Arta Sunetelor

 

B.B. & The Blues Shacks la Insula de blues de la Bacău!

B.B. & The Blues Shacks este un cvintet german de muzicieni profesionişti, care reuşesc să transmită publicului emoția profundă a creaţiei lor. Sunetul trupei lor este o fericită contopire de blues şi soul, o simbioză ce le conferă o identitate proprie, dăruind audienţei spectacole exuberante. Ei cântă de peste 34 de ani şi au susţinut peste 4000 de concerte în toată lumea. Au câștigat numeroase onoruri şi premii, inclusiv „Cea mai bună trupă europeană de blues” şi au înregistrat peste 20 de albume, dintre care unul cu un câștigător Grammy. Albumul London Days a fost răsplătit cu premiul German Record Critic’s Award. Pentru a afla cât mai multe despre B.B. & The Blues Shacks am stat de vorbă cu Andreas Arlt (n. 28.07.1966) chitaristul şi principalul fondator al trupei. Îi mulţumesc pe această cale lui Andreas Lösche, inimosul promotor german, care îi reprezintă în Europa.

Interviu cu Andreas Arlt

 B.B. & The Blues Shacks au în prezent o reputație foarte bună în Europa și au fost invitați să cânte în întreaga lume! La ce te gândeai în 1989 când ai fondat trupa? Cum te pregătești să sărbătorești cei 35 de ani pe scenă?

De fapt, ştii, nu m-aș fi gândit niciodată că bluesul ar putea deveni o profesie viabilă din pasiunea mea sau că bluesul ne va duce în jurul lumii. Dar tocmai de aceea sărbătorim 35 de ani! Vom face exact acest lucru în luna octombrie.

Blues Shacks 2018-1.jpg

Ali, ai fost autodidact încă din copilărie. Ce ai simțit când ai pus mâna pe chitară și ce reprezintă pentru tine? Cine a fost idolul tău?

Aveam doar nouă ani și am participat la un curs de chitară la biserica locală. Nu am luat lucrurile atunci foarte în serios. S-a întâmplat asta, abia când am descoperit bluesul, în jurul vârstei de 18 ani, T-Bone Walker, B.B. King, Robert Lockwood, unii dintre băieții de jazz, precum Grant Green (n.r. 6 iunie 1935 - d. 31 ianuarie 1979) sau Barney Kessel, şi numesc doar câţiva dintre idolii mei de început. Cred că Bluesul are nevoie de o mare parte din swing, iar dacă nu, cred că este mult influenţat de muzica rock.

Michael Maddy Arlt, fratele tău mai mic cu care ai fondat trupa, este vocea principală și cântă foarte bine la muzicuță (n. 06.07.1969). Ce părere ai despre acest instrument și cine au fost idolii fratelui tău? Charlie Musselwhite este un mare muzician, dar și o persoană extrem de plăcută. L-am cunoscut acum 15 ani, a cântat la București. Îmi spunea:

„Așa cum am spus mai înainte, El este prietenul tău când ești bun și te mângâie când ești trist. Este muzică pentru orice ocazie. El este întotdeauna cu tine și trăiește în inima ta. Bluesul este menit să fie cântat cu sufletul și asta încerc să fac. El este viață. Bluesul te calmează atunci când ai probleme și este prietenul tău în vremurile bune”.

Blues Shacks 2015 300-2.jpg

Fratele meu are, evident, aceleași influențe ca și mine. Bluesul electric timpuriu din Chicago, în stilul Little Walter, Junior Wells și Sonny Boy Williamson. Desigur, îi plac și cei care au însoţit bluesul de atunci până astăzi. Printre aceștia se numără William Clarke, Kim Wilson și Rod Piazza.

Dacă iubești bluesul, este un bun tovarăș în toate situațiile de viață și face multe lucruri mai suportabile din viaţa fiecăruia.

Cum ai ales numele trupei și ce reprezintă? B.B... cred că provine de la nemuritorul B.B. KING, este adevărat?

Desigur, B.B. King are o mare influență, iar inițialele sunt ușor de recunoscut. Când eram tineri, am venit cu numele dintr-un motiv inexplicabil și, fiindcă am avut succes cu acest nume, era prea târziu şi, nu avea vreun rost să-l schimbăm.

The Hildesheim Boys sunt, de asemenea, supranumiți după orașul lor natal. Care au fost primele viniluri pe care le-ai ascultat și de ce crezi în blues?

Prima dată am ascultat muzică rock. Aveam deja câteva LP-uri atunci. Primul meu album de blues, după cum îmi amintesc, a fost The Charles Ford Band Live (n.r. Renumita trupă a familiei Ford: Robben, Patrick şi Mark). După aceea, am intrat pe acest drum muzical şi am descoperit o comoară imensă de blues, soul și jazz.

Nu pot spune că eu cred în blues doar pentru a avea beneficii şi speranţe materiele. Ascult sincer blues de 45 de ani și este doar o parte din viața mea. Am muzica asta în cap tot timpul. Bluesul este cu mine ca piciorul meu stâng sau gândurile mele.

Aveți și o discografie bogată, peste 20 de albume. De asemenea, ați cântat cu mulți invitați, inclusiv Tad Robinson, R. J. Mischo, Kid Ramos, Smokey Wilson, Alex Schultz, Bonita Niessen etc. În Germania se cântă mult blues în toate formele sale. Se simte în muzica voastră o legătură strânsă cu muzica soul. Ce stil crezi că ți se potrivește cel mai bine?

O mulțime de oameni se îngrijorează întotdeauna dacă este blues sau nu. Ei trebuie întotdeauna să clasifice. Nu există ceva mai minunat ca bluesul, există multe tipuri de muzică și ele sunt legate de jazz și soul. Cu muzica soul aduci tineri la concerte. Când ei ajung la concerte, îşi dau seama cât de mult le plac și piesele de blues. Ceea ce este foarte adevărat fiindcă bluesul a fuzionat cu muzica rock. Pentru mine nu există, de fapt, blues rock. Există blues sau rock. Și asta este complet lipsit de valoare. La fel cum există mere și banane.

Blues Shacks 300 Promo.jpg

 Apropo de Germania. Există un curent unic numit Krautrock. Ce știi despre el, a evoluat sau a rămas doar în memoria celebrelor trupe ale anilor '60, Can, Jane, Faust, Tangerine Dream, Kraftwerk, Ash Ra Tempel etc. Ce altă muzică asculți în afară de blues? Te-ai gândit să compui versuri în limba germană pentru compozițiile tale?

Obișnuiam să ascult mult Krautrock. Mi-a plăcut psihedelicul, derivat din Pink Floyd sau influențe similare. Nu mai aud asta, dar nici nu cred că este groaznic. Textele germane sunt dificile. Limba germană mi se pare lirică, dar nu muzicală. Nu e rotund pentru asta, e prea pătrat.

Ați primit numeroase premii în cariera dumneavoastră. Pe care ți l-ai dorit cel mai mult și de care ești cel mai mândru?

Nu cred deloc în premii. Ele sunt doar un ghid poate pentru organizatori și pentru cei care nu ne cunosc. Muzica nu este atletism mondial. Nu există cel mai bun sau cam așa ceva. Există muzică bună și muzică rea. Nu-mi pasă de prețuri și ele nu înseamnă nimic pentru noi.

Care este cel mai neașteptat oraș sau loc în care ai cântat și care ți-a lăsat cele mai memorabile amintiri?

Am cântat în Dubai. A fost un pic ireal, mai ales pentru că muzica noastră poate fi considerată în contrast cultural cu viața de acolo. Africa de Sud a fost, de asemenea, foarte interesantă. Rusia era cam bizară. Dar asta se va termina în următorii 20 de ani.

Care sunt membrii actuali ai cvintetului BB & The Blues Shacks și ce setlist ai pregătit pentru prima ta apariție în România la festivalul Insula de Blues de la Bacău?

Nu avem niciodată o listă de piese prestabilită. Avem până la 150 de melodii în program. Le alegem ad-hoc pentru că astfel putem reacționa mai eficient la reacţia publicului. În prezent, avem cea mai bună componență pe care a avut-o vreodată trupa BB & The Blues Shacks. Este extraordinar! Cu Henning la bas, el este un veteran, cântă cu noi de aproape 30 de ani (n.r. Henning Hauerken – contrabas, bas electric; n. 23.02.1964). Fabian la pian este o excepție absolută din punct de vedere muzical pentru mine (n.r Fabian Fritz – pian şi orgă; n. 09.09.1990). De asemenea, este dificil să găsești toboșari care să poată această muzică în țara noastră. Pentru mine, Andre Werkmeister este cel mai bun muzician pe care îl poți avea pentru această trupă (n.r. Andre Werkmeister - baterie; n. 05.02.1977).

Mulţumesc, Ali!

Interviu realizat de Radu Lupaşcu

12 mai 2024

Blues Shacks 300.jpg

Urban Blues Fest

Baicea Blues Band

conquette.jpg

TBN - Luca Stan & Zoltan Turi - Poster.png

TBN - FIARE VECHI - poster.png

TBN - AXIS - poster.png

Urban Blues Festival - Poster.png

Albiter 50.jpg