Arta Sunetelor

 

Homesick James

AS_039

Daca vreti sa ascultati, sa fiti aproape de stilul de cantat blues al lui Robert Johnson, Homesick James este artistul pe care-l cautati. Ne-au mai ramas doar trei: Homesick James, Robert Junior Lockwood si Henry Towshend. Homesick James, la peste 90 de ani, este inca in plina activitate concertistica, participand anual la trei festivaluri importante din orasele Chicago, San Francisco si St. Louis. Sustine concerte singur sau cu o trupa de acompaniament de mai bine de 70 de ani. Din America pana-n Norvegia.

“Homesick” James Williamson s-a nascut in anul 1910 (sau 1905!) in Sommerville, statul Tennesee. Este varul lui Elmore James si a cantat pe toate discurile realizate de marele chitarist de slide. Homesick James a invatat sa cante la chitara la 10 ani, iar peste patru ani a descoperit sunetul slide. Si-a perfectionat stilul de-a canta slide s-a datorat varului sau pentru care i-a ramas recunoscator pana astazi. A calatorit in anii ’20 din Mississippi in Carolina de Nord incrucisindu-se cu alti confrati ca Big Joe Williams, Sleepy John Estes, Blind Boy Fuller si Yank Rachell. In 1930 s-a stabilit in Chicago. Primul single l-a inregistrat in 1937 pentru label-urile Bluebird si RCA Victor. James a lucrat o vreme ca sideman in anii ’40 cu multitalentatul Sonny Boy Williamson in Gin Join-ul Purple Cat din Chicago.

Mai tarziu in 1950 s-a alaturat trupei lui Elmore James numita The Broomdusters. Si-a adus contributia la inregistrarea marilor hituri Dust My Broom, The Sky Is Crying si Roll And Tumble. A inregistrat cu The Broomdusters sau in nume propriu inainte si dupa moartea varului sau. Ultima sa realizare Words and wisdom a fost inregistrata la Icehouse Records.

Radu Lupascu

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg