Arta Sunetelor

IMPECABIL

Am afirmat-o şi cu anterioare prilejuri: parohia, capitolul meu de exegeză muzicologică a fost şi rămâne jazzul, cu a sa aparte lume de creativitate. Dar, prin asociaţie de preferinţe, mai ales când un gen se subsumează dezideratului spontaneităţii inventive ca procedeu de travaliu, apreciez deopotrivă bluesul, cu atât mai mult cu cât acesta s-a impus acum mai bine de un secol printre cele mai importante izvoare ale jazzului...

Invitat de muzicianul prieten Marcian Petrescu sâmbătă 28 ianuarie 2023 la showul de lansare a noului său album „MAI MULT DECÂT BLUES”, am avut şansa de a mă număra printre fanii care au umplut la refuz primitorul salon principal de la PUB-ul Universităţii din Capitală. A fost spre satisfacţia şi spre privilegiul nostru, un mega-spectacol bine conceput, bine organizat, bine promovat, admirabil realizat scenic, am spune, – un real model de concert din toate punctele de vedere, unul dintre acelea cu care nu suntem gratulaţi în fiecare zi! Talent autentic, instrumentist autodidact care nu şi-a drămuit orele de neodihnă spre suverana înstăpânire a disponibilităţilor tehnice şi expresive proprii harmonicii de gură – muzicuţei – el impunându-se prin ani ca interpret nr. 1, necontestat, al acestui instrument în areal autohton, Marcian Petrescu (49 de ani) a oferit odată în plus, la fine de ianuarie, evidenţa ştiinţei lucrului bine făcut! Înainte de a ne referi succint la ţinuta concertului de lansare, să consemnăm că artistul s-a afirmat totodată ca solist vocal, textier insolit, compozitor de blues, profesor de muzicuţă, tehnician depanator şi ameliorator al oportunităţilor acestui instrument. Din anul 1998 până în prezent a fost aplaudat frecvent pe scene de club, de concert, de festival, atât ca invitat alături de faimoşi muzicieni români de blues, rock, folk, cât şi ca protagonist al grupurilor proprii numite „Blues Syndicate” (în Oneşti), „The Storytellers”, „Trenul de noapte”, „Electric Storytellers”, avându-i alternativ ca oaspeţi de marcă pe unii dintre cei mai valoroşi, mai acreditaţi interpreţi ai lumii la muzicuţă – Sugar Blue şi Charlie Musselwhite; pe lângă preocupările deja menţionate ale lui Marcian Petrescu, să amintim că în primii ani ai noului mileniu, el a colaborat ca publicist autor de articole de specialitate în paginile câtorva cunoscute reviste: „MUSICAL REPORT”, „ART & ROLL”, „SUNETE” şi că, în paralel, a cucerit asistenţa auditorilor şi în calitate de autor al unor emisiuni de radio. Cât priveşte discografia, ca lider, a muzicianului făurită în parteneriat exclusiv cu prestigioasa casă „Soft Records”, sunt de adnotat cele patru albume intitulate „DEPENDENT DE BLUES” (2007), „POVEŞTILE BLUESULUI” (2009),  „DESCÂNTECE DE BLUES” (2012 – invitat special: Charlie Musselwhite, laureat al Premiului Grammy), şi „DRIFTING BLUES” (2018 – invitat special: Rick Estrin, multiplu laureat Blues Music Awards). La toate aceste albume s-a adăugat recent CD-ul „MAI MULT DECÂT BLUES”, acela a cărui lansare a făcut obiectul / subiectul amintitului concert de la The PUB Universităţii din Bucureşti.

Un cuprinzător program de peste două ore (în două părţi) a fost concretizat de Marcian Petrescu cu o rară fervoare şi etonantă vitalitate, incluzând compoziţii proprii: „MĂ INTORC ACASĂ”, „ODĂ PROŞTILOR” (pe versuri de Ion Pribeagu), „AMINTIRE CU HAIDUCI”, „PLEACĂ AI NOŞTRI, VIN AI NOŞTRI” (text de Constantin Tănase), „POPA NAN” (text de Dorin Liviu Zaharia), „VECINUL DE LA DOI”, ca şi celebre teme preluate din repertoriul internaţional, datorate creatorilor Peter Green, Carey Bell, Rick Estrin, Kenny Neal, Homer Banks & Raymond Jackson & Carl Hampton, Elton John, Alan Wilson, Mick Jagger & Keith Richards, B. B. King. Solistul vocal / instrumentist la muzicuţă a fost însoţit în demersul său creativ de trei efectiv destoinici acompaniatori – dar şi solişti în chorus-uri improvizatorice – ghitaristul Mihai Tacoi, basistul Mike Dragomir şi bateristul Sabin Dobranici. Fireşte, cele mai reuşite s-au dovedit a fi însă tiradele sonore de o uimitoare virtuozitate ale instrumentistului lider care, echipat cu o centură/bandulieră – suport pentru diverse muzicuţe, o alegea de fiece dată pe aceea potrivită cu ambientul solicitat de piesa ce urma să fie interpretată. Realmente apreciabilă deci, inventivitatea lui fecundă, generatoare de traiecte melodice de o intensă, inspirată cantabilitate! Iar dacă cea mai revelatoare trăsătură a aspectării pieselor a constituit-o diversitatea plină de sugestivitate, policromia nuanţată a formulelor exprimării, de un foarte bun augur s-au vădit a fi şi contribuţiile semnificative marcate de invitaţii lui Marcian Petrescu – mult admiraţii ghitarişti Rareş Totu, Jimi El Laco, precum şi înzestraţii tineri Vlad Briciu - pian electric şi Sian Brie - ghitară.

Nu pot încheia acest sincer laudatio decât cu îndemnul adresat celor care nu au participat la concert, de a a-şi procura şi a audia noul album, spre a regăsi ceva din mesajul, elocinţa şi feeling-ul întâlnirii live cu... „MAI MULT DECÂT BLUES”.

Florian Lungu

10 februarie 2023

Foto: Bogdan Ţintaru

MARCIAN PETRESCU - MAI MULT DECAT BLUES.jpg

Urban Blues Fest

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis-JIMI-final-portrait.jpg

Afis Brezoi 2023.jpg

Porcupine Tree 2022.jpg

Jazz Bran 2023.jpg

Afis Sighisoara.jpg

UBF4.jpg