Arta Sunetelor

 

Notițe din Timișoara

Notite din Timisoara 1.jpgUn desant al editurii cdpl (Casa de pariuri literare) a debarcat la Timișoara între 6 și 10 septembrie 2018 cu Ryanair (bilete dus- întors 24 euro!). Eram cinci: Cristian Un Cosma – editor, Costin Petrescu, Nelu Stratone și FSU - autori, Călin Torsan (scriitor, muzician) – cu scopul popularizării volumelor din Seria Muzicală. Am fost la Radio Timișoara la emisiunea lui Liviu Dumitru și la librăria La Două Bufnițe din centru [aici minunata patroană ne-a dat sumarul (playlistul) emisiunilor ”Studio Rock” pe care le asculta ea odinioară și pe care eu nu le mai aveam!].

Am ajuns și la localul intitulat hazliu ”Scârț Loc Lejer. Auăleu”. Dar partea uimitoare a acestui local se află la subsol: acolo sunt două camere în care patronul a amenajat un Muzeu al vieții în timpul comunismului, nemaipomenit, cu casetofoane, pick-upuri, televizoare, sifoane, frigidere, creioane, caiete etc. de acum 40-50 de ani. Am făcut câteva fotografii, prea puține, fiecare colțișor era înțesat cu nostalgii.

Am ajuns și la Reflektor (club rock): l-am întâlnit aici pe Emil Biebl (managerul care a dus spre top interesanta formație Implant Pentru Refuz și totodată patron al celebrului magazin și studio Rockarolla, axat acum pe vinyluri) și pe arhitectul Doru Covrig (fost director la Club A). Emil este administrator (nu patron), iar clubul arată de nota 10: bar, fotolii, instalație audio performantă, fotografii imense cu muzicieni pe pereți (în București, doar Hard Rock Café îl întrece); mi-a mărturisit că fiul său are o făbricuță unde produce bere artizanală (e la modă acum). Familie plină de inițiativă…

Notite din Timisoara 2.jpgM-am întâlnit și cu promotorul Marius Giura, care dorea să organizeze un festival de jazz în sala Filarmonicii: n-a obținut decât două zile, în celelalte două zile fiind programate prezentări de rochii și lenjerie Cătălin Botezatu!!!.

Un moment aparte al călătoriei noastre i-a aparținut lui Călin Torsan: lectură cu pagini satirice irezistibile din volumele sale și tot el a susținut un micro-concert la instrumente de suflat alături de Alex Hegyesi - dulcimer preparat.

Am aflat că și la Timișoara, fost imens centru industrial, fabricile au fost demolate de către ”dezvoltatorii imobiliari”. Am crezut că Berea Timișoreana se fabrică la Cluj Napoca de concernul sud-african Miller, dar impresarul timișorean Sorin Bocerean mă corectează: se face la Buzău. Timișorenii pot fi mândri!

Cea mai mare surpriză și bucurie mi le-a adus un necunoscut: Sorin Toader. Am aflat că merge la toate concertele rock (în special hard and heavy) din România și împrejurimi (de la Praga la Viena) și, descurcăreț cum este, reușește cumva să se fotografieze cu marii muzicieni ai planetei. Ne-a dus la casa sa, unde pe pereți a pus sute de fotografii înrămate: el alături de Deep Purple, Manowar, Scorpions, ș.a. dar și cu Phoenix sau Celelalte Cuvinte (am tras vreo trei poze). Uluitor! O să vadă el când s-o însura….

Se dovedește încă odată că există viață și în afara Capitalei…

Notite din Timisoara 3.jpg

Florin-Silviu Ursulescu
4 octombrie 2018

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg