Arta Sunetelor

 

SHEKINAH Noul Val

AS_070

Indubitabil, grupul clujean Shekinah este cel mai valoros produs ardelean al tinerei generaţii. Cu o rapidă ascensiune faţă de grupul Altar, din care iniţial au făcut parte vocalistul Andy Ghost şi chitaristul Johnny J. R., grupul de rock creştin Shekinah este în prezent în relansare şi reaşezare stilistică, cu noii săi membrii Răzvan Crivaci - vocal şi Athos – chitară, ce completează formula de bază: Zoli - chitara bas, KarMaster - claviaturi & voce aditionala şi PhenoMenOn - tobe, percuţie şi voce adiţională. După un mini-album „Adrenalina”, căteva demo-uri foarte reuşite, apariţii charismatice şi premii valoroase, Shekinah a cucerit inimile fanilor pe unde a concertat. Dar, mai multe amănunte legate de schimbarea componenţei, motivele şi planurile de viitor, aflăm din interviul acordat revistei noastre.

„Probabil că stilul Shekinah va suferi unele modificari, dar nu ca rezultatul unei schimbări intenţionate, ci ca rezultatul întâlnirii unor muzicieni cu o personalitate artistic clar conturată. Chiar dacă este deschis spre orice experiment artistic cu noimă, Răzvan are un stil muzical propriu şi incontestabil. Este interesant că Shekinah featuring Răzvan Crivaci înseamnă complementaritatea unor viziuni şi nu ciocnirea acestora.

Schimbarea versurilor şi relansarea hitului “Vreau să fiu preşedinte” poate că va intra în discuţie, dar deocamdată suntem preocupaţi de relansarea piesei „Te visez” pentru care s-a filmat un videoclip, cu participarea lui Răzvan. Vremea compromisurilor a trecut. Orice lucru ce poartă marca Shekinah exista pentru că aşa am vrut noi la un moment dat. Sunt sigur că din cauza piesei „Vreau sa fiu presedinte” mulţi au ridicat piatra şi, în acelaşi timp, mulţi s-au bucurat.

Suntem interesaţi de o colaborare pe termen lung cu o casă de discuri şi cu o agenţie de management muzical. Dorim să lucrăm cu profesionişti care ne înţeleg şi ne pot susţine intenţiile. Stilul adoptat, electro-tribal-hardcore, fiind unul nou în muzica autohtonă.  

După integrarea în UE, probabil că va exista o mai mare deschidere pentru formaţiile din România, dar nu pentru că vom fi exportatori de cultură indispensabili pentru Europa şi pentru restul lumii, ci pentru că putem genera profit. Celor din underground nu le prevăd o soartă mai bună după 2007 în ţară, eventual în afara ei. Puterea companiilor multinaţionale va fi din ce în ce mai accentuată şi nu este exclus ca această putere să fie descurajatoare şi pentru artişti. Stăm pe pragul unei noi dictaturi mult mai bine ambalate şi camuflate decât precedentele...

Capitala unei ţări, este locul de unde porneşti ca, mai târziu, să poţi cânta acasă, în oraşul tău. Probabil că avem nevoie de „o putere centrală” ca să nu ne dezmembrăm... e doar o supoziţie... Un artist n-ar trebui să se identifice prin spaţiu şi timp. Acestea oferă doar un cadru pentru tendinţele noastre naturalmente exhibiţioniste. Eşti acasă acolo unde te trezeşti... şi dacă dimineaţa te gâseşte pe drum, într-un autocar... Dacă depăşesc graniţele stilului, am multe nume care mă conving din punct de vedere artistic. Doar căteva dintre ele: Semnal M - un exemplu bun pentru coexistenţă longevităţii cu valoarea, Proconsul - pentru mine sinceritatea lor este indubitabilă, Shukar Collective - impresionant! şi Nicola - o prezenţă luminoasă, care are un mesaj care te înalţă – mi-ar face o deosebita plăcere să colaborez cu ea” – ne-a declarat Zoli Sebestyen.

Radu Lupaşcu

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg