Arta Sunetelor

 

"First Waltz" cu dichis la ... BURSA cu DICHIS

Foto bursa cu dichis 1.jpgTulcea şi Mila 23, 12, 13 mai 2018. Pentru mine toată povestea a început miercuri, 11 aprilie 2018, când am primit de la organizatorul festivalului dichis'n'Blues (Tulcea), prietenul Cristian Antonescu, un email foarte scurt, având subiectul "Primul proiect al lui dichis'n'Blues 2018" și cuprinzând un singur rând, link-ul. Ce să fie, oare? Şi m-am pus imediat pe citit materialul de pe site. Mi-a făcut o sinceră plăcere să parcurg toate capitolele poveștii Bursa cu dichis și să urmăresc filmul realizat de Hanno Höfer, cel pe care cei mai mulți îl cunosc ca muzician și lider al trupei Nightlosers, trupă de "blues ardelenesc sau etno-blues", dar despre care mai puțini știu că este un premiat regizor de film.

Și am citit și recitit de mai multe ori toată povestea. Am fost sincer emoționat că în aceste zile destul de triste pentru ceea ce înseamnă condiția umană, (încă) există, printre noi, oameni care nu se gândesc doar la ei, ci sunt interesați și de binele unor semeni mai puțin norocoși, care au nevoie de sprijin material și moral pentru a-și continua pregătirea și a-și urma vocația. Și uite așa un număr de 76 de oameni buni și generoși ("contributori", ca să folosim terminologia proiectului Bursa cu dichis) au devenit coechipieri, "vâslind" în aceeași barcă care, ne dorim din tot sufletul, o va duce pe tânăra Teodora pe drumul unei cariere artistice potrivită talentului său ieșit din comun și care, în final, o va conduce la un liman de unde să pășească cu îndrăzneală pe drumul care îi este hărăzit.

Pentru că nimic nu e întâmplător, Restaurantul La Liman din Tulcea a fost gazda primitoare a Balului "First Waltz", unde, la chemarea inițiatorilor proiectului, Cristian Antonescu şi Asociația Culturală "În Exil", a avut loc în seara zilei de sâmbătă, 12 mai 2018, prima întâlnire a contributorilor. Nu a fost o simplă ședință cu o ordine de zi pur tehnică, luându-se de comun acord câteva decizii organizatorice privind derularea proiectului Bursa cu dichis, ci mai ales o petrecere plină de energie, așa cum e firesc pentru un Bal. Și am avut de toate, mâncare și băutură foarte bune, dar mai ales rhytm & blues și rockabilly la cel mai înalt nivel!

Foto bursa cu dichis 2.jpgAm avut parte de un concert în două părți, așa cum numai Nightlosers știu să facă, ridicând asistența în picioare. Hanno Höfer, Jimi Laco, Claudiu "Nașu" Purcărin, Grunzo Geza, Lucian "Ștain" Pop și Peter Attila au făcut un spectacol pe măsura unui adevărat Bal, plin de virtuozitate, energie, spontaneitate și umor (ardelenesc).

Nightlosers au avut și invitați speciali care s-au alăturat trupei contribuind la succesul show-ului și bucuria spectatorilor prin evoluții memorabile. Au urcat pe scenă scoțianul Tommy McEwan alias Louis King “The King of the Rockabilly Blues” din Australia, olandezul Eric Hofmans și regele clapelor din România, Raul Kusak. "Selecționata internațională de blues" prezentă pe scena restaurantului La Liman a revărsat peste asistența în picioare un adevărat ”tsunami” de sunete de rhytm & blues, soul, rockabilly, cu solo-uri remarcabile la tobe, clape, chitară, vioară. Am văzut la lucru și instrumente speciale: “wash-board-ul“ (o placă de tablă ondulată într-un cadru de lemn, pentru spălare manuală a rufelor prin frecare) lui Hanno sau porcii guițători ai lui “Nașu“ Purcărin, ultimul dansând de mama focului în fața scenei, aclamat de public! Dar nu intru în detalii legate de spectacol, dacă citiți acest reportaj, înseamnă că deja cunoașteți valoarea muzicienilor și nu sunteți străini de savoarea concertelor lor.

Foto bursa cu dichis 3.jpgÎn pauza dintre cele două părți ale concertului, Cristian Antonescu a făcut un anunț important, mult așteptat de fanii de muzică bună: prezentarea trupelor care vor fi pe afișul festivalului dichis'n'Blues, ediția a 4-a, care va avea loc la Tulcea în zilele de 31 august și 1 septembrie 2018. Imaginile proiectate ne-au dezvăluit câteva din calitățile muzicienilor care compun formațiile: Nine Below Zero (UK) - Phil Gates Band (SUA) - Roberto Morbioli (IT/SUA/RO) - Irina Sârbu Band (RO).

După o prima seară electrizantă și prezența unui mare număr de spectatori-consumatori - restaurantul La Liman a fost “sold-out“ - în ziua de duminică, 13 mai 2018, s-a consumat a doua parte a evenimentului Bursa cu dichis, de această dată Balul mutându-se din Tulcea la Mila 23. 40 de participanți, inclusiv toți muzicienii, Nightlosers & Special Guests, s-au îmbarcat în șalupe rapide și au ajuns după o oră de mers pe canalele Deltei la Paradise Delta House de la Mila 23. Pe aceeași cale a apelor au ajuns în același loc, în centrul Paradisului care este delta noastră, instrumentele muzicale și restul echipamentelor necesare continuării concertului în mijlocul naturii. La intrebarea mea legată de motivele pentru care a rămas în România în ultimii 3 ani, olandezul Eric Hofmans mi-a replicat că aici se simte extraordinar și că, de exemplu, cu siguranță în Olanda lui natală o astfel de expediție care să aducă oameni și instrumente muzicale în mijlocul naturii, cu șalupe rapide pe calea apei, este de neimaginat!

Nu voi intra în detalii, așa după cum vă puteți ușor închipui, a avut loc un festin pantagruelic bazat pe pește pregătit în toate modurile (borș, prăjit etc.), având alături toate ingredientele tradiționale (mămăligă, ardei iute, mujdei de usturoi șamd), toate stropite de băuturi la alegere (țuică de Ardeal sau locală, vin alb şi sec de Sarica-Niculițel, bere etc.). Dar mă opresc aici cu descrierea bucatelor așezate pe mese, poate nu ați mâncat cu doar puțină vreme înainte de a citi reportajul...

Am petrecut aproape șase ore aici, într-un cadru natural minunat (la Paradise Delta House nu se poate ajunge decât pe apă) și cu o vreme binevoitoare (nici prea cald, doar o ploaie rapidă spre finalul petrecerii). Fiind într-un cadru relativ restrâns, spectatori și muzicieni, și unii și alții alături la aceeași masă, am "fraternizat" cu paharele pline în mână. Dacă deja erau legate câteva prietenii înainte de această petrecere, cu siguranță la încheierea ei cu toții am ajuns să fim apropiați și, de ce nu?, pe cale de a deveni prieteni. E un drum lung de parcurs pânâ la finalizarea proiectului Bursa cu dichis așa că un rezultat indirect va fi închegarea unei frumoase echipe amatoare de blues atentă la oamenii care au nevoie de ajutor.

Foto bursa cu dichis 4.jpgDespre muzicieni și cântarea de pe terasa deschisă a pensiunii nu mai adaug nimic. Distanța dintre muzicieni și noi, degustătorii de blues, dar și de băuturi revigorante (sic!), fiind mult mai mică, a condus la o legătură mult mai strânsă și un impact mai puternic al muzicii asupra spectatorilor. Din acest motiv cred că acest show sui-generis în mijlocul apelor nu va putea fi uitat atât de ușor de nici unul dintre participanți. Nu pot să nu vă povestesc că am avut parte și de un concert special oferit de un cor lipovenesc, aici in mijlocul Deltei Dunării. Cu adevărat memorabil!

Sigur, orice spectacol are un inevitabil sfârșit ... Spre seara ne-am întors cu toții în Tulcea, încă plini de bucuria trăită în seara zilei precedente și în această duminică petrecută în Delta Dunării. Ne-am luat rămas bun unii de la alții și ne-am dat întâlnire la a patra ediție a festivalului dichis'n'Blues, din zilele 31 august şi 1 septembrie 2018, aici pe malul Dunării, la Tulcea.

Dacă dichis'n'Blues este deja consacrat, primul său "pui", Bursa cu dichis, este abia la început, dar a plecat la drum pe ape line, cu cârmaci bine orientat și echipaj destoinic. Le vom urmări împreună pentru că, fără doar și poate, sunt indisolubil legate între ele. Și ne dorim să fim prezenți, pe cât se poate, la toate evenimentele conexe.

Foto bursa cu dichis 5.jpgMulțumiri sincere lui Cristian Antonescu, Asociației Culturale "În Exil" și altor oameni - parte din ei îi veți găsi pe site - care au contribuit decisiv la crearea și organizarea Bursei cu Dichis şi întâlnirilor din zilele 12 și 13 mai 2018.

În egală măsură merită mulțumirile noastre muzicienii care au adus dichisul potrivit acestui "First Waltz" la restaurantul La Liman, și apoi la Mila 23 - Paradise Delta House!

Nu în ultimul rând, să ne revedem sănătoși pe 31 august și 1 septembrie 2018 la festivalul dichis'n'Blues, de al cărui succes nu mă îndoiesc nici o clipă!

Foto bursa cu dichis 6.jpg

Radu Birișteică
23 mai 2018

Foto: Adrian Mociulschi

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg