Arta Sunetelor

 

Interviu în exclusivitate cu John Mayall

Afis_John_Mayall_2Părintele mişcării de Blues britanice în concert la Sala Palatului pe 11 noiembrie 2012. John Mayall este un interpret, compozitor şi multi-instrumentist englez, pionier al blues-ului alb. Cariera sa muzicală se întinde pe o durată de peste 50 de ani, dar punctul culminant al acesteia a fost în anii ‘60 când a fondat John Mayall & The Bluesbreakers. John s-a născut în anul 1933, în satul Maccelsfield, din apropiere de Manchester. Micul englez a crescut ascultând colecţia de jazz a tatălui său şi s-a simţit atras de blues. La sfârşitul anilor ‘60 s-a mutat la Londra, unde s-a lansat sub numele de John Mayall’s Bluesbreakers. Curând şi-a întâlnit sufletul pereche în persoana lui Eric Clapton, iar întâlnirea lor istorică a culminat pe primul album hit al Bluesbreakers ‘’Blues Breakers cu Eric Clapton’’ (1966), devenind o legendă mondială. Chitariştii Eric Clapton, Peter Green şi Mick Taylor s-au alăturat trupei sale într-o remarcabilă succesiune, la mijlocul anilor ‘60, înainte de a cânta alături de Cream, Fleetwood Mac şi, respectiv, The Rolling Stones. John McVie şi Mick Fleetwood, Jack Bruce, Aynsley Dunbar, Dick Heckstall-Smith, Andy Fraser (Free), John Almond şi Jon Mark au cântat şi înregistrat de asemenea cu Mayall pentru diferite perioade de timp. Setea pentru blues de calitate este la fel de puternică cum a fost întotdeauna, iar muzicienii incredibili ai lui John fac din fiecare show o experienţă reală. Evenimentul programat pe 11 noiembrie la Sala Palatului din Bucureşti va fi, fără îndoială, o seară extravagantă a gloriosului blues, a instrumentiştilor uimitori şi a muzicii de calitate, o seară care nu poate fi ratată. Alte detalii aici.  

1. Cum vă simţiţi după mai bine de 40 de ani de concerte şi turnee? Veniţi a doua oară la Bucureşti, cu un nou chitarist, tot texan. Cum va suna celebra Parchman Farm?
Sunt încântat că muzica mea are un public atât de extraordinar şi abia aştept să cântăm iar la Bucureşti. De la ultima noastră vizită a trecut ceva timp. Sunt convins că or să vă placă Rocky, Jay şi Greg, care sunt deja cu mine de trei ani.

2. De-alungul carierei Dvs. aţi cântat şi aţi "creat" o mulţime de mari chitarişti. Ştiu că vă este foarte greu să-mi răspundeţi, dar pe care dintre ei îl aveţi cel mai aproape de suflet?
Toţi cei care au cântat în trupa mea de-a lungul anilor au reprezentat pentru mine un stimulent grozav şi tocmai de aceea e muzica mea atât de specială.

3. Sunteţi supranumit Godfather of the British Blues! Care ar fi definiţia blues-ului alb britanic?
Pentru un muzician de blues, adevărata marcă nu este locul de unde provine, ci elementul de originalitate care îl face să fie unic.

4. Absenţa bateristului pe albumul "Empty Rooms" conferă fluiditate albumului, dar şi unicitate. A fost un experiment? Ce poveste are?
"Abumul" pe care îl pomeneşti a fost, într-un fel, o punte de trecere de la formula fără percuţie la o etapă ulterioară, care a coincis cu mutarea mea în Statele Unite, reflectând-o, şi cu ocazia de a lucra cu muzicieni americani.

5. De ce nu aţi fost recompensat cu vreun premiu Grammy sau alte distincţii înalte care se acordă pentru muzică. Aţi primit doar recunoaşterea Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE)! Nu mi se pare echitabil pentru valoroasa contribuţie la istoria muzicală a omenirii, atât ca realizări discografice cât şi în formarea de muzicieni de notorietate...
Rămâne şi pentru mine un mister total, dar nu pot să fac altceva decât ce-am făcut dintotdeauna, şi anume să cânt despre lucrurile adevărate din viaţa mea.

Radu Lupaşcu
25 iulie 2012

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg