Arta Sunetelor

 

JUNIORS
episodul 3

MIRANDA LAMBERT

MIRANDA_LAMBERTAre 29 ani şi a devenit celebră în 2003 când a terminat pe locul trei concursul Nashville Star. A semnat cu Epic, iar doi ani mai târziu i-a ieşit primul album, Kerosene, premiat cu platină în Statele Unite.

Miranda Lambert s-a născut în luna noiembrie a anului 1983 în localitatea Longview, Texas. A început să fie atrasă de muzică atunci când a mers la primul ei concert, la vârsta de 9 ani. L-a ascultat atunci pe Garth Brooks şi ca orice copil şi-a dorit să facă şi ea acelaşi lucru. Nu a fost doar o pasiune trecătoare, un capriciu de moment, aşa că tatăl ei s-a văzut nevoit să-i scrie câteva cântecele cu care micuţa a participat la diverse concursuri locale de tinere talente.

La 16 ani, a apărut într-un show local de televiziune în Arlington, unde cu ani în urmă s-a lansat şi LeAnn Rimes. A reuşit să obţină un contract de înregistrări, dar a fost nemulţumită că i s-a cerut să interpreteze melodii pop. A renunţat şi s-a întors în oraşul copilăriei, mai hotărâtă ca niciodată să înveţe să cânte la chitară şi să îşi scrie propriile ei piese muzicale. Aproape 4 ani a făcut cam tot ce se putea face pe plan muzical, a învăţat, a cântat în baruri şi a continuat să apară la show-urile de talente. În 2003, semnează cu Epic Records. Single-ul de debut Me and Charlie Talking, este co-scris alături de tatăl ei şi anunţă primul ei album, în 2004. Kerosene debutează direct pe locul unu în topul albumelor country din Billboard Magazine. De pe el vor rezulta 4 piese de Top 40. În 2006 Miranda Lambert va concerta cu piesele de pe acest disc, alături de Keith Urban şi George Strait.

Crazy Ex-Girlfriend, al doilea ei album, iese pe piaţă în 2007. Opt piese sunt compoziţii propriii. Piesa Gunpowder & Lead, ajunge cel mai sus în clasamente şi ilustrează muzical pasiunea artistei pentru armele de vânătoare. Încep să apară şi nominalizările de la diversele instituţii de specialitate, acestea culminând în 2008 cu distincţia acordată de Academy of Country Music pentru Albumul anului.

În 2009, iese Revolution. Rolling Stone Magazine elogiază acest material şi artista pentru curajul de a rămâne fidelă genului. Pentru promovare, Miranda Lambert va pleca într-unul dintre cele mai apreciate turnee ale anului, intitulat Roadside Bars & Pink Guitars. Un an mai târziu, va obţine recunoaşterea deplină, conducând plutonul artiştilor la decernarea premiilor Country Music Association, cu nu mai puţin de nouă nominalizări. În aceeaşi seară va primi şi cele mai importante premii, pentru Vocea feminină a anului şi Albumul anului.

2011 este la fel de plin. Miranda Lambert anunţă un alt proiect. O colaborare cu Ashley Monroe şi Angaleena Presley, sub titulatura Pistol Annies. Primul lor single, Hell on Heels apare în luna mai iar albumul de debut, în august. Acesta intră direct pe locul întâi în Billboard. În paralel artista anunţă apariţia celui de al patrulea ei disc solo, intitulat chiar Four The Record. Datorită restructurărilor care au loc în divizia Sony Music Nashville, Miranda Lambert va fi transferată la RCA. 2011 este de asemenea anul în care ea va apărea şi în serialul TV Law & Order: Special Victims Unit. Performanţele îi vor fi apreciate de critici, dar aprecierea publicului şi a fanilor rămâne ataşată de muzica ei.

În legătura cu viaţa ei personală, Miranda nu a făcut nici o dată prea mult caz. A exclamat doar o singură dată cu toată puterea „ M-am măritat cu cel mai bun prieten! Mă va aştepta o viaţă plină de râsete”, atunci când s-a căsătorit cu Blake Shelton, unul dintre numele mari ale muzicii country. S-au cunoscut în 2006, au compus şi cântat împreună piese, dar s-au căsătorit de-abia anul trecut. Trăiesc în Tishomingo, statul Oklahoma. Pentru că iubesc animalele, ferma lor este plină de patrupede.

Privind şi ascultând-o pe Miranda Lambert nu poţi să nu îţi menţii optimismul. Viitorul muzicii country este pe mâini bune. Entertainment Weekly a scris în 2009 despre Revolution următoarele: „În cântecele ei se regăsesc umbre de stil specifice artiştilor care au de cel puţin două ori vârsta ei. Albumul este portretul unui artist stăpân pe puterea lui şi cel mai bun album country mainstream al anului.”

 

O puteţi asculta şi vedea aici: http://www.youtube.com/user/mirandalambert.

             

Ovidiu Moldovan

26 iulie 2012

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg