Arta Sunetelor

 

JOHN MAYALL LA BUCUREŞTI

Părintele mişcării de Blues britanice în concert la Sala Palatului pe 11 noiembrie 2012

Afis John Mayall 2.jpgJohn Mayall este un interpret, compozitor şi multi-instrumentist englez, pionier al blues-ului alb. Cariera sa muzicala se întinde pe o durataă de peste 50 de ani, dar punctul culminant al acesteia a fost în anii ‘60 cand a fondat John Mayall & The Bluesbreakers.

John s-a născut în anul 1933 în satul Maccelsfield din apropiere de Manchester. Micul englez a crescut ascultând colecţia de jazz a tatălui său şi s-a simţit atras de blues. La sfârşitul anilor ‘60 s-a mutat la Londra, unde s-a lansat sub numele de John Mayall’s Bluesbreakers. Curând şi-a întâlnit sufletul pereche în persoana lui Eric Clapton, iar întâlnirea lor istorică a culminat pe primul album hit al Bluesbreakers ‘’Blues Breakers cu Eric Clapton’’ (1966), devenind o legendă mondială.

În 1969, bucurându-se de o uluitoare popularitate în SUA, John a lansat albumul clasic acustic live ‘’The Tourning Point’’. De-a lungul anilor, John a lansat mai multe albume care au stabilit noi standarde în blues rock, şi anume ‘’Behind The Iron Curtain’’, ‘’Chicago Line’’, ‘’A Sense Of Place’’ şi albumul nominalizat la Grammy ‘’Wake Up Call’’.

Ca reprezentant al Blues-ului britanic, John Mayall este mai cunoscut ca lider al trupei şi ca mentor decât ca interpret. În anii ‘60, trupa sa, The Bluesbreakers, a reprezentat o şcoală finală pentru muzicienii britanici blues-rock din perioada respectivă.

Chitariştii Eric Clapton, Peter Green şi Mick Taylor s-au alăturat trupei sale într-o remarcabilă succesiune, la mijlocul anilor ‘60, înainte de a cânta alături de Cream, Fleetwood Mac şi, respectiv, Rolling Stones. John McVie şi Mick Fleetwood, Jack Bruce, Aynsley Dunbar, Dick Heckstall-Smith, Andy Fraser (Free), John Almond şi Jon Mark au cântat şi înregistrat de asemenea cu Mayall pentru diferite perioade de timp.

Legendarul LP cu Eric Clapton din 1966 şi albumul Blues Breakers l-au transformat pe Clapton într-un star şi au pornit blues boom-ul în Anglia.

Blues-ul nu a fost niciodată mai captivant de atât.

În 2005 John Mayall a fost trecut în lista de onoare ca Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic.

În 2009 a fost lansat cel de-al ... 57-lea album al lui Mayall - ‘’Tough’’ - iar în ceea ce priveşte propria persoană, tată a 6 copii şi având 6 nepoţi, la 75 de ani, John Mayall, a demonstrat că a păstrat blues-ul viu.

2011 a fost un an incredibil de ocupat pentru Mayall şi trupa lui. Setea pentru blues de calitate este la fel de puternică cum a fost întotdeauna, iar muzicienii incredibili ai lui John fac din fiecare show o experienţă reală.

2012 promite a fi un an la fel de plin in evenimente ca si precedentul si, din fericire, Romania se afla pe lista.

Show-ul programat pe 11 noiembrie la Sala Palatului din Bucureşti va fi, fără îndoială, o seară extravagantă a gloriosului blues, a instrumentiştilor uimitori şi a muzicii de calitate, o seară care nu poate fi ratată.

http://www.phoenix.ro/

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg