Arta Sunetelor

 

GOING SOUTH...... SUGARLAND

În muzica country, anii 90 au însemnat începutul schimbării radicale. Considerată pentru mai multe decenii un gen cît se poate de conservator, muzica country a început să se schimbe cu adevărat odată cu apariţia lui Garth Brooks în 1990. Schimbările au fost profunde şi deloc trecătoare. Aşa se face că astăzi, cel mai popular gen muzical de peste ocean, este complet deschis influenţelor exterioare. Aşa au apărut şi controversele, iar iubitorii genului s-au împărţit  la rândul lor în tabere mai mult sau mai puţin favorabile schimbării. Cert este că tranziţia la un sound cosmopolit a adus şi multe deservicii dar şi multe lucruri pozitive. Pe de o parte, tendinţa din ce în ce mai pronunţată în ultimii ani, reprezentată de valul de artişti foarte tineri care apropie sound-ul de graniţele comerciale ale muzicii pop. Şi asta nu e tocmai bine. Pe de altă parte, deschiderea se manifestă şi înspre alte genuri cu care muzica country a fost mai mereu, de-a lungul istorie sale, înrudită.

Nu este totul schimbat în country. Există curente şi artişti care se luptă să păstreze feeling-ul nealterat şi au mare succes. Alan Jackson, George Strait, sau Reba McEntire sunt nume care vând în continuare o mulţime de discuri. Dar există şi influenţele pop aduse de Carrie Underwood. În general artiştii tineri care apar pe această uriaşă scenă sunt din ce în ce mai puţin fideli rădăcinilor genului şi pe undeva asta este un lucru firesc şi chiar pozitiv. Datorită acestui suflu nou, au apărut în ultimii ani, nume ca Brad Paisley, Lady Antebellum, sau Sugarland. Aceştia aduc cu sine ascultătorii tineri şi mai mult, aduc influenţele rock.

Putem vorbi astăzi despre un gen muzical proaspăt şi cosmopolit în care fiecare poate găsi ceea ce îi place. Deşi destul de puţin promovat în Europa, în America numele menţionate mai sus fac stadioane pline şi doboară record după record la vânzări.

Sugarland, este în prezent unul dintre cele mai apreciate nume în contry şi unul dintre puţinii artişti care dincolo de admiraţia publicului, a câştigat-o şi pe cea  a criticilor. Acest duo a fost fondat în 2003 de către Kristian Bush  şi Kristen Hall. A devenit un trio în curând, prin aducerea lui Jennifer Nettles ca solistă vocală. Au semnat în 2004 un contract cu Mercury Nashville şi au şi dat lovitura cu primul lor single „Baby Girl”. Albumul de debut „Twice The Speed Of Life” devine multi-platină cu recorduri de vânzări. Cu toate acestea, trupa ajunge pe locul întâi de-abia în 2006, cu piesele „Want To” şi „Settlin”, de pe cel de-al doilea album „Enjoy The Ride”. Acest disc îl vor scoate fără Kristen Hall, care părăsea grupul între timp.. Discul le va aduce şi Grammy-ul pentru cântecul „Stay”. În 2008, apare „Love On The Inside”, un album cu trei single-uri de number one. Până acum.

În timp ce sound-ul trupei aduce influenţe southern rock în genul country, vocea lui Nettles este considerată una dintre primele cinci pe care le-a dat istoria acestui gen muzical. Sugarland este o trupă eminamente de concert. De la înfiinţare şi până astăzi au trecut prin toate etapele evoluţiei unei trupe live. Au cântat în deschiderea şi împreună cu alte nume mari: Kenny Chesney, Keith Urban sau Bon Jovi. Cu aceştia din urmă, Sugarland aveau să înregistreze un show pentru emisiunea „Crossroads” al canalului TV de country, CMT. În acest show, Jennifer Nettles, interpretează magistral piesa lui Jon Bon Jovi, „Who Says You Can’t Go Home”. Piesa va fi aleasă cântecul anului în muzica country, iar Bon Jovi şi Sugarland, aveau să o promoveze în duet în scopuri caritabile.

În luna mai al acestui an, trupa devine una dintre puţinele nume de country care ajung în Europa. Succesul nu avea însă să fie la fel de răsunător ca peste ocean, cu toate acestea ei au foarte mulţi fani în aici. După ani buni de cântat live, anul acesta le apare şi primul concert filmat. Dvd-ul “Live On The Inside”, se distribuie în State doar în reţeaua Wall-Mart.

Sfârşitul anului îi va surprinde implicaţi în “urgia” lansărilor de Crăciun, cu un disc de colinde, “Gold And Green”, care are meritul că nu repetă la nesfârşit aceleaşi piese tradiţionale. Evident că acestea există şi pe acest disc, dar vocea extraordinară a lui Nettles, le dă o nouă dimensiune. Pe lângă acestea, există compoziţii originale de excepţie care face din acest disc, unul dintre cele mai bune din ultimii ani.

Cu numeroase controverse în jurul lor dar şi cu o muzică extraordinară, Sugarland îi vor impresiona cu siguranţă pe cei care îi ascultă pentru prima dată. Una dintre cele mai puternice voci ale momentului, Jennifer Nettles, melodii adânc pătrunse de spiritul country , dar şi cântece foarte ritmate cu puternice influenţe rock, fac din această trupă, unul dintre cele mai originale nume ale momentului.

Ovidiu Moldovan
Octombrie 2009

 

 

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg