Arta Sunetelor

 

Paleta de culori a bluesului

Pentru cei mai multi dintre noi, numele Zsolt "Joe" Gáspár este asociat cu celebra trupă, Quo Vadis. Cei mai tineri şi iubitori de blues, trebuie să ştie că, JOE GASPAR BAND este deja un nume pe firmamentul scenei muzicale din Canada. Un power-trio de blues cu o identitate proprie, cu compoziţii deosebite şi interpretări fără cusur. Aşa cum ne promitea în interviul precedent, Joe Gaspar a lansat de curând al doilea album, intitulat simplu, JGB Blue.

Microinterviu Foto 1.jpgTimp de 12 ani, JOE GASPAR a fost vocea principală şi bas-ul celebrului grup timişorean cu care a lansat o jumătate de LP (la Electrecord în anul 1995) şi o caseta audio (încă needitată pe suport digital). În Ottawa, talentul şi timbrul său special au fost apreciate încă de la început, din perioada de artist solo, însă, din septembrie 2011, alături de doi muzicieni canadieni cu experienţă, Joe a pus bazele trioului, JOE GASPAR BAND, cu care a participat la festivaluri de renume din Canada precum: Tulipfest, Bluesfest, Capital Fair şi Wabafest. Trei dintre piesele primului album au fost difuzate la importante posturi de radio din Canada şi Statele Unite: The Years Go By, Shame şi Walking Blues. Datorită abilităților vocale încântătoare şi a competenţelor tehnice, JOE fost invitat să se alăture unor grupuri de diferite genuri, să cânte în opere rock, să cânte la claviaturi, la chitară electrică şi acustică, la chitară bas și chiar să conducă coruri. Joe a fost, de asemenea, prezentat în mai multe publicații muzicale de specialitate și documentare, evidențiindu-se cariera sa muzicală. Recomand cu căldură acest nou album,Microinterviu Foto 2.jpg tuturor fanilor din România, precum şi organizatorilor de festivaluri sau evenimente de blues. Vă invităm, să ascultaţi pentru început, hitul noului album, Spider Queen.

"A journey through the ages of blues, from acoustic delta to electric blues with all involved, vocals, guitars, harmonica, piano, banjo and funny percussion." (Joe Gaspar Band)

Microinterviu cu Joe Gaspar

1. În primul rând felicitări pentru noul album, JGB Blue. Este al doilea după Move On, de care ne povesteşti în interviul nostru din august 2013. Cum s-a născut acest album şi cine semnează muzica şi versurile? V-aţi gândit sau aveţi deja un videoclip de promovare?

A fost o idee mai veche de-a noastră să scoatem albume separate pentru genurile muzicale pe care le preferăm, văzând că în momentele noastre de inspiraţie naştem idei, cântece, din te miri ce sferă muzicală, şi tare ne place!

Primul gen muzical pentru primul album din aceastaă serie este bluesul bineînţeles. El e la baza muzicii noastre; am ales să atingem cât mai mult posibil din paleta de culori a bluesului, rural, electric, alb, swampy, roots. În cele 14 piese veţi descoperi chitare acustice şi electrice, muzicuţă, mandolină şi banjo, cajon drum box, printre altele.

Microinterviu Foto 3.jpgCântecele sunt create de Jamie Young şi de mine, iar versurile, majoritatea sunt ale lui Jamie, eu am vreo 2-3.

Am ales "Spider Queen" ca piesă de promovare la radio şi urmează un videoclip pentru ea. Am făcut nişte filmări în acest scop.

2. Cine se ocupă de acest turneu şi cum se desfăşoară el? Aveţi susţinere pe radio şi TV? Cum se face această treabă în Canada?

Am ales calea de-a ne autopromova după ce am luat contact cu câteva agenţii. Preţul şi serviciile oferite nu ni s-au părut justificabile pentru ceva ce în ziua de astăzi, în era on-line, putem să facem şi noi cu puţin efort.

Sincer, din motive personale, am pus pe stand by deocamdată promovarea. Dar din momentul în care începem mai serios treaba, avem conexiunile, agenţii de booking pentru mini-turnee, oameni la posturile locale de radio şi TV. Dacă vom avea putere şi voinţă vom încerca să ajungem şi în Europa, în România mai ales, ar fi superb.

Un lucru interesant, vorbind de puterea on-line a internetului, piesele de pe noul album apar pe te miri ce posturi on-line de blues. "Spider Queen" s-a bucurat de o aşa de mare atenţie încât, Blues Magazine din Olanda a făcut o recenzie a albumului şi piesa e în rotaţie la radioul lor on-line. Ca urmare, primesc notificări săptămânal de la radiouri olandeze locale sau on-line cu programul lor în care sunt incluse piese de pe JGB Blue. Suntem mari în Olanda! (zâmbeşte!). E super fain să facem conexiuni cu DJ din Germania, Olanda, Anglia sau chiar din insulele Canare!

Microinterviu Foto 4.jpg3. Avem şi noi deja 12 festivaluri de blues în ţară (câte unul în Sighişoara, Tulcea, Suceava, Baia Mare, Focşani, Timişoara, Arad, Cluj, Gărâna, Ghelari, Brezoi şi două în Braşov!). Ai participa în viitor la vreunul din acestea? Ce părere ai despre aceste noi nume de festivaluri... Practic, sunt mai multe decât trupele de blues pe care le avem în toată ROMÂNIA... (Mă refer strict la trupe ce cântă blues şi nu la formule de conjunctură, care pot imita sau interpreta, mai bine sau mai puţin convingător Blues). Ai ascultat albume de blues scoase la noi în ţară? Îţi recomand câteva.

Nu pot decât să mă bucur de faptul că festivalurile respective au titulatura de blues (zâmbeşte). Nu am urmărit în ultima vreme cine şi unde a cântat la ele; sigur că aş veni cu tot dorul să particip şi eu. Banii sunt întotdeauna o problemă, dar aş fi bucuros să iau legătura cu organizatorii; aş putea veni cu trupa mea sau singur. În ultimul caz m-aş 'înhăita', probabil, cu vechii colegi de la Quo Vadis sau cu Bogy, Caminschi, Kusak sau alţi prieteni muzicieni cu care ar fi ideal să ne vedem pe scenă.

Am ascultat ce mi-ai recomandat, sunt surprins de calitatea înregistrărilor, nivelul muzical. Nu este prea plăcut faptul că, cu o excepţie, nimeni nu are piese originale. Unele preluări sună mult prea aproape de original.

Altele aduc ceva nou, dar nimic abordat complet diferit, ca să simţi că piesa îţi aparţine.

Oricum e super că există trupe înclinate spre genul blues. Spread the word!

4. După părerea ta, cum ar trebui să deosebească publicul, şi mai ales organizatorii, mesajul bluesului şi ce sfaturi le dai pentru a nu se păcăli de aşa-zişi prefăcuţi muzicanţi, care se laudă peste tot că şi ei POT CÂNTA blues? În concepţia lor, progresia armonică a bluesului este la îndemana tuturor celor care cântă, în special, rock.

Oau asta e grea. Mă ciocnesc de treaba asta şi aici, din plin! Uneori sunt muzicieni atât de talentaţi, cu o măiestrie deosebită la instrumentul lor, dar care nu au nimic în comun cu bluesul. E şi mai trist când muzicianul nu e nici măcar bun şi cântă melodiile pe care le auzi în orice bar. Eu cred că pentru a suna cu adevărat trebuie să ai o poveste în spatele tău. Dacă nu ai, fă-ţi una, imaginează-ţi una şi lasă-te purtat de ea. Textele blues sunt de obicei simple, dar dacă reflectă povestea ta, cântecul va fi bun. Nu e nimic rău în a imita, în a cânta standarduri dacă reuşeşti să crezi în ele! Chiar dacă prin definiţie bluesul are 12 măsuri el poate fi cântat în o mie de feluri.

5. Dezvăluie-ne componenţa albumului şi cine te-a ajutat la producerea lui. Casa de discuri, studioul etc. Mulţumesc!

Pe album apar cei trei membri ai trioului, doar în piesa "Take My Hand Child" apar trei voci feminine pentru corul gospel, unde am suprapus/multiplicat vocile noastre. Membrii JOE GASPAR BAND sunt: Joe Gaspar – solist vocal, bas, clape, percuţie; Jamie Young – chitare, mandolină, banjo, voci secundare; Steve Dupont – tobe, percuţie, cajun, voci secundare.

Piesele albumului sunt:

 1. Microinterviu Foto 5.jpgMary 
 2. Five Times 
 3. Take My Hand Child 
 4. Fool 
 5. What I Should Know 
 6. Ready Now 
 7. Another Day 
 8. Spider Queen 
 9. I Love My Baby 
 10. Talk To Me 
 11. No Way Of Pleasing You 
 12. Come Back My Baby 
 13. I Don’t Wanna Cause No Trouble 
 14. Don’t Let Her Go 
 15. Spider Queen (radio edit) 

Albumul este realizat de Joe Gaspar Band şi înregistrat în beciurile noastre Wilshire Studio şi J-hog Studio (zâmbeşte!). De aranjamente este răspunzătoare toată trupa. La butoanele de mixaj am umblat eu şi Steve, iar albumul a fost produs de mine. Pozele de pe album sunt făcute de Bianca Nadeau, iar designul aparţine lui Trevor Denault.

JOE

"A worthy successor to 'Move On'. Let's hope that we do not have to wait another six years for Joe Gaspar and band to release an album again. Because this album tastes like more."(Filip Heidinga - bluesmagazine.nl)

Îţi doresc baftă şi mult succes cu albumul!

Microinterviu Foto 6.jpg

Interviu realizat de Radu Lupaşcu
20 august 2018

Foto: Bianca Nadeau

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg