Arta Sunetelor

 

Un an al premierelor

Pentru prima oară ... for the first time ... Ei, bine! Doamnelor, Domnişoarelor şi Domnilor, anul 2005, poate fi anul premierelor, din mai multe motive, primul şi poate cel mai important, ar fi acela că, aceste premiere naţionale sunt o mândrie pentru naţia română şi un punct de sprijin important, pentru salvarea imaginii bune pe care o mai avem în Europa. Un an al premierelor, şi pentru că acest an, este, (poate), singurul de la revoluţie încoace, în care ne-am pus toate speranţele şi odată cu asta, suntem aproape siguri, că istoria va consemna (probabil) că, a fost anul când am scăpat definitiv de comunism şi mai ales de comunişti şi acoliţii lor.

Pentru prima oară, a apărut în România, o enciclopedie a premierelor din istoria muzicii pop-rock, scrisă de un român din Timişoara, Alexandru Popa, în două volume, (140 RON, editura Eurostampa) ce cuprinde în cele peste 1.000 de pagini mai bine de 1.300 de premiere cu această tematică, de la primele piese de Rock 'n' Roll până în anul 2004. Şi tot în domeniul publicaţiilor legate de muzica bună, pentru prima oară, un proiect-tribut, la 35 de ani de la dispariţia lui Jimi Hendrix, în seria Mitologii Subiective, au apărut cartea “Pe urmele lui Hendrix” scrisă de Radu Lupaşcu şi un CD cu muzica compusă de cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor şi interpretată de cei mai valoroşi artişti ai momentului, numit „ROMANIAN TRIBUTE TO HENDRIX”. CD-ul în mod cu totul special, este o premieră românească, pentru că reprezintă primul gest, primul omagiu adus de muzicienii români unui artist al umanităţii (... după tributul permanent pe care-l plătim turcilor cu ... mişcarea manelelor!).

O premieră din domeniul muzicii culte, s-a consumat în timpul Festivalului George Enescu, când un mare ansamblu străin, “London Philharmonic Orchestra” a fost dirijat de un maestru român, Cristian Mandeal, după cum, reprezintă o premieră faptul că, un mare dirijor străin, Sir Neville Marriner, conduce Filarmonica "George Enescu". Dacă mai amintim şi că Shlomo Mintz s-a aflat în compania „Orchestrei de Cameră Radio” în postură de dirijor şi solist, avem o imagine reală a unei integrări artistice pe plan internaţional.

Pentru prima oară în România, pianistul Mircea Tiberian a lansat un nou format de prezentare al unui album de jazz, o carte-album cu două CD-uri, foarte elegant prezentată şi inteligent ilustrată.

Dacă la nivel mondial, reuniunea CREAM de la Albert Hal sau cea a grupul PINK FLOYD de la Live 8 pentru Africa sunt 2 evenimente majore ce nu au trecut neobservate în media românească, în industria muzicală mioritică sunt câteva întâmplări fericite care merită amintite. Mircea Vintila, călătorul aflat mereu "brambura pe drumurile vieţii", a lansat albumul "Best of" (primul volum dintr-o serie de materiale discografice care se vor constitui în "Integrala Mircea Vintilă"). După excelentul DVD cu Alexandru Andrieş, Aurel Mitran, în pragul Sărbătorilor de iarnă, a oferit DVD-ul ''Tandreţuri pentru femei'' cu cei patru corifei: Alifantis, Andrieş, Baniciu şi Vintilă. Grupul Travka a reuşit să scoată primul său album, „Corabia Nebunilor”, după patru (!) ani de refuzuri, iar multe alte trupe de rock, punk, jazz sau solişti folk aşteaptă cuminte în sertarele caselor de discuri, visând la o (r)evoluţie a bunului simţ cultural (măcar)... Altar, Shekinah, 4 x 4. SAHARA, Midnight Express, Zebre, Hotel Fetish, Alinian, Graal, etc.

Premieră muzicală gospel la Sala Palatului, pentru prima oară în România, pe 8 decembrie, formatia “The Original USA Gospel Singers & Band” a adus de Sfântul Nicolae atmosfera şi magia muzicii negre religioase, într-un spectacol de la care am aşteptat foarte mult şi am primit nejustificat de puţin...

Acest an a fost probabil primul, de la revoluţie încoace, în care organizatorii de concerte s-au întrecut pe sine. Concerte după concerte, pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Cele mai importante au fost: Bobby McFerrin, Lhasa De Sela, Manfred Mann, Phil Collins, Nigel Kennedy, Joe Zawinul, Oregon şi Jon Anderson.

La Sala Polivalentă din Bucureşti, pe 25 noiembrie, a avut loc prima ediţie a Festivalului Rock Your Mind, care a avut cap de afiş trupa Clawfinger. La acest festival au mai cântat trupele: Subscribe, Cheesy, Alternosfera, Point Blank, Altar, Implant pentru refuz, Luna Amară şi Timpuri Noi. Este pentru prima oară când la un festival din România trupele invitate din străinătate depăşesc numeric trupele din Romănia.

O altă premieră, care dovedeşte capacitatea intelectului nativ, a zestrei pe care guvernanţii actuali o exportă tacit, este procentul foarte mare din rândul copiilor (peste 84 %) care folosesc zilnic calculatorul. 71% dintre ei îl folosesc pentru muzică, jocuri şi filme. Majoritatea, din păcate, după studii, părăsesc ţara. Se vorbeşte de aproape un milion de români plecaţi în ultimii doi ani... Dacă ar pleca şi din industria mioritică câte o fătucă bălaie sau vreunul băeţoi cu fiţe cu tot nu ne-am supăra, dar pleacă tot aia buni care ştiu să cânte...

Şi, tot la capitolul tragisme, să consemnăm, că CNA-ul nu a sancţionat PRO TV-ul pentru blasfemia de transforma imnul ROMÂNIEI în manea, lăutărie

Human Habitatus

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg