Arta Sunetelor

 

Interviu cu Gabi ISAC

Gabriel "Baştanu" Isac este unul din reprezentanţii rock-ului şi blues-ului braşovean cu care încercăm să reconstituim istoria mai puţin cunoscută a unor trupe locale, începând cu anii '80. Căutăm să descoperim cât mai multe momente interesante legate de câteva nume mai puţin cunoscute la nivel naţional cum ar fi, Conexiuni, Axiome, Grup 74, Albiter Blues Company, Ringtone şi Fernet Blues Band.

1. Când a început pasiunea ta pentru blues şi rock? Care a fost momentul zero?

Gabi Isac.jpgDe mic mă gâdilă în mod plăcut muzica rock. Am început să studiez pian clasic în clasa I-a în particular cu doamna Humell la dorinţa bunicii care mi-a cumpărat un pian. În primii 2 ani am fost încântat însă când am dat de greu nu mi-a mai făcut o deosebită plăcere, eu care nu dormeam după amiază nici bătut „mi se făcea subit somn sau inventam alte motive să nu merg la orele de pian”. În clasa a-V-a am intrat în orchestra şcolii la acordeon,la îndrumarea profesorului Spineanu, după un an am învăţat toate piesele la ghitară, să nu mai car acordeonul. La rugămintea mea, tata mi-a cumpărat o ghitară electrică Reghin şi staţie Doina de 15 w, la o săptămână am cântat câteva piese la un bal cu trupa Poseidon. Poseidon a fost o trupă de elevi de liceu din Călan - de unde sunt eu, care suna bine pe vremea aia. Cântau doar muzica de dans. Îmi plăcea să stau pe lânga ei, mai ales că mă lăsau să cânt la orgă în pauzele repetiţiilor. Am rămas amici. Acum trupa nu mai este - mi-ar fi plăcut să iau numele ca valoare sentimentală.

2. Care au fost valorile anilor '70 sau ’80 care te-au influenţat? De la noi şi, desigur de dincolo...

Nu pot să zic că am fost influenţat de cineva în mod deosebit. Am fost înfometat de muzică, aşa că înghiţeam tot ce prindeam. Am avut şi o colecţie destul de mare de muzică care s-a dus.

3. Braşov a fost un oraş care a avut un cuvânt greu de spus în cultura românească! În ceea ce priveşte muzica rock şi blues prin ce nume de trupe şi artişti este cunoscut?

Braşovul a fost şi încă mai este un oraş muncitoresc şi colonizat de moldoveni, aşa că faţă de alte oraşe nu cred că se poate lăuda prea mult în sensul asta. Bineînţeles au fost multe vârfuri muzicale la nivel naţional. Nici eu nu sunt braşovean, am venit aici în 1984 la Facultatea Autovehicule Rutiere şi am rămas să ridic rock-ul românesc pe înalte culmi.

4. Conexiuni a lansat un LP la Eurostar, 3 casete audio şi un CD. Ce ne poţi spune despre activitatea trupei şi care erau membrii ei. Se mai găsesc înregistrări cu Conexiuni?

Cu Conexiuni este o poveste lungă. Am avut împreună câteva din cele mai măreţe momente ale vieţii. Din păcate "căruţa" s-a stricat. Ultimul album – Lumea marionetelor - a fost editat de Isac Production – studioul meu, unde au fost făcute şi imprimările. Momentan nu este făcută nici o reeditare.

conexiuni.jpg

5. A urmat trupa Axiome....unde erai coleg alături de... Unde a fost formată şi ce drum a avut?

Trupa există la Casa Studenţilor la concurenţă cu Conexiuni, din trupă a rămas doar un ghitarist cu care am continuat activitatea trupei câţiva ani după care am cedat numele unui toboşar cu care am colaborat un timp şi l-a dus în Gura Humorului unde activează şi acum. Marele câştig a fost prietenia cu Mircea Crişan al 2-lea toboşar al trupei, ce durează până acum. Aici o retrospectivă Conexiuni.

6. Axiome a lăsat în urmă discuri înregistrate? Avea destule piese proprii!

Am avut în 1986 patru piese imprimate în T8 la Radio România, pe rând ele au ajuns în primele locuri în Top Săptămâna – România. Pe urmă am avut şi alte piese noi, dar nu au fost înregistrate.

7. Când ai primit această poreclă şi cine te-a "botezat"?

S-a întors împotriva mea, eu foloseam des cuvântul!

8. Cu Sandu Albiter ai cântat în două rânduri cu Grup 74 şi Albiter Blues Company. Cum v-aţi cunoscut? Te rugăm, spune-ne povestea.

Ne cunoşteam mai demult, Braşovul nu e un oraş foarte mare. După ce Victor a coafat formula Conexiuni la scurt timp am colaborat cu Sandu, mai ales că Mircea era acolo de ceva timp.

9. Ai cântat cu Mircea Crişan în mai multe trupe. Sunteţi prieteni de mult? Este un tobar cu experienţă şi are o voce foarte bună.

Jos cu pălăria pentru Mircea! Ne înţelegeam bine şi la compoziţii.

10. Apropo' de limba română şi cântatul pieselor... Ce părere ai despre acest lucru şi dacă ţi se pare normal că multe trupe tinere aleg să cânte în engleză... Ascunde ceva acest lucru sau e mai cool aşa...fiindcă "ieşitul afară" e doar o iluzie.

Nu e vorba de ieşit afară. Ăia ne mănâncă cu fulgi cu tot, deşi la o miuţă poate–i facem. E vorba că unele piese sună mai bine în engleză sau ai şi o altă inspiraţie de a orchestra. Să nu mai zic de blues.

11. Cine se ocupa de sonorizări în acea perioadă? Cum vă descurcaţi cu echipamentele?

De sonorizari se ocupau cei care aveau scule! Nu ştii cum eram – ca indienii pe care–i cumpărai cu o oglindă. Mai ales că nu aveai acces la informaţii sau să poţi cumpăra instrumente din vest. Însă era o viaţă mult mai curată. Cântam cu toţi din suflet.

12. Să ne întoarcemla activitatea ta muzicală şi să vorbim puţin despre grupul Fernet. De ce acest nume de lichior uşor ...amar? Care a fost componenţa stabilă? Cine a dat orientarea acestui grup spre blues?

Fernet era o băutură dintr-un amestec de plante. Şi trupa iniţial a fost un amestec de stiluri. Componenţa era:

Gabi Isac - bas (rock, blues)

Mircea Crişan – tobe, vocal (pop, blues)

Cristi Oprea – muzicuţă (blues)

Cătălin Răţoi – clape (rock)

Dan Bouroşu – ghitară (multitalent)

Direcţia spre blues a dat-o Cristi acum. Fernet Blues Band e activă.

13. Alături de tine în Fernet s-au perindat mulţi chitarişti după Dan Bouroşu. A fost un fel de pepinieră de talente? Ce nume au fost remarcabile şi s-au consacrat ulterior?

Nici unul nu l-a egalat pe Bouroşu şi nici nu-l va egala.

14. Cyfer îşi aminteşte cu plăcere de acea perioadă într-un interviu acordat în 2009 revistei noastre. El s-a lansat în Bucureşti la singurul club de blues, Big Mamou. A fost solist şi chitarist în Fernet şi cât timp?

A fost ghitaristul care a fost cel mai stabil în trupă după Bouroşu. Şi acum mai colaborăm şi îmi face o deosebită plăcere. E personal în felul său. Cristi l-a încurajat să cânte şi cu vocea. I se potriveau bine unele piese.

15. Fernet are înregistrări pe CD? Câţi ani are de activitate acest grup?

Este la sertar un album tras atunci în 2000 şi acum mi se pare foarte bun!

16. În Braşov ştiu că mai era o trupă care activa în paralel cu voi de la Conexiuni şi care îl avea la chitară bas pe...Ludovic Orban, pe care l-am cunoscut în calitate de muzician "de ocazie" tot la clubul Big Mamou. Ce-ţi aminteşti de activitatea acelui grup şi de viitorul deputat şi ministru al transporturilor?

Se numea PROIECT, a activat 1 an 1984 - 1985. Suna bine. Acolo l-am cunoscut pe Mircea şi pe Ramiro. Pe Orban nu l-am cunoscut foarte bine. Doar ne salutam. Din câte ştiu el nu a mai cântat în vreo trupă după momentul acela din 1985.

17. DVD-ul ATLANTIDA este o producţie personală? Despre ce muzică este vorba şi de ce ai ales noua variantă de sunet 5.1? Unde se distribuie?

L-am făcut cu caracter promoţional. Unele piese erau compuse şi le-am adaptat la 5.1, ulterior adaugând sunete şi refăcând panoramările, altele le-am compus direct în 5.1. Este un alt univers. Mai ales că poţi pune şi imagine.

18. Ai cântat în deschiderea unor trupe consacrate din România sau de peste hotare. Ce amintiri plăcute ai? Ai şi mai puţin plăcute?

Am doar amintiri plăcute. Contactul cu oameni de calitate te ridică.

19. Te-ai gândit vreodată să pleci din Braşov? Eşti mulţumit aici? Vorbeşte-ne despre propria companie de înregistrări Isac Production.

Momentan sunt fericit cu ceea ce am construit. Bineînţeles este loc şi de mai bine. Tendinţa mea este progresul alături de familie şi de visele care se adună în fiecare noapte.

20. Ce nume mari care vrei să le menţionezi ţi-au trecut pragul studioului şi aţi rămas prieteni?

Mai bine să mă menţioneze cei ce au trecut pragul studioului. Pentru mine au fost toţi la fel de importanţi şi mă bucur la fiecare revedere.

21. Mi-a atras atenţia un nume dintre cele cu care ai lucrat în studiu, Haydn Deane and His Big Band. Ce trupă este aceasta?

El este irlandez, doctor – pensionar, s-a stabilit în Braşov şi a înfinţat un bigband. I-am făcut 3 albume şi un DVD din concert mixat în 5.1.

22. Am vizionat pe canalul youtube o înregistrare foarte bună în formula de trio, cu Ramiro Yunger la chitară şi băiatul tău la baterie. Care a fost ocazia acestei întâniri şi ce finalizare te gândeşti pentru acest proiect? Ramiro trăieşte în Germania, se mai ocupă de muzică?

Ramiro este medic stomatolog, acum în România. A fost o încercare.

23. Spune-ne ceva despre trupa Ringtone, componenţă, dacă aveţi album în pregătire?

Ringtone am format-o la începutul acestui an când, după ce am dat sfoară în ţară, a venit Botond Ilyes Laszlo să dea probă la ghitară şi ne-a plăcut de el. Cu Stelian Savu la vocal, am lucrat diverse piese în studio de vreo 3 ani - pentru Eurovision, single radio, clubing, spoturi publicitare. În rest Vlad la tobă şi eu la chitară bas. Avem un repertoriu bun de cover-uri să fie pentrru cântări, dar axa importantă sunt piesele proprii cu care dorim să ieşim în faţă. Avem 14 piese făcute pe care le vom înregistra în timp. La unele evenimente mai colaborăm cu Codruţ Croitoru. Cel mai greu a fost să găsim un nume de trupă. Poate că nici ăsta nu e prea inspirat, dar acum asta e! Uite un link către canalul de youtube a lui Stelian cu piese făcute de noi.

23. Crezi că lipseşte ceva rock-ului românesc actual pentru a deveni atractiv caselor de discuri majore? Este valabil acest lucru şi pentru blues...?

Lipseşte publicul şi interesul oamenilor pentru muzică în general. Nu ţine de foame!

Şi vorba vorbei:

"În lumea asta prost făcută

Căcaţii fut în loc să pută

Iar futăcioşii consacraţi

Nu pot să fută de căcaţi!"

Ultimul cuvânt te rog să-l adresezi cititorilor revistei virtuale Arta Sunetelor.

S.O.S. Doamne ajută!

Mulţumesc,

Radu Lupaşcu
6 august 2013 

Fernet Blues Band 2013.jpg

FotoFernet Blues Band 2013: Ionuţ Constantin - voce; Cristi Oprea - muzicuţă; Isac Vlad - tobe ; Isac Gabi - bas; Andrei Vetro - ghitara.

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg