Arta Sunetelor

 

When God-Fearin, Women Get The BluesMartina McBride

Mulţi spun despre „Evolution” că ar fi cel mai bun album de country contemporan scos vreodată. La fel de mulţi sunt şi cei care o consideră pe Martina McBride drept cea mai talentată artistă americană a ultimilor 15 ani. Haideţi să vă spun acum şi un mic secret personal: are cea mai adevărată voce pe care am ascultat-o eu până acum.

Am spus că voi încerca de-a lungul unei serii de articole să vă vorbesc despre genul muzical cel mai popular la ora aceasta în Statele Unite. Uitaţi toate astea. Dacă însă vă închipuiţi America aşa cum mi-o închipui eu, autostrăzi nesfârşite, munţii Stâncoşi la linia orizontului, maşini imense şi decapotabile, femei superbe pe locul din dreapta, ei bine, atunci nu aveţi ce face. Trebuie să vă placă Martina McBride. Pentru că dacă vă veţi afla vreodată la volanul unui Cadillac sau Mercury şi veţi străbate continentul, ei bine, atunci trebuie să o ascultaţi în tot acest timp pe doamna McBride. Şi America va fi aşa cum v-aţi dorit-o.

A, şi mai e ceva: într-un sondaj efectuat de o prestigioasă revistă muzicală americană, categoria „cea mai sexy artistă country” a trebuit refăcută. Motivul? Între opţiuni nu figura Martina McBride. Au fost foarte mulţi cei care au spus că nu prea au ce face cu Shania Twain sau Faith Hill, „that ladies from the big cities” care au uitat de unde au plecat. Martina rămâne atunci cu imaginea fetiţei de la ţară? Nu. Mai corect ar fi să spunem despre ea că a rămas dedicată prin muzica şi toate activităţile ei, oamenilor obişnuiţi şi complet nesofisticaţi. Dincolo de succesul ei ca artistă, este implicată în foarte multe activităţi de ordin social.

Când a venit în 1990 la Nashville, împreună cu soţul său John McBride, nici unul dintre ei nu erau deloc nişte persoane sofisticate. El şi-a folosit talentele de tehnician de sunet şi a înfiinţat cea mai de succes companie organizatoare de concerte. Ea şi-a folosit vocea extraordinară pentru a-şi construi o carieră muzicală deosebit de apreciată. De-a lungul anilor care au urmat, va primii numeroase distincţii şi se va implica din ce în ce mai mult în fenomenele sociale negative.

Totul a început cu mesajul „don’t drink and drive” din cântecul “Cheap Wiskey”, apărut în 1992. Primul success de Top 10 va veni un an mai târziu. Piesa “My Baby Loves Me”, are versurile mult mai simple, dovadă… ele aveau să-şi atingă ţinta rapid. E povestea unei femei acceptată şi iubită pentru ceea ce este, nu pentru felul în care arată sau se poartă. Urmează “Life No.9”, în 1994, piesă care ajunge şi ea în primele zece. Câteva săptămâni mai târziu va ieşi single-ul “Independence Day”, o piesă la care este imposibil să nu faci referire atunci când vorbeşti despre muzica country contemporană. “Este piesa care mi-a schimbat viaţa”, recunoaşte şi Martina. Versurile spun povestea unei femei bătute zilnic de un soţ alcolist, femeie care în cele din urmă se hotărăşte să-şi ia viaţa în mâinile ei, într-un mod tragic însă.  Tristeţea, disperarea dar şi ura, toate se simt în vocea Martinei, iar piesa “Independence Day” devine printre cele mai frumoase piese apărute în aproape 100 de ani de muzică country. E punctul de cotitură în viaţa artistei, momentul in care, ea va începe să se implice puternic în lupta împotriva violenţei domestice. Una din trei femei ucise pe teritoriul Statelor Unite, este victima acestui abuz.

Despre unul dintre cele mai mari succese din carieră, cântecul “A Broken Wing” lansat în 1997, se va afla la peste un an de la apariţie, că este inspirat dintr-o poveste reală. “Acea femeie este în viaţă, este sănătoasă şi lucrează într-un Mall. Nu vă spun unde…” a spus Martina zâmbind.

Puterea versurilor din cântecele ei este cea mai directă şi mai impresionantă din întreaga scenă country. Succesele ei? … Milioane de discuri vândute, premii Grammy, dar mai ales recunoaşterea valorii musicale, recunoaştere venită din partea unor artişti imenşi: Bruce Springsteen, Bob Seeger, Santana, Sarah McLachlan.

“Sunt vremuri în care mă simt ca un star. Dar cel mai adesea, sunt doar fericită că sunt un om care a avut success în viaţă. Cu toate astea, nu mă interesează să apar pe coperţile revistelor sau să fac şi altceva. Vreau doar să fiu în stare să îmi ţin familia aproape şi să îmi cresc în linişte copiii. Atâta timp cît voi avea toate acestea, …, restul … e doar frişca de pe tort.”

În 2001 vorbim despre un punct atins în cariera ei muzicală. Colecţia „Greatest Hits” e mai mult decât sfârşitul unui drum. Era începutul altuia. Alte albume au urmat, artista folosindu-şi în continuare vocea extraordinară, pentru albume originale, cover-uri ale unor piese clasice country, sau pentru a aduce magia Crăciunului în suflet. Acum se află pe piaţă un nou album de hituri. Un altfel de compilaţie. Da sunt cele mai bune şi sunt live. Un motiv în plus, odată ce vei vedea concertul să concluzionezi aşa cum au făcut-o toate review-urile, Martina McBride este cea mai bună voce country actuală. Pentru artişti, apariţia acestui gen de compilaţie e şi un motiv de reflecţie. Majoritatea susţin că piesele îi reprezintă, că în ele se regăsesc momente din viaţa lor. Despre fiecare cântec în parte, Martina şi producătorul Paul Worley vă vor spune câte o poveste în coperta interioară a discului.

Despre ea... Martina McBride nu vă va spune aproape nimic. Vă va cânta însă despre asta:

A fost regina balului / El cel mai bun fotbalist al liceului... / Povestea părea promiţătoare, / La fel ca toate celelalte. / Nimeni nu s-ar fi aşteptat acum / la aceşti 25 de ani / duşi pe apa sâmbetei.

Ea a-nceput să cânte altceva. / Melodii country în spectacole ieftine / total lipsite de gust. / Într-o zi / şi-a luat ţoalele rele / şi poşeta de drum lung. / A părăsit corul bisericii / încă din ziua când a călcat pedala Ford-ului Mustang.

Pentru că asta se întâmplă / cu toate femeile credincioase, / Atunci când prind gustul blues-ului.”

 

Ovidiu Moldovan
25 mai 2008

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg