Arta Sunetelor

 

DSO!

Am ajuns să scriu necroloage și ferpare, numărul celor plecați dintre noi parcă crește înspăimântător de la zi la zi... Nu vorbim numai de rock sau de folk, vorbim de toate stilurile, sunt toți cei care au fost alături de noi în lumea MUZICII - soliști, instrumentiști, redactori, poeți, textieri, impresari.

Despre Aurel "Relu" Gherghel și Teodora ”Tea” Ionescu am scris aici, de fapt s-au publicat prefețele mele la volumele lor biografice.

Dumitru Popescu Chiselet.jpgDumitru Popescu Chiselet

Prolific textier al muzicii ușoare românești, dar și inspirat compozitor, autorul textelor multor cântece premiate la festivaluri de gen, cântece interpretate de ”voci” de referință, cum ar fi Mihaela Runceanu, Stela Enache, Oana Sîrbu, Mirabela Dauer, Ileana Șipoteanu, Marina Florea. „A plecat dintre noi Dumitru Popescu Chiselet, un colaborator al meu, pentru o bună parte a creaţiei mele. Amintesc câteva dintre cele mai importante cântece la care a realizat versurile: „De m-ai iubi”, „Lumina Învierii”, „Primăvara”, „Mă regăsesc”, „Don-diri-don”, „Tu faci parte din viaţa mea”, „Viaţa noastră în doi”, a scris compozitorul Virgil Popescu. Dumitru Popescu Chiselet a decedat pe 29 august 2018 şi a fost înmormântat la cimitirul Bellu din capitală.

Adrian Berinde

Adrian Berinde.jpgPictor, poet, cantautor, a murit pe 17 ianuarie 2019 într-o clinică din Germania unde era internat pentru tratament, suferind de doi ani de cancer metastazat pe oase, iar în 2009 fiind supus unui transplant de ficat. Născut pe 4 mai 1958, la Oradea, a absolvit cursurile Şcolii de Arte Plastice din Cluj-Napoca. În 1982, s-a stabilit la Moudon, în Elveţia, unde a lucrat ca pictor, având expoziţii personale în Elveţia. Repatriat, în 1994, a înfiinţat la Cluj studioul de înregistrări Taurus, iar apoi a lansat albumele muzicale "Absent" (1995), "Negru de fum" (1996), "Vertical" (1998), "Captiv In Inutil" (2001), lansat şi ca volum de versuri, "Albaştri după ploi" (2003), "Azil" (2011), "Atât de bine" (2015) şi "Arcan"- 2017. În 2000 a semnat un contract cu Cirque du Soleil, cântând în spectacolul "Varekai".

Eugen Rotaru

Eugen Rotaru.jpgPoet, scenarist, dramaturg - unul din cei mai importanți ”actori” ai muzicii noastre ușoare, cunoscut mai ales pentru textele a peste 200 de şlagăre (“De singurătate”, “Ce va fi cu iubirea mea”, “Ne cunoaştem din vedere”, “Spune-mi”, “Voi cânta”, “Mama, doar mama”, “Bine-ai venit, iubire”, „Dau viața mea pentru o iubire” , „De ce-ai plecat din viața mea” „Fericirea are chipul tău”), a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Autor de spectacole muzicale şi reviste, dar şi romancier – “Povestea lui Peter Pan”, “Aventuri în vacanţă”, “7 scenarii pentru 8 filme – Filiere Brâncuşi”, “Sub Ursa Mare”, “Pianistul”, “Jurnalul unei adolescente”, “Prinţesa” – (prin editura SOFTPLUS). A decedat la data de 5 decembrie 2018 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

Ionela Prodan.jpgIonela Prodan. Născută la 6 octombrie 1947 la Dăbuleni, decedată la București, 71 de ani, a fost una din interpretele de frunte ale cântecului folcloric oltenesc.

Dumitru Farcas.jpgDumitru Fărcaș. Născut la 12 mai 1938, Groși, Maramureș, decedat la Cluj-Napoca, pe 7 august 2018, taragotist virtuoz de muzică folclorică. I s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului".

Maria Butaciu Dragu.jpgMaria Butaciu - Dragu. Născută la 19 februarie 1940, Salva, interpretă de muzică folclorică din Ardeal, în special de pe Valea Someșului.

Jerry Schwartz.jpgJerry Schwartz. Timișorean, veteran al muzicii noastre rock-folk, basist în formațiile AMICII (concerte la Costinești, Poiana Brașov), FLAPO (a Cenaclului Flacăra), COMPANIA DE SUNET (din 1985, lider - Vali Sterian, în formula ”de aur” cu Adrian Ilie și Doru Istodur, ulterior membri fondatori ai grupului Voltaj, alături de care a înregistrat “Zori de zi”, “Fericire” și “Speranțe vii”). Din 1993 redactor la Radio Tinerama (înființat de Max Bănuș, repatriat de la Europa Liberă), de unde vine cu Pittiș pe post de director adjunct la Radio România Tineret (director - Florian Pittiș). Cunoștințe muzicale solide, documentarist serios, redactor inspirat. De un calm perfect, nu era niciodată nervos, amabil, generos, cu zâmbetul pe buze, o persoană cum rar se mai întâlnește astăzi. Avea 71 de ani, incinerat pe 6 februarie 2019.

George Stanca.jpgGeorge Stanca. Ziarist, poet si publicist a murit pe 4 februarie 2019, la ora 15:00, dupa un stop cardio-respirator, la Spitalul „Sfanta Maria”. S-a născut pe 7 mai 1947 în Buftea, 1973 - absolvent al Institutului de Construcții București, 1971 - debut ca publicist în revista „Săptămâna” devenind „comentator muzical”, 1973-1975 - redactor „Flacăra”, șef pagină muzicală, secretar muzical al Cenaclului Flacăra și reporter. În decembrie 2013, Ghenadi Strungar, așa cum era cunoscut în mediul literar, a primit un an cu suspendare pentru ca și-a însușit traducerea romanului „Jurnal” de Lev Tolstoi. În ultimii 11 ani a publicat ”Scrisori” în ziarul Click. A scris și un volum cu amintiri folk-rock.

DSO ! - Dumnezeu Să-i Odihnească !

Florin-Silviu Ursulescu
26 februarie 2019

 

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg