Arta Sunetelor

De vorbă cu Kevin Morris, asistentul ritmic al doctorului Feelgood!

În episodul trecut, vă povesteam câte ceva despre invitaţia la recreere, aer curat, gastronomie locală şi muzică de calitate lansată de Dr. Feelgood! Asistenții Dr. Feelgood care ajung anul acesta la festivalul de la Băile Tuşnad sunt: ​Kevin Morris (n. 15 mai 1955, Londra, Anglia; tobe), Gordon Russell (n. 4 iunie 1958, Hampstead, Londra, Anglia; chitară), Phil Mitchell (n. Philip Henry Mitchell, 19 martie 1953, Wembley, Anglia; bas) şi Robert Kane (n. 6 decembrie 1954, vocal, armonică).

Dr. Feelgood este o trupă britanică de pub rock fondată în anul 1971, de către chitaristul Wilko Johnson (John Peter Wilkinson, 12 iulie 1947), regretatul vocalist şi muzicuţist Lee Brilleaux (născut Lee John Collinson, n. 10 mai 1952 – d. 7 aprilie 1994) şi basistul John B. 'Sparko' Sparks (22 februarie 1953). Ulterior acestora li se adaugă toboşarul John Martin cunoscut sub porecla de Big Figure. Numele Dr. Feelgood este supranumele cântăreţului american de blues William Lee Piano Red Perryman care lansase un album numit Dr. Feelgood & The Interns. Piesa Dr. Feel-Good a fost cântată de multe trupe beat din Regatul Unit, una dintre fiind celebra Johnny Kidd & the Pirates.

Lupaşcu Radu: Sunteți muzicieni cu personalitate, trei dintre voi activați în acest grup din anul 1983! Cum a apărut acest cvartet?

Kevin Morris: Phil Mitchell și cu mine eram la școală cu Lee Brilleaux și cântasem într-o versiune embrionară a Dr. Feelgood. Când membrii anteriori au părăsit grupul, Lee mi-a telefonat și am fost foarte încântat să cânt din nou cu el, deoarece grupul avea o reputație grozavă și călătorea în toată lumea.

L.R.: Cum ai început să cânți la tobe și de ce ai ales acest instrument?

K.M.: Am început să cânt la tobe când aveam 11 ani, după ce am văzut un concert cu The Who pe viu și mă gândeam la Keith Moon, bateristul, care transmitea de pe scenă, că se distra foarte mult!

L.R.: Ai început să cânți într-o trupă de soul?

K.M.:. Când aveam 17 ani, m-am alăturat unei trupe de soul care susținea diverse trupe americane în turnee în Marea Britanie, primul și probabil preferatul meu a fost Sam și Dave. Aveau un repertoriu de melodii grozave și am învățat multe de la Sam despre energia şi vitalitatea în interpretarea muzicală, mai ales cum să cânt balade, piese mai liniştite.

L.R.: Soliditatea unei trupe de blues rock este dată în special de secțiunea ritmică. Cum te coordonezi cu solistul Robert Kane, fostul lider al celebrului grup Animals II care s-a alăturat grupului în 1999? Nu este un solist de blues, este aproape imposibil să compenseze absența liderului Lee Brilleaux.

K.M.:  Evident că nu putem înlocui niciodată pe cineva cu carisma uimitoare pe care o poseda Lee Brilleaux, dar Robert are propria lui prezență scenică, este dinamică și lucrează foarte mult pentru a cuceri publicul (n.r. Lee Brilleaux a decedat de cancer limfatic, şi era un lider fascinant; el deţinea locul 6 în topul celor mai bine îmbrăcate vedete rock din 1975).

L.R.: Gordon Russell s-a întors în grup anul trecut. Care este motivul acestei alegeri și cum evaluezi performanța unui chitarist din trupa ta?

K.M.: Steve Walwyn, fostul nostru chitarist, s-a simțit incapabil să se întoarcă în turnee de frica Covid-ului, iar Gordon cântase întotdeauna cu noi, pe când Steve era în vacanță cu familia lui, astfel că era evident pentru noi că aveam o trupă grozavă cu Gordon. Întors pe scenă, el a scris câteva melodii excelente împreună cu Robert (n.r. chitaristul Stephen Martin "Steve" Walwyn este mare fan Rory Gallagher şi a mai cântat în trecut cu Steve Marriott Blues Band, DTs - trupe care cântau în deschidere la Dr. Feelgood -, Roger Chapman etc.).

L.R.: Am trăit 50 de ani în spatele așa-numitei Cortine de Fier, dar am reușit să cunosc muzica Dr. Feelgood datorită vinilurilor care au ajuns pe diverse căi la noi în țară. Mulți din generaţia mea suntem nostalgici după acea epocă. Aveți un program special pentru festivalul de la Tușnad?

K.M.: Suntem foarte încântați să cântăm în România la Festivalul de la Tușnad și vom prezenta muzică din toate perioadele formației, de la început până în present (n.r. Ultimul album al trupei, scos anul trecut, este un dublu CD, Greatest Hits, cu 41 de hituri!).

L.R.: Crezi că reputația uriașă a lui Dr. Feelgood este suficientă pentru a convinge fanii mai tineri ai bluesului să ajungă la concertul tău sau ai un mesaj special pentru ei?

K.M.: Sper că vom avea un public de toate vârstele la concertul nostru și vom cânta cu cea mai mare dăruire pentru a vă face din aceasta întâlnire, o noapte cu amintiri frumoase pentru mai târziu!

L.R.: Dr. Feelgood a dominat scena britanică de pub rock încă de la înființarea trupei. Însă, Dr. Feelgood a trecut de mult aceste „granițe”, a intrat în mainstream și este o trupă foarte populară şi în Statele Unite. Sunteţi foarte bine închegaţi în trupă și vă simțiţi grozav pe scenă. Cum aţi câștigat această rezistență?

K.M.: Suntem foarte norocoși să avem un public pe tot mapamondul care ne apreciază și cred că puterea brută a spectacolului nostru este motivul popularității noastre de durată, împreună cu un repertoriu solid de cântece nepieritoare.

L.R.: Cum s-a născut mascota Dr. Feelgood? E la fel de faimoasă ca a unchiului Sam!

K.M.: Wilko Johnson, chitaristul original al trupei, a desenat logo-ul Doctorului pe care l-am păstrat în toți acești ani.

(va urma)

Radu Lupaşcu

24 ianuarie 2022

Dr. Feelgood 2022 2.jpg

Urban Blues Fest

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis-JIMI-final-portrait.jpg

Afis Brezoi 2023.jpg

Porcupine Tree 2022.jpg

Jazz Bran 2023.jpg

Afis Sighisoara.jpg