Arta Sunetelor

Un spectacol live de neratat!

Tânăra saxofonistă americană, Vanessa Collier, născută în Dallas, pe 17 septembrie 1987, este headlinerul festivalului de blues de la Sighişoara. A ales saxofonul ca instrument solist, l-a însufleţit şi i-a dat prestanţă. A împrospătat bluesul modern, combinându-l entuziasmant cu muzica soul şi funk. Prin expresivitatea bluesului, Vanessa şi-a eliberat energia din suflet, scriind piese cu tematică contemporană, dar şi născute din propria existenţă. Vanessa Collier a absolvit în anul 2013 Berklee College of Music şi este dublu licenţiată, în performanţă muzicală la saxofon şi în producţie muzicală, mixaj şi inginerie. În ultimul an de studiu a început să concerteze alături de faimosul bluesman Joe Louis Walker, cu care a căpătat experienţă şi a învăţat mai mult decât în cei patru ani de colegiu. Şi-a lansat primul album în 2014, Heart Soul & Saxophone, care reprezintă o colecţie de cântece originale, scrise la cursurile de compoziție de la Berklee. Vanessa Collier a fost influenţată de Chris Vadala, primul ei profesor care i-a inspirat respectul pentru instrument şi i-a călăuzit primii paşi. A fost şi este impresionată de vocea celebrei Ella Fitzgerald, de cântecele cântăreţei de country LeAnn Rimes, de Wood Brothers – „masters of soulful folk”, o întoarcere la rădăcini, muzica lor fiind o încântătoare combinație de folk, gospel, blues şi jazz. Printre influenţele sale se mai numără: Stevie Wonder, Herbie Hancock, Alison Krauss, Josh Smith şi Jeff Cofin, un fenomenal interpret al saxofonului. Începând cu anul 2017, intră în atenţia criticii muzicale şi obţine opt nominalizări la Blues Music Awards, aflându-se într-o companie selectă, alături de mari artişti consacraţi cum ar fi: Beth Hart, Samantha Fish, Shemekia Copeland, Ruthie Foster, Trombone Shorty, Al Basile și Jimmy Carpenter. A câștigat trei Blues Music Awards – două premii pentru „Horn Player of the Year” în 2019 și 2020 și unul în 2022 pentru „Contemporary Blues Female Artist of the Year”! Vanessa Collier este un artist cu principii sănătoase, modest şi cu picioarele pe pământ.

"That's one thing I'm hoping to do with my music, to find something that's true today and may still be true 50 years down the line.” (Vanessa Collier)

Vanessa Collier 1.jpg

Interviu cu Vanessa Collier

Pandemia ne-a ţinut în case, iar festivalul de blues de la Sighişoara a fost amânat. Suntem nerăbdători de întâlnirea cu tine din 10 septembrie 2022. Cum ai trecut prin pandemie şi ce album ai în promovare acum?

Aştept cu nerăbdare să cânt la festivalul de blues din Sighişoara - L-am aşteptat mult timp!

Am petrecut prima parte din pandemie ajutând la o fermă organică condusă de femei, lucru care a fost nemaipomenit. Am mers 5-10 mile în fiecare zi şi, am lucrat pământul cu mâinile goale - am făcut agricultură ecologică -, şi am redus motoarele, concentrându-mi energia din timpul liber pentru a învăţa ceva nou. Am salvat, de asemenea, un câine de doi ani din Louisiana şi am primit cadou un cățeluș de 8 săptămâni, așa că am avut tot timpul ocupat!

De asemenea, am avut şansa să termin de scris al patrulea album, Heart on the Line, care a fost lansat în timpul pandemiei. În afară de acesta, nu am compus nimic şi nu am cântat la saxofon în primele luni, până în momentul când mi s-a cerut să trimit înregistrări pentru show-uri on-line. Apoi, încet-încet, au revenit spectacolele în duet, şi am cântat alături de minunatul Arthur Neilson [n.red. a cântat printre alţii cu: Victoria Spivey, James Cotton, Hubert Sumlin, Cyndi Lauper, Felix Cabrera, Ronnie Spector, Otis Rush, Shemekia Copeland, Popa Chubby]. A fost răgăzul necesar pentru a mă mobiliza, astfel că, am ieșit din pandemie mai puternică, mai conectată și, binînţeles, am păşit pe scenă, mult mai bucuroasă decât am fost vreodată.

De fapt, acum sunt în etapele de finalizare, mixaj şi mastering, ale unui album pe care l-am înregistrat live, la sfârșitul lunii aprilie, în studiourile Powerstation din New York City. Sună uimitor de proaspăt și abia aștept să-l lansez anul acesta sau la începutul anului viitor!

Vanessa Collier 2.jpg

În ce formula vei veni la Sighişoara?

Vom veni cu formula completă de cvintet: Vanessa Collier - saxofon, vocal, chitară; Byron Cage – baterie; Josh Fulero – chitară electrică; Andrew Crane – chitară bas; William Gorman – claviaturi.

Câteva întrebări din biografia ta. În primul rând, de ce ai ales saxofonul ca instrument? Ştii să cânţi admirabil şi la chitară (shuitar guitar, resonator guitar).

Am ales saxofonul pentru că mi-a plăcut cum sună! Saxofonul are abilitatea de a te conecta cu sunetul lui, iar eu am fost vrăjită de acest sunet. Am auzit pe cineva cântând la un show TV, eram în clasa a 3-a și A TREBUIT să învăţ să cânt. Am rugat-o pe mama să închirieze un saxofon, timp de 6-8 luni și, din fericire, ea a cedat și m-a lăsat să învăţ să cânt la saxofon în clasa a 4-a. Îi sunt recunoscătoare că a făcut-o, nu l-am mai pus jos de atunci!

Am început să cânt la chitară în facultate, pentru că întotdeauna am vrut să învăț chitară acustică și slide. Este ceva ce apreciez în mod deosebit, mi-a plăcut să învăț mai multe în ultimii ani și am scris melodiile mele preferate („When It Don't Come Easy” și „Bloodhound”) la chitară.

Ai avut un mentor renumit pentru studiul instrumentului, Chris Vadala, un respectat profesor, interpret şi jurnalist cu articole de ţinută în prestigioase reviste americane. Care este principala lecţie pe care ai învăţat-o de la Chris Vadala?

Domnul Vadala m-a învățat fundamentele și tehnica, și mi-a îndrumat cariera în muzică. Nu am ştiut că este posibilă până nu l-am întâlnit. Dar, mai mult decât atât, el a cântat cu bucurie, pasiune și dragoste absolută și deplină pentru acest instrument. Acest lucru a fost contagios pentru mine și, de atunci, am cântat cu aceeași bucurie, libertate și dragoste pentru instrument.

Ai o dinamică expresie stilistică care combină deopotrivă muzica funk şi soul cu bluesul. Cum ai reuşit ca acest lucru să devină original, să-ţi poarte amprenta?

Ei bine, mulţumesc! Cred că sunt atrasă foarte puternic de ceea ce îmi place mai mult - cu saxofonul, cu versurile, cu preocuparea și presiunea din rânduiala interpretării sau a cântării propriu-zise. Îmi amintesc mi-am făcut o prioritate din a cânta muzica pe care o iubesc și care mă pasionează. Să cânt muzica care mă umple de bucurie și că acest lucru îl pot face în felul meu. Din fericire, am avut sprijinul mamei mele pentru a fi ceea ce sunt astăzi și a-mi exprima propria voinţă, în loc să copiez orice făcea altcineva. Cred că dacă faci muzică sau artă cu toată ființa ta, atunci vocea și amprenta ta vor ieși la iveală. Dar, dacă faci muzică sau artă pentru altcineva sau în care nu crezi cu adevărat, atunci te poți pierde în mulţime, fără să știi cine ești sau de ce ai vrut să fii artist în primul rând.

Îţi place să lucrezi cu tinerii dornici de-a deveni muzicieni. Consideri că nu este suficient ajutorul primit de la profesorii lor?

Îmi place să lucrez cu următoarele generații de muzicieni! Mă ţine la curent cu modul în care muzica și mesajul meu este receptat de publicul larg, şi totodată, îmi permite, de asemenea, să mă conectez cu ei și să aflu ce este important pentru ei. Întotdeauna vreau să fiu convinsă de recepţionarea corectă a lecțiilor predate și să transmit alte lucruri pe care le-am învățat singură până acum. Îmi place să mă conectez cu oricine pot și să simt spiritul universal al umanității.

Cu studenţii mei din mediul privat, întotdeauna îmi doresc ca lecțiile vieții să ajungă la ei prin muzică. Sunt atât de multe lucruri pe care le învățăm despre noi înșine și despre etica muncii atunci când studiem muzica - învățăm emoțiile și modul în care sunt transmise pe partitură, învățăm cum să canalizăm și să ne conectăm la acele emoții în modul în care cântăm muzica, și învățăm cum să creștem puțin câte puțin, sărbătorind micile succese și luând în serios eșecurile ocazionale care fac parte din acest studiu. Muzica te poate face mai empatic, mai conștient, mai rezistent și mai înțelegător și vreau ca toată lumea, în special generațiile mai tinere, să experimenteze acel impuls de încredere care vine din cunoaşterea mai multor lucruri despre tine.

Ce rol au versurile în cântecele tale? Cum ai descrie viaţa pe care o trăieşti acum în societatea americană a anului 2022?

Versurile sunt foarte importante pentru mine! Mă gândesc mereu la povestea din cântec și cum să spun o poveste mai bună de fiecare dată când folosesc cele cinci simțuri. În melodiile mele, versurile mele vorbesc despre experiențele mele de viață și despre opiniile mele despre lume.

Cred că este un moment interesant pentru a trăi în America, deoarece se pare că există atât de multe greşeli la limita evoluţiei noastre, care s-ar putea schimba în orice moment, din punct de vedere, social, economic și politic în Statele Unite. Cred că toți încercăm să ne dăm seama de asta și sper că o vom face cumva. Pentru moment, împărtășesc dragostea mea pentru muzică, cu bucurie și pasiune pentru toţi fanii mei în faţa cărora am şansa de-a cânta live și sper că este un început pentru a da naştere unei gândiri pozitive și, de ce nu, la o schimbare pozitivă.

Ai multe aprecieri, recunoaşteri, nominalizări şi valoroase premii obţinute. Care îţi este cel mai drag?

Sunt onorată de fiecare premiu și nominalizare pe care am primit-o, dar cred că a fost extraordinar să iau acasă „Contemporary Blues Female Artist of the Year” la premiile Blues Music din 2022 (n. red. celellate patru candidate au fost: Thornetta Davis, Ruthie Foster, Danielle Nicole, Carolyn Wonderland). Mi-a plăcut să câștig primul loc în categoria „Lyrics Only” a competiției USA Songwriting din 2017. Este întotdeauna surprinzător și totodată onorant să fiu nominalizată în aceeaşi categorie cu oameni pe care îi admir și chiar (mai) uimitor să câștig! Mulțumesc tuturor celor care m-au susţinut și votat!

Mulţumesc,

Radu Lupaşcu

10 iulie 2022

Foto: Joseph Rosen

Vanessa Collier 3.jpg

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis The River of Blues.jpg

Porcupine Tree 2022.jpg