Trupe româneşti la Tuşnad Gastro Blues Fest 2022
În episodul de astăzi, vom promova din nou trupa Bluemans, o trupă tânără în spaţiul mioritic al bluesului românesc. Quartetul Bluemans este format din: Adrian Tetrade (tobe), Alin Neagoe (chitară bas), Alexandru Matei (clape) și Alexandru Cișmaru (chitarist și vocalist). Astfel, vă prezentăm un mini interviu cu basistul formaţiei, Alin Neagoe, fost component al trupelor Jukebox şi The Humans.
Mini interviu cu Alin Neagoe
Cum s-a născut noul vostru proiect?
Cred că pur şi simplu. Probabil la vreuna dintre repetiţiile The Humans am început să cântăm împreună nişte John Mayer, şi de aici încolo s-au aprins beculeţele, Alex Cişmaru ne-a cântat câteva dintre piesele lui, iar restul este istorie, cum se zice.
Cred că prima voastră cântare, în această formulă, a fost la Suceava. Aşa este?
Deşi nu avem atât de mulţi ani împreună sub titulatura Bluemans, memoria îmi joacă feste în acest moment, dar înclin să cred că într-adevăr aceea a fost prima cântare pe o scenă mare de concert.
Pentru mine este îmbucurător că aveţi piese proprii şi nu cântati numai cover-uri. Este un pas înainte în arealul bluesului românesc. Cum realizaţi acest lucru, cine vine cu ideea piesei sau compoziţiile sunt comune?
Alex Cişmaru este iniţiatorul ideilor muzicale, cel puţin, până în acest moment. Este posibil, ca pe viitor, să venim şi cu idei născute la sala de repetiţie. Însă, orchestraţiile sunt făcute împreună, fiecare dintre noi aducându-şi aportul, nu doar în ceea ce priveşte instrumentul propriu.
Aveţi, de asemenea, o sonoritate modernă în compunere şi în exprimarea stilistică. „Falling Tonight” este un exemplu. Bănuiesc că este compoziţia ta. Piesele de pe primul album leagă o poveste unitară a acestuia? Poţi să-mi spui cum se numi albumul?
“If only tonight” este numele piesei şi îmi place să spun că este o piesă pe care mi-aş dori să o fi compus eu, însă îi aparţine lui Joe Rusi (n.r. Mircea Joe Ruşi este chitarist, vocalist şi compozitor, fost component al trupei Split Blues Band; este stabilit în Norvegia din 1999 şi este deosebit de apreciat în lumea bluesului norvegian). Am cântat împreună cu Joe Rusi în cadrul festivalului de la Brezoi din 2017. Sonoritatea modernă vine probabil de la muzicile şi artiştii diferiţi pe care îi ascultă fiecare dintre noi în particular. Evident, chiar şi fără să vrem, suntem influenţaţi, şi aducem mai departe în acest mix elemente din tot ce “consumăm”. Despre numele albumului sau povestea lui nu vă pot spune momentan, întrucât se află încă în lucru.
Ce poţi să ne spui despre lansarea acestuia, pe când să ne aşteptam? Aveţi plănuit şi un turneu de promovare?
Cel mai probabil nu înainte de toamnă. Un turneu de promovare sună minunat şi cu siguranţă ne-ar bucura sufletele, însă cu incertitudinile pe care le trăim este greu de spus de pe acum sub ce formă vom face promovarea albumului.
Secţia ritmică este solidă şi dovedeşte o trainică experienţă de cântări, în special live. Ce înseamnă pentru tine chitara bas şi cum realizaţi acest groove vârtos?
Deşi viaţa a fost generoasă cu mine, şi am cântat cu mulţi toboşari foarte buni până acum, şi aşa cum fiecare relaţie între oricare doi oameni este unică, şi cea dintre oricare doi muzicieni este la fel, cu Adi Tetrade am o legătură specială. Sunt deja mai mult de 15 ani de când cântăm împreună, iar eu practic am crescut ca basist lângă el. Eram un novice în ale basului când am început să cântăm împreună, iar el era deja un nume mare în muzica din România, ceea ce pentru mine a reprezentat un noroc imens. Astfel, m-am format ca basist mult mai uşor, cred eu, decât dacă aş fi avut pe altcineva lângă mine pe scenă. Pentru mine, basul este lipiciul care încheagă toată cântarea. Face legătura între ritm, armonie şi melodie, şi este cheia în muzica modernă. Basul nu doar se aude, dar se şi simte, şi este “omul din umbră”, care ghidează şi susţine, şi fără de care, magia nu ar fi completă. Groove-ul vine de la siguranţa cu care bate Adi Tetrade şi muzicalitatea şi creativitatea lui Alex Matei şi ale lui Alex Cişmaru, aşa cum am spus, mie revenindu-mi rolul de a “lega” toate acestea, recunoscător fiind pentru fiecare moment pe scenă alături de ei.
Fotografia este doar o pasiune? Ce îţi place să surprinzi în fotografiile tale?
Fotografia a început prin a fi o joacă, devenind apoi o pasiune, în prezent fiind obiect de studiu. Astfel, am terminat de curând primul semestru şi prima sesiune, în calitate de student la Fotografie în cadrul UNATC. În general, îmi place să surprind şi să arăt colţuri de lume, de natură, pe lângă care trecem mult prea uşor în graba traiului modern.
Cum te-ai descurcat în pandemie?
Am redus turaţia motoarelor şi le-am lăsat la ralanti. Am ieşit mai des la plimbare prin pădurea din apropierea casei.
Iniţiativă privată de succes, Tusnad Gastro Blues Fest #3 se va desfăşura în perioada 10-12 iunie 2022, în cocheta stațiune Băile Tușnad. Un eveniment inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT, în colaborare cu Primaria Băile Tușnad, care se află la a III-a ediție și al cărui scop este dorința de a promova atât bluesul, cât și zona ca destinație de ecoturism și gastronomia locală. Promisiunea de-a aduce în festival, tineri români, activi în zona bluesului românesc, este concretizată în această ediţie prin Bluemans, un entuziast quartet bucureştean ce-a luat fiinţă în anul 2019. Ei vor cânta pe 10 iunie şi vor deschide primul festival de blues al verii 2022.
(va urma)
Radu Lupaşcu
28 februarie 2022
Foto: arhiva personală Alin Neagoe

|