magnificul „vrăjitor” al muzicuței. Observația, ca un adevăr înțeles de la sine, s-a coagulat în mintea mea de-a lungul sfertului de veac de când îl știu pe Marcian. Unii au bluesul în palme, alții în gură, majoritatea în suflet. Îi recunoști ascultându-i, nu neapărat prin cluburile ori pe scenele unde își câștigă faima și, câțiva dintre ei, existența. Eu prefer să le primesc darul ștanțat în spirală pe un disc: vinil, blu-ray sau CD. O fi comoditate din partea mea, dar știu că nu toți muzicienii profesioniști sunt gata să-și rupă sufletul pe scenă, într-o clipă de inspirație divină, uimind ascultătorii prezenți în sală ori pe cei care își rezervă plăcerea să „disece” ulterior înregistrarea.
Membru fondator al grupului Trenul de Noapte, muzician instrumentist (muzicuţă), cel mai bun instrumentist de gen din România. Profesor de muzicuţă, tehnician reparator, customizer de muzicuţe şi om de radio. Ascultă blues de la vârsta de 12 ani! S-a născut sub semnul Capricornului, pe data de 1 ianuarie 1974, în Buşteni, jud. Prahova. A început studiul muzicuţei ca autodidact în anul 1996, iar între 1998 şi 2000 a condus, în oraşul Oneşti, prima sa formaţie numită Blues Syndicate. Un muzician român pasionat de "Blues to the bone". O poveste adevărată de blues. Al patrulea album din discografia lui Marcian Petrescu este, de fapt, primul album solo. Împreună cu trupa sa, Trenul de Noapte, a realizat Dependent de blues în anul 2007, iar sub numele Marcian Petrescu & Trenul de Noapte, alte două albume, Poveștile bluesului / Blues Stories în 2009 și DesCântece de blues peste trei ani. O prezentare succintă, făcută chiar de el, ne introduce în universul său muzical:
Valerian Răcilă s-a născut la 13 mai 1953, la Iași, a copilărit la Vatra Dornei, a mai locuit la Botoșani și s-a stabilit la Sighișoara, unde domiciliază în prezent. A absolvit Facultatea de Psihologie-Sociologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, după care a fost actor la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, între anii 1979 și 2002. Cântă blues încă din liceu și a editat două albume, fiindu-i atribuit supranumele „SirBlues”. Despre fenomenul hippie, care a luat ființă în Statele Unite la începutul anilor ’60 și apoi s-a răspândit în multe țări, mi-a vorbit într-un interviu realizat la 5 februarie 2000, la Botoșani.
Citește mai mult: „Cred că abia acum încep să devin cu adevărat hippie.”