Arta Sunetelor

 

Femeia te ridică, Femeia te coboară!
sau ... cum a cucerit-o împăratul Commodus pe “Blonda de la Drept”!

Johnny Cash şi June Carter au trăit povestea. De scris au scris-o James Mangold şi Gill Dennis după autobiografiile „Man in Black” şi „Cash The Autobiography”. Şi, pentru că au jucat foarte bine, Joaquin Rafael Phoenix şi Laura Jean Reese Witherspoon tocmai ce-au înhăţat fiecare câte un Glob de aur. Pot lua amândoi şi statueta cea mai râvnită din lume. Ea este mai aproape şi … fără a supăra sexul tare şi mai îndreptăţită.

 

Femaia te ridica 2 
 ”Walk The Line” este titlul filmului despre viaţa marelui artist al muzicii country, o filă din istoria culturii americane, în care Johnny Cash va ocupa întotdeauna, unul din primele locuri. Viaţa şi cariera lui Johnny începută în anii ’50, greutăţile şi vicisitudinile pe care le-a îndurat şi mai apoi, gloria şi măreţia de care se bucură o vedetă americană, toate acestea fac povestea unui suflet dedicat muzicii şi mai ales, dragostei pe care o purta partenerei sale, June Carter (cea mai bună voce a cvintetului The Carter Sisters). „I Walk The Line” este deasemeni, titlul unui mare hit al său, înregistrat pe 2 aprilie ‘56, ce a fost number one în topul de muzică country, numărul 17 în topul Pop şi numărul 26 în clasamentul celor 100 de hituri country ale tuturor timpurilor. Un film-poveste, permisibil în societatea americană şi foarte necesar dealtmiteri..., iar pentru a noastră, acest exemplu clar de evoluţie şi declin, nu poate fi înţeles ]n totalitate. Ideea de libertate în sine, la noi are deja un caracter dezavuat.La fel şi noţiunea de vedetă. Tot ce s-a întâmplat în societatea românească, în această buclă de timp, de la revoluţie încoace, mă (con)duce la concluzia că mai avem multe de învăţat...Cele câteva filme cu subiecte din lumea muzicală, universal (va)labilă şi universal (re)cunoscute sunt destul de puţine în comparaţie cu bagajul de cunoştinţe minimal pe care ar trebui să-l aibă fiecare dintre cei care au o treabă cu muzica. De aceea, încă, muzica bună circulă în underground şi cu greu răzbate prin jungla de la suprafaţă. Dar, ăsta va fi un alt subiect de (po)veste. Acum, povestea lui Cash, care începea în statul Arkansas, orăşelul Kingsland, în februarie ‘32, în perioada marii depresiuni economice, continuă cu primele înregistrări la Sun Records, cu ascensiunea, marile turnee şi atinge punctul culminant cu memorabilul concert de la închisoarea Fulson din ‘68. Între toate aceste intervale, poticneala, neîncrederea şi apăsarea care l-au încercat şi dominat de multe ori şi tot de atâtea ori l-au doborât... Dar, cum spuneam în titlu, - Femeia te ridică, Femeia te coboară! – a perseverat şi a găsit drumul drept. Un fapt de viaţă şi un comportament din lumea liberă, pe care trebuie să-l învăţăm şi să-l descifrăm corect!

 

Femaia te ridica 1 
Actorul Joaquin Phoenix (născut la Puerto Rico) a fost încântat de alegerea sa în rolul lui Cash şi după cum declară “am fost gata să accept să joc fără măcar să citesc scenariul...”. Pentru el povestea celor doi a fost una foarte specială: “Era o femeie care nu se preta la compromisuri şi asta era extrem de important pentru John. Avea nevoie de o astfel de persoană puternică în viaţa sa. Îi apreciase totdeauna muzica, dar când a cunoscut-o a realizat că, în multe sensuri era exact opusul său”. Energica actriţă Reese Witherspoon (originară din Nashville Tennesee) a fost aleasă de Mangold pentru “posibilitatea de a-şi arăta multiplele ei faţete”. Un lucru foarte important de remarcat este talentul muzical al celor doi, Joaquin şi Reese au cântat piesele lui Johnny şi June din coloana sonoră a filmului. Nu au făcut play-back! Producătorul muzical T Bone Burnett a creat o tabără muzicală pe platoul de filmare, unde cei doi au invăţat şi înregistrat piesele, fără efecte şi cu instrumente din perioada respectivă.

 

 Femaia te ridica 3
Johnny Cash a vândut mai multe discuri decât celebrii Beatles a lansat peste 100 de hituri country şi rămâne în istoria muzicii cu peste 100 de albume de muzica tradiţională, country, cowboy, country-pop, rockabilly, country gospel, sau rock and roll. În perioada de glorie, din anii ’60 susţinea 300 de concerte pe an. A fost distins cu 10 premii Grammy şi a fost inclus în ambele galerii ale nemuritorilor Rock and Roll Hall of Fame şi Country Hall of Fame, la fel ca Elvis. June Carter a obţinut 3 premii Grammy.

Radu Lupaşcu

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg