Arta Sunetelor

 

REVELAŢIE LA GREEN HOURS

Neîndoielnic, Clubul bucureştean de jazz şi teatru Green Hours de pe Calea Victoriei 120 reprezintă în esenţa sa, pe lângă satisfacţiile reîntâlnirilor cu artişti consacraţi, o dezirabilă tribună a ascensiunii junelor talente pe treptele consacrării...

Deşi am dorit-o, din diverse motive nu am putut fi prezent în răstimpul pandemic la toate manifestările jazzistice găzduite de ospitaliera grădină a Clubului Green Hours. Am avut totuşi privilegiul de a-i aplauda în vremea din urmă pe câţiva admirabili profesionişti – precum Mircea Tiberian, Marius Vernescu, Sorin Zlat, tandemul german Edgar Knecht - Frederic Köster şi alţii asemenea. Iată însă că în seara de 29 septembrie, când pe podiumul Clubului bucureştean a urcat grupul „7th Sense”, am trăit afectiv (şi efectiv) surpriza fără veste a întrupării prospeţimii însăşi, plină de vitalitate şi de entuziasm! Impresia mi-a fost reconfirmată odată în plus de reacţia firească a publicului, răsplătind tributul de devoţiune pe altarul muzicii al acestor tineri artişti, cu aplauze nedrămuite, frenetice.

O instrumentistă din-plin-dotată, cu înzestrare creativă şi vocaţie de lideră, basista Laura Benedek (23 ani, câştigătoare a unei burse Erasmus la Universitatea de Muzică din Leipzig în anii 2017-2018), nu demult absolventă a Clasei de jazz păstorită la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti de profesorul Mircea Tiberian, a exprimat o voinţă irepresibilă de a se exterioriza scenic, alăturându-şi fără mofturi ori ifose, ci dimpotrivă, cu modestie, firesc şi determinare, patru colegi de generaţie – şi iată-i configurând ei laolaltă grupul „7th Sense”. Muzica lor constituie o emanaţie colectivă, cei cinci netăgăduind influenţe dinspre noul val al jazzului londonez ca elemente ale fuziunii de stiluri, cu amprente ale personalităţii fiecărui membru al grupului. Cel dintâi concert al lor a avut loc tot la Green Hours în martie 2019, unde ei au reapărut şi în cadrul celei de a XI-a ediţii a JazzFestului acestui Club (mai 2019) şi încăodată în decembrie anul trecut. Cu fiece nouă evoluţie, grupul „7th Sense” a oferit audienţei noi compoziţii, noi experimente, alias tot atâtea tentative de autodefinire. Ei au mai fost apreciaţi şi pentru alte recitaluri susţinute în capitală, participând inclusiv la „Euroradio Jazz Competition”, ca şi cu prilejul prezenţei la Festivalul „Art in the Street” din Cluj.

foto 1 Laura Benedek.jpgLine up-ul înfăţişat la Green Hours în 29 septembrie i-a alăturat pe Laura Benedek - lider, ghitară bas, Sergiu Bivol - trompetă, Adi Stoenescu - pian electronic, columbianul Lucas Contreras - ghitară, Gabi Matei - baterie. Cu sinceritate şi dezinvoltură adolescentină, vădind însă o precoce maturitate în exprimare dublată de o simplitate necontrafăcută, lipsită de afectare, quintetul instrumental coordonat cu aplomb de Laura Benedek a cucerit irevocabil asistenţa, adjudecându-şi pe merit succesul! Dacă temelia, coloana vertebrală a compoziţiilor a fost consolidată de plano de către basistă, ceilalţi coechipieri au marcat la rându-le, succesiv, contribuţii creative notabile la edificarea conţinutului pieselor. Ne referim la cele purtând titlurile generice ”TWO MOONS”, „PAIN”, „ALMOST FIVE”, „LIGHT IN CHAOS”, „WILD BIRDS”, „AFTER LEIPZIG”, „MAMA’S CHEST” plus două piese din repertoriul grupului englez „Corto Alto” şi tema-dedicaţie „ROZANA” hărăzită co-organizatoarei omonime şi prietene care, împreună cu managerul Voicu Rădescu asigură împlinirea proiectelor vestitului club. Spre a conferi un plus de culoare timbrală şi expresivă sonorităţilor grupului, a fost invitat talentatul saxofonist Alex Arcuş – şi el un improvizator autentic! Un moment-surpriză gustat de public a însemnat aducerea pe podium în calitate de solistă vocală a Mirunei Maria, aceea care, înainte de începerea concertului, se ocupa cu vânzarea biletelor la intrarea în Club.

Tinereţe, puritate emoţională, patos, exaltare a bucuriei – iată primordialele caracteristici ale stării de spirit generate de revenirea la Green Hours, la fine de septembrie, a grupului „7th Sense” condus / girat profesional de basista / compozitoarea plină de fervoare Laura Benedek.

Un sincer bravo!

foto 2 7th sense.jpg

Florian Lungu
12 octombrie 2020

Foto: Mihai Benea

Legendă foto: 1. Laura Benedek; 2. 7th Sense - Adi Stoenescu, Lucas Contreras, Sergiu Bivol, Laura Benedek, Alex Arcuş, Gabi Matei.

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg