Arta Sunetelor

 

SE NAŞTE O TRADIŢIE

Ştiu că acum mulţi ani, la Râmnicu Sărat, acasă la Vali Sterian au venit prietenii şi au cântat. Mulţumită lui Doru Ionescu de la TVR, am văzut cu toţii ce s-a întâmplat la acea Gală. Dar a fost un doar un gest. Acum însă, sper din toată inima să se nască o tradiţie.. Cred că era de mult aşteptat un asemenea demers şi iată că după treisprezece ani de când Vali Sterian ne cântă de pe o altă scenă, mult mai înaltă, la Râmnicu Sărat se întâmplă ceea ce trebuia să se înâmple: un Festival de gen care îi poartă numele. Anul acesta, cea de-a doua ediţie se va deşfăsura în zilele de 16 şi 17 Mai. Şi pentru că este vorba şi despre un concurs, juriul va fi format din Titus Andrei, Florin Silviu Ursulescu, Marius Baţu, Mihai Cosmin Popescu şi Alex Revenco. Invitaţi în recital vor fi câştigătorii primei ediţii, grupul Descântec şi Marius Baţu (vineri 16 Mai) şi Mircea Baniciu (sâmbătă 17 Mai). Pentru tinerii interesaţi întru încercarea puterilor, cu chitara şi vocea la purtător, publicăm aici şi regulamentul concursului.

Bravo Cornel Tudose, bravo Dan Manciulea pentru iniţiativă, bravo organizatorilor, în totalitatea lor! Vali Sterian merita de mult să se întoarcă, acasă, fie şi în acest fel.

Baftă mare şi la cât mai multe ediţii!

Teodora Ionescu
4 aprilie 2014

 

Regulamentul Festivalului de Muzică Folk Vali Sterian Editia I-a Rm. Sărat, 16 - 17 mai 2014

Concept

Valeriu Sterian va rămâne pentru totdeauna o personalitate importantă a municipiului Râmnicu Sărat şi a României. Un muzician cu aspiraţii spirituale şi democratice, a cărui profunzime a lăsat urme adânci şi irepetabile în conştiinţa publicului cunoscător şi iubitor de folk. Muzica ruptă din melosul românesc, dublată de un text construit cu atenţie şi delicateţe, profund implicat în viaţa omului care vrea mai mult de la lumea din jurul său şi de la semenii săi, sunt valorile pe care Valeriu Sterian le-a dăruit publicului, iar folk-ul trebuie să le păstreze în inima sa.

Organizatori

Primăria Municipiului Rm. Sărat şi Centrul Cultural "Florica Cristoforeanu" Rm. Sărat

Perioada

16 mai 2014 – ora 18:30 – Evoluţia participanţilor, jurizarea şi recitaluri
17 mai 2014 – ora 18:30 – Gala Laureaţilor şi recitaluri

Locul

Centrul Cultural "Florica Cristoforeanu" Rm. Sărat

Scop

Festivalul este un eveniment anual care are ca scopuri descoperirea de noi talente interpretative şi creative ale muzicii folk, precum şi promovarea spiritului şi mesajului muzicii lui Valeriu Sterian.

Condiţii

Se pot înscrie, fără nicio discriminare, concurenţi cu vârsta minimă de 14 ani şi grupuri (maxim 4 membri) care prezintă creaţii proprii din genul folk, originale sub aspectul muzical, cu texte/poezii proprii sau ale altor autori/poeţi ori interpretări ale unor cântece din repertoriul lui Vali Sterian. În situaţia în care doi sau mai mulţi concurenţi se prezintă cu acelaşi cântec din repertoriu lui Vali Sterian, juriul va selecta interpretarea cea mai bună, informâdu-i pe ceilalţi pentru a-şi alege alt cântec. Concursul se desfăşoară live. Începând cu a doua ediţie, laureaţii Trofeului ai ediţiei precedente a Festivalului VALI STERIAN, precum şi persoanele care au câştigat trofeul la alte festivaluri de gen nu mai pot participa decât în calitate de invitaţi.

Preselecţia

Concurenţii/grupurile, vor trimite fiecare, cel mai tarziu la data de 19 aprilie 2014:

2 cântece înregistrate live, fără prelucrări ale sunetului, format mp3, a căror calitate să permită audiţia clară a vocii şi acompaniamentului, precum şi înţelegerea textului, pe adresa de email esotud@yahoo.com sau folkvalisterian@yahoo.com

cv artistic;

nr. de telefon contact.

Juriul preselecţiei îşi va desfăşura activitatea sub directa coordonare a Preşedintelui juriului festivalului. Jurizarea va avea loc pe 23 şi 24 aprilie 2014.

Criteriile de preselecţie sunt:

originalitatea creaţiei muzicale

originalitatea şi mesajul textului/poeziei

calităţile vocale

calitatea interpretării instrumentale

interpretarea cântecului din repertoriul lui Vali Sterian (pentru cei care optează)

În urma preselecţiei vor fi selectaţi un număr de 10 concurenti. Juriul de preselecţie va nominaliza concurenţii/grupurile care vor participa la festival, până la data de 25 aprilie 2014 şi va afişa rezultatele pe pagina de facebook a festivalului (Festivalul de muzică folk Vali Sterian), procedând şi la anunţarea particularizată, prin telefon şi email.

Înscrierea la festival

Concurenţii/grupurile selecţionati/ate, vor completa formularul de înscriere, pus la dispoziţie de către organizatori în ziua prezentării la festival. Fiecare dintre aceştia vor prezenta un act de indentitate. În cazul grupurilor, formularul va fi completat pentru fiecare membru al acestuia. Inscrierea la Festivalul de Folk VALI STERIAN, implică acordul concurentului cu privire la regulamentul Festivalului, precum şi pe acela de a fi filmat şi difuzat pe posturile de radio, televiziune sau în mediile on-line, în scopul promovării, fără a pretinde remuneraţie pentru aceasta.

Desfăşurarea concursului

Ordinea intrării în festival se va decide prin tragere la sorţi. Concurenţii vor respecta întocmai precizările organizatorilor cu privire la intrarea în scenă şi repetiţii. Clasamentul se va realiza pe baza notelor acordate de juriu. Pe toate durata festivalului vor avea loc recitaluri de muzică folk ale unor nume consacrate ale genului, un atelier prin care concurenţii vor putea veni în contact cu cu membrii juriului într-o şedinţă de analiză a prestaţiilor din festival, expoziţii de artă plastică, expoziţii de carte şi lansări de albume discografice.

Repertoriul

Fiecare concurent/grup va prezenta două cântece (nu neapărat pe cele trimise pentru preselecţie): unul obligatoriu – compoziţie proprie, original, cu text/versuri proprii sau aparţinând altui autor, iar celălalt poate fi tot compoziţie proprie, original, cu text/versuri proprii sau aparţinând altui autor sau un cântec din repertoriul lui Vali Sterian. Fiecare cântec nu va depăşi durata de 4’00”.

Obligatiile participantilor

- Să respecte prevederile regulamentului festivalului;

- Să recunoască pe proprie răspundere că piesele interpretate în festival le aparţin în totalitate din punct de vedere muzical.

- Să garanteze, pe proprie răspundere, că nu au obligaţii faţă de terţi, care să se împotrivească, să obstrucţioneze îndeplinirea obligaţiilor decurgând din acest acord sau să limiteze drepturile cesionate.

- Să aibă un comportament decent, care să nu aducă atingere imaginii sau patrimoniului organizatorilor sau partenerilor acestuia.

- Să interpreteze atât în festival cât şi în gală, dupa caz, numai cântecele înscrise în formularul de participare.

- Cheltuielile de transport vor fi suportate de către concurenţi.

- Să fie prezenţi la Gala de decernare a premiilor, sub rezerva descalificării.

Obligaţiile organizatorilor

- Să organizeze şi sa pună la dispoziţie sala de spectacole, instalaţia de sunet şi spaţiile de repetiţie necesare desfăşurării festivalului;

- Să asigure buna desfăşurare a preselecţiilor şi festivalului şi să asigure impartialitatea acestora;

- Să asigure paza şi protecţia pe toata durata festivalului, numai în incintele Centrului Cultural şi la locul de cazare al Centrul Cultural;

- Să asigure condiţiile optime membrilor juriului pentru buna desfăşurare a jurizării.

- Să asigure premiile şi confidenţialitatea nominalizărilor, până la data decernării acestora în Gală.

- Să asigure masa şi cazarea concurenţilor.

Juriul

- Are în componenţă personalităţi ale muzicii de gen, jurnalişti şi personalităţi culturale locale.

- Deciziile juriului sunt inatacabile.

- Clasamentele finale sunt confidenţiale şi vor fi făcute publice numai pe scena Galei laureaţilor.

Premii:

Marele premiu – 2000 lei

Premiul I – 1500 lei

Premiul II – 1000 lei

Premiul III – 500 lei

Premiul special al juriului - "Cântec de oameni” – 700 lei

Menţiune – 300 lei

Sumele corespunzătoare premiilor sunt IMPOZABILE. Sponsorii festivalului pot desemna concurenţi/grupuri pentru a le acorda şi alte premii. Toţi participanţii la Festival vor primi diplome de participare.

Contact:

Director Festival – Cornel Tudose 0766.26.14.07
Asistent Director Festival – Dan Manciulea 0766.22.62.72

 

Fişă de înscriere Festivalul de Folk Vali Sterian Editia IRm. Sărat, 16 - 17 mai 2014

 

Numele ____________________________________________________

Prenumele __________________________________________________

Vârsta ____________

Ocupaţia___________________________________________________

Studii muzicale ______________________________________________

Profesor ____________________________________________________

Participări la alte concursuri şi premii obţinute______________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

Adresa _______________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

Telefon ___________________________________

E-mail ____________________________________

 

Repertoriu

1.

Titlul cântecului ________________________________________________________________

Muzica ________________________________________________________________________

Text __________________________________________________________________________

2.

Titlul cântecului _________________________________________________________________

Muzica _________________________________________________________________________

Text ___________________________________________________________________________

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg