Arta Sunetelor

 

Woodstock 50: declasificarea (partea I)

Dacă au trebuit să treacă 50 de ani de la desfășurarea legendarului festival pentru ca, în sfârșit, să apară oficial o versiune audio 99.99% completă, ne putem gândi că s-a plecat și în acest caz de la legea protejării secretului de stat, sau ceva asemănător. România are și ea o asemenea prevedere legislativă, Hotărârea nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate. Ne ducem așadar direct la articolul 12 din secțiunea 1 care stabilește nivelul de secretizare după importanța informațiilor respective, după cum urmează:

- 100 de ani pentru informațiile clasificate strict secret de importanță deosebită;

- 50 de ani pentru informațiile clasificate strict secret;

- 30 de ani pentru informațiile clasificate secret.

Ce poate fi mai clar decât atât? Oricum, în ceea ce privește muzica pop-rock autohtonă, nu prea au existat motive de clasificare fiindcă era pusă în pericol siguranța statului. Fenomenul era destul de bine controlat și multe lucruri care au părut la un moment dat pline de îndrăzneală, s-au făcut “cu voie de la stăpânire”, să nu ne îmbătăm cu apă rece! O frondă muzicală extinsă autentică nu s-a putut închega înainte de 1989, iar cei care au ieşit din rând într-un moment sau altul au făcut-o pe cont propriu, cei mai mulţi dintre ei luând calea străinătăţii; unii au făcut carieră muzicală acolo, ruptă însă de realităţile româneşti care nu interesau aproape de loc pe cetățeanul obișnuit din Occident. Mărturiile lui Nicu Covaci nu cred că pot fi puse la îndoială. Cenaclul Flacăra, atât de lăudat pentru „îndrăzneala” de a spune unor lucruri pe nume în contextul dat, s-a stins ca o lumânare suflată de furtuna violentă care a măturat stadionul din Ploieşti. A protestat cineva? Protestele studenţilor de la Bucureşti şi Iaşi din anii '80 au fost legate de altfel de lipsuri – apa caldă, curentul, căldura, nu de lipsa muzicii de protest.

Nu există nici o îndoială că Festivalul de la Woodstock din 1969 nu are nimic de ascuns, nu are în spate nici o conspirație politică care să fi constituit pentru America un pericol potențial în cazul în care s-ar fi dat pe față aspecte mai umbroase ale adevăratului scop al organizării lui. Nu este mai puțin adevărat că salba de festivaluri începută la Monterey în vara lui 1967 care a culminat cu cel de la Woodstock și s-a încheiat dramatic la Altamont, a atras atenția autorităților care nu vedeau cu ochi foarte buni înmulțirea acestor nuclee de rezistență prin artă în jurul cărora sute de mii de tineri contestau prin muzică și atitudine politica oficială a statului. Statele Unite intraseră în Vietnam într-o aventură sângeroasă și costisitoare care a cerut o prezență din ce în ce mai numeroasă a armatei americane în jungla și orezăriile acestei îndepărtate țări, cu importante pierderi materiale și umane. În aprilie 1969 prezența militară americană atinsese vârful, 543.000 de militari, pe fondul unei creșteri semnificative a intensității protestului antirăzboi acasă și în lume, potențat de aflarea adevărului despre masacrul de la My Lai din 16 martie 1968, în care militari americani au omorât câteva sute de țărani sud-vietnamezi nevinovați, bărbați, femei, copii și nou născuți laolaltă, considerat de presă cel mai șocant episod din acest război. Un alt episod care a stârnit mânie și un val de proteste este cunoscut sub numele Afacerea Beretele Verzi din 1969 în care militari ai forțelor speciale au arestat și executat un agent dublu sud-vietnamez la ordinul colonelului Robert Rheault, arestat pe 6 august 1969. A crescut semnificativ numărul tinerilor care refuzau să se prezinte la încorporare fie obținând scutiri medicale, unii pe drept, alții prin pile și relații, fie emigrând în Canada sau Suedia. Un studiu din 1978 al unei comisii prezidențiale considera că 210.000 de americani au refuzat să se prezinte la încorporare, iar 30.000 au părăsit țara. La Woodstock nu au existat manifestări explicite anti-război, dar ecourile acestuia s-au făcut simțite în prestația unora dintre artiștii invitați.

Joan Baez a fost îndelung aplaudată atunci când a povestit audienței că soțul ei, jurnalistul și scriitorul David Harris, a fost arestat în iulie și condamnat la trei ani de închisoare fiindcă a refuzat să se prezinte la încorporare, îndemnând și alți bărbați să procedeze la fel. Copilul lor, Gabriel s-a născut câteva luni mai târziu, în decembrie 1969.

Country Joe McDonald a urcat pe scenă sâmbătă 16 august interpretând în finalul recitalului său compoziţia I-Feel-Like-I’m-Fixin’-to-Die Rag, unul dintre cele mai populare cântece de protest împotriva războiului din Vietnam, compus și înregistrat în 1967, o piesă clasică a erei contraculturii. A înterpretat-o din nou duminică 17 august, de această dată în formula Country Joe & The Fish.

Jimi Hendrix a închis festivalul în dimineaţa zilei de luni 18 august la ora 9.00 cu un setlist de 18 piese, între ele o interpretare absolut dramatică a imnului Statelor Unite, The Star-Spangled Banner, îmitând la chitara sa zgomotul bombelor în cădere, al exploziilor, al sirenelor, o trimitere evidentă la Vietnam în contrast cu mesajul de mândrie patriotică al textului.

Aşadar, întrucât nu există nici o reglementare legislativă care să considere ca strict secret acest eveniment desfăşurat în perioada 15-17 august 1969 care să fi necesitat 50 de ani până la completa sa desecretizare, nu ne rămâne decât să căutăm în altă parte în încercarea de a desluşi de ce a fost nevoie de jumătate de secol pentru a edita integral înregistrările audio.

Marile festivaluri ale verii și toamnei anului 1969 în America

Cea de-a doua jumătate a anului 1969 a fost martora organizării pe teritoriul Statelor Unite a nu mai puțin de șase importante festivaluri rock sau care implicau și muzică rock. În acest șirag, cine ar fi visat că unul dintre ele, cel de la Woodstock, va avea un ecou atât de puternic în timp, fiindcă din punct de vedere al participării și celelalte au adus pe scenă nume foarte importante ale momentului şi un public numeros.

Newport ’69 – 20-22 iunie 1969, Devonshire Downs, Northridge, California, parte a campusului California State University.

Foto Woodstock 50 - 1.jpg


Spectatori – 150.000 / 200.000. Participanţi: The Jimi Hendrix Experience / Taj Mahal / Creedence Clearwater Revival / Jethro Tull / Spirit / Joe Cocker / Southwind / Ike & Tina Turner / The Rascals / Johnny Winter / The Byrds / Booker T & The MG’s / Eric Burdon & War / Albert King / Edwin Hawkins Singers / Albert Collins /Brenton Wood / Buffy Sainte-Marie / Charity / Friends of Distinction / Lee Michaels / Love / Steppenwolf / Sweetwater / The Chambers Brothers / The Flock / The Grass Roots / Marvin Gaye / Mother Earth / Poco / Three Dog Night . Desfăşurarea a fost marcată de o serie de violenţe, au fost forţate barierele. Pentru securitatea desfăşurării s-a apelat la banda de motociclişti Street Racer.

Foto Woodstock 50 - 2.jpgMississippi River Festival - 20 iunie-27 iulie 1969, Southern Illinois University Edwardsville, Edwardsville, Illinois. A fost un festival cu o desfăşurare aparte, timp de 27 de zile, dedicat unui repertoriu divers stilistic – rock, folk, bluegrass şi muzică clasică, cu 12 ediţii între 1969 şi 1980. În 1969 partea de muzică clasică a fost asigurată de Saint Louis Symphony Orchestra care a cântat în 17 zile diferite. Nu au fost niciodată mai mult de două recitaluri pe zi. Au mai fost prezenţi The Band, Buffy Sainte-Marie, The Paul Butterfield Blues Band, Aorta, Janis Joplin, Arlo Guthrie, Joni Mitchell, Blues Image, Iron Butterfly, Bob Dylan, Ian & Sylvia, Eddie Fisher, Richie Havens, Joan Baez.

Foto Woodstock 50 - 3.jpgDenver Pop Festival - 27-29 iunie 1969, Mile High Stadium, Denver, Colorado. Spectatori – cca. 50.000. Au participat Big Mama Thornton, The Flock, Three Dog Night, Frank Zappa & Mothers of Invention, Iron Butterfly, Aorta, Zephyr (cu Tommy Bolin), Poco, Johnny Winter, Tim Buckley, Creedence Clearwater Revival, Aum, Rev.Cleophus Robinson, Joe Cocker, The Jimi Hendrix Experience.

Foto Woodstock 50 - 4.jpgNewport Jazz Festival – 3-6 iulie 1969, Newport, Rhode Island. Spectatori – 78.000. A fost un experiment, fiindcă a adus pe aceeaşi scenă jazz, soul şi rock, fiecare cu publicul său. Au fost invitaţi Jeff Beck, Blood,Sweat & Tears, Ten Years After, Jethro Tull, John Mayall, Sly & The Family Stone, James Brown, B.B. King şi Led Zeppelin. Atmosfera generală a fost foarte prietenoasă, dar nu au lipsit incidentele. Circa 50.000 de spectatori nu au putut obţine bilete şi au ocupat o colină din apropiere, iar weekendul a fost marcat de tulburări, inclusiv prăbuşirea gardului împrejmuitor. Pentru a reduce presiunea, producătorul George Wein a anunţat anularea concertului grupului Led Zeppelin. Ca urmare, o parte din public a plecat, iar Led Zeppelin a urcat pe scenă.

Foto Woodstock 50 - 5.jpgAtlanta Pop Festival – 4-5 iulie 1969, Atlanta, Georgia. Spectatori – 150.000. S-a desfăşurat în acelaşi timp cu festivalul de jazz de la Newport. Manifestarea a avut doar două ediţii, în 1969 şi 1970. De fapt, oraşul Atlanta nu a coincis cu locul exact de desfăşurare aflat la douăzeci de mile mai la sud, pe Atlanta International Raceway de lângă oraşul Hampton. Condiţiile meteo au fost infernale, cu temperaturi de 38 grade Celsius şi s-a apelat la pompieri pentru a crea o ploaie artificială. Nu s-au semnalat incidente, desfăşurarea a fost paşnică. Au urcat pe scenă Blood,Sweat & Tears / Booker T & the MG’s / the Butterfield Blues Band / Canned Heat / Chicago Transit Authority / Joe Cocker / Creedence Clearwater Revival / The Dave Brubeck Trio with Jerry Mulligan / Delaney and Bonnie & Friends / Grand Funk Railroad / Ian & Sylvia / Tommy James & the Shondells / Janis Joplin / Al Kooper / Led Zeppelin / Pacific Gas & Electric / Johnny Rivers / Spirit / The Staple Singers / Sweetwater / Ten Wheel Drive / Johnny Winter.

Foto Woodstock 50 - 6.jpgLaurel Pop Festival – 11-12 iulie 1969, Laurel Race Course, Laurel, Maryland. Au participat Buddy Guy, Al Kooper, Jethro Tull, Johnny Winter, Edwin Hawkins Singers, Led Zeppelin, Jeff Beck, Ten Years After, Sly & the Family Stone, The Mothers of Invention, Savoy Brown Blues Band şi Guess Who.

Foto Woodstock 50 - 7.jpgMidwest Rock Festival – 25-27 iulie 1969, State Fair Park, West Allis, Wisconsin. Au urcat pe scenă Led Zeppelin, Buffy Sainte-Marie, The First Edition, Sweetwater, Pacific Gas & Electric, S.R.C., Shag, Jethro Tull, Blind Faith, Jeff Beck, Delaney and Bonnie & Friends, Taste, John Mayall & The Bluesbreakers, MC5, Johnny Winter, Joe Cocker & The Grease Band, Bob Seger System, Jim Schwall Blues Period, Zephyr şi The Litter.

Foto Woodstock 50 - 8.jpgSeattle Pop Festival – 25-27 iulie 1969, Woodinville, Washington. Spectatori – între 50.000 şi 70.000. S-a desfăşurat în acelaşi timp cu Midwest Rock Festival. Organizator şi promotor a fost Boyd Grafmyre. Securitatea şi ordinea au fost asigurate fără incidente de Black Panthers. Led Zeppelin a strălucit pur şi simplu, depăşind mult aşteptata prezenţă a grupului The Doors. Iată cum a arătat scena în cele trei zile: Crome Syrcus, Bo Diddley, Flying Buritto Brothers, Ten Years After, Guess Who, Murray Roman, Albert Collins, Santana, Youngbloods, Tim Buckley, It’s A Beautiful Day, Chuck Berry, The Byrds, Floating Bridge, Charles Lloyd, The Flock, Ike & Tina Turner Revue, Lonnie Mack, Chicago Transit Authority, Blacksnake, Spirit, Vanilla Fudge, Led Zeppelin, Lee Michaels, The Doors.

Foto Woodstock 50 - 9.jpgAtlantic City Pop Festival – 1-3 august 1969, Atlantic City, New Jersey. Spectatori, peste 100.000. Scena a fost proiectată de celebrul arhitect american Buckminster Fuller, inventatorul domului geodezic. Au confirmat participarea în ordine alfabetică: Aum / Booker T & the MG’s / Tim Buckley / Butterfield Blues Band / The Byrds / Canned Heat / The Chambers Brothers / Chicago Transit Authority / Joe Cocker / The Crazy World of Arthur Brown / Creedence Clearwater Revival / Crosby,Stills & Nash / Cass Elliott / Iron Butterfly / Jefferson Airplane / Dr.John the Night Tripper / Janis Joplin / B.B. King / Lighthouse / Little Richard / Looking Glass / Lothar and the Hand People / Mississippi Fred McDowell / Hugh Masekela / Buddy Miles / Joni Mitchell / The Mother of Invention / Tracy Nelson & Mother Earth / Procol Harum / Buddy Rich Big Band / Biff Rose / Santana / Sir Douglas Quintet / Three Dog Night / Johnny Winter. Pe scenă nu a putut urca Crosby,Stills & Nash datorită unor probleme de sănătate pentru Graham Nash, Moody Blues a fost anunţat, dar nu a venit, iar Johnny Winter nu a putut cânta din cauza unor probleme tehnice ale echipamentului de scenă.

Foto Woodstock 50 - 10.jpgWoodstock Music and Art Fair – 15-17 august 1969, Bethel, New York. Spectatori, peste 400.000. Au urcat pe scenă Richie Havens / Swami Satchidananda / Sweetwater / Bert Sommer / Tim Hardin / Ravi Shankar / Melanie / Arlo Guthrie / Joan Baez / Quill / Country Joe McDonald / Santana / John Sebastian / Keef Hartley Band / The Incredible String Band / Canned Heat / Mountain / Grateful Dead / Creedence Clearwater Revival / Janis Joplin with Kozmic Blues Band / Sly & The Family Stone / The Who / Jefferson Airplane / Joe Cocker & The Grease Band / Country Joe and The Fish / Ten Years After / The Band / Johnny Winter / Blood, Sweat & Tears / Crosby,Stills, Nash & Young / Paul Butterfield Blues Band / Sha Na Na / Jimi Hendrix/Gypsy Sun & Rainbows. O parte dintre artiştii şi grupurile care au urcat pe scenă trecuseră deja prin unul sau mai multe festivaluri ale verii, fiind familiarizate cu problemele specifice de organizare şi sonorizare: Sweetwater au cântat la Newport '69 şi Atlanta, Santana la Atlantic City, Canned Heat la Atlanta şi Atlantic City, Creedence Clearwater Revival la Denver şi Newport '69, Atlanta şi Atlantic City, Janis Joplin la Atlanta şi Atlantic City, Sly & The Family Stone la Newport Jazz și Laurel, Jefferson Airplane la Atlantic City, Joe Cocker a bifat şi el Denver, Laurel, Midwest, Atlanta şi Atlantic City, Ten Years After la Newport Jazz și Laurel, Johnny Winter la Laurel, Denver, Midwest, Newport '69, Atlanta şi Atlantic City (unde nu a putut cânta), Blood, Sweat & Tears la Newport Jazz şi Atlanta, Crosby,Stills & Nash la Atlantic City, Paul Butterfield Blues Band la Atlanta şi Atlantic City, iar Jimi Hendrix la Denver şi Newport '69. Se poate lesne remarca comunitatea relativ compactă a artiştilor, cam aceiași, care a populat timp de aproape trei luni scenele acestor manifestări şi, cunoscându-le muzica, putem aprecia şi care au fost stilurile muzicale impuse publicului, în condiţiile în care nu a fost timpul fizic necesar pentru a schimba semnificativ setlisturile şi interpretarea. Dacă judecăm după aceste criterii, ne putem întreba de ce a fost festivalul de la Woodstock diferit de tot ceea ce s-a întâmplat înainte şi a rămas pentru posteritate un eveniment irepetabil! Richie Havens a dat explicația: La Woodstock n-a fost vorba despre sex, droguri şi rock & roll. A fost despre spiritualitate, despre iubire, despre participare, despre întrajutorare, despre traiul în pace şi armonie”.(Elliott Landy – Woodstock 69, the First Festival. 3 Days of Peace and Music, A Photo Commemorative, Ravette Publishing, Ltd., 2009).

După Woodstock

Texas International Pop Festival – 30 aug.-1 sept. 1969, Lewisville, Texas.

Foto Woodstock 50 - 11.jpg

Spectatori – cca. 150.000. Festivalul începea la ora 16 în fiecare zi, Grand Funk Railroad, rebotezat Grand Funk Railway a cântat în deschidere în toate cele trei zile, iar B.B.King în fiecare noapte. Sonorizarea a fost de foarte bună calitate. Au cântat Grand Funk Railroad, Canned Heat, Chicago Transit Authority, James Cotton Blues Band, Janis Joplin, B.B. King, Herbie Mann, Rotary Connection, Sam & Dave, Delaney and Bonnie & Friends, The Incredible String Band, Led Zeppelin (anunţat ca The Led Zeppelin), Johnny Winter, Nazz, Sly & The Family Stone, Spirit, Sweetwater, Ten Years After şi Tony Joe White. Pe 29 ianuarie 2010, Texas Historical Commision a aprobat marcarea locului festivalului ca simbol istoric lângă Hebron Station.

Foto Woodstock 50 - 12.jpgNew Orleans Pop Festival – 30 aug.-1 sept. 1969, Prairieville, Louisiana. Spectatori – cca. 30.000. Scena a fost amplasată pe Louisiana International Speedway. Au urcat pe ea în jur de 26 de grupuri, din care şapte au fost prezente şi la Woodstock: White Fox, Snow Rabbit, Deacon John and the Electric Soul Train, Whizbang, Axis, Tyrannosaurus Rex, It’s A Beautiful Day, Flower Power, Spiral Starecase, Oliver, Smyth, The Youngbloods, Country Joe & The Fish, The Byrds, Canned Heat, Iron Butterfly, Janis Joplin, Santana, Potliquor, Cat Mother and the All Night Newboys, Chicago, Lee Michaels, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Dr.John VooDoo Show. Unele grupuri au cântat în fiecare zi. Doug Kershaw, originar din Louisiana, a cântat şi el, dar nu a fost menţionat pe listă.

Foto Woodstock 50 - 13.jpgSky River Rock Festival and Lighter Than Air Fair – 30 aug.- 1 sept. 1969, Tenino, Washington. Au fost patru ediţii ale acestui festival, prima între 31 aug.– 2 sept. 1968 într-o plantație de zmeură de lângă Sultan, Washington. A fost primul festival hippie în aer liber organizat într-un loc neamenajat, unde au cântat între alţii, Grateful Dead şi Santana. A doua ediţie a fost cea din 30 aug.-1 sept. 1969 de la Tenino, iar a treia, între 28 aug.-8 sept. 1970 în Washougal, Washington. A patra şi ultima s-a desfășurat în 1971 în Grays Harbor County, Washington. În 1969 au fost prezenţi Anonymous Artists of America, Black Snake, Blue Bird, Cleanliness & Godliness Skiffle Band, Collectors, Congress of Wonders, James Cotton, Country Weather, Country Joe and the Fish, Crome Syrcus, Crow, Dovetail, Floating Bridge, The Flying Burrito Brothers, Frumious Bandersnatch, Grapefruit, Guitar Shorty, Buddy Guy, Dan Hicks and His Hot Licks, Dr.Humbead’s New Tranquility String Band and Medicine Show (cu violonista Sue Draheim), Juggernaut, Kaleidoscope, Los Flamencos de Santa Lucia, Fred McDowell, Steve Miller, New Lost City Ramblers, Pacific Gas & Electric, Peter, Terry Reid, Mike Russo, Sons of Champlin, Mark Spoelstra, Alice Stuart, Yellowstone, Youngbloods, şi Elyse Weinberg.

Foto Woodstock 50 - 14.jpgAltamont Speedway Free Festival - 6 decembrie 1969, Altamont Speedway, California. Spectatori – cca. 300.000. Organizat de Jorma Kaukonen şi Spencer Dryden de la Jefferson Airplane şi de grupul Grateful Dead, acest festival a rămas în istorie prin atmosfera violentă marcată de o omucidere, cea a tânărului de culoare Meredith Hunter înjunghiat de Alan Passaro, un membru al Hells Angels, grupare angajată de managementul grupului The Rolling Stones pentru a asigura securitatea şi ordinea, la recomandarea grupurilor Jefferson Airplane şi Grateful Dead, care se mai folosiseră, fără incidente, de serviciile acestui club de motociclişti. Alte două persoane au decedat în urma unor accidente auto provocate, iar a patra a fost o persoană drogată înecată într-un canal de irigaţie. Au fost mai mulţi răniţi, maşini furate şi abandonate şi pagube materiale importante. Pe scenă au urcat Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, Crosby,Stills,Nash & Young şi, în final, The Rolling Stones. Grupul Grateful Dead, unul dintre organizatori, care urma să intre după C.S.N., a renunţat să mai urce pe scenă din cauza atmosferei pline de violenţă. Ceea ce se dorea a fi un Woodstock West a eşuat lamentabil. Peace and Love şi Make Love not War s-au sfârşit în violenţă şi sânge. După Altamont, autorităţile locale din mai multe comunităţi au refuzat să mai permită organizarea de festivaluri rock pe teritoriul lor.

Foto Woodstock 50 - 15.jpgMiami Rock Festival – 27-29 decembrie 1969, Pembroke Pines, Miami, Florida. Afișul ne anunța că este ultimul festival rock al anilor ’60. Desfăşurat pe Hollywood Speedway Park, i-a avut ca invitaţi pe Canned Heat, Vanilla Fudge, Biff Rose, Cold Blood, Grateful Dead, Johnny Winter, Sweetwater, The Amboy Dukes, The Butterfield Blues Band, The Turtles, Santana, The Band, Tony Joe White, Smith, Crow, B.B. King, Hugh Masekela, Motherlode. N-a fost un final fericit de an, spiritul rău de la Altamont şi-a băgat coada şi aici. Poliţia i-a percheziţionat pe fani, 47 dintre ei au fost arestaţi, iar un tânăr spectator a murit după ce a căzut de pe un turn de lumini.

(Sfârșitul primei părți)

 

 

 

 

Emil Răducanu
12 decembrie 2019

Foto: Wikipedia

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg