Arta Sunetelor

 

THIS IS COUNTRY MUSIC – BRAD PAISLEY

This Is Country Music poate suna pretenţios. Mai mult, să îţi denumeşti astfel un album, denotă în cel mai ferict caz o „uşoară” îngâmfare. Aşa să fie oare?

Nu mă consider nici pe departe un expert în muzica country contemporană. Pot doar să afirm că am ascultat multă muzică „americană” apărută după anii ‘90. Iar asta nu mă transformă nicidecum în vreun specialist. … dar ştiu că am asistat la involuţia acestui gen din ultimii ani. Evident „vina” cade pe artiştii tineri, care deşi sunt foarte talentaţi, orientarea lor muzicală este de cel mai multe ori evidentă înspre muzica pop. Aşa se face că graniţa dintre country şi pop devine cu fiecare an mai subţire.

Dar reacţii există, de la cele de condamnare aparţinând numelor mari precum George Strait sau Alan Jackson, până la „loviturile” din interior ale unor nume tinere foarte populare şi care se încăpăţânează să fie devotaţi rădăcinilor genului. Kenny Chesney şi Brad Paisley sunt cei mai de succes în State şi nu sună deloc pop. Cu stiluri şi influenţe diferite ei fac cinste muzicii country adevărate. În ceea ce le priveşte pe fete, scena ultimilor ani nu pare deloc îmbucurătoare. Zilele unor, Patty Loveless, sau LeAnn Womack nume mari ale anilor 90 sunt apuse. Carrie Underwood nu e country orice s-ar spune, iar Taylor Swift am impresia că nu se poate hotărî de care parte a baricadei să rămână. Dar despre asta… altădată.

Brad Paisley poate să îşi numească ultimul album „This Is Country Music”, pentru că, de-a lungul carierei nu a făcut altceva decât să slujească cu adevărat acest gen. O să îmi ziceţi „Care lungă carieră ?” Păi să vedem:

„This Is Country Music” e al nouălea album.

Cântă de la 13 ani în diverse show-uri de televiziune.

Are 16 piese ajunse pe locul întâi în Billboard Hot Country, 10 dintre ele consecutive.

Are 3 premii Grammy, 14 premii Academy of Country Music, 14 premii  Country Music Association.

Da, are doar 38 de ani. Dincolo de popularitatea ca artist country, Brad Paisley se îndreaptă vertiginos spre o altă realizare. Toţi mai mult critici spun că va deveni unul dintre cei mai talentaţi chitarişti americani. Ultimele albume, conţin toate piese instrumentale, iar în concerte se poate foarte uşor observa uşurinţa improvizaţiei şi măiestria interpretării.

Pe ultimul său album, artistul aduce un omagiu muzicii pe care o asculta din copilărie. Veţi regăsi în sound-ul acestui disc, influenţe clare George Jones, Merle Haggard sau Johnny Cash. În ultimii ani, Brad Paisley a colaborat cu mulţi alţi artişti. O parte din aceste colaborări se regăsesc şi pe albumele lui Brad. Nici ultimul nu face excepţie. De data aceasta, invitaţii se numesc Alabama, Don Henley, Clint Eastwood, Sheryl Crow.

Din 1999 încoace, pe fiecare album al său, Brad pune şi câte o piesă gospel. Anul acesta ea se numeşte „Life’s A Railway To Heaven”.

În ceea ce priveşte viaţa personală, nu sunt prea multe de spus. Este căsătorit din anul 2003, cu actriţa Kimberly Williams, (re)cunoscută din filmele „Tatăl miresei”. Au 2 copii.

Brad Paisley este unul dintre numele mari ale scenei country actuale. Deşi explozia noilor talente nu este atât de evidentă precum în anii 90, această scenă muzicală rămâne extrem de complexă. Nume noi apar aproape lunar, unele se sting după un prim cântec, altele merg înainte şi devin stele. Despre ele vom mai vorbi.

Ultimele video-uri Brad Paisley, cu multe personaje cunoscute le găsiţi aici:

http://ovidiumoldovan.shutterfly.com/video

Ovidiu Moldovan
14 iulie 2011

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brasov Blues 2021.jpg

Afis_Sighisoara Blues 2021.jpg