Arta Sunetelor

 

Premiile revistei „Actualitatea Muzicală” pe 2018

Este singura revistă muzicală cu apariție continuă de 29 de ani din România. Editată de U.C.M.R. dar nu se vinde la chioșcuri ci doar la sediul Uniunii Compozitorilor.

Prezentatori au fost Mihai Cosma și Octavian Ursulescu – redactori, George Balint – redactor șef, Adrian Iorgulescu – președinte UCMR, Florian Lungu –pentru jazz, Florin -Silviu Ursulescu – pentru rock. După premieri a urmat fotografia de grup pe treptele palatului Cantacuzino (”Casa cu lei”) și un cocktail.

Actualitatea Muzicală - Revistă lunară editată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România Calea Victoriei 141, sect. 1, Bucureşti. Tel./Fax 021.312.98.67, e-mail: editura@unmb.ro; em@edituramuzicala.ro.

PREMII ACTUALITATEA MUZICALĂ

Festivitatea de premiere a revistei Actualitatea Muzicală, ceremonie ajunsă la 29-a ediţie consecutiva Miercuri, 24.04.2019, ora 12 în Aula Palatului Cantacuzino.

Pentru anul 2018 şi/sau întreaga activitate artistică/managerială, redacţia AM propune pe următorii (7 premii):

1. Premiul pentru proiecte media dedicate muzicii româneşti -

OLTEA ŞERBAN PÂRÂU – Proiectul COOLsound 100 - deschiderea unei porţi virtuale pentru publicul zilelor noastre către istoria muzicii clasice şi contemporane româneşti, văzută prin cheia aniversării Centenarului României.

2. Premiul pentru interpretarea şi promovarea repertoriului muzical românesc contemporan de creaţie corală

CIPRIAN ŢUŢU – dirijor al Corului Academic Radio începând din 2018, s-a remarcat prin dinamica asimilării repertoriului contemporan de gen, prin calitatea de un remarcabil profesionalism a versiunilor sale interpretative la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale.

3. Premiul „Spectacolul anului”

Echipa Mamma Mia 2019.jpg”MAMMA MIA – THE MUSICAL” de Benny Anderson și Bjorn Ulvaeus, pe un libret de Catherine Johnson

Traducerea şi adaptarea în limba română Ernest Fazekas

Prezentată în turneu naţional la Bucureşti (Sala Palatului), Cluj, Iași, Timișoara, Oradea, Craiova, Bacău, Galați, Constanța etc. O producție prezentată de: Telekom

Un spectacol jucat cu săli pline în toată țara (sold-out, inclusiv cele 4000 de locuri de la Sala Palatului, până acum reluat de 10 ori!, cu casa închisă), cu o distribuție alcătuită din cei mai buni soliști (Loredana, Brenciu, Temișan, Țurcașiu), actori (Vaida, Sigartău, Nour, Ladin), dansatori (Flavia Mihășan etc.), cu tineri excepționali descoperiți la casting, cu orchestră live, cu light design computerizat și cu video design, cu costume originale, coregrafie originală și regie regândită pentru fiecare scenă pe care s-a jucat în turneul național.

Delia 2019.jpg4. „Vedeta anului” - DELIA

Absolventă a Liceului de muzică, flaut (cântă de altfel la acest instrument în concertele sale), Delia Matache a dominat anul 2018 prin turneele, discurile şi spectacolele sale grandioase, de mare montare, detaşându-se ”Acadelia”, cu câteva reprezentaţii ”sold out” la Sala Palatului. De o excelentă primire s-a bucurat şi recitalul susţinut pe scena Festivalului internaţional ”Cerbul de aur”.

5. „Premiul muzicii rock” - TROOPER

Formaţia care mai târziu va lua titulatura de "Trooper", a fost înfiinţată în 1995 la Târgovişte de fraţii Alin şi Aurelian Dincă împreună cu Ionuţ Rădulescu pentru a cânta heavy metal. S-au numit iniţial Megarock, apoi White Wolf.  

Înregistrează discuri demo în engleză, dau concerte în toată ţara, iar în 2002 este lansat primul album de studio, cu versuri în  română, intitulat ”I”. Vor urma alte 8 albume de studio (printre care: 2005 - Desant, 2006 – Electric, 2008 - Rock’n’Roll Pozitiv), remarcabile fiind albumele conceptuale (”operă” rock) intitulate "Vlad Ţepeş - Poemele Valahiei" şi ”Ştefan cel Mare – Poemele Moldovei”.

Impresarii străini aleg formaţia să cânte în deschiderea concertelor unor titulaturi faimoase ca: Sepultura, Nazareth, Manowar, Scorpions, Judas Priest, Whitesnake.

În toate topurile autohtone anuale. Trooper este votată în ultimul timp pe locul 1 la multe categorii: cea mai bună lansare, cea mai bună formaţie de rock, cel mai bun album, cel mai bun concert aniversar.

Este una din putinele formaţii rock din ţara noastră care cântă mult în limba română, inclusiv peste hotare. Aşa s-au petrecut lucrurile şi la finala naţionala Eurovision, cu piesa ”Destin”, în care l-a avut invitat pe tenorul Alin Stoica de la Opera Naţională din Bucureşti. În aprecierea publicului, exprimată prin televot, Trooper s-a clasat pe locul 2, performanţă excelentă.

6. Premiul „Şlagăre fără vârstă”

PAUL SURUGIU-FUEGO, pentru spectacolele sale ”Gramofonul cu amintiri” şi ”Tu eşti primăvara mea”. În aceste concerte de mare audienţă, la care el semnează nu numai interpretarea principala (le mai are ca invitate permanente pe Stela Enache şi Marina Florea), ci şi regia, scenografia şi scenariul, sunt reamintite cele mai mari şlagăre ale muzicii uşoare româneşti, de la Ion Vasilescu, Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Nicolae Kirculescu, George Grigoriu, Cornel Fugaru, Ion Cristinoiu, Anton Şuteu la Jolt Kerestely, Horia Moculescu, Ionel Tudor. Sălile arhipline dovedesc din plin adeziunea publicului la muzica uşoară de mare calitate a acestor Maeştri pe care îi omagiază, cu respect şi har, acest artist de numai 45 de ani.

Garbis Dedeian 2019.jpg7. Premiul muzicii de jazzGarbis Dedeian

 

A consemnat pentru dvs.,

FSU
4 mai 2019

Premiati 2019.jpg

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg