Arta Sunetelor

 

JAZZUL SPERANŢEI

EM Hope 2021b.jpg

Nici o umbră de tristeţe în muzica recent apărutului album „HOPE”, girat plurivalent de Elena Mîndru – compozitoare, poetă, vocalistă şi manageră a casei de discuri ce îi poartă pe generic numele. Elena Mîndru este artista care, deşi încă tânără, s-a afirmat drept o veritabilă personalitate a diasporei române de jazz! Originară din Cluj, unde a urmat serioase studii în domeniul compoziţiei muzicale, avându-l drept eminent mentor pe profesorul universitar dr. Adrian Pop, ea a cucerit prestigoasa bursă internaţională Nordic Master of Jazz, ce i-a oferit specializări succesive de câte şase luni, la Royal Academy of Music din Aarhus (Danemarca), la Royal Academy of Music din Stockholm (Suedia), Sibelius Academy of Music – Helsinki (Finlanda) şi NTNU din Trondheim (Norvegia), devenind PhD la Sibelius Academy’s Jazz Department. Să mai amintim că anterior, dintre cele optsprezece recunoaşteri valorice pe care le-a meritat cu prisosinţă prin ani, majoritatea din zona jazzului, cele mai marcante rămân însă Premiul al doilea şi Premiul publicului adjudecate la atât de exigentul concurs de gen, Shure Montreux Jazz Voice Competition (Elveţia) derulat în luna iulie 2012. S-a stabilit în Finlanda, unde şi-a aflat în persoana talentatului pianist, compozitor, profesor Tuomas Juhani Turunen atât un coleg de vocaţie cât şi partenerul său de viaţă. Deosebit de activă şi ambiţioasă, vocalista Elena Mîndru a reuşit până la vârsta de numai 33 de ani (născută la 7 mai 1988) să evolueze în peste patru sute de concerte, aplaudată fiind pe scene din SUA, Franţa, Olanda, Estonia, ​Suedia, Slovacia, Ungaria, Germania, Danemarca,​ Finlanda şi România, să creeze un număr apreciabil de compoziţii în genurile muzicale simfonic, de cameră, coral, pop şi mai ales jazz! Totodată şi-a întemeiat propria casă de discuri – „EM Records”. Mai nou, ca o mărturie în plus a aprecierii de care se bucură, ei i s-a încredinţat manageriatul unui festival muzical din Finlanda!

În dificila perioadă a pandemiei, Elena şi Tuomas nu s-au lăsat copleşiţi de nedoritele, tragicele evenimente care ne-au modificat tuturor existenţa, anul trecut cei doi compunând, înregistrând şi editând noul lor album discografic numit sugestiv „HOPE” (a cărui lansare a fost prefaţată de două admirabile videoclipuri). Întrucât în ultimii trei ani, cei doi artişti au colaborat cu remarcabilul violonist de jazz polonez Adam Bałdych (care utilizează şi o versiune constructivă a viorii datând din Renaştere), acesta a fost invitat să facă parte şi din quintetul care a realizat CD-ul sus-menţionat; quintet ce i-a inclus pe finlandezii Oscari Siirtola - contrabas, Anssi Tirkkonen – baterie, alături de protagoniştii Elena Mîndru, Tuomas Juhani Turunen, Adam Bałdych, aceştia trei din urmă numiţi interpreţi implicându-se deopotrivă în compunerea muzicii, a versurilor, a aranjamentelor.

Creată cu gust de Elena Mîndru (muzică şi text), piesa-titlu a albumului, „HOPE”, s-a dorit un veritabil imn al speranţei intonat cu torenţială fervoare de autoare, care a prelungit expresivitatea temei într-un insolit solo imitând percuţia în staccato vocal, solo constituit pe fondul sunetelor „inside piano”, al contrabasului şi al accentelor discrete ale bateriei; i-a urmat, cu lejeră preumblare pe clapele pianului Tuomas J. Turunen (aranjorul piesei), după care glasul solistei a revenit în parlando şi a reluat concluziv tema.

Înrudite prin vitalitate, luminozitate şi pregnanţă ritmică – trăsături insuflate exuberant de interpreţi ca o constantă năzuire spre o viitoare stare de bine – se vădesc a fi: piesa a cincea, „RUN AWAY”, compusă în comun de Elena şi Tuomas (după piesa a patra de aceiaşi autori, „WALK AWAY”, care n-a fost decât o foarte succintă introducere...), cantilenă avântată, de subtilă muzicalitate dezvoltată în travaliul improvizatoric inspirat, susţinut de vocalistă, apoi de violonist; piesa a opta „LOST BOYS” de Tuomas J. Turunen pe versurile Elenei Mîndru – un traiect melodic expansiv, fecund, fructificat cu peremptorie măiestrie în pilduitor demers scat al glasului animat de pulsaţia swingului, apoi cu relevabilă dexteritate de către pianist şi cu luxuriante fraze spontane de violonistul Adam Bałdych; în fine piesa-epilog „WALKING ON THE MOON”, temă preluată de la Sting, reformulată în aranjamentul Elenei Mîndru pe un pachet de patru armonii, repetitiv, cu o secţiune „B” modulantă, prilejuind reuşite concretizări de scintilantă virtuozitate oferite de violonist, ca şi de vocalistă în scat şi dezinvolt de către pianistul Tuomas J. Turunen.

Pentru contrast de expresie, de policromie timbrală, de arhitectonică ritmică, au apărut intercalate în chip oportun celelalte piese – a doua, „HAY MOON”, creaţie de ton confesiv a lui Tuomas J. Turunen, coautor împreună cu Elena Mîndru al versurilor, în acest episod afirmându-se solistic mai întâi contrabasistul Oscari Siirtola, urmat veloce de violonist; piesa a treia creată de Tuomas pe versurile Elenei, „FOLIAGE”, exhibând sensibile tente de nostalgie în melopeice fraze aici depănate pe corzile viorii; piesele a şasea şi a şaptea, „BLACKBERRY” şi „BLUEBERRY”, ambele compoziţii ale invitatului Adam Bałdych, oferind auzului rafinate tente de intimitate afectivă, de feeling al sincerităţii şi al unor trăiri introvertite, uneori pigmentate cu o notă de mister – cu participarea solistică predilectă a autorului; de asemenea piesa a noua, „LUCA”, emoţionantă dedicaţie sonoră (în muzică şi versuri) a lui Tuomas J. Turunen pentru fiul lui şi al Elenei, violonistul Adam Bałdych deţinând un important rol solistic alături de intervenţiile contrabasistului şi ale pianistului.

Din economia mijloacelor exprimării muzicale nu au lipsit subtile ecouri ale folclorului românesc şi, sub aspectul melosului, elemente ale limbajului modal.

„HOPE” – un proaspăt album imaginat de înzestraţi slujitori ai artei sunetelor pentru dezideratul comuniunii lor de spirit cu adevăraţii jazzofili!

Caseta tehnică:

ELENA MÎNDRU HOPE (2021)   2021 Elena Mîndru © 2021 Eclipse Music NCB –ECD - 2021137

ELENA MÎNDRU - voice, compositions, lyrics; ADAM BAŁDYCH - violin & renaissance violin, compositions; TUOMAS JUHANI TURUNEN - piano, compositions, lyrics; OSKARI SIIRTOLA - double bass; ARSSI TIRKKONEN - drums.
Muzica: Elena Mîndru (1, 4, 5,), Tuomas Juhani Turunen (2, 3, 4, 5, 8, 9), Adam Bałdych (6, 7), Sumner Gordon/ Sting (10).  
1.HOPE [05:31]; 2.HAY MOON [06:43]; 3.FOLIAGE  [07:50]; 4.WALK AWAY [00:23];
5.RUN AWAY [04:45]; 6.BLACKBERRY  [01:48]; 7.BLUEBERRY [05:10]; 8. LOST BOYS
[06:02]; 9.LUCA [05:27]; 10. WALKING ON THE MOON [04:30].

Florian Lungu
23 octombrie 2021

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg