Arta Sunetelor

 

Sugar Blue

AS_002 

James Whiting, a.k.a Sugar Blue este cu certitudine unul din principalii interpreţi la muzicuţă din era modernă a blues-ului electric. Alegerea supranumelui său a fost pur întîmplătoare, Sugar Blue găsind într-o cutie cu vinyluri aruncată la marginea străzii un album numit „Sugar Blues" scris de Sidney Bechet. Mătuşa sa i-a dăruit prima sa „mouth harp” pe cînd avea 10 ani, iar talentul l-a moştenit de la mama sa, o apreciată cîntăreaţă şi dansatoare la cel mai renumit teatru al muzicienilor de culoare din Harlem N.Y., Apollo Theater. În numai 5 ani va desluşi tainele instrumentului său şi va primi „botezul” străzii capturînd “atenţia” trecătorilor din Greenwich Village, cu puţin înainte de prima sa înregistare oficială din anul 1965.

După 1970, Sugar Blue începe colaborările cu mulţi muzicieni de blues cucerind multe laude după primele sale abordări ale clasicilor blues-ului cum ar fi: Victoria Spivey, Muddy Waters, Louisiana Red, Brownie McGhee, Roosevelt Sykes, Willie Dixon, Lonnie Brooks, Eddie Clearwater sau Sonny Boy “Rice Miller” Williamson cu a cărui piesă (“Another Man Done Gone”) de pe compilaţia “Blues Explosion” va cîştiga primul său Grammy (“Best Traditional Blues Recording”), alături de John Hammond, Stevie Ray Vaughan and Double Trouble, Koko Taylor and the Blues Machine, Luther “Guitar Junior” Johnson şi J.B. Hutto and the New Hawks (albumul a fost realizat de casa de discuri Atlantic). Copilul generaţiei “Baby Boom” avea să fie apreciat şi de celebrul pianist Memphis Slim care îl va chema la Paris în 1976 şi îl recomanda membrilor grupului The Rolling Stones. Magia interpretării sale va fi captată în cîteva înregistrări de pe albumele lor: “Some Girls”, “Emotional Rescue” şi “Tattou You”. Mai tîrziu, în 1989, SUGAR BLUE va fi invitat în turneul de promovare al albumului “Steel Wheels”. Cea mai renumită realizare a sa împreună cu Mick Jagger este celebrul solo din finalul piesei “Miss You”, de pe single-ul de promovare al albumului “Some Girls”.

În 1980 îşi lansează primul său album intitulat “Crossroads” realizat de labelul Blue Silver şi pe care este prezentă piesa cîştigătoare de Grammy din 1984. Artistul american va realiza următoarele 2 albume la celebrul label de blues Alligator Records unde va cuceri aprecierile criticilor şi va dobîndi notorietate printre muzicienii cei mai apreciaţi de blues din Chicago. Supranumit de aici încolo Jimi Hendrix sau Charlie Parker al muzicuţei, Sugar Blue dă dovadă de mult profesionalism şi feeling pentru blues. Sugar Blue este un muzician de excepţie cu solo-uri sălbatice şi introvertite care dau năvală din povestea lui despre blues.

Primul său album realizat Alligator în 1994, intitulat „Blue Blazes” este considerat cel mai valoros din toate punctele de vedere. Mai întîi de toate, pentru că muzicuţa sa defineşte un nou stil de abordare al acestui instrument deopotrivă cu un pas înainte în expresivitatea bluesului electric din Chicago. Un alt aspect de evidenţiat este şi faptul că Sugar Blue te cucereşte şi prin vocea sa sensuală, cu o uşoară răguşeală atent potrivită pentru registrul înalt în care domină muzicuţa sa. Albumul conţine o variantă originală a piesei “Miss You” cu nuanţe funky inovatoare, presărate cu obişnuitele solo-uri de muzicută care îi conferă celebrului hit satisfacţie deplină pentru compoziţia lui Mick Jagger şi Keith Richards. Un alt cover foarte reuşit este piesa lui Muddy Waters - „Just to be with You” la care aranjamentul musical şi interpretarea personală dau valenţe estetice remarcabile. Cele două piese proprii semnate împreună cu talentatul său chitarist de origine japoneză, Motoaki Makino sunt mărturii ale unei stări emoţionale aşa numai cum muzica de blues transmite auditoriului. Un album care demonstrează virtuozitatea şi originalitatea blues-ului său. Muzicuţa sa vrăjită s-a auzit pe multe albume ale multor staruri din blues sau jazz cum ar fi: Willie Dixon, Louisiana Red, Son Seals, Johnny Shines, Melvin Taylor & the Slack Band, Stan Getz, Hiram Bullock, etc. De asemeni Sugar Blue apare pe albumul “Bootleg Series” din 1991 al lui Bob Dylan şi pe coloana sonoră a thrilerului „Angel Heart” al regizorului Alan Parker realizat în 1987, care-i are ca actori principali pe Mickey Rourke, Robert De Niro şi Charlotte Rampling.

De puţin timp Sugar Blue s-a stabilit în Italia la Milano şi participă la toate festivalurile de blues organizate pe tot globul în America, Europa şi Africa la Chicago, Zurich, Den Haag, Antibes, Nice, Cannes, Montreal, Pistoia, Bern, Rapperswil, etc. În curînd Sugar Blue ne va vizita ţara şi va susţine recitaluri în 6 oraşe, concerte ce fac parte din turneul de promovare al noului său album intitulat „Code Blue”.

Radu Lupaşcu
19.11.2007

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg