Arta Sunetelor

 

BLUES în lume şi la noi!

Episodul noua : La inceput a fost filmul mut

Se vorbeşte (prea) mult despre această integrare ... Se vorbeşte de (re)întoarcere ... se mai vorbeşte şi despre piaţă de (des)facere ... şi forţă de muncă ... despre creşterea salariilor, despre interesul u.e.dioţilor pentru manele ... în fine... Dar, despre muzica cu valoare, muzica care nu moare ... despre rock, despre prog, despre jazz sau despre blu.e.s auzim vorbindu-se pe undeva? Ceva, ceva, pe la un TVR cultural, o fărămă de istorie cu Billie Holiday sau B.B. King şi asta nu ştim prin ce minune (!!!_???) am mai văzut anul acesta, dar grosul problemei rămâne “la păstrat”. Fiindcă nu ar fi bine ca acest popor să ştie, să cunoască, să se bucure... Îi trebuie doar pâine, sex şi circ parlamentar! Ajunge!

Circulă zvonuri precum Roger Waters şi Rolling Stones vor cânta în România, iar de la toamnă vom avea un festival numai al nostru de rock şi blues! “Şoapte” bune anul are!!! Deja la o idee mai veche a mea, cineva cu dare de mână, nu spun cine persoană importantă bre!, va înfiinţa primul club de blues şi jazz afiliat circuitului internaţional de profil şi care va deveni un reper pentru capitala ţărişoarei noastre dragi, cum este Montreux-ul pentru ţara cantoanelor şi marmotelor...(Sâc VideaNU!).

Veteranul blues-man Homesick James (James A. Williamson) a dispărut dintre noi în luna decembrie 2006, ziua a 13-a, la venerabila vârstă de 96 de ani. Verişor cu marele Elmore James, contemporan şi cunoscut de-al lui Robert Johnson, slide-chitaristul din Chicago, Homesick James a (re)scris cu talentul său majoritatea stărilor emoţionale pe care le-a oferit muzica de blues pe parcursul a peste 100 de ani de existenţă. Mai multe detalii la: http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:60q8g4attv5z~T1

Noutăţile oferite de marile label-uri care vor veni şi în România (sper!!!) sunt multe şi ne bucură simţurile în făurar(e): celebrii STONE THE CROWS au lansat un DVD cu imagini şi sunet din epoca încăpăţânării muzicale şi probabil va fi o lovitură pentru acei neobişnuiţi cu sunetele sănătoase şi copleşitoare. Un concert adevărat din 1973 tot din Germania atât de bine păstrătoare de valori muzicale ale umanităţii ... (la vocal Maggie Bell); excepţionalul chitarist Kenny Wayne Shepherd lansează chiar în această lună a lui gerar un dublu CD plus DVD, mărturie a talentului componistic şi interpretativ. „Blues from Backroad”, un blues-rock dinamic şi presărat cu solo-uri devastatoare, aşa cum ne-a obişnuit chitaristul american care împlineşte în acest an 30 de ani; şi nu în ultimul rând un DVD cu celebrul Jeff Wayne, autor al binecunoscutei opere muzicale Războiul Lumilor acum în variantă 2006, realizată live pentru PRIMA OARĂ şi cântată cu casa închisă în tot regatul britanic (grăbiţi-vă să prindeţi ediţia specială pe 2 DVD-uri).

Până atunci însă vă recomand cu mare căldură noutăţile deja apărute prin târg, dintre care se distanţează triplu DVD cu Santana Presents The Blues, o foarte frumoasă ediţie de 3 concerte de la elveţieni cu: Buddy Guy, Clarence Gatemouth Brown şi Bobby Parker. Cu Santana la jam-session şi câte şi mai câte bunătăţi. O calitate – imagine plus sunet ireproşabilă, apropo’ ... vere, noi când scoatem un produs similar că suntem euro-penny ... Cred că toţi am dori să ne mândrim cu ceva pur românesc la calitate occidentală, dar ori ne plângem că nu-s roni, ori n-avem producători, că la talente stăm, cele mai bune, suntem demult ue. Mult aşteptatul DVD cu Van Morrison şi-a făcut apariţia tot în decembrie cu 2 concerte mai vechi din 1974 şi 1980 unde avem să-i recunoaştem profesionalismul, compoziţia şi ... esenţa irish. Peste două ore de muzică pentru puriştii muzicii de factură irlandeză sau pentru acei majoritari afoni, care s-au întrebat de foarte multe ori cine cântă pe coloana sonoră a „Sărutului Franţuzesc”, sau pe a “Wonder Boys” sau mai de curând pe a „Cârtiţei” ... (pe aceeaşi coloana sonoră mai cântă şi Roy Buchanan). Şi ar mai fi albumul lui Snowy White, ştiţi chitaristul acela cu mult suflet şi sentiment care cântă acum cu Roger Waters a scos tot un dublu CD si DVD „The way It Is” cu cel puţin 2 coveruri de mare sensibilitate: „Little Wing” şi „I Loved Another Woman”.

Cam atât pentru această ediţie de început de an care vi-l doresc prosper, fără prejudecăţi şi cu cât mai multă muzică pe bune!!!

Radu Lupaşcu - 10.01.2007

(va urma)


P.S.  Din Alfabetul Muzical RomânSec vă propun:

- azi vom învăţa cuvântul Toleranţă şi vom asculta albumul Capra Vecinului:

Care poate fi atitudine îngăduitoare, îngăduinţă, indulgenţă; casă de toleranţă sau bordel, lupanar; obişnuinţă sau dispoziţie a organismului uman sau animal de a suporta anumite medicamente sau substanţe; însuşire a unor organisme de a trăi, de a se dezvolta în condiţii nefavorabile de mediu; diferenţa dintre dimensiunea maximă şi cea minimă admisă în prelucrarea unui anumit material şi valoarea prescrisă în norme şi standarde a acestei dimensiuni. (franceză - tolérance, germană – toleranz, latină-tolerantia).

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg