Înapoi în viitorul apocaliptic, cu speranță și cu „rugăciunea unui rocker” în suflet.
De la balconul Operei din decembrie ’89 se aud parcă și acum acordurile de chitară ale inconfundabilului Ilie Stepan, omul care a riscat totul pentru a cânta „Deșteaptă-te române”- imnul care a trezit o lume întreagă la realitate, care a făcut mii de oameni să vibreze și să lupte pentru libertate. După 35 de ani, notele altora parcă s-au mai stins de pe portativ, dar muzica rock dovedește în continuare că nu a închis ochii niciodată.
PRO Musica, unul dintre cele mai longevive, mai performante și mai reprezentative nume din peisajul muzicii contemporane românești, sărbătorește 52 de ani – ceasul existențial al grupului este pornit în 15 ianuarie 1973, când PRO Musica a debutat pe scena Liceului Pedagogic din Timișoara, cu un concert de compoziții proprii pentru a ilustra muzical lirica eminesciană. După jumătate de secol de activitate, grupul pregătește pentru anul 2025 un cuprinzător proiect care include realizarea filmului documentar PRO Musica 5.1 – Vreme trece, vreme vine, publicarea volumului PROMusica - Logica timpului – Texte, îngrijit de Marian Odangiu, și lansarea cvadruplului CD „ThebestofPROMusica” (cu 61 dintre piesele grupului, din toate perioadele). Un prim pas din această listă a evenimentelor culturale deosebite, care încununează redutabila carieră artistică a grupului timișorean, îl reprezintă și lansarea piesei AnteApocalipsa – Rugăciunea unui rocker.
Alexandra Tinker (născută Zlătior) – profesoară de pian în Londra și pianist concertist – e originară din România. E căsătorită cu pianistul și compozitorul Nathan Tinker și adesea concertează împreună, ca Passepartout Piano Duo. Toamna aceasta, va putea fi ascultată live, cu ocazia lansării albumului soțului ei, intitulat From (2024), unde colaborează la piesa Dance.
Trupa Meșterii Rock a lansat primul lor album, Cavalcada, pe 17 aprilie 2024, la The Pub – Universității. A fost un debut grandios, energic, cu un public minunat, bucuros de reîntâlnirea cu un fost membru de bază al celebrei trupe PHOENIX. Acest proiect s-a născut din nevoia de diversitate muzicală, în care Ioji Kappl l-a cooptat pe Nicu Patoi, recunoscut ca unul dintre cei mai talentați chitariști români, alături de Narcis Tran Korsar și Codruț Croitoru, doi tineri muzicieni care aduc prospețime și entuziasm proiectului prin voci puternice și versatilitate. Această echipă impresionantă este completată de profesionist al ritmului, excepţionalul toboşar Marcel Moldovan.
Citește mai mult: Un comentariu despre album şi un răspuns de la Ioji Kappl!