Arta Sunetelor

 

Interviu cu REZIDENT EX!

Rezident EX.jpgDe la primul album şi prima componenţă s-au produs câteva modificări importante, iar părerea mea este că, stilul şi temperamentul trupei reprezintă o schimbare în bine. Vom parcurge prin acest interviu distanţa în timp dintre cele două albume ale trupei REZIDENT EX, Alpha (2013) şi proaspătul Audio Doping. Un nou album, un turneu de promovare bine organizat, o trupă foarte bine înghegată, cu un sunet beton, cu mare bucurie primită de fanii din România. Cel de-al doilea album, Audio Doping, înseamnă un pas înainte pentru rock-ul românesc şi o serioasă apreciere din partea criticilor. Va crea dependenţă? Vom vedea. Până la următoarea întâlnire, vă invităm să parcurgeţi istoria trupei prin răspunsurile membrilor ei: Tavi Iepan (ex-Progresiv TM/Cargo/Autostop/Mertamorf) - chitară; Matthias Lange (ex-Metalium/Sinner) - chitară; Mark Cross (ex-Helloween, Kingdom Come, Metalium, Nightfall) - tobe/percuţie; Christian Podratzky (ex-Pro Musica/Abra/Poems for Laila/Andy Clark) - chitară bas; Sebastian Simonis (ex-Blind Spirits, Airforce) - voce. Turneul Audio Doping 2017 a trecut prin: CRAIOVA, 23 martie; TIMIŞOARA, 25 martie; SIBIU, 26 martie; BUZĂU, 30 martie; BUCUREŞTI, 31 martie şi IAŞI, 1 aprilie.

1. Cum s-a dovedit alegerea noului vocalist şi cum vă înţelegeţi în grup cu Sebastian?

Matthias Lange: Pe Sebastian l-am întâlnit în timpul audiţiilor pe care l-am făcut la castingul pentru vocalist, ocazie cu care am întâlnit mulţi solişti talentaţi, unul dintre ei era şi Dudu (n.r. Dudu Isabel:Marilyn Manson Superstar, Speak Floyd, Hungry for Heaven). Toţi cei care ne-au plăcut au fost cu noi la gala Maximum Rock. Pe Seba l-am ales pentru că era cel mai potrivit pentru a continua drumul nostru, după momentul plecării lui Kempes. Ne înţelegem bine cu el mai ales că ştie limba germană. Lucrul acesta ne ajută să comunicăm direct, fără ocolişuri.

Christian Podratzky completează: Timbrul lui se potriveşte ca o mănuşă pe piesele noi şi poate interpreta şi piesele vechi la un înalt nivel. Plus că este un frontmen deosebit.

2. Aceastăschimbare a împărţit fanii în două tabere!? Pe de-o parte fanii lui Kempes,care au speratîn capacitatea lui de-a se reinventa într-o carieră solo şi de cealaltă parte, un nou început, cu un tânăr vocalist, Sebastian Simonis, în ascensiune de popularitate.

Matthias Lange: În mod sigur era mai deştept dacă la ora respectivă puteam să continuăm, pentru că deja eram bine sudaţi şi existau piese noi scrise. Tavi l-a adus la început pe Ovidiu din Australia şi a pregătit tot ce trebuia pentru ca revenirea pe scenă a lui Kempes să fie un succes, probabil că dacă nu exista Rezident EX nu s-ar fi întors nici în ziua de azi în România. Mai bine zis, nu cred că de unul singur ar fi reuşit o aşa revenire. Mă rog, astea sunt chestii trecute şi acum trebuie să-şi vadă fiecare de drumul lui. Dar să terminăm cu poveştile despre trecut, avem un album nou, de care putem spune cu mândrie, că sună chiar foarte bine şi-şi merită numele, AUDIO DOPING! Ne-am dat toată silinţa şi discul este competitiv din punctul de vedere al sunetului, putând fi comparat cu orice nouă realizare din producţie actuală a muzicii rock.

Rezident EX 1.jpgTaviIepan: Da, publicul s-a împărţit, din păcate, pentru că toţi avem nevoie de public, acum sunt unii mai încrâncenaţi, eu personal nu pot să-i înţeleg, unii care vor numai aşa şi altfel nu, până la urmă importantă este muzica şi aş prefera ca toţi să asculte ce face fiecare în trupa sa şi dacă trebuie să tragă concluzii, atunci să le facă fără idei preconcepute.

3. Reuşita primului album şi mai ales succesul obţinut în primii ani de Rezident Ex vă obligă şi vă motivează atitudinea. Audio Doping este un răspuns şi o motivaţie pentru simpatia publicului. Ce aţi pregătit împreună pentru a fi la înălţimea aşteptărilor?

TaviIepan: Sigur că suntem motivaţi de fiecare dată când facem muzică, desigur că nu este vorba aici de o competiţie, nu vrem să demonstrăm nimănui nimic. Noi facem muzică din plăcere şi acesta este lucrul cel mai important. Nu ne cenzurăm nici la stil, nici la alte lucruri. Tot ce vreau să spun este că, albumul este unul foarte direct şi în mod sigur unora le va plăcea, iar altora mai puţin, dar sunt sigur că are componentele necesare pentru a rezista în timp. Adică, îl puteţi asculta cu drag şi peste câţiva ani buni. Nu ştiu dacă este propice să spun ce am pregătit, nu este ceva special, de fiecare dată când venim, avem acea determinare de care este nevoie, cu care ne urcăm pe scenă şi să vă putem transmite mesajul nostru muzical. Acesta cred că este atuul nostru principal. Ştim că momentele acestea sunt foarte importante pentru toţi şi chiar aşa le şi trăim.

4. La noi, în acest moment, în muzica rock, nu există un lider cu adevărat, o trupă serioasă ce cântă rock clasic cu tendinţe heavy metal. Credeţi că puteţi tinde spre acest vârf şi mai mult chiar, cum puteţi ajunge la festivalurile din Occident?Fiind, cum spuneaţi, supergrup internaţional cu rădăcini în România, mă aştept ca de aici să pornească ofensiva mioritică rock şi de ce nu, poate vom asista şi la o schimbare de mentalitate în muzica românească, în tot ce ţine de înţelegerea, producţia şi promovare ei (radio, tv, mass media).

Mark Cross: Acesta este ţelul nostru şi chiar în aceste momente ne pregătim să imprimăm şi o variantă în limba engleză. După ce ne-am gândit mai mult, ne-am dat seama că trupa are mai multe de spus şi cu aceste texte în engleză am putea acoperi şi o altă arie decât numai în România. În ziua de azi nu mai poţi gândi doar într-o direcţie, trebuie să încerci să pătrunzi cu tot ce poţi. Este valabil pentru orice stil adopţi, fie că este vorba de metal, de rock şi alte combinaţii.

Matthias Lange: Şi eu văd o variantă de genul ăsta, putem să ne ocupăm şi de alte zone, este foarte interesant chiar dacă cântăm în româneşte, de exemplu, dacă am cânta în româneşte la Wacken, poate că unii ar spune că avem un touch ca Héroes Del Silencio...

Rezident EX 2.jpgMark Cross: Producţiile costă bani şi este nevoie de multă experienţă. Eu pot să înţeleg că în fiecare ţară este o anumită mentalitate care domină. Tot ce înseamnă muzica, ce înseamnă media, ce înseamnă producţii ş.a.m.d. Dar chiar aici este punctul despre care vreau să vorbesc şi este punctul care trebuie să schimbe ceva. Este important ca dacă ai ocazia să schimbi şi să aduci ceva nou, să deschizi ochii celorlaţi, arătând că se poate şi în felul acesta. Trebuie să ai tot timpul un ţel în faţa ochilor şi să lupţi pentru a ajunge acolo unde vrei. Nu are rost să aştepţi că mâine va fi o nouă zi şi soarele străluceşte din nou pe cer. Nici asta nu e greşit, dar e important să lupţi pentru lucrurile în care crezi. Mainstream-ul este varianta uşoară şi de multe ori funcţionează cu manipulări. Noi suntem rebeli şi facem treaba asta în felul nostru, aşa cum considerăm că este OK.

5. 9 piese din cele 11 ale albumului sunt noi. Cum s-au născut ele, ce poveste au şi de ce este nevoie de cele două bonusuri?Sunt re-interpretateîn noua componenţă?

TaviIepan: Multe piese sunt făcute împreună. O coproducţie ca să spun aşa. Cineva a adus riff-ul, altcineva a adus o line melodică, altcineva o strofă şi astfel, pornind de la o idee s-au făcut piese care au mai mulţi autori. Sunt şi piese care au un singur autor. În general, toţi şi-au adus aportul la acest disc, inclusiv secţia ritmică, care a făcut o treabă foarte bună. În concluzie, este un disc care aparţine unei trupe, nu este cineva care domină neapărat creaţia componistică pe album. De aceea este şi foarte divers. Eu sper că este o chestie bună. În privinţa celor două bonus track-uri, Povestiri din gară şi Brigadierii, sunt piese care sunt în continuare cerute şi când mergem în emisiuni de radio sau TV, lumea vrea să le asculte, şi cum era normal, noi le-am reimprimat în formula nouă. Eu zic că sună foarte bine şi pe de altă parte, pot spune foarte direct, poate oricine să le compare, pentru există discuţii cine cum cântă şi mai ştiu eu ce, poate să ia toate variantele care s-au făcut până acum şi să facă o comparaţie. Sunt convins că vor lua note foarte bune.

6. Câteva cuvinte despre ediţia pe vinyl.Câte exemplare sunt acestea, câte sunt disponibile publicului şice particularitate specială pentru colecţionari oferă albumul Audio Doping pe vinyl?

TaviIepan: S-au produs 250 de vinyluri dintre care 100 sunt transparente. 150 de bucăţi negre, ca orice vinyl de ebonită pe care-l cunoaştem cu toţii şi 100 sunt transparente. Acum, dacă este pentru colecţionari sau nu, important este ca ele să ajungă la colecţionari de muzică.

Mark Cross: Într-adevăr este o ediţie limitată. În ultimii 30 de ani sigur că vinylul a pierdut enorm de mult teren, dar acum îşi revine, şi tot ce a adus cd-ul şi lumea asta digitală, de fapt, a făcut mai mult rău muzicii decât bine. Aruncă CD-ul la gunoi şi toate tâmpeniile astea digitale, cumpără-ţi un vinyl ca pe vremuri, ia-ţi o bere şi pune-te împreună cu prietenii la o audiţie la pickup, admiră coperta... Este cu totul altă calitate de-a asculta muzică decât cea digitală.

7. Cum aţi ales oraşele din acest turneu? Existălocuri unde aţi avut succes cu primul album, pe care le-aţi fi vrut incluse în acest turneu şinu aţi reuşit să stabiliţi un contact agreabil local?

TaviIepan: Oraşele au fost alese ca să fie cât de cât grupate şi aşa de multe variante nu sunt de fapt.

8.Întrevăd o schimbare şi în designul noului album. Ce grafician aţi ales pentru noul album şi de ce credeţi că muzica rock poate crea dependenţă?

Matthias Lange: Eu am avut ideea să facem această pastilă pe coperta discului, după o discuţie mai lungă avută cu Tavi în care, într-un local din apropiere, am râs amândoi de această idee trăznită şi ne-am gândit că, dacă noi râdem, probabil că vor râde şi alţii, iar combinaţia din titlu, cum că muzica poate să te facă dependent este chiar ceea ce credem noi şi ne bucurăm că, ideea este deja înţeleasă.

Rezident EX 3.jpgDouă întrebări pentru noii veniţi în grup, Mark CROSSşi Sebastian Simonis.

9. Mark CROSSare o carte de vizităimpresionant ă. El a cântat cuIan Gillan, Marco Mendoza,Scorpionsetc. Cum te-a convins Matthias Lange să te alături grupului Rezident Ex?

Mark Cross: ...pentru cei noi? Sunt aproape trei ani de când cânt în această trupă. Dar merci, dacă tu spui că sunt nou...(râde) Cum am făcut? Simplu. Matthias m-a invitat la o seară de palinkă şi la un moment dat mi-a băgat un contract pe sub nas pe care l-am semnat şi nu mai pot să ies din el. Noi ne cunoaştem de mulţi ani, am supravieţuit grupului Metallium şi am devenit prieteni. După ce am cântat cu Scorpions şi am decis să râmân în Hamburg şi să părăsesc Anglia el m-a întrebat dacă nu ar fi interesant pentru mine să cânt pe un disc şi din una în alta a devenit mai mult şi iată-mă sunt aici. Este important să faci muzică pe toate fronturile. Este important pentru că înveţi culturi diferite, cunoşti oameni speciali şi îţi dai seama că toţi iubesc muzica. Rezident EX are influenţe din partea lui Matthias sau a mea, este dacă vrei, şi o bucată de rock clasic, metal, dar sunt combinaţii care sunt foarte interesante pentru că un moment dat apre Tavi cu ideile lui neobişnuite, foarte interesante aş putea spune, chiar geniale, şi atunci totul ia o turnură specifică. Asta este bine în muzică, când ai o notă aparte. Cumva se potriveşte totul după care vin eu cu secţia ritmică, cu Podratzky şi o voce deosebită zic eu, pe care o are Sebastian, cred că este o combinaţie foarte bună, dar ce să vă povestesc atâta, ascultaţi discul şi e şi mai bine dacă-l şi cumpăraţi. În muzică nu poţi chiar să descrii totul să împarţi totul în categorii, nu poţi să spui întotdeauna ăsta-i rock, ăla-i metal, aia-i heavy, aia nu ştiu cum, de fapt, este vorba de cântece bune şi cântece proaste. Cine le face pe alea bune are şanse să şi rămână. Eu zic că noi avem câteva de genul ăsta. Şi acum să revin la întrebarea ta. Ian Gillan, Helloween, Tank, Tainted Nation, Firewind, Scorpions, Gods Army, Rezident EX şi totuşi nu-mi ajunge... Mie îmi place să cânt şi pentru mine asta înseamnă viaţă. Când stau în spatele tobelor şi încep să bat pentru mine răsare soarele.

10. Sebastian Simonis a intrat în grup în urma unui concurs organizat în clubul Colectiv (RIP!). Alături de Klaus Pardos şi Dudu Isabel, Sebi s-a luptat vitejeşte, pentru a convinge publicul şi trupa REZIDENT Ex, de calităţile sale vocale şi mai ales că, are energia necesară unui vocalist Rock! Care crezi că este principala ta calitate care a convins trupa şi care sunt modelele tale din muzica rock?Ce părere ai de această şansă, oportunitate, de-a cânta într-un nucleu de profesionişti cu "state" grele de plată, cum se spune...

Sebastian Simonis: Îmi este greu să vobesc în general despre mine, iar despre calităţi cel mai bine probabil că ştiu colegii mei de la Rezident EX, de aceea ar fi bine să răspundă ei la această întrebare. Despre modele. Am fost şi sunt un admirator al lui Jim Morrison (n.r. 8 decembrie 1943 – d. 3 iulie 1971, The Doors). Mă bucur mult că pot să cânt cu oameni cu o aşa mare experienţă şi-mi dau seama că în fiecare zi învăţ câte ceva şi devin mai bun în ceea ce fac. Îmi doresc foarte mult ca prietenii şi colegii mei să spună într-o zi că eu am fost alegerea cea mai bună pentru REZIDENT EX.

Rezident EX 4.jpg

Mulţumesc şi vă doresc mult succes cu noul album!

Radu Lupaşcu
8 aprilie 2017

Foto: arhiva personală Tavi Iepan

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg