Arta Sunetelor

 

The Look of The Jazz Diana Krall

Muzica este cea romantică dintre arte, ea deschide calea omului spre cunoaşterea interioară, conştientizând spiritualitatea nebănuită a sufletului său. Presimţirea unei nelinişti ce te încearcă, răscolirea slăbiciunilor umane la auzul muzicii Krall este de o inegalabilă splendoare şi tămăduitoare speranţă. Mai mult decât oricare pianist şi vocalist de jazz, Diana ştie ce şi mai ales cum să se facă remarcată. Piesele pe care le compune sau le interpretează sunt atât de rafinate încât ascultătorul rămâne profund sensibilizat de această nouă experienţă muzicală. Probabil că pentru cei nefamiliarizaţi cu aceasta gen vor privi cu alţi ochi şi vor asculta cu siguranţă cât mai mulţi muzicieni sau grupuri de jazz. Naturaleţea cu care cântă, expresia sinceră şi romantică a cântecelor sale, dovedesc comuniunea acestui stil muzical cu audienţa  citadină, amatoare de bun gust şi pasională decenţă. Într-un mediu tulburat de vacarmul sonor al lumii zgomotoase de azi, un respiro Krall diminuează acest fatidic efect.

Începută la 15 ani, într-un mic restaurant din oraşul natal Nanaimo, provincia British Columbia (aproape de Vancouver), cariera de pianistă şi vocalistă de jazz va fi desăvâşită după 18 luni de studii la celebrul Berklee College din Boston. Ea se va face remarcată la scurt timp la întoarcere de Jeff Hamilton şi Ray Brown, ce o vor încuraja să se mute la Chicago, unde va începe studiul pianului cu valorosul Jimmy Rowles. La scurt timp apare primul album, Stepping Out*** (Just Time Rec.) împreună cu bateristul Jeff Hamilton, basistul John Clayton disc ce beneficiază şi de sprijinul apreciatului Ray Brown. În 1984 se reîntoarce şi continuă studiile cu Don Thompson. Urmează debutul la celebra casă GRP cu Only Trust Your Heart***, un album foarte bine primit de critica muzicală şi de iubitori genului. Din acest moment celebrul producător Tommy LiPuma (Barbara Streisand, Natalie Cole, George Benson) va colabora cu Diana pe următoarele sale albume realizate la GRP, Impulse! şi Verve. Albumul All For You*****, un dinamic tribute Nat King Cole din 1995, îi aduce prima nominalizare la mult râvnitul premiu Grammy, urmat de Love Scenes**** din 97, deasemeni nominalizat. Peste doi ani cu When I Look In Your Eyes**** îl va câştiga binemeritat (la 2 categorii), devenind primul mare artist de jazz în ultimii 25 ani nominalizat şi la categoria albumul anului (în competiţie cu Santana, Backstreet Boys, TLC sau Dixie Chicks!) Acesta album a stat numai puţin de 52 săptămâni pe locul întâi în celebrul clasament Billboard şi a fost recompensat cu aur în Franţa, platină în Canada, USA şi Portugalia. Ultimele sale albume sunt The Look of Love**** în 2001 şi Live in Paris***** din 2003 (CD şi DVD), pentru care a primit cel de-al doilea Grammy. Muzicienii cu care colaborează în acest concert sunt nume grele ale jazzului contemporan ca Paulinho DaCosta, John Pisano, Anthony Wilson, John Clayton, Jeff Hamilton, Alan Broadbent şi celebrul compozitor german, Claus Ogerman. Pasiunea, profesionalismul, dar mai ales devotamentul acestor artişti de modern-jazz fac din această atmosferă liniştitoare o satisfacţie auditivă triumfătoare. Moştenire de familie, talentul şi înfăţişarea atrăgătoare a noii regine a jazz-ului canadian va aduce o contribuţie ce va fi apreciata în viitor de criticii muzicali cu numele său, krall-jazz!

Radu Lupaşcu

P.S. Căsătorită cu celebrul rocker britanic Elvis Costello, Diana îşi oferă sprijinul Programului pentru transplantul de măduvă osoasă, în ajutorul bolnavilor de leucemie. Muzica sa figurează pe coloane sonore importante ca The Score, Sex and the City, Autumn In New York, Random Hearts şi Midnight in the Garden of Good and Evil.

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg