Arta Sunetelor

 

ARTmania Festival 2010 prezintă Kamelot (USA)

KamelotKamelot este o trupa regală pe scena Metal, prestigioasă şi influentă în ultimele două decenii. Faima formaţiei în rândul fanilor şi a presei a crescut progresiv, fiecare dintre cele şapte albume de studio depăşindu-şi predecesorul prin calitatea versurilor şi a producţiei. Kamelot combină diferite stiluri definind o marcaă distinctă: “Cântăm Power Metal la fel de mult ca şi Progressive Metal şi Gothic Metal”, spune fondatorul trupei, Thomas Youngblood.

Kamelot cântă progressive/power metal şi vin din Florida (USA). Muzica lor conţine elemente simfonice. Formaţia a fost infiinţată de chitaristul Thomas Youngblood şi tobarul Richard Warner în 1992. În 1994 trupa a semnat un contract cu Noise Records şi după un an şi-au lansat albumul de debut: Eternity”. Următorul album, “Dominion”, a apărut în 1997.

Tot în ’97 au fost înlocuiţi doi membri: Richard Warner şi vocalul Mark Vanderbilt. Locurile lor au fost ocupate de Casey Grillo şi Roy Khan. În această formaţie Kamelot produce cel de-al treilea album de studio, “Siege Perilous” şi pleacă într-un turneu european în toamna acelui an. “The Fourth Legacy” a fost produs în Gate Studio din Wolfsburg (Germania) şi lansat în ’98.

Vara anului 2000 s-a numit “New Allegiance Tour” şi a marcat înregistrările primului album live, “The Expedition”, în Germania, Austria, Elveţia, Olanda, Belgia, Italia, Grecia şi Spania. După câteva luni Kamelot prezenta “Karma”, albumul cu cel mai mare succes din discografia trupei. “Epica” şi “The Black Halo”, apar pe piaţă în 2003 şi 2005, două albume inspirate din Faustul scris de Goethe. Turneul de promovare “Black Halo World Tour 2005” a trecut prin Europa (alături de Epica şi Kotipelto) şi Japonia (Silent Force). Au cântat la Bang your Head în Germania şi la Graspop Metal Meeting în Belgia.

Primele clipuri ale trupei au fost filmate în 2005: “The Haunting (Somewhere in Time) şi “March of Mephisto”. Două clipuri realizate de Patric Ullaeus, renumit regizor pentru stilul cinematic, pasional şi plin de viaţă, calităţi ce i-au oferit colaborări în toată lumea cu artişti talentaţi, agenţii de publicitate şi case de discuri. Patric este astăzi creditat pentru avântul dat succesului multor artişti.

Data de cinci octombrie 2005 marchează intrarea muzicianului Oliver Palotai în Kamelot. Din aceasta zi formaţia a devenit un cvintet. Oliver cântă la clape şi chitare (adiţional).

În cea de-a doua parte a turneului “Black Halo World Tour” au vizitat America (SUA, Canada, Brazilia) şi Europa, prin Olanda, Suedia, Belgia şi Norvegia, ţara în care au filmat primul Dvd live, în 11 februarie în Oslo, tot cu Patric Ullaeus în spate. “One cold winter’s night” a fost lansat în noiembrie 2006.

Ghost Opera” poartă numarul opt în discografia Kamelot. A fost lansat pe 1 iunie 2007 prin SPV/Steamhammer Records în Germania, apoi în Europa şi America. Albumul s-a înregistrat şi mixat la Gate Studios şi Pathway Studios din Wolfsburg cu producătorii Sascha Paeth şi Miro. Primul clip apărut pentru piesa “Ghost Opera” se poate viziona pe myspace. Un alt clip a fost filmat mai târziu pentru “Human Stain”, “Rule the World” şi “Love You to Death” în mai 2009.

“Ghost Opera” a fost relansat în martie/aprilie 2008 sub numele “Ghost Opera – The Second Coming” cu o nouă preluare şi un al doilea disc cu 14 piese, din care zece live înregistrate în Belgrad şi, în plus, patru editări de studio: Season’s End, Pendulous Fall, Epilogue şi un remix exclusiv pentru “Rule the World”.

Basistul Sean Tibbetts a fost invitat în turneele Kamelot din 2008/2009 în locul lui Glenn Barry rămas acasă cu familia. În ianuarie 2009 Kamelot începe să lucreze la albumul cu numărul nouă într-o cabană din Norvegia. Frecvent îşi aduc la zi video-blog-ul cu clipuri. Se spune că materialul pentru următorul album este mai dur ca înainte.

1 decembrie 2009: Sean Tibbetts devine basistul oficial Kamelot. Thomas Youngblood spunea atunci: “Glenn m-a sunat acum câteva săptămâni şi mi-a spus că nu mai poate să fie cu noi şi că trebuie să părăsească trupa. E ca un frate pentru noi şi am trecut împreună peste multe momente grele aşa că am vrut să decidă el ce vrea să facă.”

Acum americanii din Kamelot sunt nerăbdători să-şi arate maiestria pe scenă şi să-şi convingă fanii de valoarea trupei. Kamelot încep turneul mondial în iunie din Europa şi ajung la Sibiu pe 13 August, unde vor susţine ultimul concert din prima parte a turneului.

Membrii Kamelot:

Roy Khan: Voce
Thomas Youngblood: Chitare, voce secundară
Sean Tibbetts: Bas
Casey Grillo: Tobe
Oliver Palotai: Clape

Albume de studio:

Eternity (1995)
Dominion (1997)
Siége Perilous (1998)
The Fourth Legacy (1999)
Karma (2001)
Epica (2003)
The Black Halo (2005)
Ghost Opera (2007)

www.artmaniafestival.ro

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg