Arta Sunetelor

Florin Giuglea e Dependent de Blues la Gastro Blues Fest!

Erau anii de glorie ai clubului Big Mamou. Pentru cine vrea să recunoască, Big Mamou a dus singur stindardul bluesului ani de-a rândul, a lansat majoritatea trupelor de blues existente şi în prezent, şi-a legat numele de circuitele şi turneele unor mari muzicieni şi a rămas în amintirea fanilor ca un loc special, unic, în care spiritul, taina şi bucuria cântecului erau prezente seară de seară, concert după concert. Acolo l-am văzut pe Florin Giuglea prima oară. Era cu Marcian Petrescu, faimosul nostru muzicuţist, amândoi, an de an, tot mai buni. Chitara lui Florin a fost tot timpul prezentă, vie, şi-a întrupat multitudinea de stări şi motive ale poveştilor bluesului. Mulţi chitarişti rock (în special!) gândesc că pot cânta blues, fiindcă ştiu note, este relativ simplu şi tehnic, nu-i contrazic. Dar spiritul? Cum poţi capta spiritul dacă nu-l înţelegi. Au ei oare tânguiala unui Guitar Gabriel sau francheţea unui Huddie William Ledbetter? Pot ei înţelege suferinţa şi apăsarea unui centenar de oprimări, suplicii şi neajunsuri? Bluesul îşi are originea în sudul Statelor Unite din perioada imediat următoare războiului de secesiune, când populaţia de culoare a căpătat o libertate cu care nu prea avea ce face, în lipsa resurselor economice.

În 2011 Florin a devenit endorser oficial al Cornford Amplification, fiind acceptat într-un club elitist de chitarişti care deţin şi utilizează live unele din cele mai apreciate şi căutate amplificatoare de chitară din lume. În 2012, după ani de cursuri, workshop-uri şi experienţă de scenă, Florin a fondat FLO Custom Guitars. A devenit lutier şi constructor de chitare electrice. În mod evident, în concerte sau la imprimări foloseşte numai chitare pe care le-a construit el însuşi. În 2015, Florin a hotărât să facă o schimbare în cariera lui muzicală, revenind la vechea sa dragoste, bluesul. Turneele din ultimii ani şi concertele cu o medie de peste 100 de prestaţii live pe an l-au şlefuit în chitaristul şi solistul care este astăzi. Florin Giuglea a descoperit şi înţeles mesajul bluesului într-o perioadă de timp în care numărai, pe degetele de la două mâini, trupele sau "grupările" ce se ridicau în această zonă muzicală.

Şi a convins! Prima dată cu StoryTellers Acoustic Blues Experience şi apoi, cu acest minunat prim album în nume propriu. Invitation to the Blues este o mărturie a strădaniei şi perseverenţei unui talentat chitarist român într-o lume distonantă, ostilă valorilor muzicale capabile, sincere şi concludente. Un astfel de album se naşte greu. Cum spuneam, trebuie să ai harul interpretării, chemare şi, nu în ultimul rând, suflet. Povestea bluesului îţi oferă sufletul pe tavă. În 2015, pentru acest album, Florin Giuglea a cooptat mai vechii colegi de scenă şi prieteni, Adrian Ciuplea la chitară bas, Radu Hanes la percuţie şi Mihai Ardelean la claviaturi. Alături de ei, regăsim pe album pe: Marcian Petrescu (muzicuţă), Jimi El Lako (vioară), Adrian Flautistu (contrabas), Sebastian Burneci (trompetă), Paolo Profeti (saxofon) şi Florian Radu (trombon). Alegerea pieselor mi se pare iarăşi o mare realizare. De la Born Under A Bad Sign la The Thrill is Gone, şi de la Worried Life Blues la Trouble in Mind, Florin "îşi stoarce" chitara, concretizând esenţa bluesului istorisit în formidabile alocuţiuni chitaristice. Adăugirile inspiraţionale aduse fiecărui standard de blues trezesc în noi sentimente de mulţumire sufletească, pentru care, fiecine dintre chitariştii de blues actuali ar putea fi invidioşi.

Trebuie să mergeţi să-l ascultaţi şi pe viu la Gastro Blues Fest 2022. Aveţi un loc special, în mijlocul naturii şi într-o companie selectă, din toate punctele de vedere. Cuvintele lui Florin explică demersul său. El s-a încumetat cu tenacitate pe acest teritoriu muzical, a înţeles bine mesajul bluesului, îl cântă cu măiestrie şi dăruire. Este viitorul modern al bluesului de la noi.

"Pe urmele Bluesului în SUA, am fost în Memphis, New Orleans, Austin, Tupelo şi multe alte locuri ca să identific leagănul bluesului, să-i ascult vocea şi să întâlnesc muzicieni de blues autentici. Chiar şi în Clarksdale, Mississippi, origine a legendei Crossroads şi locul unde s-au născut mulţi muzicieni de blues. Toate acestea doar ca să respir acelaşi aer, să privesc ore-n şir fluviul Mississippi sau să calc pe acelaşi pământ pe care au trăit la un moment dat atât de mulţi muzicieni binecuvântaţi prin talentul lor. Prin această producţie sunt convins că am reuşit să aducem magia bluesului, în locul şi timpul în care trăim. Acest album este omagiul pe care îl aduc celor intitulaţi the Kings (B.B., Albert şi Freddie), lui Robert Johnson, Albert Collins, Hubert Sumlin, Stevie Ray Vaughan, Muddy Waters şi multor altor artişti de blues care-mi hrănesc sufletul şi mi-au adus inspiraţie de-a lungul carierei mele muzicale.” (Florin Giuglea)

Florin Giuglea a lansat în 2007 la Soft Records primul album de blues acustic, intitulat Dependent de blues. În 2008 a fost membru fondator şi a activat în trupa Publika cu care a lansat în 2009 un album nominalizat la “Best Rock Act la Romanian Music Awards“. Turneele din ultimii ani şi concertele, cu o medie de peste 100 de prestaţii live pe an l-au şlefuit în chitaristul şi solistul care este astăzi.

Radu Lupaşcu

1 Mai 2021

Foto: arhiva Florin Giuglea

Florin Giuglea.jpg

Urban Blues Fest

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis-JIMI-final-portrait.jpg

Afis Brezoi 2023.jpg

Porcupine Tree 2022.jpg

Jazz Bran 2023.jpg

Afis Sighisoara.jpg