Arta Sunetelor

 

BLUES în lume şi la noi!

Episodul zece : Omul sfinteste locul

Un februarie cu mult blues şi, de foarte bună calitate! În această iarnă-caniculară, refugiul nostru de la servici, televizor, politică, neveste sau copii poate fi o oră sau două de cârciumăreală (acum şi în spaţii pentru nefumători) pe fundalul stimulant al muzicii de blues, dintre care puriştii genului CHIAR au de unde alege. Revenirea lui Silviu şi al său Blueservice foarte mult aşteptată şi anunţată, devine punctul de atracţie al lunii februarie lună în care clubul Big Mamou va găzdui şi două evenimente speciale de blues cu artişti din Belgia şi Austria, Belgian Sir Blues Band (cu Vali Răcilă) respectiv Al Cook supranumit The White King of the Black Blues. Grupul lui Silviu Aioniţă, a fost unul din cele mai valoroase trupe de blues-rock din România. Înfiinţat în anul 1997, a debutat oficial tot în clubul Big Mamou pe data de 25 iulie 1998. Erau supranumiţi “Greii bluesului din România”, iar liderul acestuia, Silviu Aioniţă, „Peter Green-ul României”. Aş putea să vă vorbesc destul de mult de Blueservice, de ascensiunea de acum câţiva ani şi recunoaşterea de care s-au bucurat peste tot pe unde se cânta blues-rock, aş putea să vă vorbesc despre calităţile nu numai ca muzician ale lui Silviu, ca leader de trupă şi emiţător de bună dispoziţie, dar aş vrea să-i las să vă “şoptească” chiar ei la concertul din 9 februarie 2006.

Belgian Sir Blues Band este un trio compus din Jan şi Peter (Belgia) şi al nostru Vali Răcilă, singurul artist autentic de blues rural, aşa numitul blues de Mississippi, actorul din Rădăuţi, fondator al celebrului duo-trio de blues numit Sir Blues. Fane Adumitroaiei împreună cu Radu Cârlan (Ride On Band) şi Vali Răcilă, influenţaţi de maeştrii genului, de la Robert Johnson la Leadbelly, reuşesc să-şi pună amprenta personală asupra stilului „downhome” în cele peste 200 de piese din repertoriul lor. Într-un concert din Belgia graţie eforturilor lui Peter De Rouck şi a lui Ernesto Bianchi, a fost înregistrat CD-ul Live Den Ekster, Back In The Kithchen (needitat oficial, circulă între prieteni...). După o nouă vizită în Belgia, Vali îşi (re)găseste doi confraţi într-ale blues-ului şi (re)crează formula, cu care sunt convins că va face casa “plină” în concertele din Bucureşti. Închei cu una din vorbele de duh ale lui Vali: “Blues-ul nu este numaidecât o muzică tristă, ci şi realitatea de toate zilele"... pâinea săracului aş adăuga.

Working Man Blues”, Al Cook, supranumit „The White King of the Black Blues”, „Delta Vienna Blues”, vine să (în)cânte pe 18 februarie cu ale sale parafraze muzicale de diverse arome, de la Delta Blues la Boogie, de la Country Blues la Rock and Roll. Unul din discurile sale, Victrola Blues, realizat la Wolf Records în 1993 (casă austriacă de renume în blues!) este un document excepţional pentru muzica de blues din Europa în care tocmai ne-au primit. Căştigător a numeroase premii W.C. Handy, multitalentatul bluesman a realizat variate albume de slide guitar, r&b, country, rockabilly, blues acustic şi este unul din puţinii muzicieni vienezi decoraţi de primarul oraşului cu Golden Cross of Honor. Mai cunoaşteţi cu siguranţă cel puţin încă unul de acelaşi calibru, care a trecut pragul clubului Big Mamou. Pe 27 februarie marele bluesman austriac va împlini 63 de ani! Îi urăm de pe acum Ein glückliches neues Jahr!

Dacă scena de blues din capitală este suficient de plină, piaţa muzicală reflectă alegerea publicului de la eurovision, o competiţie şubredă uşor (re)vitalizată anul trecul de sufleul rock+hard+costumaţie horror al finlandezilor asimilaţi de presa românească ca satanişti ... dar, să notăm ca la fotbal:

  • ultimul dvd apărut cu Santana – Viva Santana (oct.2006) ce conţine 16 piese grele din istoria marelui guitar hero al latinităţii cu medley-uri alese retrospectiv din concertele susţinute (de la woodstock încoace!), ce desenează un puzzle de imagini şi sunet real şi eficient pentru videofotologii;
  • apoi să nu-l uităm pe (încă) enigmaticul Nick Cave şi noul său dvd „The Abbatoir Blues Tour” (ian. 2006) o sinteză a concertelor sale din 2003 şi 2004, iar pentru colecţionari o ediţie specială cu 4 discuri, un bonus oferit celor pentru care limita dintre agresiune pop şi frământări post-punk le dă profunzime;
  • nu pot să-i uit pe Gov’t Mule şi al lor nou dublu album High and Mighty / Muleorleans un excelent prilej de-ai lăuda pe Warren Haynes şi grupul său cu care reuşeşte să menţină viu spiritul southern-rock al înaintaşilor de la Allman Brothers Blues Band. CD-ul doi conţine înregistrări din 6 concerte (1996, 2002, 2003, 2004),  din cluburile şi sălile oraşului New Orleans, mixate în 2006. Un banchet sonor de mare angajament şi sinceritate artistică desăvâşită. Iată componenţa: Matt Abts - drums, percussion; Warren Haynes - guitar, vocals; Andy Hess – bass; Danny Louis - keyboards, guitar, vocals.

Vor mai apare pe DVD: Emerson Lake & Palmer cu „Live At The Royal Albert Hall”, Guns 'N' Roses în excepţionalul concert din Chicago, Olivia Newton-John, Leonard Cohen în primul său DVD oficial „I'm Your Man” şi ... mult aşteptatul Peter Frampton Comes Alive, un regal al foarte valorosului chitarist de la Humble Pie, poate cea mai valoroasă piesă din colecţia sa şi a mea, bineînţeles.

Vor mai reveni în club grupul Blues Cafe, atât de iubit în mişcarea de blues din rezistenţa underground şi „celula” de blues din grupul lui Mike, intitulată „Povestitorii Electrici” care-l cuprinde evident pe talentatul muzicuţist Marcian Petrescu. Aşteptăm „confruntarea” cu Bogy un bănăţean foarte talentat şi foarte modest!

Până data viitoare mai aveţi timp să-l căutaţi Chris Spedding la chitară, Chris Thompson, Justin Hayward şi Jeff Wayne, în show-ul rock Războiul Lumilor, realizată live pentru PRIMA OARĂ (amânată în 1984 după moartea celebrului actor Richard Burton!!!) şi cântată acum în 2006, cu casa închisă în tot regatul britanic (grăbiţi-vă să prindeţi ediţia specială pe 2 DVD-uri). La fel ca mulţi alţii, ascultam coloana sonoră a emisiunii „Drumuri europene” a cărei realizator a fost regretatul producător Aristide Buhoiu şi mă întrebam cine a compus această frumoasă compoziţie art-rock. Răspunsul l-am aflat destul de repede cumpărând vinylul din faţă de la Muzica şi pe care l-am „tocit” în ceaiurile de apartament. Exista atunci o zonă muzicală de apartament a rezistenţei rock ce cuprindea parcă întreg poporul român! Treceam pe lângă blocuri şi ascultam Floyd sau Zeppelin şi mă bucuram că în străfundul lor românii sunt rockeri sau bluesmani ... şi-l iubesc pe Nichita şi-l înţeleg pe Petre Ţuţea. Treceam azi pe lângă blocuri, care te face pe tine, şi ascult numai Moga şi Guţă. Să fi emigrat cu toţii? Pentru cei rămaşi mă gândesc câteodată să povestesc aceste rânduri ... The War of The Worlds ...O mixtură rock cu muzică progresivă şi electronică excelent înbinată cu pasaje de naraţiune Science Fiction! Acest compozitor a mai realizat în 1992 o versiune la celebrul roman Spartacus care i-a inclus pe actorul Anthony Hopkins (Hannibal) şi solista Catherine Zeta-Jones (The Mask of Zorro)

După cum pomul se cunoaste după roade, aştept şi eu ca mulţi alţii, să intrăm pe un făgaş mai normal în ceea ce ne priveşte, deşi după cum se vede foarte clar, totul este cusut cu aţa albă.

Radu Lupaşcu - 05.02.2007

(va urma)


P.S.
Din Alfabetul Muzical RomânSec vă propun pentru astăzi cuvântul profesiune şi vom asculta albumul ELECTRA BLUES (Rick Derringer):

  • activitate cu caracter permanent desfăşurată de cineva în baza unei calificări; meserie, îndeletnicire, ocupaţie;
  • profesiune de credinţă poate fi declaraţie publică făcută de cineva asupra principiilor sau convingerilor sale (morale, politice, etnice).

Derivate:

profesionism

  • practicare a unei îndeletniciri ca profesionist; ramură a artei, a sportului, etc, practicată ca profesiune;

profesionist

  • care exercită o profesiune, o artă, un sport, pe baza unei pregătiri corespunzătoare, remunerat pentru aceasta;
  • femeie care practică moravurile uşoare (feminin);

profesor

  • persoană cu o pregătire specială care predă un obiect de învăţământ într–un domeniu al ştiinţei, al artei, etc.

fr. profession, lat.



 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg