Arta Sunetelor

 

Searchin’ My Soul: VONDA SHEPARD

„Bărbaţii sunt conduşi de scula prostiei”, „Desigur că femeile mă iubesc, câştig o grămadă de bani...”. Fish-isme. Cazuri stranii, avocaţi ciudaţi, femei frumoase. 10 nominalizări Emmy după primul sezon. Serialul de televiziune care a luat America pe sus. A născut controverse, şi a dărâmat mituri (marile firme de avocatură). A readus în discuţie subiecte deranjante: misoginism, anorexie. A durat cinci sezoane, a născut staruri şi s-a terminat la fel de brusc. După ani buni cu recorduri de audienţă doborâte episod de episod, povestea s-a sfârşit, din lipsă de privitori.

Boston, Cage & Fish, Sting, Tina Turner, Jon Bon Jovi, Barry White, Elton John… Ally. Ally McBeal. Toate astea nu ar fi fost nimic fără Vonda Shepard. David E. Kelley, producătorul serialului a recunoscut asta.

Rândurile care urmează sunt povestea uneia dintre cele mai apreciate şi complexe artiste americane contemporane. Serialul a lansat-o, iar meritul ei este că a contribuit la longevitatea acestei poveşti neobişnuite. Din acest punct de vedere se poate spune depre Vonda că este artista cu una dintre cele mai non-conformiste cariere din istoria muzicii. Dacă majoritatea artiştilor şi-au câştigat faima şi admiratorii prin promovarea cântecelor la radio, turnee asidue şi interviuri stupide, în cazul de faţă, Vonda Shepard a ajuns celebră doar prin apariţia în serial. Din nefericire, numele şi imaginea ei rămân şi astăzi, asociate aproape exclusiv cu celebra producţie de televiziune. Un lucru pe deplin nemeritat, dar care face ca discurile ei cu muzica din serial să se vândă în continuare, în timp ce, apariţiile ei discografice non-McBeal, să se găsească cu greu pe rafturile magazinelor.

S-a născut în New York City în anul 1963, dar câţiva ani mai târziu s-a mutat în California împreună cu părinţii. A început să studieze pianul, a făcut şi canto, iar la vârsta adolescenţei va înregistra primul ei cântec, „Can’t We Try”, în duet cu Dan Hill. Au urmat turnee ca back-up singer pentru Jackson Browne şi primul album în 1989. Tânăra Vonda renunţă la influenţele sale soul şi blues, pentru ca albumul să aibă un impact comercial ridicat. Efortul rămâne însă neobservat. În 1992 apare al doilea album, „The Radical Light”, la fel de slab cotat la vânzări, ceea ce duce la ruperea contractului dintre label-ul Reprise şi artistă. 4 ani mai târziu, iese „It’s Good Eve”, editat la un label independent. Perioada dintre albume, avea să o găsească pe Vonda, cântând în majoritatea cluburilor de noapte din Los Angeles. Aici, va fi zărită de producătorul David E. Kelley şi soţia lui, actriţa Michelle Pfeiffer. Aceştia îşi vor aduce aminte de Vonda, în 1997 când se pun bazele proiectului de televiziune Ally McBeal.

„Searchin’ My Soul” din albumul „The Radical Light”, devine piesa principală a serialului şi este încă difuzată la radio, acum după 10 ani de la lansare. După fiecare sezon al serialului, Epic Records îi scoate câte un album cu muzica din film. Pe măsură ce în serial apar marile vedete ale muzicii – Tina Turner, Sting, Tom Jones, Barry White, Anastacia – Vonda va împărţi spaţiul albumelor cu aceştia. Se nasc altfel duete de excepţie. Varietatea stilistică abordată este evidentă, iar uşurinţa cu care Vonda Shepard cântă blues, country, soul şi pop, demonstrează părerea criticilor muzicali ai revistei Billboard, care susţin că artista este una dintre cele mai valoroase şi complexe artiste contemporane.

„Sunt conştiinţa muzicală a lui Ally, şi sunt vocea gândurilor ei ascunse” declara Vonda pentru CNN. „Genul de poveste pe care am imaginat-o şi modul cum am vrut să o spun, nu ar fi fost nimic fără Vonda Shepard şi pianul său” avea să completeze şi producătorul David E. Kelley.

Bărbaţi, femei, bani, căsătorii, bebeluşi care dansează dezbrăcaţi, sentimentalism, vulgarism, halucinaţii ciudate. Procese aiurea, ticuri umane hilare, iarnă, şi iarăşi iarnă. Actori bănuiţi de anorexie şi acuzaţi de posesie şi consum de droguri, muzică, muzică, ...VONDA SHEPARD.

Cinci ani studiourile Fox au scris povestea unuia dintre cele mai iubite şi urâte seriale din istoria televiziunii. Din toate astea ce mai rămâne? Ideile ascunse în spatele scenariului şi Vonda Shepard. Prietenii ştiu de ce.

Ovidiu Moldovan
22 iunie 2008


 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg