Arta Sunetelor

 

Din arhive

Din când în când mai fac ordine prin tonele de dosare, afișe, pliante, ziare, reviste,  pe care le-am adunat în zeci de ani de ziaristică, în speranța că odată și odată mă voi pune pe clasificat, urmând să scriu vreo cinci - șase volume memorialistice ! Deocamdată .... nu am început, dar eu încă tot sper...

Am ales două pliante, de fapt Programe de sală (cum se zice la teatru), unul din zona Rock, altul din zona Folk, ambele din anul 1988, pentru a ne aminti nume sau titulaturi de formații dispărute, demne de a figura în istoriile complete ale muzicii autohtone.

Primul ne introduce în organizarea Festivalului Posada de la Câmpulung Muscel, ediția a treia, desfășurat timp de trei zile în aer liber. Din cele vreo 20 de formații de acolo, multe axate pe New Wave, mai există doar una - Antract,  din Rm. Vâlcea, cu o altă componență. Erau câteva care s-au menținut un timp, promiteau - Floare Albastră, Kappa, Autostop M.S. - dar care s-au fărâmițat încet încet odată cu trecerea timpului. Spre mirarea mea, puțini din entuziaștii lor componenți – muzicieni mai activează azi în domeniu, deși pe atunci jurau că sunt rockeri pe veșnicie ! Cine mai știe acum de Puls, Hazard, Demos, Joc Secund – doar noi, cei care citim articolul ăsta. Cu supraviețuitorii (ca să zic așa) mă mai întâlnesc pe la concerte, de ceilalți nu mai știu nimic – deși erau sute de chitariști, bateriști, vocaliști activi. Să nu fiu nedrept, mă mai bate câte un spectator la Sala Palatului pe umăr și-mi zice: Probabil nu mă mai știți, eram basist la formația X din orașul Z, sunt inginer și am doi copii, nu mai am timp să ascult rock... și mă întristez.

Posada.jpg

Al doilea program ne prezintă Festivalul folk Primăvara baladelor, organizat de Consiliul Asociațiilor Studenților Comuniști din Universitatea bucureșteană, ajuns deja la ediția... a X-a ! Aici însă, ce să vezi – nimic și nimeni nu a dispărut, toate cele 14 nume din recitaluri, timp de trei zile, ne sunt cunoscute și performează și azi. Cu excepția dureroasă  a celor plecați dintre noi – Florian Pittiș, Valeriu Sterian, Ion Pascu. Dar Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Compact, Holograf ș.a.m.d. sunt aici, sunt pe scene, publicul încă îi cere, nu putem decât să ne bucurăm.

Per total și în final, așa zice ca un englez: Remember?

Florin-Silviu Ursulescu
17 martie 2017

Primavara Baladelor.jpg

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg