Arta Sunetelor

 

Încă un premiu Grammy!

resonance big band.jpgUn american pasionat de jazz a înființat la Los Angeles în 2008 casa de discuri Resonance Records. ”Patronul” a asamblat un big band de 18 muzicieni pentru o singură ocazie, aceea de a scoate un disc omagiu adus marelui pianist canadian Oscar Peterson. A fost imprimat și lansat un dublu album în 2009: CD audio - 66 de minute și un DVD cu interviuri. Orchestrațiile (aranjamentele pentru cântecele alese) au fost semnate de Claus Ogerman, Kuno Schmid și Bill Cunliffe. Un rol principal a primit excelentul pianist Marian Petrescu, originar din România (emigrat în Suedia, iar acum cetățean finlandez, născut în 1970), al cărui nume este trecut pe mapa discului, chiar dacă cu caractere foarte mici: Resonance Big Band Plays Tribute to Oscar Peterson introducing Marian Petrescu. A fost o realizare deosebită pentru acest proiect singular, al unei case mici de discuri, aflată la început de drum: anul următor, în 2010 (așa cum e regulamentul), un prestigios premiu Grammy la categoria Best Instrumental Arrangement a primit orchestratorul Bill Cunnlife, pentru orchestrarea piesei potpuriu ”West Side Story Medley” (compozitor - Leonard Bernstein).

Pentru a se umfla în pene, casa de discuri anunță, cu totul fals, că întreg albumul (nu numai o piesă) Resonance Big Band Plays Tribute to Oscar Peterson a fost distins cu Grammy Award, la categoria Best Instrumental Arrangement. Mai mult, citim acum în Ziarul de Duminică (articol nesemnat) că ”Marian Petrescu este singurul artist român câştigător al premiului Grammy. A obţinut prestigiosul trofeu chiar în acest an, pentru aranjamentul muzical al piesei 'West Side Story Medley' de Bill Cunliffe, piesă ce figurează pe albumul său scos în 2009 cu trupa Resonance”. Adică aflăm că există o trupă (?) Resonance, că este albumul său propriu (?), că el este orchestratorul (?), că premiul Grammy i-a fost oferit după 9 ani (?) și că ”West Side Story” este compusă de Bill Cunnlife (?). Să fi declarat prestigiosul pianist toate aceste aiureli? Că a obținut el un premiu Grammy?

Mai curând putem conchide că ziaristica muzicală e o îndeletnicire ...grea, mai trebuie să ”știi” sau să te documentezi. De asta aflăm periodic că premiile Grammy se prăvălesc peste muzicienii români: noi abia așteptăm să publicăm o știre adevărată de felul ăsta, nu ”fake news”.

Florin-Silviu Ursulescu
27 iunie 2018

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg