Arta Sunetelor

 

The Man In Black

The Man In Black2003, mai, 15: June Carter Cash, se stinge din viaţă în urma unor complicaţii post-operatorii.

2003, septembrie, 12: Johnny Cash se stinge din viaţă, la Nashville, în urma unor complicaţii provocate de diabet.

A înregistrat mai mult de 1500 de cântece, apărute de-a lungul anilor pe aproape 500 de albume.

A avut 49 single-uri în clasamentul Billboard Hot 100 Pop aproape acelaşi număr ca şi cei de la Rolling Stones. În clasamentele de country ale aceleeaşi publicaţii, numărul, se ridică, undeva la peste 130 hit-uri.

A adunat peste 10 statuete Grammy, a avut succes ca artist solo, ca membru a unui duet, a unui trio şi a quartet-ului Highwayman.

Autobiografia sa, „Man In Black”, apărută în 1975, s-a vândut până acum în peste 1.500.000 exemplare.

A fost unul dintre puţinii oameni din istoria muzicii care au vândut peste 50 milioane de albume.

În toamna anului 1969, avea să fie cel mai cumărat artist din lume, cu 250.000 de albume vândute lunar, cifra depăşind chiar şi vânzările celor de la The Beatles.

Piesa sa “I Walk The Line” , a fost preluată şi înregistrată de peste 100 de alţi artişti.

Cum se întâmplă în cazul majorităţii artiştilor de legendă, Johnny Cash vinde şi acum la peste 4 ani de la deces.

A plecat dintre noi, la început de toamnă. Pe data de 12 septembrie, Johnny Cash ne-a părăsit, alegând poate, o altă lume, pe care să o încânte şi să o facă mai frumoasă. Ironie macabră, sau doar joc de cuvinte, “The Lady In Black”, l-a vrut de data aceasta, pe Johnny Cash, “The Man In Black”.

La 71 de ani, unul dintre cel mai mari artişti ai istoriei muzicii, s-a dus într-o lume mai bună. O lume în care, noi cei ce l-am iubit, sperăm să se reîntâlnească cu Doamna sa, June Carter Cash. Au rezistat unul fără celălalt, 4 luni.

S-a născut în Kirkland, statul Arkansas, pe 26 februarie 1932. A fost influenţat încă de mic de muzica Sudului rural şi a scris primul său cântec la vârsta de 12 ani. A învăţat să cânte la chitară în timpul efectuării stagiului militar în Germania. Întors acasă se hotărăşte pentru o carieră muzicală, în acest scop, se va stabili în Memphis. În 1954, semnează primul său contract, cu Sun Records, convins fiind de Sam Phillips. Da, acelaşi Sam Phillips, care l-a descoperit pe Elvis. Primele două piese lansate pe single, se vor vinde binişor. Al doilea single, “Folsom Prison Blues”, avea să ajungă pe locul 4 în clasamentele naţionale. Urmează clasicul, “Walk The Line” care merge până pe locul 1, unde rămâne timp de 6 săptămâni. Restul e istorie.

Ar trebui multe pagini şi mult mai multe cuvinte pentru a face măcar rezumatul unei cariere de-a dreptul impresionante. Voi schiţa aşadar doar liniile importante ale vieţii şi carierei, marelui  Johnny Cash.

La începutul anilor 60, Cash începe explorarea altor genuri muzicale, simţindu-se atras în special de folk. Aşa se face că în 1964, la festivalul de folk din Newport, va cânta pe scenă cu un tânăr, pe numele lui Bob Dylan. Sună cunoscut… . Cei doi vor deveni prieteni şi colaboratori apropiaţi pentru tot restul vieţii. Datorită turneelor lungi şi istovitoare, la mijlocul anilor 60, artistul devine dependent de pastile., iar prima lui soţie va intenta divorţul. Perioada grea, va trece pentru Cash, cu ajutorul lui June Carter, care în acele zile concerta cu el. Aceasta, membră a trupei The Carter Family, îl va convinge pe Cash să renunţe la droguri. Între ei, va lua naştere însă un sentiment mult mai profund, care îi va conduce în faţa altarului în martie 1968.

Această perioadă importantă din viaţa artistului, a fost transpusă pe ecran în 2005 de regizorul James Mangold. Filmul se numeşte „Walk The Line” şi a adus Oscarul pentru interpretare feminină lui Reese Whiterspoon, în rolul lui June Carter Cash. Mai multe informaţii despre film la articolul : Femeia te ridică Femeia te coboară.

Johnny Cash a concertat din greu, peste tot în lume. A fost şi în Vietnam unde a cântat pentru trupele americane de acolo, dar va rămâne celebru pentru concertele sale din închisori. În 1969, în timpul concertului de la închisoarea San Quentin, Cash a cântat piesa “A Boy Named Sue”, cântec învăţat cu doar o seară înainte. Înregistrat pe disc single, acesta va ajunge pe locul 1 atât în clasamentele pop cât şi în cele de country. Va sta pe prima poziţie, timp de 20 de săptămâni.

A avut propriul show de televiziune, a cântat pentru şi a fost premiat de mai toţi preşedinţii americani care i-au fost contemporani. A născut controverse, dar şi cîntece care nu vor muri niciodată. A influenţat numeroşi artişti şi diferite genuri muzicale. Un exemplu, ar fi Bono împreună cu cei de la U2. A cochetat cu actoria, chiar a produs un film, foarte apreciat de critici, “The Gospel Road”. Deşi nu a făcut un act de virtute din asta, Johnny Cash, a fost un tip foarte credincios.

Cei care nu sunteţi familiarizaţi cu muzica country, veţi spune că aceste rânduri sunt poate prea laudative, pentru un artist de country. Este o mare greşeală care se face îndeobşte la noi, aceea de a-l asocia pe Johny Cash cu muzica country. Veţi putea vedea că nu este aşa, accesând site-ul oficial al artistului. Cu suprindere veţi constata că mesajele lăsate acolo, provin de la artişti aparţinând tuturor genurilor muzicale. Multe alte celebrităţi ale vieţii sociale, ţin să-i mulţumească, marelui Johnny Cash. Iată doar câteva nume, care într-un fel sau altul au fost influenţaţi de omul Johnny Cash: Tim Robbins, Steve Earle, Trisha Yearwood, Al Gore, Kirk Hammett (Metallica), Sam Shepard, Billy Bob Thornton, Elvis Costello, Tom Petty, Keith Richards, Tom Waits, Leonard Cohen, Bono, Paul McCartney, Willie Nelson.

Se spune că Dumnezeu îi cheamă la El, pe cei buni. Johnny Cash, a fost cu siguranţă, unul dintre “băieţii buni”.

Muzica, integritatea, faptele lui, îl recomandă ca unul dintre cele mai frumoase personaje ale umanităţii. Milioane de oameni l-au iubit, milioane de oameni îi vor simţi lipsa.

Ovidiu Moldovan
9 martie 2008

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg