Arta Sunetelor

 

Interviu cu Alice Cooper

Alice Cooper1. Eşti fiu de preot şi nepot de apostol, ai rădăcini multi-culturale. Tu ai ales muzica sau muzica te-a ales?

MUZICA M-A ALES PE MINE, APOI AM ALES-O EU PE EA, PE URMĂ NE-AM LUAT PUŢIN LA TRÂNTĂ ŞI, ÎNTR-UN FEL SAU ALTUL, DIN LUPTA ASTA S-A NĂSCUT ALICE COOPER. 

2. Numele Alice Cooper ţi-a fost sugerat sau este inspirat din cartea cu acelaşi nume?

NU, MI-A VENIT MIE AŞA, DINTR-ODATĂ. DIN SENIN, M-AM GÂNDIT: AR TREBUI SĂ NE ZICEM ALICE COOPER.

3. Ai cântat aproape fără pauză. Ai scos peste 50 de albume, sub diverse forme, ai vândut peste 50 de milioane de copii. Eşti mulţumit, eşti obosit, sunt lucruri pe care le regreţi?

DA, DACĂ AŞ PUTEA SĂ IAU TOTUL ÎNAPOI, L-AŞ LUA. NU, ACUM SERIOS, NU AM NIMIC DUPĂ CARE SĂ-MI PARĂ RĂU. ÎN FIECARE CLIPĂ A VIEŢII FACEM CEEA CE NE PRICEPEM MAI BINE ŞI CE NE REPREZINTĂ MAI BINE. FIECARE ALBUM E DINTR-O ANUME PERIOADĂ A VIEŢII. UNELE HAOTICE, ALTELE VESELE, NICIODATĂ ÎNSĂ PLICTICOASE.

4. Eşti un artist foarte iubit, simţi preţuirea publicului? Ai avut conflicte cu audienţa sau cu critica?

CRITICII AU ÎNCEPUT PRIN A NE DETESTA. APOI ÎNSĂ, CÂND AU RĂMAS FĂRĂ EPITETE, CÂND ŞI-AU DAT SEAMA CĂ DE FAPT NE IUBESC ŞI NU POT TRĂI FĂRĂ NOI, AM DEVENIT O RAZĂ DE SOARE ÎNTR-O LUME A ROCK ‘N’ ROLL-ULUI CARE ÎNCEPEA SĂ INTRE ÎNTR-UN CON DE UMBRĂ. ŞI-ATUNCI, DE CE SĂ NU FII ZMEUL? ORICUM NU MI-AM DORIT NICIODATĂ ROLUL LUI FĂT-FRUMOS. 

5. Eşti compozitorul pieselor, nu faci cover-uri. Cine face scenariul spectacolelor tale?

DIN CÂND ÎN CÂND, AŞA, DE AMUZAMENT, MAI SCOATEM CÂTE UN COVER. ÎN ULTIMUL SPECTACOL, INTERPRETĂM „FIRE”, A LUI JIMI HENDRIX. ALTFEL, FIECARE IMAGINE, FIECARE POVESTE ŞI FIECARE VERS S-AU NĂSCUT ÎN MINTEA MEA BOLNAVĂ. PE CUVÂNT, N-AŞ VREA SĂ ŞTIU CE PĂRERE ARE PSIHIATRUL MEU. CHIAR DACĂ, PROBABIL, COŞMARURILE LUI SUNT MAI ÎNFRICOŞĂTOARE DECÂT ALE MELE...  

6. Din anul 2011, ai fost inclus în Hall of Fame. Care este după opinia ta contribuţia Alice Cooper adusă muzicii rock şi imaginii sale?

ERAM O TRUPĂ CARE CÂNTA ROCK PUR DE DETROIT, CU CHITARĂ, AFLATĂ SUB INFLUENŢA FILMELOR DE GROAZĂ, A LUI WEST SIDE STORY ŞI A LUI SALVATOR DALI, ÎNTR-O COMBINAŢIE CAM DEMENTĂ. IAR AŞA CEVA NU POŢI FI ATUNCI CÂND PORŢI UN TRICOU DE BUMBAC ŞI O PERECHE DE BLUGI LEVI’S. PENTRU ASTA ÎŢI TREBUIE MACHIAJ, SÂNGE ŞI NEGURI. RESTUL SE PUTEA CREA ÎN LABORATOR. 

7. Imaginea ta este asociată spectacolelor horror. Ai jucat în astfel de filme şi continui să joci. Cum crezi că a supravieţuit acest gen de film de la clasicele la Suspiria din1977 la mai noul Hobo with A Shotgun din 2011? Care este fimul tău preferat?

UNUL DINTRE FILMELE MELE PREFERATE DIN GENUL HORROR E  “SALEM’S LOT” . UN FILM DE TELEVIZIUNE EXCELENT, REGIZAT DE TOBE HOOPER. DAR FILME HORROR BUNE SUNT CU MIILE, DUPĂ CUM TOT CU MIILE SUNT ŞI CELE ORIBILE. TREBUIE SĂ VEDEM ÎN HORROR ŞI LATURA COMICĂ. APOI ADĂUGĂM NIŞTE ROCK DE DETROIT DE BUNĂ CALITATE ŞI OBŢINEM ALICE COOPER.

8. Ai avut chitarişti foarte valoroşi în trupele tale! De care ai fost cel mai apropiat? Ai avut şi probleme cu ei?

CEL MAI APROAPE [SUNT] DE  STEVE HUNTER, CARE A REVENIT ÎN TRUPĂ, ŞI DE  DAMON JOHNSON, CARE CÂNTĂ DE MULT TIMP CU NOI. N-AM AVUT NICIODATĂ PROBLEME CU CHITARIŞTII, DAR BINEÎNŢELES CĂ UNII DINTRE EI AU PREFERAT SĂ TREACĂ LA O ALTĂ ETAPĂ ÎN CARIERĂ, ARDE-I-AR FOCUL IADULUI.

9. Este al doilea concert în România, ce piese ne pregăteşti?

AVEM CIRCA 25 DE PIESE, LE CÂNTĂM PE TOATE, TOATE HITURILE, TOATE PIESELE NOASTRE CLASICE, PLUS CÂTE CEVA DIN CREAŢIILE MAI GRELE ALE LUI ALE LUI ALICE COOPER, PRECUM „FEED MY FRANKENSTEIN”, „BRUTAL PLANET” ŞI „BLACK WIDOW”, PENTRU CĂ TRUPA, AŞA CUM ARATĂ ACUM, A FOST CONSTRUITĂ SPECIAL PENTRU PIESELE ASTEA MAI GRELE, ÎN FORMA LOR CEA MAI BRUTĂ. INTERPRETĂM, DE ASEMENEA, O MELODIE NOUĂ DE PE „WELCOME 2 MY NIGHTMARE” INTITULATĂ  „I’LL BITE YOUR FACE OFF”.  AVEM CÂTEVA ELEMENTE VIZUALE DRAMATICE CARE NU VOR DEZAMĂGI.    

10. Îţi plac animalele? Care este animalul tău preferat?

UN CĂŢEL SAU UN PISOI POATE SĂ ŢINĂ ORICINE. MIE ÎMI PLAC ANIMALELE CARE SE HRĂNESC CU CĂŢEI ŞI PISOI, ADICĂ ŞERPII BOA SAU PITONII (ÎN REALIZAREA ACESTUI SPECTACOL NU A FOST RĂNIT NICI UN ANIMAL).

11. Care sunt cântecele cele mai cerute de public?

POISON, SCHOOLS OUT ŞI CLONES. DOUĂ DINTRE ELE SUNT HITURILE NOASTRE CELE MAI CUNOSCUTE ŞI TOATĂ LUMEA VREA SĂ AFLE DESPRE CE E VORBA ÎN CLONES, INCLUSIV EU.

12. Ultimul cuvânt te rog să-l adresezi publicului din România, cititori ai revistei virtuale Arta Sunetelor !

STAI SĂ MĂ GÂNDESC... ALICE COOPER ŞI TRANSILVANIA... CE AU ELE ÎN COMUN? TOTUL…

 

Interviu realizat cu sprijinul companiei Events!

Radu Lupascu
17 mai 2011


 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg