Arta Sunetelor

Blues Fighters

Trupa Blues Fighters a fost fondată în 2021 la Poznań şi este formată din muzicieni cu realizări considerabile și o bogată experiență dobândită din colaborarea cu mulți artiști. Vocalistul și chitaristul Chuck Frazier provine din Houston, Texas, SUA, cântă la chitară de la 13 ani (prima lui chitară a fost găsită de bunicul său, îngropată sub un munte de fân, la ferma unde lucra!). Chuck a colaborat cu trupa lui Sonny Sharrock, Paweł Mąciwoda (Scorpions) și Easy Rider. Spectacolele sale live sunt pline de energie şi are o comunicare excelentă cu publicul. Basistul Robert Fraska este cunoscut din Hot Water, Boogie Chilli și Żuki Rock'n'Roll Band. Toboșarul Dariusz Nowicki colaborează și în trupele: Hot Water, Izotop și Boogie Chilli. A evoluat în 2015 la festivalul International Blues Challenge din Memphis (Tennessee, SUA). Împreună cu Robert Fraska şi Hot Water, l-au acompaniat pe Joe Cocker şi au cântat pe aceeaşi scenă cu mari artiști precum: Alvin Lee, Ten Years After, The Animals, Colosseum, Taj Mahal, Jack Bruce, Eb Davies etc. Chitaristul Wojciech Kubiak este cunoscut pentru cooperarea cu Grzegorz Kupczyk (Turbo, Ceti) și cu trupele Brick House și Like The Stones. În iunie 2022, trupa a lansat albumul Pretty Baby cu treisprezece piese originale. În iulie, a câștigat Marele Premiu al Festivalului de la Blues Suwałki și a câștigat competiția Polish Blues Challenge în 2023. În iunie 2023, Blues Fighters va reprezenta Polonia la European Blues Challenge (EBC 2023). În ianuarie, trupa a susținut un concert de o oră la clubul Alfred de pe strada Beale din Memphis, Tennessee, SUA și a luat parte la International Blues Challenge din Memphis, ca reprezentant al Poloniei.

Blues Fighters 1.jpg

Interviu cu trupa Blues Fighters

Ştiu că în Polonia muzica rock, prog, blues şi jazz este foarte apreciată, cunoscută bine şi are mulţi fani. Sunt nume de mare valoare (SBB, Tadeusz Nalepa, Tides From Nebula etc) şi chiar unele ne-au vizitat cu mare succes ţara (Riverside, Marcin Wasilewski, Leszek Możdżer etc). Cum s-a născut această formulă de trupă de blues?

Dariusz Nowicki: Blues Fighters a fost creată complet accidental. Eu și Robert (n.r. Fraska) cântăm împreună de treizeci de ani în diferite trupe și de ceva timp chiar ne doream să creăm un nou proiect. Într-o zi, Wojciech Kubiak (n. r. acum chitaristul lui BF) ne-a sunat că ar exista o propunere de cântare, sub formă de „Tribute to Jimi Hendrix”, iar noi am fost bucuroși, pentru că mai cântasem o mulțime de compoziții ale lui Jimi. Chuck s-a alăturat și ne-am întâlnit cu o zi înainte de spectacol pentru o repetiție de trei ore, am parcurs rapid materialul ales și am performat spectacolul imediat a doua zi. După spectacol, ne-am întors entuziaşti în sala de repetiții, pentru a aduce backline-ul folosit. Și fiindcă ne-am simţit bine împreună cântând în acel show, această emoţie a declanșat coagularea grupului şi am decis să organizăm o mică petrecere cu bourbon (zâmbeşte). După câteva sticle de bourbon, eu și Robert am hotărât să legăm o trupă în această componenţă. I-am întrebat pe Chuck și Wojciech dacă vor să cânte împreună cu noi, și uite așa a fost înfiinţată trupa (zâmbeşte). Aceasta se petrecea în luna august a anului 2021. Numele a fost creat după alte câteva bourbon-uri (zâmbeşte), deoarece am decis să ne ne facem loc pe piața blues-rock, o parte a numelui era evidentă (Fighters), aşa am adăugat-o pe a doua (Blues), pentru că acesta este stilul principal în care am vrut să cântăm... și de aici, ni se trage şi numele Blues Fighters.

Chuck Frazier a activat în trupa lui Warren Harding "Sonny" Sharrock, acel celebru chitarist de jazz şi nu numai?

Chuck Frazier: Nu am cântat niciodată cu Sonny Sharrock, dar am cântat cu muzicieni din trupa lui, Kendall Buchannon, Boris Gerald, Allen Murphy. Ei au cântat cu Sonny (Kendall fiind nepotul lui). După Sonny, au căutat un chitarist cu care să facă turnee în Europa. El a fost ultimul chitarist care a participat la audieri (al 15-lea!) și a primit postul! I-am cunoscut datorită lui Allen Murphy (basist celebru amercian, a cântat în trupa lui Chuck Mangione, cu Joe Romano şi în trupe pentru spectacole de pe Broadway etc). Lucram la un magazin de muzică din Houston, unde Allen venea foarte des și astfel, am ajuns să devenim prieteni buni.

Blues Fighters 2.jpg

Bluesul este stil de muzică foarte popular în America şi Europa, dar nu este doar atât. Cred că este o atitudine şi ceva similar cu care te poţi raporta uneori. Cum este pentru voi?

Blues Fighters: Cred că bluesul este o formă sinceră de comunicare, care vine direct din inimă, iar oamenii mai sensibili cred că au nevoie de un astfel de mesaj. În plus, probabil unii oameni care ascultă, de exemplu, muzică mai energică, vor să cunoască și rădăcinile, de unde a început totul. Acest lucru se datorează faptului că în potopul de muzică artificială generată de computere, bluesul este real și autentic, se aude tristețea și bucuria în el, chiar dacă este o formă cu un singur acord, simțim această energie direct sub piele. Bluesul este încă popular și va fi întotdeauna popular, deoarece este un sentiment pe care toți oamenii îl experimentează (Bluesul este viața pe care o trăiești!).

Pe 28 ianuarie 2023 aţi ocupat pe locul 4 în Top Blues Rock Album cu piesa Pretty Baby. Este o poziţie foarte onorantă şi am citit că de curând aţi semnat un contract pentru noul vostru album cu casa de discuri Sony din Nashville. O ascensiune rapidă în numai 2 ani de la înfiinţare! Desigur, succesul acestui quartet este asigurat de multipla voastră experienţă profesională. Cum aţi reuşit această performanţă?

Dariusz Nowicki: Da, pe 28 ianuarie am ocupat locul 4, dar o săptămână mai târziu eram deja pe primul loc în „Top 50 Blues Rock Album Chart” în US Roots Music Report și pentru o perioadă bună de timp, zece dintre melodiile noastre au fost în acest top, „Top 50 Blues Rock Song Chart”. Desigur, suntem foarte fericiți şi mândrii de asta! S-a întâmplat pentru că de ceva vreme albumul nostru „Pretty Baby” este difuzat des la radiourile din SUA, Canada, Anglia, Germania, Olanda, Franța, Spania, Italia etc. chiar și în Australia. Mulți DJ ne scriu că le place foarte mult să dea pe post albumul nostru, pentru că le place foarte mult și ne transmit felicitări, ceea ce este un lucru meritoriu pentru noi.

Subiectul semnării contractului pentru al doilea album cu Sony Music în Nashville a fost o glumă pe pagina noastră de Facebook. Când am fost în Nashville în ianuarie, ne-am trezit din greșeală în Sony Music și am decis să facem o glumă pe pagina noastră de Facebook... după cum puteți vedea, a funcționat (zâmbeşte).

Primul vostru album, Pretty Baby, se bazează pe propriile compoziţii. Care a fost sursa acestor compoziţii şi despre ce este vorba în textele cântecelor?

Blues Fighters: Sursa compoziției este muzica pe care am ascultat-o toată viața, totul rămâne în inimă și în cap. Muzica este compusă de Robert (n.r. basistul trupei) și din moment ce am ascultat o mare varietate de stiluri, puteți auzi un mix de blues, rock și soul pe album. În opinia noastră, filosofia muzicală Blues Fighters este să combinăm vigoarea deja existentă în blues, cu puțin din energia noastră și să o împărtășim cu publicul la concertele și lansările noastre. Versurile sunt compuse de Chuck, iar melodiile noastre sunt în principal despre femei, dragoste etc., dar nu numai.

Bănuiesc că este primul turneu în România al unei trupe de blues din Polonia. Cu ce melodii veţi întâmpina fanii bluesului din România şi ce mesaj le adresaţi?

Blues Fighters: Dacă da, ne bucurăm foarte mult că această onoare ne-a fost acordată. Suntem foarte bucuroși de invitaţia organizatorilor festivalului Tusnad Gastro Blues Fest din România și într-un loc atât de frumos situat ca Băile Tuşnad. Niciunul dintre noi nu a fost vreodată în România, cu mare plăcere vom vizita puțin ţara voastră (inclusiv Transilvania, țara lui Dracula). La festival vom cânta întregul nostru album „Pretty Baby” plus două compoziții care vor fi pe următorul album, aceasta va fi premiera acestor melodii. Pe lângă compozițiile noastre, dacă ne lăsăm purtați de energia publicului, poate vom cânta ceva special tribut marelui Jimi Hendrix, care ne place foarte mult. Mesajul nostru sunt aceste cuvinte: ... muzica sensibilizează, și în special bluesul. Influențează percepția asupra lumii pline de inegalități sociale, vătămări umane, nedreptate și discriminare... Trebuie să ai inima deschisă față de soarta altei persoane și să nu fii niciodată indiferent. Salutări, Blues și Rock... Ne vedem la festival!

Mulţumesc,

Radu Lupaşcu

9 martie 2023

Foto: Mariusz Skiba, Adam Wawrzyniak

https://youtu.be/KnfgO0DbWQY

Blues Fighters 3.jpg

Urban Blues Fest

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis-JIMI-final-portrait.jpg

Afis Brezoi 2023.jpg

Porcupine Tree 2022.jpg

Jazz Bran 2023.jpg

Afis Sighisoara.jpg