Arta Sunetelor

 

Câteva sfaturi pentru colecţionarii de vinyluri şi nu numai…
Atenţie cu bani puţini (mai) puteţi obţine sunet excelent din LP-urile vechi sau neîngrijite!

L’Art du Son

Un lichid de curăţare pentru discuri din Germania, cu un nume franţuzesc – mie îmi sună bine! Ca audiofil snob ce sunt, îmi place ideea de a-mi îngriji LP-urile iubite cu L’Art du Son Professional Audio Record Cleaning Liquid. Lichidul, importat de Classic Records, vine sub formă de concentrat din care se obţin, prin amestecarea cu apă distilată, 4,5 litri de soluţie. Cred că se poate şi mai mult, dar cantitatea minimă este de 4,5 l. Sticluţa de concentrat costă 45 dolari, deci nu este tocmai ieftină, dar alte soluţii performante ajung şi la 179 dolari litrul! Acest lichid este mai efficient decât oricare altul pentru curăţarea discurilor pe care l-am încercat vreodată, între care şi propria mea formulă. Şi are avantajul suplimentar de a contracara efectele curăţărilor mai puţin reuşite din trecut şi de a reface dinamica LP-urilor noastre.

Am încercat L’Art pe tot felul de LP-uri, vechi şi noi, clasice şi remasterate. A funcţionat perfect de fiecare dată. Apa distilată pare să nu fie esenţială, dar eu am folosit-o. În instrucţiuni se spune că trebuie agitat puternic, dar eu nu fac exces, pentru că lichidul de curăţat, care nu este pe bază de alcool, face spumă. Se aplică pe disc fără probleme şi se îndepărtează uşor.  

Soluţia făcută de mine în casă timp de ani de zile conţine alcool. Am curăţat mai multe discuri pe o parte cu ea, pe cealaltă cu L’Art, şi L’Art a câştigat de fiecare dată! Cum, o să mă întrebaţi?? L’Art face discurile să sune mai dinamic şi mai aerisit. Soluţia pe bază de alcool sună curat, dar tensionat şi parcă plat. Am intrat în panică, dar, din fericire, frecvenţa cu care îmi curăţam discurile nu fusese prea mare. Am utilizat repede L’Art pe feţele tratate cu amestecul de alcool şi parcă s-au îmbunătăţit. Timpul va decide, dar eu renunţ la soluţia preparată în casă în favoarea lui L’Art.

Lichidul a îmbunătăţit sunetul LP-urilor mai vechi. Nu le mai curăţasem de ceva timp, iar L’Art du Son s-a comportat exact aşa cum sperasem. La 100 dolari bucata pentru discurile vechi de excepţie şi 33 pentru cele noi, nu voiam să stric vreunul din greşeală. De curând am cumpărat un disc pe 45 de turaţii cu Louis Armstrong de la Classic Records, pe care l-am folosit ca test. Am curăţat o jumătate cu L’Art, iar cealaltă am lăsat-o necurăţată. Faţa curăţată era mai puţin zgomotoasă şi mai dinamică. Sunetele de mijloc s-au îmbunătăţit, cu o definiţie mai bună şi o textură muzicală mai palpabilă. Chiar şi vinyl-ul virgin de 200 grame sună mai bine cu L’Art. O spălare din când în când este singura modalitate de a obţine o audiţie optimă dintr-un LP.

Recomand categoric L’Art du Son Record Cleaning Liquid. Unui audiofil obişnuit, o sticlă ar trebui să îi ajungă aproximativ trei ani. Este echivalentul pentru discuri al sosului Tabasco — le dă viaţă şi ţine până când nevasta începe să prefere să facă rezervare la restaurant, decât să mai gătească cina.

Robert H. Levi

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg