Arta Sunetelor

 

Recreaţie pop rock pe malul Oltului

Istoria rockului românesc are un exponent de frunte în urbea vâlceană: ANTRACT! Bobiţă Cătuşanu, sufletul acest grup, a răspuns afirmativ solicitării noastre pentru un interviu în exclusivitate şi fără menajamente, drept care vă invităm să parcurgem împreună istoria trupei. În curând se vor împlini 35 de ani de la înfiinţare, prima apariţie sub actualul nume fiind la înregistrarea piesei Eşti frumoasă la Radio România. Câteva repere istorice: la numai 14 ani, pe 8 martie 1984, Paul Cătuşanu împreună cu fraţii Cristian şi Zelu Iordan (absolvenţi ai Şcolii de Muzică de la Râmnicu Vâlcea, 15 ani, chitară, respectiv 12 ani, baterie) au înfiinţat grupul Mini Paradox după o idee a lui John Feraru, profesor şi mentor muzical al tinerilor muzicieni vâlceni, fost membru în grupurile Paradox şi Lotus, fondatorul unei fundaţii dedicată prietenilor rockului. Anul următor, în trupă poposeşte solista Andreea Neh, care rămâne în grup până în anul 1988 împreună cu noul chitarist, Daniel Nicolaescu, fost component al grupului Paradox. ANTRACT se remarcă în spectacolele Cenaclului Flacăra, dar mai ales la festivalurile rock din acea vreme: Constelaţii rock din Rm. Vâlcea, 1986, Posada Rock din Câmpulung (unde au ocupat locul 3, 1986), Posada Rock (în 1987 au câştigat Marele Premiu). După '89, grupul Antract, se impune printre numele grele ale pop rockului românesc. Ea participă la festivalurile Fun Radio, Rock ’91, Rock ’92, Rock ’93 şi Rock ’94 din Bucureşti, cântând în deschiderea unor nume foarte importante ale rockului mondial: Uriah Heep, Paradise Lost, Jethro Tull, Saxon, Ronnie Jammes Dio, Metallica, Helloween. Tot acum apar şi primele albume ale grupului, Antract şi Blestem, şi să notăm prima componenţă, relativ stabilă, alături de Bobiţă Cătuşanu, Andreea Neh şi Daniel Nicolaescu aflându-se claviaturistul Robert Constantinescu şi vocalistul Paul “Paur” Ureche, cel ce avea să devină vocea principală până în prezent. Din 1998 Bobiţă îi cooptează Foto trupa Antract.jpgîn grup pe Ilie "Manole" Vlad (fost chitarist al grupului Riff din Sibiu) şi pe Arthur Fleischer la baterie. Apare albumul Înainte de toate, ce va fi lansat în 1999, care primeneşte mesajul textelor noilor compoziţii. După mai multe schimbări de componenţă, şi în special de toboşari, este lansat albumul aniversar Antract Live 20 ani, care cuprinde cele mai multe hituri lansate până în anul 2004. Doi ani mai târziu apare Contraste, cel de-al şaptelea album al grupului ce se bucură de videoclipul Înger, unde remarcăm prezenţa unei actriţe celebre, Jenny Molen Briggs (Return of the Living Dead: Rave to the Grave, 2005; Angel, serial TV). Pe 30 octombrie 2018, Antract au lansat al noulea lor album! Lasă-te dus este un album expansiv, cu deschideri tainice către sufletul pur şi nepângărit al femeii. Dacă Chitara va plăti facturi, atunci, Antract a imaginat calea, prin care Iubirea, te poate convinge să te laşi dus...

Interviu cu Paul "Bobiţă" Cătuşanu

Istoria înainte de '89

1.Cum să interpretăm refrenul primului vostru hit, Eşti frumoasă? În contextul de atunci ea a fost aleasă să vă reprezinte la început de drum muzical. Erau comuniştii misogini sau aveau simţul umorului? Care a fost prima voastră apariţie live şi cât a fost de activă trupa ANTRACT în primii ani de la înfiinţare?

"Fă, eşti frumoasă, da' eşti proastă

Da' eşti proastă, oouu

Fă, eşti frumoasă,

Proasta dracului."

Povestea piesei „Ești frumoasă” a apărut în anul 1994 în căminul facultății de mecanică din Craiova unde Paul Radu, solistul nostru vocal, era student. Aflându-se la o petrecere studențească care a avut loc într-una din camerele căminului, Paul a ieșit pe hol, acolo un student stătea în fund pe hol și cânta la chitară obsesiv ... Fă ești frumoasă, fă ești frumoasă, fă ești frumoasă... Probabil rănit în orgoliu încerca să compună o piesă iubitei care se pare că îl părăsise. Lui Paul i s-a părut haioasă situația și când a ajuns în camera lui a luat chitara și a compus ceea ce urma să devină mai târziu una din cele mai cunoscute piese din repertoriul Antract. Chiar și azi, la mai bine de 25 de ani de la această întâmplare, piesa asta rămâne una din cele mai cunoscute piese din repertoriul formației Antract.

În 1994, am lansat primul nostru EP editat de casa de discuri Electrecord și îmi aduc aminte că directorul casei de discuri Electrecord de la acea vreme, d. Grigore Petreanu, după ce a ascultat materialul audio a spus:

"- Bobiță, este atât de frumos albumul ăsta, nu vrei să renunțăm la piesa Ești frumoasă? :)) "

Îmi aduc aminte că am dus ceva muncă de lămurire cu domnia sa să accepte să păstrăm piesa pe disc și chiar ne-am amuzat ulterior că piesa a devenit atât de celebră.

2. Dacă studiem pagina oficială a grupului constatăm că sunt mai mulţi fani de sex feminin decât masculin, iar în contextul politic actual, la vârful ierarhiei, putem găsi destule personaje care să corespundă descrierii din versuri. E reală impresia noastră că cele mai multe piese ale voastre sunt construite în jurul unor personaje feminine, din cele mai diferite? Avem piese dedicate dragelor noastre prietene, iubite, îngeri, femei, cârciumărese sau chiar soacre. Cum văd prietenii rockului contextul versurilor voastre?

Este adevărat că publicul nostru este preponderent feminin și asta se explică prin faptul că versurile cântecelor noastre sunt de dragoste și oarecum femeile sunt mai sensibile la genul acesta de mesaj. Am ales să cântăm despre iubire, despre dragoste și despre toleranță tocmai pentru că noi credem în aceste valori. Deși pare un subiect desuet, am știut întotdeauna să folosim cuvintele potrivite în texte pentru ca subiectul să devină întotdeauna actual. Cântăm despre povești de dragoste trăite și probabil că publicul nostru apreciază sinceritatea cu care ne prezentăm de fiecare dată în fața lui. Nu în ultimul rând noi chiar credem că avem ceva de spus cu muzica noastră și faptul că sunt atât de mulți oameni care rezonează cu noi ne face să credem că suntem pe drumul cel bun din punct de vedere muzical.

3. Un fapt remarcabil pentru care vă putem felicita este ... folosirea limbii române. V-aţi propus să cântaţi numai în limba română şi asta arată că nu aţi ţintit şi "evadarea" din lagărul comunist precum alte trupe care se zbat să cânte în limba engleză. Așa este? Nu judecăm simplitatea şi nici mesajul versurilor, ci doar faptul în sine. Aţi cântat, cu siguranţă, în Cenaclul Flacăra! Cum aţi simţit acea perioadă (unde se cânta numai în limba română!) şi ce foloase aveaţi de pe urma acelei participări în Cenaclu?

Da, așa este! Cântăm și promovăm cântatul în limba română. Până la urmă suntem niște artiști care ne adresăm unui public român și ce sens ar avea să le cântăm într-o altă limbă? Limba română are o semantică specială și un cuvânt pus la locul lui într-un text poate transmite celui din fața ta o emoție foarte puternică. Pe asta se bazează și textele cântecelor noastre, pe emoție.

Perioada petrecută în Cenaclul Flacăra a fost una foarte frumoasă pentru că am avut șansa să fim în preajma unor artiști foarte valoroși care ne-au influențat ulterior cariera. Eram prea tineri atunci ca să realizăm tot ce ni se întâmplă, dar îmi amintesc că, eram fascinat de tot ce se întâmpla în jurul meu. Aveam 15 ani și să cântăm pe stadioane în fața a mii de oameni era ceva extraordinar! Cea mai mare audiență a fost pe stadionul Republicii din Capitală unde am cântat în fața a 50.000 de oameni.

4. Se poate interpreta/spune că trupa Antract a crescut în umbra grupului Paradox din Rm. Vâlcea? Eraţi Micul Paradox și pare ... paradoxal, faptul că, acea trupă nu are, după ştiinţa noastră, nicio înregistrare oficială (poate la Radio România?). Oare de ce? Pe când Antract se află acum la nouă-lea album.

Da, în prima parte a existenței formației Antract ne-am numit Mini Paradox. Am cântat sub acest nume aproximativ doi ani până când am fost invitați în studioul 6 din Radiodifuziunea Română să înregistrăm primele piese ale formației. Atunci am realizat că nu ne vom putea numi Mini Paradox decât pentru o perioadă scurtă de timp și am căutat un nume care să ne reprezinte. După mai multe încercări am optat pentru numele pe care îl purtam și azi: ANTRACT.

Din câte știu există niște înregistrări ale formației Paradox, dar nu făcute într-un studio de înregistrări profesional, ci mai degrabă niște înregistrări în sala de repetiții. Știu că am ascultat aceste înregistrări, dar nu aș putea spune dacă ele mai există sau dacă mai sunt în arhiva personală a vreunui fost membru din formația Paradox.

5. Stilul de muzică abordat este pop-rockul cu unele nuanţe new-wave, datorate în special claviaturilor. Cum era privit acest gen în Vâlcea şi de ce aţi lansat primul album aşa de târziu, abia în 1994? Primul vostru LP, cu o grafică uşor naivă, este considerat foarte rar şi scump printre colecţionarii de vinyluri. De ce crezi că se întâmpla acest lucru? Cine este Constantin Bogdan, cel care a făcut grafica albumului?

Până în anii 1990 exista o cenzură a sistemului de care ne-am lovit și noi la un moment dat. Îmi aduc aminte că o piesă care se numea Zâna nopții a devenit brusc Zâna soarelui fără vreo explicație logică, ci doar cu explicația că e mai bine așa... Zâna soarelui:))

În perioada 1992 - 1994 am reușit să imprimăm 8 piese neatinse de cenzură și în 1994 am și lansat primul nostru EP vinyl de care sunt foarte mândru și azi. Grafica a fost semnată de Bogdan Constantin, un foarte bun prieten care ne-a ajutat la vremea aceea să avem o copertă destul de curajoasă pentru albumul de debut. Bogdan Constantin a devenit și el între timp un artist plastic foarte apreciat în țară și străinatate, lucrările lui fiind expuse în galerii de artă din multe țări ale Europei.

Cariera muzicală după '89

6.În 1994 primul album şi în 1995 cel de-al doilea intitulat Blestem. De ce Blestem şi cum era moda noilor albume rock din acea vreme? Putem spune că era sexistă sau cu conotaţii sexuale? Sunt câteva piese care trimit spre această stare de rebeliune rock: Fuck, Ce te-aş, Prima oară.

În anul 1995 experimentam și noi libertatea exprimării libere fără cenzură și probabil că asta explică multe din conotațiile textelor noastre din acea perioadă. Treceam de la tehnologia vinyl la era digitală și ne bucuram de apariția CD-urilor într-o piață muzicală în plină ascensiune. Îmi aduc aminte că eram foarte fascinați de dimensiunea CD-urilor în comparație cu cea a vinyl-urilor și la fel de fascinați de butonul de forward al CD-playerului care sărea de la o piesă la alta printr-o simplă apăsare de buton. A fost o perioadă foarte interesantă pe care am trăit-o și iată că acum este pe cale să dispară și tehnologia CD-ului facând loc noilor tendințe și cerințe ale consumatorului de muzică din era digitală. Acum vorbim de iTunes, Deezer, Spotify sau alte zeci de platforme de unde oamenii iși pot descărca muzica preferată în doar câteva secunde pe orice dispozitiv.

7. Cum e cu schimbarea repetată de baterişti între anii 1994 - 2018 (Arthur Fleischer, Florin "Pefi" Pop, Andrei Bărbulescu, Cosmin Cadar, Răzvan Gorcinski, Szabi Boszoki, Zelu Iordan). Ai căutat o formula ritmică perfectă? Ai găsit-o?

Am avut mereu probleme cu toboșarii, dar când spun „probleme” nu mă refer la genul de probleme care apar pe fondul unor tensiuni, ci pur și simplu dinamica evenimentelor ne-a făcut să alegem drumuri diferite în viață. Unii au continuat să facă muzică în alte formații, alții au renunțat la muzică și fac acum cu totul și cu totul altceva. Pur și simplu acesta a fost punctul nostru vulnerabil, dacă ne gândim strict la componența formației. Important este că de 25 de ani încoace nucleul de bază al formației ANTRACT a fost același: Manole, Paul și cu mine. Acest lucru ne-a făcut să putem trece peste toate aceste obstacole și să găsim de fiecare dată soluția ideală pentru postul de toboșar în formația Antract.

8. Contraste este, după părerea multora, dar și a noastră, un album de maturitate. Care este povestea lui?

Mă simt onorat de această apreciere! A fost un album lansat după plecarea noastră de la MediaPro Music. Albumul Contraste a fost produs de noua casă de discuri de la acea vreme Intercont Music. Cine ești tu, Înger, Femeie sau Doar pentru ea, sunt piese care îmi plac foarte mult de pe acest album. Am avut plăcerea și oportunitatea unei colaborări pentru realizarea videoclipului la piesa Înger cu actrița americană Jenny Mollen aflată în România pentru realizarea unor filmări pentru noua producție cinematografică Return of the Living Dead.

9. Ce-a însemnat colaborarea cu celebrul star american Jenny Mollen şi de ce nu ai ales o actriţă din România?

Colaborarea cu Jenny Mollen a fost una din cele mai frumoase și spontane colaborări. Am cunoscut-o pe Jenny Mollen pe platourile de filmare unde se filmau scene din noua serie a filmului Return of the Living Dead. Într-una din pauzele de filmare i-am pus în căști noul single Antract - Înger - și a fost fascinată de armonia cântecului, iar după ce am tradus textul pentru a înțelege și versurile, mi-a spus că ar vrea să joace în noul nostru videoclip, chiar mai mult decât atât, ne-a pus la dispoziție toată tehnica necesară filmării videoclipului, inclusiv echipa de filmare. Îți dai seama că am acceptat instantaneu și în week-end am mers în pădurea Băneasa unde am și filmat cadrele videoclipului Înger. Este singurul videoclip ANTRACT filmat pe peliculă de film și a fost o experiență inedită de care îmi voi aminti mereu cu mare plăcere.

10. Al nouă-lea album al trupei ANTRACT, Lasă-te dus, a fost lansat în clubul Hard Rock Café din Capitală, unde a participat foarte multă lume. De ce ai ales acest mod de promovare şi de ce crezi că trebuie să oferi rockerilor gratuit albumul pe pagina voastră oficială?

Album Antract 2018.jpgÎntr-adevăr a fost o lansare foarte reușită și îți mărturisesc că am fost realmente copleșit de numărul mare de prieteni care au fost alături de noi la această lansare. Albumul Lasă-te dus este un album care s-a lăsat mult așteptat, și iată că, acum suntem în măsură să îl putem pune la dispoziția fanilor noștri în format CD sau digital pe toate platformele de muzică, iTunes, Deezer, Spotify etc. Pe site-ul nostru antract.ro îl pot asculta gratuit și am ales această formă de promovare considerând că toți fanii formației Antract trebuie să aibă acces la muzica noastră. Mă bucur enorm că lansarea albumului a fost un succes, iar acum depinde doar de noi cum vom ști să administrăm succesul. Sperăm să ne concentrăm pe proiectele viitoare astfel  încât în 2019 – 2020 să putem lansa un nou material discografic, cel cu numarul 10 din cariera formației Antract. Avem foarte multe piese compuse în ultimii ani, piese ce abia așteaptă să ajungă la urechile publicului nostru ca răsplată pentru rabdarea de care au dat dovadă atunci cand a venit vorba de muzica noastră.

Viitorul sună bine!

11.Cum sună viitorul pentru ANTRACT? Aveţi de gând să faceţi al zecelea album? Cum veţi aniversa cei 35 de ani de la înfiinţare?

Viitorul formației Antract este unul foarte frumos dacă toate proiectele pe care le avem în desfășurare se vor concretiza. În primul rând încercăm să ajungem în cele mai importante orașe din România pentru a promova piesele de pe albumul Lasă-te dus și de aceea suntem acum în plin turneu de promovare a noului album Antract. Cu siguranță vom lansa și cel de-al 10-lea album discografic, însă în acest moment ne concentrăm pe promovarea albumului Lasă-te dus și pe realizarea, sperăm până la sfârșitul acestui an, a unui nou videoclip Antract.

12. Care crezi că a fost secretul longevităţii acestui grup? Liantul ai fost desigur tu, dar cu siguranță nu a fost simplu să răzbateţi într-o ţară în care muzica rock este hulită şi foarte prost înţeleasă! Ca să nu mai spunem de promovarea deficitară a acestui gen muzical.

Nu dețin un secret al longevității formației Antract, ci cred că pur și simplu prietenia care mă leagă de Manole și Paul au făcut ca Antract să reziste tuturor încercărilor vremurilor. Deși am întâmpinat și noi destule dificultăți în ceea ce privește difuzarea muzicii noastre pe radio, am continuat să căutăm alternative în această direcție și iată că internetul ne oferă această oportunitate. Sigur că radioul rămâne principala forță de propagare a muzicii către publicul ascultător, dar continuăm să câștigăm teren și în această direcție, din ce în ce mai multe radiouri încep să difuzeze muzica noastră, iar acest lucru ne bucură foarte mult.

13. Ultimul cuvânt te rog să-l adresezi cititorilor revistei virtuale Arta Sunetelor, care bănuiesc că sunt în asentimentul nostru şi se bucură întotdeauna de o Recreaţie rock din Râmnicu Vâlcea.

În primul rând îi încurajez să citească revista pentru că articolele sunt foarte bine documentate și informațiile complete. Le mulțumesc acelora care au citit acest articol și îmi permit să le sugerez să continue să caute informații ce țin de activitatea formației pe site-ul antract.ro, Instagram sau Facebook, în acest fel fiind la curent cu tot ceea ce este nou referitor la activitatea formației Antract.

Antract 2018.jpg

Radu Birişteică şi Radu Lupaşcu
29 octombrie 2018

Foto: Radu Creţu şi arhiva personală Bobiţă Cătuşanu 

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Vienna Magic 2018.jpg

Afis_Lacul lebedelor 2019.jpg

Afis_MARIZA 2019.jpg

Afis_Whitesnake 2019.jpg

Afis_Ana Popovic Brezoi 2019.jpg

Afis_Diana Rein 2019.jpg

Afis_Bon Jovi 2019.jpg

Afis_The Cure 2019.jpg

Afis_ArtMania festival 2019.jpg

Afis_Dream Theater 2019.jpg