Arta Sunetelor

 

Arhiva recomandări 2021

(R272)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

 1. Sighişoara Blues Festival – 26, 27 martie 2021, Sighişoara
 2. Richie Kotzen – 8 aprilie 2021, ora 21:30, Hard Rock Cafe, București
 3. Pink Martini - 12 aprilie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 4. Avishai Cohen - 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 5. Tuşnad Blues Festival - 14 - 16 mai 2021, Tuşnad, jud. Harghita
 6. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 7. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
 8. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
 9. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 10. Jazz in the Park – 24 – 27 iunie 2021, ora 14, Parcul Central, Cluj
 11. Gogol Bordello - 30 iunie 2021, Arenele Romane, București
 12. Gărâna Jazz Festival 2021 - 7-11 iulie 2021, Poiana Lupului, Gărâna
 13. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 14. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
 15. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
 16. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
 17. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 18. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
 19. Celine Dion - 25 iulie 2021, ora 17, Arena Națională, București
 20. Rockstadt Extreme Fest – 5 – 8 august 2021, Cetatea Râșnov, jud. Braşov
 21. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
 22. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
 23. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
 24. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
 25. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
 26. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București

MAXIMUM ROCK vă oferă: Interviu special pentru fanii din România

Ronnie Romero, vocalistul formațiilor Ritchie Blackmore's Rainbow, Michael Schenker Group, Vandenberg, Lords Of Black, Intelligent Music Project și The Ferrymen, ne-a oferit o suită de răspunsuri sincere, profunde și pline de tâlc la întrebările privind cariera sa prolifică, mutarea în România, proiectele excepționale în care este implicat și planurile sale de viitor. Vizionați un interviu exclusiv și exhaustiv cu una dintre tinerele legende ale rockului internațional. Interviu aici.


Artistul underground și nonconformist Mark Verlan le face un cadou românilor de Anul Nou

Artistul underground și nonconformist Mark Verlan, locuitor al Chișinăului de etnie rusă, care-a fost expus în 2019 la București de către Asociația pentru cultură și arte Arbor la Galeria Posibilă (alături de un alt artist neconvențional, Ghenadie Popescu), se întoarce în atenția iubitorilor de artă români prin expoziția sa în „realitate virtuală“ care poate fi văzută începând de astăzi pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziții. Expoziția VR cuprinde 27 de lucrări ale artistului și este un cadou de Revelion pentru iubitorii de artă și toți cei care au urmărit activitatea Asociației Arbor, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda, în 2020, fiind astfel alături de arta adevărată, într-o vreme mai neprielnică decât oricând pentru manifestări artistice. Expoziţia lui Mark Verlan a fost încărcată de Augmented Space Agency, la adresa, în singura galerie virtuală din România și Republica Moldova (expozițiile VR sunt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei „plimbări“ în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existând chiar și posibilitatea apropierii și a „atingerii“ lucrărilor expuse.

Mark Verlan, autosupranumit (ca nume de artist) „Fiul ploii“, este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău, care reflectă schimbările și realitățile post-sovietice într-o manieră ludică și sarcastică.

MARK VERLAN. Fiul ploii

Mark Verlan (n. 1963) este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău. Opera de artă a lui Verlan reprezintă un amestec aproape paradoxal de conceptualism, performance, postmodernism, artă naivă și suprarealism. Verlan creează povești colorate, în mai multe straturi, provocând privitorul să se arunce fără să se uite în spate în realitatea fanteziilor sale. Verlan trăiește în propria imaginație, vise și speranțe. De fapt, operele sale ironice dezvăluie subtextul social general al Republicii Moldova, făcând ca personajele sale să se afle într-o mișcare constantă și care interacționează ușor cu publicul. Mark Verlan este un artist care iubește să experimenteze. Transformă orice obiect găsit, cum ar fi o pereche de ghete vechi sau o scoarță de copac, în obiecte de artă, pline de estetică, dar și de semnificații iraționale. În 2003, Mark Verlan a participat în expoziția „Blut und Honig“, de la The Essl Collection (Viena), îngrijită de cunoscutul curator Herald Szeemann iar, în 2011, a reprezentat Republica Moldova la Bienala de la Veneția. A expus în nenumărate expoziții în Austria, Germania, Italia, Moldova, Olanda, România, Suedia și SUA. În 2019 și 2020 a expus la București, Galeria Posibilă, și la Iași, Galeria Artep. (text de Natalia Șmurgun, curatorul expoziției)


Iulian Ignat – Silent creatures

A apărut primul album fotografic Iulian Ignat! O minunăţie de reverii vivifiante din negura unui oraş în declin. Sublimul feminin, temei ocrotitor, între alb şi negru. Cartotecă fotografică, poveşti dintr-o viaţă, a noastră, în tăcere. La un pas spre dumneavoastră.

Iulian Ignat - Silent creatures.jpg

Iulian Ignat – Pelerinajul electric

Semnalăm apariţia cărţii Pelerinajul electric, un prim volum al amintirilor concertistice ale jurnalistului Iulian Ignat. Apărută tot anul trecut, la editura Integral, Pelerinajul electric reprezintă: „Bucuria de a asculta artişti grozavi, de a mă aventura în oraşe, locuri noi, a fost dublată de întâlnirile de pe drum.” Amintim câteva nume pe care le-a intervievat sau fotografiat: Alvin Lee, Joe Cocker, Al Di Meola, Steve Hackett, The Rolling Stones, Marky Ramone.

„Această carte este o retrospectivă minunată în istoria muzicii şi o călătorie în trecut, pe vremea când pasiunile se trăiau simplu, dar intens, dincolo de poleiala care astăzi ascunde suflete goale şi lipsa de valori…. Iulian Ignat ne prezintă un jurnal preţios al vieţii de ziarist, jurnal care trebuie citit de orice persoană care doreşte să îmbrăţişeze această profesie şi îşi propune să o reprezinte cu ardoare, integritate, bun simţ şi respect.” (Cristi Minculescu)


Rockin’ by myself

Rockin’ by myself de DUMITRU UNGUREANU este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, prima fiind Riffuri de chitară de Gabriel Petric. Ambele fac parte dintr-un proiect artasunetelor.ro, pe care l-am lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu, publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012, la Editura Blumenthal, şi adună eseuri scrise între anii 2013 - 2016, inclusiv. Eseurile relevă impactul covârşitor al muzicii asupra sufletului uman.

GABRIEL PETRIC scrie în prefaţa cărţii Rockin’ by myself:

„Cronicile sale sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie... Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine , nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.

Rockin by myself_3D1.jpg

 

Rockin’ by myself poate fi comandată la adresa: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.


DAYS OF CONFUSION, "FIRST ELECTRIC" IN 2021

Primul concert electric, pe anul 2021, pentru formaţia DoC va avea loc miercuri, 27 ianuarie, într-un eveniment organizat de Pertum TV şi transmis via Facebook LIVE, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea infectărilor cu virusul SARS CoV-2. Concertul va dura aproximativ un ceas şi va putea fi urmărit în mod gratuit de către doritori! Programul complet va fi anunţat în scurt timp! Mai multe detalii gasiti pe pagina noastra de facebook.com/DAYS.OF.CONFUSION.OFFICIAL.PAGE sau pe pagina oficiala a evenimentului, https://fb.me/e/1Y7d2m3QK

PERTUM TV este un proiect independent, ce vine în sprijinul artiştilor ca alternativă la situaţia delicată actuală a industriei muzicale, punând la dispoziţie producţie şi distribuţie de conţinut video & audio LIVE de calitate (DJ Set şi Live Performance).

DESPRE DAYS OF CONFUSION

DAYS OF CONFUSION, trupa Universal Music Romania, este cea mai cunoscută formaţie românească de djent/modern progressive metal ce a luat fiinţă în anul 2010, în București. Băieţii au obţinut până în prezent premiul pentru BEST ROMANIAN METAL NEWCOMER 2012, (acordat de Metalhead), iar în 2014 au fost nominalizaţi la CEL MAI BUN HARD ROCK/HEAVY METAL (la OnAir Music Awards) și la BEST ROCK ARTIST (la premiile revistei Sunete). În cei 9 ani de când DoC sunt o prezenţă activă pe scena muzicală, au trecut prin schimbări de componenţă care şi-au pus amprenta într-un mod pozitiv asupra formaţiei, conturând maturitatea genului muzical până în prezent. Organizatorii de concerte aveau să-i crediteze pe cei de la DoC ca trupa din deschiderea multor concerte importante, precum ar fi legendarii QUEENSRYCHE, 20 octombrie 2013, sau cei de la KARNIVOOL, 20 iunie 2014, trupa australiană cu o apariţie foarte rară pentru scena metal din România sau, 2019, la Rock The City pentru THE CURE. Discografia trupei: Seeds (EP, 2012); Yin & Out (LP, 2017). DoC înseamnă: Cosmin Lupu - voce/chitara; Cezar Popescu - chitara/voce; Andrei Zamfir - chitara bas; Alex Halmagean – tobe.


Aniversare RIFF

Prima parte a concertului Riff 50th Anniversary o puteţi urmări aici:

https://www.youtube.com/watch?v=8KJjBYxZRf4&feature=youtu.be

Premiera a avut loc pe 10 ianuarie 2021 în Piaţa Habermann din Sibiu, iar din componeţa au făcut parte: Florin Grigoraş - chitară bas, Mircea Bunea - chitara solo, Mihaela Grigoraş - clape, Laur Făgădar - tobe, Ilie Lazăr – backing vocal.

Grupul a fost înfiinţat în 1970 la Sibiu de FLORIN GRIGORAŞ şi în primii ani de activitate a purtat numele "SONIC". Sub acest nume au fost efectuate primele înregistrări radio şi primele apariţii la TVR în cadrul emisiunilor CLUB T. Componenţa iniţială: Florin Grigoraş - ghitară bas, voce, Gabriel Tudor - ghitară, Radu Voicu - baterie şi Ninei Popşa - solist vocal. Din anul 1980 membrii grupului decid schimbarea numelui în titulatura actuală RIFF şi începe o perioadă de lungi turnee în ţară, ajungându-se astăzi la peste 3 000 de concerte. În toţi aceşti ani formaţia a participat la numeroase festivaluri şi gale, obţinând multe premii sau susţinând recitaluri: Gala Pop, Rock & Folk – Craiova, Constelaţii Rock - Rm. Vâlcea, Trofeul TOP '86 - Bucuresti, Festivalul Rock - Buzău, Galele de Rock de la Costineşti, Rock '92 Bucureşti, S.O.S. Castelul Hunedoara, Rock um Knuedler Luxemburg, Sommerfest Nurnberg şi multe altele. De asemenea, în anii ’80, formaţia a efectuat numeroase înregistrări audio în Studiourile Centrale de Radio Bucuresti, piese apreciate de public: Ochii tăi, Când sunt cu tine, Ploaia, Aurora, Cercul vieţii, Generaţia nouă, Povestea lor, În loc de bun rămas s. a . 1989 a fost anul apariţiei discului vinil Electrecord RIFF - PRIMII PAŞI. Au urmat apoi casetele audio intitulate : RIFF – 1990 – editată de Electrecord; JOC PERFID – 1992; DOI STRĂINI – 1994; ACUL DE SIGURANŢĂ – 1997; 1998 RIFF - 1998; şi pe suport C.D.: RIFF 2001; SĂ NU-MI FURI VISUL – 2003; PANTOFII LUSTRUIŢI 1. – BEST OFF – 2007; AMBUSCADA – 2008; PE DRUM ... - 2016; RĂTĂCIT ÎN PARADIS – 2020. Grupul RIFF rămâne consecvent silului hard-rock, cu nuanţe de blues şi de asemenea rămâne un “grup de concert”. Plăcerea de a cânta pe scenă este aceiaşi, formaţia participă anual la numeroase festivaluri şi concerte organizate în ţară. Melodiile şi textele scrise de Florin Grigoraş reflectă maturitatea artistică şi profesionalismul unui grup ce a depăşit curentele modelor trecătoare şi se bucură de succes la publicul din mai multe categorii de vârstă.


RETRO ROCK

Salutăm reuşita unui proiect 100% românesc. Muzica Rock ar fi trebuit susţinută de casele de discuri şi de mass-media de la noi. Prin informare, promovare şi susţinerea tinerelor talente. Nu s-a întâmplat asta după 1989 şi urmarea o vedem cu toţii. Harababură şi confuzie. Însă, mai există oameni inimoşi ce susţin muzica Rock de la noi.

Ideea proiectului RETRO ROCK este foarte bună. Reinterpretarea unor mari hituri din perioada comunistă este o dovadă că muzica crează o punte de legătură între generaţii şi poate deveni călăuză pentru tinerii ce vor să aleagă acest drum. Încă nu am achiziţionat DVD-ul realizat cu acest prilej, dar am primit linkul cu filmarea oferită de Maximum Rock, pe care vă invit să o urmăriţi aici:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2I1hokFHHxriFeKxgKflQBd5zp175eDJIATllxKVkU-fJglzTFz7uyDVA&v=5IjBgtWkSh8&feature=youtu.be

Retro Rock 2020 a ales pentru prima ediţie următoarele trupe şi piese: Chromatic - ”Racul, broasca și știuca”; Olympic '64 - ”Cîntic de haiduc”; Sideral Modal Quartet - ”Ești a mea”; Rodion G.A. - ”Stele și lumini”; Progresiv TM & Roșu și Negru - ”Zburătorul”; Semnal M - ”Mai avem multe de făcut”; FFN - ”La ceasul când stele încep să apună”; Catena - ”Dorința / Hopatina”; Post Scriptum - ”Mireasma nopții”; Holograf - ”Păsări de fum”; Domino - ”Prefață”.

În perioada 07 – 08 noiembrie 2020 s-a desfășurat la Arenele Romane din București, un amplu proiect intitulat Retro Rock, organizat de către Asociația Promusic Events și cofinanțat de către Ministerul Culturii. În cadrul acestui proiect pe scenă au urcat, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români. Cu această ocazie au fost înregistrate video 11 piese, iar acestea au fost incluse pe un DVD. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect, disponibile gratuit pe internet, au făcut parte din programul de Revelion de pe TVR3.

Artiștii care au pus umărul la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu”, Mihai Pocorschi, care, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan (Promusic Events) – în calitate de producători – au făcut ca acest eveniment să existe în această variantă.

Retro Rock 2020 este un ”Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii”. Filmările realizate la Arenele Romane în București. Video producție: Tehno Plus / Burlacu Dragoș. Audio producție - Sound Studio Production.

Despre RETRO ROCK:

La începutul acestei pandemii, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor, înregistrărilor ş.a.m.d., s-a născut un prim proiect intitulat „Rockul Carantinei” („vinovați” fiind: Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete) ce a dat un sens activității lor de acasă, provocându-i într-o întreprindere creativă deosebită: muzică pentru muzică. Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, altele au primit noi interpretări. Ce a urmat... punerea în scenă a unui nou proiect intitulat Retro Rock, prin care aceste piese au fost cântate și filmate live.


Radu Lupaşcu
7 ianuarie 2021


(R273)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

 1. Pink Martini - 12 aprilie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 2. Avishai Cohen - 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 3. Tuşnad Blues Festival - 14 - 16 mai 2021, Tuşnad, jud. Harghita
 4. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 5. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
 6. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
 7. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 8. Jazz in the Park - În Tot Orașul - 24 – 27 iunie 2021, Cluj-Napoca
 9. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 10. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti
 11. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
 12. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
 13. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
 14. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 15. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
 16. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
 17. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
 18. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
 19. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
 20. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
 21. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
 22. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București
 23. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu - Colecţia Vibraţii singulare

Rockin by myself_3D1.jpgRockin’ by myself de DUMITRU UNGUREANU este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, prima fiind Riffuri de chitară de Gabriel Petric. Ambele fac parte dintr-un proiect artasunetelor.ro, lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu, publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012, la Editura Blumenthal, şi adună 180 de eseuri, scrise între anii 2013 - 2016, inclusiv. Eseurile relevă impactul covârşitor al muzicii asupra sufletului uman.

Scriitorul Dumitru Ungureanu îşi manifestă prima oară atitudinea polemică în domeniul muzicii rock, expediind în anul 1976, prin intermediul revistei Flacăra, o „Scrisoare deschisă către Eugen Barbu”, în care ia apărarea formaţiei Phoenix, atacată de celebrul autor într-un articol din România liberă. După 1990 publică proză şi publicistică în Viaţa Românească, Vatra, Convorbiri literare, Luceafărul, Tomis, Calende, Litere, Contrapunct, artPanorama, Observator cultural, Argeş, Ex-Ponto, Suplimentul de Cultură şi alte reviste. Semnând cu pseudonimul M. V. Pop, dedică nenumărate articole muzicii rock în reviste de specialitate ca Vox Pop-Rock, Rocker, Art & Roll, Sunete, artasunetelor.ro etc. Din 2005 susţine rubrica „Rockin' by myself” în Suplimentul de Cultură girat de editura Polirom, la Iaşi. Din 2014, o altă rubrică de gen în revista Luceafărul de dimineaţă. Din 2018, altă rubrică în Ramuri, reviste ale Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru D.U. este din 2003. În 2003, Dumitru Ungureanu este invitat și primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, în filiala Piteşti. Debutul în volum se petrece, conform cutumei instituită la Şcoala de la Târgovişte, la vârsta de 40 de ani, anume cu o selecţie de povestiri: Prunele electrice, Ed. Marineasa, Timişoara, 1996. Alte cărţi publicate: Cartea păcatelor, roman, Ed. Marineasa, Timişoara, 1996; 10 legende ale bluesului, Ed. Marineasa, Timişoara, 1997; Jertfă & Steag, povestire, Ed. Marineasa, Timişoara, 1999 (ediţia a II-a, la Ed. Eikon, Bucureşti, 2015); Lia Mora, roman, Ed. Nemira, Bucureşti, 2001; Tunul filozoafei, povestiri, Ed. Polirom, Iaşi, 2005; Alambicotheca, I, publicistică, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2008; Rockin' by myself, publicistică rock, Ed. Blumenthal, Bucureşti (ediţia I, 2012; ed. II, 2013); Alambicotheca, II, publicistică, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2013; Poetica femeilor voluminoase, roman, Ed. Eikon, Cluj, 2014; Jertfă & Steag, ediția a II-a, Ed. Eikon, 2015; Prunele electrice, ediția a II-a, Ed. Eikon, București, 2019.

Cronicile lui DUMITRU UNGUREANU sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie. Iar textul, deşi are în vedere o trupă, un gen, un concert sau un disc – în ambient de Wein, Weib und Gesang sau Sex, Drugs & Rock'n'Roll, depinde de epocă -, se auto-pulverizează, cu discret umor şi auto-ironie, devorându-şi tema. Până la urmă, aflăm multe lucruri despre tribulaţiile contemporane ale muzicii şi showbizului, de la Levon Helm, Steven Wilson, Opeth şi Tales From Topographic Oceans, prin punk, krautrock, EDM, prog, până la nume necunoscute mie, dar cel mai important rămâne drumul către sine. Mâna care duce braţul pick-up-ului către vinil e filmată în slow motion, un preludiu în(tru)cântător, cu teme(r)i şi aşteptări, întrebări şi semi-răspunsuri, meditaţii şi apostrofări, ca un purgatoriu înaintea cântării cântărilor. Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine, nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.”

Prefaţa este scrisă de profesorul Gabriel Petric. În finalul lucrării, există o postfaţă scrisă de editorul seriei Vibraţii singulare, Radu Lupaşcu, un Mini-interviu cu autorul lucrării, un CV al autorului, precum şi opinii despre autor/lucrare exprimate de jurnalişti sau muzicieni români.

Colecţia Vibraţii singulare este un proiect artasunetelor.ro.

Rockin’ by myself

Rockin’ by myself poate fi comandată la adresa: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.


Open Air Blues in the Garden Festival Ediția a 2-a

La Porțile Nemirei, într-un peisaj de vis, se reunesc, nume pe prim rang ale bluesului european și american, într-un festival grupat pe durata a trei zile: Rock-blues night, Ladies night & Final night. Blues in the garden s-a născut din dorinta de a pune Dărmăneștiul pe harta festivalurilor importante de blues. Nu ne-am propus să devenim nici ”cel mai mare” nici ”cel mai important” festival din galaxie, dar ne dorim al naibii de tare să putem realiza un concept inedit, unul premium, care să îmbine cultura muzicală, cultura gastronomică, mișcarea în aer liber cu tradițiile și obiceiurile Văii Trotușului, iar prin asta, să aducem speranța de mai bine și mai frumos în inimile celor ce locuiesc aici. Este un concept menit să integreze oamenii care vin în zonă în comunitatea locală, să exploreze Valea Trotușului și să-i descopere autenticitatea, unicitatea și frumusețile naturale si pentru câteva zile să simtă că aparține locului și comunității. Pentru că oamenii inspiră oameni... Blues in the garden este despre conectare prin muzică, despre eliberarea de dopamină și trăirea momentului prezent care oferă corpului o stare de bine și crează amintiri pline de emoție, numai bune de păstrat toată viața.

Program Blues in the garden 2021:

Vineri 27 August 2021 de la ora 18:00 - Rock-blues night

Ride on Band (RO), Will Wilde Band (UK), Artur Menezes (USA), Catfish Band (UK);

Sâmbătă 28 August 2021 de la ora 18:00 - Ladies Night

Maryliss feat AXiS (RO / SRB), Jessie Lee & The Alchemists (FRA), Dani Wilde Band (UK), Heather Newman Band (USA);

Duminică 29 August 2021 de la ora 18:00 - Final Night

The Southern Cockroaches (RO), Loup Garou Band (SRB), Rares Totu's Midnight Sun feat Dean Bowman (RO / USA), Big Daddy Wilson Band (USA / GER/ ITA).

DETALII ABONAMENTE şi BILETE

Prețul unui Abonament Acces general achiziționat presale până pe 01 martie 2021 este de 160 lei. Bilete de o zi se vor putea achiziționa la prețul de 75 lei. GRATUITĂȚI: Copii cu vârsta mai mică sau egală cu 14 ani, au acces GRATUIT, însoțiți de către un adult posesor de abonament sau bilet. Persoanele cu dizabilități au acces GRATUIT, pe baza unui certificat doveditor. Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro.


Byron 10

Pe 17 februarie trupa byron aniversează 10 ani de la lansarea albumului Perfect printr-un concert online. Miercuri, 17 februarie 2021, începând cu ora 20, trupa byron va susține un concert în live streaming pe platforma streamerse.net. Evenimentul va marca aniversarea a 10 ani de la lansarea albumului Perfect și va fi transmis în direct de pe scena clubului Expirat din București. Pe 17 februarie 2021 se împlinesc 10 ani de la lansarea albumului Perfect - un album de adaptări și re-orchestrări după cântece românești mai mult sau mai puțin cunoscute, interpretate în original de artiști precum Timpuri Noi, Alexandru Andrieș, Phoenix, Celelalte Cuvinte, Ada Milea, Nicu Alifantis și mulți alții. Albumul a marcat și colaborarea inedita a trupei byron cu regizorul Nae Caranfil și este un tribut adus muzicii românești. Evenimentul va fi transmis în direct pe platforma Streamerse.net, începând cu ora 20.00 (ora României) și va putea fi vizionat în toate colțurile lumii. Biletele pentru eveniment sunt disponibile pe Streamerse și în rețeaua iabilet.ro, iar cei care doresc să susțină trupa pot alege între trei categorii de bilete - la 35, 50 și 75 de lei - în sistem "pay what you want”. ”Perfect a fost un joc de la un capăt la altul, inițiat de Victor Panfilov, producătorul și inginerul de sunet cu care am lucrat în primii nouă ani, și dus apoi mai departe de fiecare dintre noi. Conceperea lui a durat mai mult decât plănuiserăm pentru că încercam să echilibrăm cât de cât mersul nostru pe sârmă și ne apucaserăm în același timp de alte două proiecte mari - piesa de teatru Nevestele vesele din Windsor (în regia regretatului Alexandru Tocilescu) și concertul Live underground, filmat în salina Turda. A fost o minune că am reușit să le ducem pe toate la capăt. Acum, că au trecut zece ani, putem să romanțăm povestea și să spunem că a fost greu, dar ne-a făcut plăcere, declară Dan Byron, solistul trupei. byron cântă rock cu influențe diverse, s-au înființat în 2006 și au lansat de atunci 6 albume de studio și trei DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. În 2014 au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi, a cărui lansare pe DVD a fost susținută printr-un scurt turneu de proiecții în cinematografe. Apoi a urmat albumul Eternal Return, care a fost înregistrat în High Resolution la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road. Cel mai recent disc – Nouă - este un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.


MY CROSSROADS - Nicu Patoi la 50 de ani !

Seria pieselor din cadrul proiectul PLATONIC BAND & Friends continuă cu MY CROSSROADS, de data aceasta, cei de la PLATONIC avându-i invitaţi pe BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA şi pe binecunoscutul pianist de jazz, PETRICĂ ANDREI. Piesa este lansată în ziua în care NICU PATOI, chitaristul şi liderul celor de la PLATONIC, împlineşte vârsta de 50 de ani. “Cu toate că am compus această piesă cu ceva vreme în urmă, la o altă răscruce de drumuri din viaţa mea, simt că ea are mai mult sens acum, în acest moment când îmi încep a 50-a rotaţie în jurul Soarelui!“ MY CROSSROADS este o piesă “SPECTACOL” situată la intersecţii stilistice, undeva între funk, jazz, rock şi blues şi în care cei 15 muzicieni implicaţi îşi etalează deopotrivă măiestria, talentul şi experienţa. Aranjamentul muzical al celor 10 suflători din BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA este semnat de excelentul trompetist şi orchestrator

SEBASTIAN BURNECI care nu este la prima colaborare cu NICU PATOI şi PLATONIC BAND. Piesa SCHOENBERG’S DILEMMA de pe albumul PLATONIC BAND / MIDDLE OF THE WEEK TOUR – best of live ( 2014 ) beneficiează de o spectaculoasă partitură de trompetă semnată de SEBASTIAN. PETRICĂ ANDREI este un exponent de marcă al jazzului românesc şi nu numai, fiind fără îndoială unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai genului. Dincolo de admiraţie şi prietenie, colaborarea dintre PLATONIC BAND şi PETRICĂ ANDREI este una de durată şi foarte productivă, având aproape 20 de ani. Aceştia au realizat împreună zeci de emisiuni TV, iar pe albumul PLATONIC BAND - Sweet Little 6STRING (2011). PETRICĂ ANDREI îşi pune amprenta de neconfundat în două dintre piesele discului. PLATONIC BAND este în componenţa actuală încă din anul 2007, aceasta fiind: NICU PATOI – guitar; ADRIAN CIUPLEA - bass guitar & cello; RĂZVAN LAPI LUPU – drums; BERTI BARBERA - percussion, harmonica & vocal. Colectivul BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA înseamnă: PAOLO PROFETI - alto saxophone 1; EUGEN MAMOT - alto saxophone 2; CĂTĂLIN MILEA - tenor saxophone; MARCEL PASCU - baritone saxophone; SEBASTIAN BURNECI - trumpet 1; SILVIU GROAZA - trumpet 2; LAURENŢIU MOISE - trumpet 3; FLORIAN RADU - trombone 1; ADRIAN COJOCARU - trombone 2; CRISTIAN LABUS - bass trombone. Aşadar, de data aceasta, proiectul PLATONIC BAND & Friends înseamnă PLATONIC BAND & BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA feat. PETRICĂ ANDREI şi o piesă spectaculoasă, MY CROSSROADS!


Am să îţi spun din nou

Încă de la începutul anului trecut, Dragoş Moldovan şi-a surprins fanii cu piesa Cândva, undeva şi Tăcerea. La fel ca la primele doua şi cea de-a treia, Pătura de vise, a fost compusă, scrisă şi produsă în totalitate de artist. Este cazul şi noului single, Am să îţi spun din nou. Pentru acesta, Dragoş Moldovan a filmat şi un videoclip în care apare alături de trupa sa, într-un decor care ne aminteşte de concertele live, care ne lipsesc profund în această perioadă. Dragoş Moldovan s-a făcut cunoscut publicului larg după ce a întors toate cele patru scaune la blind-urile concursului Vocea României, cu piesa Feeling Good, dar el face parte din lumea muzicală de mic. Originar din Timişoara, acesta a studiat Liceul de Muzică, iar în acest moment este student la Facultatea de Muzică. În urmă cu 10 ani, Dragoş a devenit solist al trupei, care abordează stilul hard’n’heavy şi alături de trupă, acesta a participat la numeroase festivaluri din ţară, Pandora fiind un nume important pe scena rock din vestul ţării. Pe lângă muzică, Dragoş mai are o pasiune – dresajul câinilor.


Retro Rock 2020 – filmul integral

Asociația Promusic Events prezintă: Retro Rock 2020 – filmul integral, un eveniment ce s-a desfășurat în perioada 07-08 noiembrie 2020 la Arenele Romane din București. Întregul material, ce are o durată de 2 ore, conține atât cele 11 piese ale formațiilor Chromatic, Holograf, Progresiv TM, Olympic ’64, Rodion G.A., FFN, Domino, Catena, Progresiv TM & Roșu și Negru, Sideral Modal Quartet, Semnal M, dar și interviuri cu artiștii care au urcat pe scenă, interviuri cu cei implicați în organizarea acestui proiect și un scurt material In Memoriam. Trebuie menționat faptul că în cadrul acestui proiect au urcat pe scenă, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români, iar piesele filmate au fost incluse pe un DVD ce va fi distribuit gratuit. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect, disponibile gratuit pe internet, au făcut parte din programul de Revelion de pe TVR3.

Artiștii care au contribuit la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu”, Mihai Pocorschi, care, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan (Promusic Events) – în calitate de producători – au făcut ca acest eveniment să existe în această variantă. Retro Rock este un ”Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii”.

Despre RETRO ROCK:

La începutul acestei pandemii de Covid 19, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor, înregistrărilor ș.a.m.d., s-a născut un prim proiect intitulat „Rockul Carantinei” („vinovați” fiind: Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete) ce a dat un sens activității lor de acasă, provocându-i într-o întreprindere creativă deosebită: muzică pentru muzică. Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, altele au primit noi interpretări. Ce a urmat… punerea în scenă a unui nou proiect intitulat Retro Rock, prin care aceste piese au fost cântate și filmate live. Piesele incluse, în prima ediție Retro Rock sunt: Chromatic – Racul, broasca și știuca; Olympic ’64 – Cîntic de haiduc; Sideral Modal Quartet – Ești a mea; Rodion G.A. – Stele și lumini; Progresiv TM & Roșu și Negru – Zburătorul; Semnal M – Mai avem multe de făcut; FFN – La ceasul când stele încep să apună; Catena – Dorința / Hopatina; Post Scriptum – Mireasma nopții; Holograf – Păsări de fum; Domino – Prefață.

Au fost lansate două piese bonus în cadrul proiectului „Retro Rock 2020”

DominoLa drum (Sorin Chifiriuc), piesă înregistrată în componența: Gabi Pipai Andrieș – voce, Bogdan Sandu – chitară, Bitză Recycle Bin – chitară, Cătălin Răsvan – bass, Ovidiu Condrea – tobe.

https://www.youtube.com/watch?v=EVXt2SQd2os&list=PL3MRC9cyw51p8CHOJyhYxd0f2mq6JrXaG&index=14

MondialDe va veni la tine vântul (Romeo Vanica, versuri: Octavian Goga), piesă înregistrată în componența: Andrei Hațegan – voce, chitară Roxana Niculae – voce, claviaturi.

https://www.youtube.com/watch?v=TWll2TCa_4U&list=PL3MRC9cyw51p8CHOJyhYxd0f2mq6JrXaG&index=16


De două ori Jazz in the Park

Jazz in the Park revine în 2021 cu două festivaluri: Jazz in the Park - În Tot Orașul și Jazz in the Park – În Parcul Etnografic. Cele două evenimente vor avea loc în 24-27 iunie, respectiv 3-5 septembrie, în diferite locuri din Cluj-Napoca. Pentru a nu pune în pericol sănătatea participanților, fiecare festival va fi astfel organizat încât să permită accesul unui număr limitat de oameni la concerte Jazz in the Park – câștigător al titlului Best Small Festival la European Festival Awards 2019 – revine anul acesta cu o formulă nouă care înglobează două festivaluri ce se vor desfășura în perioade diferite, în locuri diferite și având la bază concepte diferite. Ambele evenimente sunt gândite astfel încât să asigure accesul publicului la concerte, dar într-un număr restrâns de persoane și în condiții de maximă siguranță, pentru a nu se pune în pericol sănătatea participanților.

’’Înțelegem foarte bine situația în care ne aflăm și restricțiile asupra evenimentelor. Cred că am dovedit asta prin proiectele livrate anul trecut. În același timp, în comparație cu alte festivaluri, noi avem de a-l adapta pe al nostru la aproape orice capacitate. Dacă vor fi permise concerte cu 100 de participanți, o să le organizăm cu aceiași seriozitate și interes cu care am organizat în trecut concerte cu mii de participanți. Dacă restricțiile se vor relaxa, vom fi pregătiți să ne adaptăm din nou. Trebuie să ne asumăm de pe acum că lucrăm la acest proiect pentru a avea timp suficient în a-l pune la punct, indiferent de condiții. Ne propunem să fim un exemplu de bune practici, la fel cum am fost cu toate deciziile pe care le-am luat în trecut. Însă e important atât pentru noi, cât și pentru public, artiști și parteneri, să arătăm că îndrăznim să ne gândim la ceva, că suntem dispuși să facem ceva atâta timp cât este o șansă’’, a precizat Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

În 24-27 iunie 2021 va avea loc Jazz in the Park – În Tot Orașul, festival ce marchează a opta ediție a Jazz in the Park și care se va desfășura în mai multe locuri din Cluj-Napoca, și nu doar în Parcul Central, ca până acum. În cele patru zile de festival, în cel puțin patru zone diferite din oraș, precum Iulius Parc, Muzeul de Artă, Aleea Stadionului sau Parcul Central, vor exista scene pentru peste 40 de concerte și evenimente speciale din festival. Conceptual, festivalul din iunie va fi orientat prin proiectele sale spre comunitatea locală și spre dezvoltarea pieței de jazz, așa cum s-a întâmplat la toate edițiile Jazz in the Park.

Jazz in the Park – În Parcul Etnografic, în schimb, va fi un festival al cărui focus va cădea pe zona experimentală a jazzului. El se va desfășura în 3-5 septembrie 2021, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Construirea festivalurilor sub această formă le permite organizatorilor nu doar să ofere un mediu sigur, lipsit de riscuri pe timp de pandemie, ci și să creeze contextul perfect de care să beneficieze toți cei care vor să asculte muzică bună sau care vor să se implice în eveniment, fie că vorbim de public, artiști, parteneri sau vendori. În același timp, organizatorii garantează că promit doar ceea ce într-adevăr pot face, că vor fi sinceri și transparenți cu publicul și partenerii, indiferent de consecințe, și că se vor adapta rapid la orice scenariu, prielnic sau nu. Singura dorință a organizatorilor este ca publicul să ASCULTE. ’’Decizia de a face două evenimente nu este influențată de pandemie și face parte din direcția de dezvoltare a brandului Jazz in the Park. Am simțit încă din 2019 că e greu să dezvoltăm și mai tare proiectul din Parcul Central și că dezvoltarea trebuie să vină pe orizontală, cu alte proiecte și concepte noi. Iar experiența de anul trecut cu Parcul Etnografic, atât ca eveniment, cât și colaborare cu cei de acolo, ne-au făcut să dezvoltăm un concept pe termen lung pentru acest loc. Când vom reveni la un context normal, ne dorim să funcționăm cu două evenimente în Cluj, în paralel. Primul va rămâne în Parcul Central, va fi cu acces liber și va deschide vara, iar cel din Parcul Etnografic va fi cu acces pe bilete și cu o capacitate limitată. Diferența între ele va fi în esență conceptuală: primul va fi orientat mai mult spre comunitate, spre parteneriate, spre multe proiecte educaționale și de dezvoltare a pieței de jazz, iar cel de-al doilea își propune să fie mai experiențial, mai concentrat pe artiștii care concertează. Am contribuit 7 ani la dezvoltarea audienței de jazz din România, iar proiectul din Parcul Etnografic va măsura impactul nostru’’, a mai spus Alin Vaida.


Radu Lupaşcu
20 februarie 2021


(R274)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

 1. Avishai Cohen Trio- 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, Bucureşti
 2. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 3. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
 4. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
 5. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 6. Tuşnad Blues Festival – 18, 19 şi 20 iunie 2021, Tuşnad, jud. Harghita
 7. Jazz in the Park - În Tot Orașul - 24 – 27 iunie 2021, Cluj-Napoca
 8. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 9. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti
 10. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
 11. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
 12. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
 13. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 14. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
 15. Celine Dion - 25 iulie 2021, ora 17, Arena Națională, București
 16. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
 17. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
 18. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
 19. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
 20. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
 21. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
 22. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București
 23. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

Elena Mîndru lansează single-ul și videoclipul Hay Moon

în avanpremiera noului său album alături de Adam Bałdych

Anunțare simultană în România, Finlanda, Polonia, Germania și Austria 

Vocalista și compozitoarea de jazz Elena Mîndru anunță lansarea pe 14 mai 2021 a single-ului Hay Moon, în avanpremiera viitorului său album Hope. CD-ul este în pregătire sub labelul Eclipse Music (casă de discuri cu o solidă reputație pe zona de jazz din Finlanda). Elena Mîndru îl are ca invitat special pe virtuosul violonist polonez Adam Bałdych. Partener de dialog inspirat, Adam contribuie rafinat la sound-ul special al pieselor, alături de muzicienii finlandezi Tuomas J. Turunen - la pian, Oskari Siirtola - la contrabas și Anssi Tirkkonen - la tobe. Single-ul și videoclipul Hay Moon se lansează global, fiind anunțate simultan în România, Finlanda, Polonia și Austria. Originalitatea albumului constă în abordarea unei tematici atipice pentru jazz: eco-criza globală și angajarea de a transmite prin muzică mesajul că trebuie să ne unim forțele și speranțele în încercarea de a ne salva lumea în care trăim. Sunt teme regăsite atât în single-ul Hay Moon, cât și în celelalte piese de pe album, care vorbesc despre perspectivele umanității într-un viitor cu o ecologie în schimbare, cu provocări aduse de globalizare – de la migrație, la împuținarea mijloacelor de subzistență și la impactul ciberneticii și al inteligenței artificiale. Elena Mîndru spune: „O bună parte din muzica de pe acest album a fost concepută în perioada pandemiei. Am făcut muzică și am compus ca să trecem mai ușor prin restricțiile dure pe care le-am avut de îndurat. O modalitate de a spera că aceste vremuri se vor sfârși cât mai repede, aducând speranța unui viitor mai bun pentru omenire. Chiar dacă versurile par să ilustreze o realitate destul de sumbră și amenințătoare, ele vorbesc și de speranța că aceste vremuri tulburi aduc oamenii împreună și îi fac mai conștienți că trebuie să facem ceva pentru a proteja această lume, singura pe care o avem”. Compoziția și aranjamentul muzical al single-ului Hay Moon este semnat de pianistul Tuomas J. Turunen, iar versurile sunt scrise de Elena Mîndru. Videoclipul este regizat de Riikka Kampara, filmat de Antti Kujanpää și colorizat de Napoleon Digital. Videoclipul a fost filmat în frumosul cadru al conacului Tuomarinkylä, din Helsinki, Finlanda. Videoclipul va fi lansat simultan pe mai multe canale de socializare, inclusiv YouTube, Facebook, Instagram TV și Vimeo.

Hope va fi al cincilea disc al artistei de jazz Elena Mîndru, în care ea deține dublul rol de protagonist și lider de trupă. Albumul integral va fi lansat pe data de 27 august 2021, fiind anticipat prin două single-uri cu videoclip asociat: Hay Moon – lansat pe 14 mai 2021 și Run Away – lansat pe 11 iunie 2021. Piesele de pe noul album sunt compoziții ale lui Tuomas J. Turunen, Elena Mîndru și Adam Bałdych. Versurile sunt scrise de Elena Mîndru. Piesele au fost înregistrate live la studiourile Sibelius Academy’s Kallio Kuninkala din Järvenpää, în Finlanda (2-4.8.2020). Line-up: ELENA MÎNDRU - voce & EFX, ADAM BAŁDYCH - vioară și & vioară renascentistă, TUOMAS J. TURUNEN – pian, OSKARI SIIRTOLA – contrabas, ANSSI TIRKKONEN – tobe. Înregistrare și mixaj: Joonas Saikkonen,Mastering: Jarno Alho @ Alho Audio Mastering, Grafică: Andrei Budescu, Label: Eclipse Music; Regie video: Riikka Kampara, Filmări: Antti Kujanpää; Video Color Edit: Napoleon Digital.

Link-uri:

Facebook: https://www.facebook.com/elenamindru.jazzvocalist/

YouTube: https://www.youtube.com/c/ElenaMindru

Website: www.elenamindru.com

Elena Mîndru are ceva divin, care chiar se poate percepe când cântă. Până și atunci când vocea face salturi cu intervale largi, își păstrează siguranța și eleganța. Controlul ei vocal este imens.” - HGF, Mannheimer Morgen (DE)

"Adam Bałdych are, fără nicio îndoială, cea mai tare tehnică dintre toți violoniștii de jazz în viață în momentul de față. Ne putem aștepta la orice de la el." - Ulrich Olshausen, Frankfurter Allgemeine Zeitung (DE)

Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, ea trăiește și profesează în Finlanda și este actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, pe tema spectrografiei și esteticii sunetului vocii de jazz. În plus, urmează un MBA în management cultural la Kajaani University of Applied Sciences. Elena a câștigat numeroase premii, inclusiv foarte prestigiosul Montreux Jazz Voice Competition. A lansat până în prezent 4 albume: Romanian Christmas Stories (2012), Evening in Romania (2014), Quartphonic (2016), Folkloric Moods (2019). Elena Mîndru a fost aleasă recent directorul executiv permanent al Oulun Musiikkijuhlat (https://omj.fi/en/), unul dintre festivalurile cele mai importante din Finlanda. Începând din ianuarie 2021, ea a fost prima româncă care a coordonat acestă organizație culturală activă pe tot parcursul anului. Programul festivalului de muzică din Oulu include producții naționale și internaționale și artiști rezidenți din diferite genuri de muzică, îmbinând concerte de muzică clasică cu cele de jazz și world music.
Rebel şi liber

Rebel si liber_3D.jpg

După primele două cărţi ale seriei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară de Gabriel Petric şi Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu, vă propun o poveste adevărată a unui artist, chitarist, compozitor, sunetist, familist, patriot şi mare sufletist, ALEXANDRU ALBITER. Rebel şi liber este o mărturie sinceră şi dezinvoltă despre viaţa adevărată, cu toate cele bune şi rele, cu suişuri şi coborâşuri, cu reuşite şi cu belele, cu prietenie şi duşmănie, cu transparenţă şi fără emfază. Cartea de faţă reprezintă, într-adevăr, o Vibraţie originală insurgentă, cu destăinuri neobişnuite pentru omul pudic cu prejudecăţi ipocrite, însă cu lipici pentru spiritul liber, nonconformist.

Rebel şi liber este şi povestea unui grup muzical născut la Braşov în 1974, în anii sistemului totalitar, iar destăinuirile lui Sandu vor creiona, tinerei generaţii şi urmaşilor noştri, profilul societăţii din acea vreme, cum se trăia, cum se fura, cum se iubea, cum erai obligat să te descurci într-o societate comunistă, un lucru greu de înţeles, pentru cei născuţi în libertate.

„...tocmai pitorescul şi anecdoticul vieţii, văzută prin ochii unui chitarist român care străbate şi vremea dictaturii ceauşiste şi cea deschisă de revolta din Decembrie ’89, fac deliciul cărţii. O viziune pe care (nu doar)muzicienii o vor gusta din plin – căci toţi au ceva de povestit, de tot hazul! – cu întâmplări amuzante de la nunţi sau din turnee şi conflicte absurde cu miliţia şi politrucii vremii. E o poveste de-o viaţă, trăită plenar, din care răzbat aspecte social-culturale ce conferă valoare literar-informativă memoriilor depănate cu har şi umor de veşnicul tânăr şi ferice’ Sandu Albiter.” (Gabriel Petric)

Prefaţa cărţii este scrisă de chitaristul Adrian ORDEAN.

Detalii tehnice:

Rebel şi liber de Alexandru Albiter

Ediţia de colecţie. Editura Akakia, aprilie 2021.

Format 130/200 mm, broşat; Pagini 295, color.

ISBN 978-606-9686-02-7

Preţ = 39 lei.

Comenzi: radu.lupascu@gmail.com


Eu şi... Cerul albastru

20210413_193537.jpg

Primăvara ce tocmai prinde contur ne (re)aduce speranţa. Natura se trezeşte la viaţă şi vestitorii ei împrăştie vestea. Eu şi... Cerul albastru îşi croieşte drum spre inima dumneavoastră. Cu inocenţă, dar şi cu perseverenţă, cu exuberanţă, dar şi cu adoraţie, în fine, cu îndemn şi fără înconjur. Este primul album solo al cantautorului George Sărluceanu. În el a adunat toată chibzuinţa şi amărăciunea acestei izolări nefaste, toată experienţa unei vieţi libere, noncomformiste, toată seriozitatea unui muzician de ispravă.

Realizat prin forţe proprii, albumul Eu şi... Cerul albastru este un mod firesc de exprimare al sentimentelor, al emoţiilor, al nemulţumirilor. Mărturisit cu bucurie sau întristare, cu voioşie sau cu voce tare. Un album plin de optimism molipsitor, cu zece mesaje confesionale, scrise cu dăruire şi transparenţă.

Albumul lui George Sărluceanu („pagaie”, bas, chitară, clape, voce, dar şi procesare, tobe, mixaj) are următorii invitaţi: Dan Lică – clape (2 -10), procesare, tobe, mixaj; Marcian Petrescu - muzicuţă (2); Remus Carteleanu - solo chitară (5); Vladimir Serghelev - tobe (5); Teo Sărluceanu - chitară (4); Roxana Andronescu, Andreea Nedelcu, Liliana Khemi, Alex Mihalut – voci adiţionale (2). AlbumulEu şi... Cerul albastru a fost înregistrat, mixat şi masterizat în studioul Green Ties din Bucureşti şi localitatea Grinţieş, judeţul Neamţ, în perioada 2014 -2020. Albumul poate fi solicitat la următoarea adresă: george.sarluceanu@gmail.com.

George Sărluceanu este un nume cunoscut în industria muzicală românească, el a activat ca basist în trupe de succes ca Spin sau Circa 7, şi a dat naştere unui proiect deosebit de interesant, Green Ties. George Sărluceanu este fondatorul Water Music Festival Ceahlău, un spaţiu mirific din preajma lacului Izvorul Muntelui (Bicaz ), un loc special, cu muzică, teatru, film și sporturi de apă. Anul acesta va fi a patra ediţie.


Referitor la TUSNAD GASTRO BLUES FEST, Băile Tușnad, 18-20 iunie 2021

Nu ne-am dorit, însă ca urmare a evoluției pandemiei COVID19 și a dorinței de a respecta toate normele legale de prevenție stabilite de autorități, ne aflăm în situația de a reprograma #TusnadGastroBluesFest ediția 2 pentru perioada 18-20 iunie 2021. Până în acest moment toți artiștii anunțați au reconfirmat participarea și nu se întrevăd modificări față de lineup-ul anunțat inițial, însă în continuare programul propus se poate schimba în funcție de restricțiile de călătorie și regulile de prevenție ce vor fi implementate în perioada următoare. Biletele și abonamentele deja achiziționate rămân valabile pentru luna iunie.

Referitor la TUSNAD GASTRO ROCK FEST, Băile Tușnad, 27-29 august 2021

Festivalul propune trei zile de concerte dedicate atât noului val din muzica rock (alternativ-rock, industrial-rock, jazz-rock și fusion-rock) cât și nostalgicilor, ceea ce îl transforma în destinația perfectă pentru toți gurmanzii iubitori de rock și natură. Așa cum ne-am obișnuit deja publicul în cadrul edițiilor Blues, vom invita și de această dată artiști și trupe debutante, cu potențial de dezvoltare, ce vor deschide fiecare seară de festival. Atașat comunicatul și afișe (diverse formate). Cele două evenimente culturale sunt organizate sub brandul TUSNAD GASTRO FEST - #ecofriendlyfestivals, ce reprezintă un concept în care muzica live se împletește armonios cu gastronomia, oferind populației orașului-gazdă, a județului și a zonelor învecinate apartenență la o comunitate cu care rezonează, fără a fi nevoie să călătorească pe distanțe mari pentru aceasta. Conceptul #TusnadFest a fost inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT, în colaborare cu Primăria Băile Tușnad, și este dedicat atât promovării gastronomiei locale și zonei ca destinație de ecoturism, cât și promovării unor genuri muzicale apreciate la scară largă și creării de comunități pe baza afinității cu acestea.

Programul festivalului va fi urmatorul:

27 august 2021

18:00 Ramm-Brand(t)

19:00 Mr. Jurjak

20:15 Robin and the Backstabbers

21:30 Luna Amara (OFFICIAL)

28 august 2021

18:00 Teddy Queen

19:00 FusionCore

20:15 Toulouse Lautrec

21:30 byron

29 august 2021

18:00 Riff, un joc a fost

19:00 Timpuri Noi

20:15 Compact - Paul Ciuci

21:30 IRIS - Cristi Minculescu, Valter& Boro


Un proiect al unui teatru din România este urmărit online de spectatori din întreaga lume

Hektomeron, proiectul inedit pe care Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova îl desfășoară online, de la jumătatea lunii ianuarie, are spectatori de pe tot globul. Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional HEKTOMERON - un mesaj universal al speranței. Până la acest moment, proiectul Hektomeron a avut peste 500.000 de accesări din întreaga lume, din Israel până în Marea Britanie, din SUA până în Germania, din Turcia până în Australia, din Canada până în Sri Lanka, din India până în Mexic, din Rusia până în Brazilia, din Columbia până în Kenya, din Etiopia până în Liban, din Cipru până în Noua Zeelandă, din Costa Rica până în Nigeria. Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Naționalului craiovean prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio. Ceea ce este interesant în acest proiect al Hektomeronului este că el nu e național, el nu e nici continental, el e planetar. Parabola Decameronului devine o parabolă care privește lumea, care se extinde la nivel planetar astfel încât artiști din 100 de țări își caută soluții de consolare în micile povești pe care le furnizează în acest proiect unic care este Hektomeronul, de aceea aș spune că, grație lui, putem afirma: Boccaccio e contemporanul nostru! (George Banu)

În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul hektomeron.com s-a transmis în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a teatrului câte o poveste din cele 100, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită. 100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect grandios, unic în lume, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea, se construiesc videoproiecțiile etc. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală. HEKTOMERON va continua până în data de 24 aprilie 2021 - data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în Ziua Hektomeronului (data acestui amplu eveniment va fi comunicată ulterior). Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii - obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure. Toate episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un actor invitat. Episoadele se pot urmări gratuit, pe website-ul hektomeron.com. Vizionarea se poate face de pe laptop, PC, telefon mobil, tabletă și nu este necesar un cont de acces.

Proiect: HEKTOMERON. Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021. Difuzare: hektomeron.com. Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova.

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani. Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

Marius Manole și Radu Afrim sunt artiștii români care vor încheia seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, cei doi pregătind episodul cu numărul 100: ziua 10, povestea 10, din Decameron-ul lui Boccaccio. Unul dintre cei mai titrați actori români ai ultimilor ani, Marius Manole joacă pentru prima oară pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, într-un performance inedit în regia lui Radu Afrim. Cu acest one-man show, cei doi vor închide seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, un amplu proiect teatral urmărit online de spectatorii din întreaga lume. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30 și va putea fi urmărit online, gratuit, pe hektomeron.com.


QUO VADIS

Trupa timișoreană va susține un concert extraordinar în cadrul festivalului de la Tuşnad și suntem convinși că apariția artiștilor din orașul de pe Bega va isca un viu interes în rândurile publicului, având în vedere faptul că recitalurile lor sunt destul de rare. Componenţa trupei este: Farkas László (chitară, voce, muzicuţă), Kiss Attila (bas, voce) şi Teodor Pop (claviaturi), Borbély Szilárd (tobe, percuție). TusnadGastroBluesFest ediția 2 se va desfășura tot în aer liber în perioada 14 – 16 mai 2021. Capul de afiş al celei de-a doua ediții este Larry „Mud” Morganfield, primul născut al celebrului bluesman american, MUDDY WATERS aka McKinley Morganfield. Festivalul mai vine cu două premiere pentru România: chitaristul britanic MARCUS BONFANTI, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă TEN YEARS AFTER, precum și JUMPING MATT & HIS COMBO din Ungaria, care îl vor avea invitat pe chitaristul român de talie internațională, AG WEINBERGER. Mátyás Pribojszki aka JUMPING MATT este unul dintre cei mai buni solişti la muzicuţă şi un excelent vocalist. A doua ediţie a festivalului ne oferă şi noi surprize româneşti, printre care se numără Roxana Stroe, fiica regretatului toboşar constănţean, Corneliu Stroe (FOXY LADY BAND), care îl va avea invitat pe de remarcabilul muzicuțist britanic GILES ROBSON. Duetul BLUE MONDAY MINISTERS, compus din Cătălin Tzetze Rădulescu şi Andrei Rotariu, ne va purta în arhaica origine a bluesului acustic. Noua senzaţie a bluesului timişorean, trioul AXiS, este invitatul ultimei zi de festival. Alt grup celebru al anilor ‘90, QUO VADIS, va ajunge în formula Farkas László, Kiss Attila, Teodor Pop și Borbély Szilárd. THE GAMBLERS trupa din Sr. Mitrovica - Serbia, vor interpreta un stil variat și unic de soul cu rhythm & blues infuzat cu swing. Remarcabile trupe bucureştene, BAICEA BLUES BAND (George Baicea, Cătălin Răsvan şi Nicu Georoiu), OXIGEN (Bogy Nagy, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu şi admirabila lor secţie ritmică, Mugurel Deaconescu şi Lucian „Clopo” Cioargă) şi BLUESCORE (Raul Kusak, Hanno Höfer şi americanu’ Liviu Pop) au în componenţa lor muzicieni cu personalitate, rutinaţi ai scenei noastre de blues, care vor întregi spectacolul bluesistic de la poalele Pietrii Şoimilor.


Breathelast a lansat un nou single, „Când lumina cade”

Breathelast a lansat un nou single în colaborare cu Lóránt Sirgher (Bite Your Tongue!), intitulat "CÂND LUMINA CADE". Piesa este a treia colaborare dintre cele două proiecte, după "Lumea Fiară" şi "Indigo", acestea fiind scrise si produse "in-house", printr-o colaborare de la distanță București / Satu Mare. “"CÂND LUMINA CADE" aduce în față o latură mai violentă în ceea ce privește compoziția, rezultatul fiind o poveste despre prețul pe care îl plătim pentru a sta în lumină, cu gânduri frământate și ascunse. Melodia a luat naștere de la o dorință de a aborda aceste riff-uri apăsătoare, din colecția personală a chitariștilor implicați, și denotă pofta pentru cântat, mult cântat, pe lângă nostalgia inspirației specifice obârșiilor muzicale ale acestora.” – a declarat trupa. Grafica pentru mediul digital a fost creată de către Sweeter Than Revenge, iar videoclipul de tip lyric video a fost realizat de către DHOPEdesign.

"CÂND LUMINA CADE" lyric video:

https://www.youtube.com/watch?v=s6kasH7Dx2U


L’ALBA DI MORRIGAN (Italia) prezintă ‘Aiwass’

Trupa italiana L’ALBA DI MORRIGAN prezintă primul extras single de pe noul album ‘I’m Gold, I’m God’ ce va fi lansat la jumătatea lunii iunie 2021 sub egida casei de discuri italiene My Kingdom Music. Labelul italian care a lansat de-a lungul vremii multe trupe metal interesante, ca Apolokia, Crest or Darkness sau Deinonychus, dar şi titluri de avangardă gen Klimt 1918 sau Room With A View, a lansat acum aproape un deceniu albumul de debut al torinezilor de la L’Alba Di Morrigan, urmând să recidiveze în 2021 cu ‘I’m Gold, I’m God’ în format digiCD / special box / digital (pre-order la https://smarturl.it/ALBAGOLD). L’ALBA DI MORRIGAN prezintă un caleidoscop muzical post-rock / post-metal, suspendat între sonorităţi clasice şi moderne, o călătorie în lumea sugestiilor sonore subtile, inspirate de sonorităţi în tradiţia Katatonia, Tool sau Isis, alături de groove întunecat de inspiraţie Novembre sau October Tide şi de rock progresiv modern în maniera noilor albume Leprous sau Borknagar. Primul single a fost lansat pe 31 martie 2021 sub forma unui lyric video realizat de Marcelo Silva, ce poate fi urmărit pe platforma YouTube la: https://youtu.be/I_ckb3gpJcQ


TEATRUL MUZICAL AMBASADORII prezintă Povestea Florii-Soarelui online, în zilele de 24 și 25 aprilie

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII continuă seria de spectacole prezentate online cu Povestea Florii-Soarelui, un musical plin de culoare, dedicat iubitorilor basmului și folclorului românesc autentic. Concepția spectacolului este semnată de Daniel Jinga, Manager General Interimar al Operei Naționale București, dirijor al Orchestrei Metropolitane București și Maestru de Cor al ONB, alături de Adrian Naidin, violoncelist, compozitor și interpret vocal. Scenografia este creația Vioricăi Petrovici, iar coregrafia a fost gândită de Alis Gheorghe. În scenă evoluează actorii Natalia Dragomir și Bogdan Șerban, în calitate de povestitori, alături de Grupul Vocal „Ludovic Spiess” compus din: Andreea Bucur-Blidariu, Octavian Ene, Ioana Iordănescu, Silviu Alexandru Mihăilă, Camelia Cuzub, Sergiu Neamțu, Jennifer Dumitrașcu, acompaniați la pian de Andrei Racu. Membrii baletului TMA întregesc din punct de vedere coregrafic tabloul spectacolului: Daniel Goliță, Doru Farmazon, Alexandru Mălăeru, Octavian Iuga, Monica Andreea Cosma, Constantin Chița, Carmen Mărgărit, Silvia Ionașcu, Remus Tegzeș. Spectacolul spune povestea unei iubiri greu încercate. Protagoniștii ei sunt strălucitoarea Luna, o fiică de împărat neasemuit de frumoasă și mândrul Soare, un fecior chipeș, harnic, întelept și plin de curaj. Despărțiți de puterea întunecată a unui prinț, care o dorea pe Lună de soție dar care fusese respins de aceasta, cei doi tineri suferă și luptă să se regăsească. Modesta și statornica Floare a Soarelui, răsărită pe locul unde fata de împărat a vărsat lacrimi fierbinți pentru iubitul pierdut, amintește de această dragoste, indestructibilă și imposibilă totodată. Montarea învăluie acțiunea propriu-zisă într-o țesătură metaforică, în care se regăsesc trimiteri către mituri românești dar și obiceiuri sau cântece străvechi, care marchează momente importante ale vieții. Spectacolul cultivă, deasemenea, latura educativă a legendei, aducând în atenția publicului, valori morale și spirituale, trăsături general umane opuse: bine-rău, viață-moarte, lumină-întuneric. “Povestea îi învață pe copii că tot ce este frumos și bun se dobândește prin muncă și luptă, dăruire și sacrificiu, înțelegere și iubire. Și, mai ales, ne învață pe toți că lumina, binele, iubirea, speranța clădesc omul adevărat, viu și puternic, dar blând și bun, afirmă Adrian Naidin. Muzica spectacolului aduce în prim plan teme precum nașterea, jocul ielelor, mitul Zburătorului, cătănia, alegoria moarte-nuntă, dansul inițiatic al călușarilor și, mai ales, ideea mesianică a Făt- Frumosului, mândru ca Soarele de pe cer, ce crește într-un an cât alții în șapte, Mugur-Mugurelul de care se leagă speranțele părinților și viitorul satului românesc traditional declară Daniel Jinga. TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii și Teatrul Stela Popescu. TMA își desfășoară activitatea la Palatul Național al Copiilor din București. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale și coregrafice românești și universale, în țară și în lume. Repertoriul instituției este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor. Spectacolul va putea fi vizionat în baza unui link de acces, valabil în zilele de sâmbătă 24 aprilie și duminică 25 aprilie, în intervalul orar 9:00-21:00. Detalii despre achiziționarea de bilete se pot găsi pe platforma Ticketstore.ro.


Jazz in the Park 2021 va avea loc în toamnă, în tot orașul Cluj-Napoca

Dorința firească de a avea un festival care să se desfășoare la cele mai înalte standarde i-a determinat pe organizatorii Jazz in the Park să unifice cele două proiecte planificate pentru 2021 – Jazz în Tot Orașul și Jazz în Parcul Etnografic – într-unul singur. Astfel, Jazz in the Park, câștigător al titlului Best Small Festival la European Festival Awards 2019, va avea loc în perioada 2-5 septembrie 2021, în mai multe locuri din Cluj-Napoca, printre care Parcul Etnografic, Iulius Parc, Parcul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Muzeul de Artă. ’’Întotdeauna ne-am dorit să oferim o experiență cât se poate de bună atât artiștilor participanți la festival, cât și publicului nostru. După lungi dezbateri, am luat decizia de a ne concentra atenția asupra unui singur mare proiect, la începutul lunii septembrie, întrucât contextul actual ne arată că sunt șanse mult mai bune să facem un eveniment de calitate în a doua parte a verii. Partenerii noștri sunt încântați de decizie, artiștii disponibili la începutul lunii septembrie sunt mult mai mulți și, nu în ultimul rând, sperăm într-o claritate mult mai mare cu privire la regulamentul de evenimente în aer liber pentru luna septembrie. Suntem foarte determinați să facem un eveniment memorabil, dar și util pentru comunitatea noastră, și suntem mult mai confortabili cu această nouă structură. Nu vom mai da înapoi de la acest plan și vă invit să ne urmăriți comunicarea, fiindcă de aici încolo sperăm să vă dăm cât mai multe vești bune și concrete’’, a spus Alin Vaida, directorul Jazz in the Park. Potrivit noilor planuri, festivalul se va deschide joi, 2 septembrie, cu un concert în Iulius Parc. În celelalte trei zile vor avea loc zeci de concerte, workshopuri, evenimente speciale și multe alte activități legate de muzică, fiecare loc din festival urmând a avea un concept special. De asemenea, vor exista programe speciale pentru organizatorii locali care vor dori să facă parte din festival. Mai multe informații despre artiștii care vor fi prezenți la Jazz in the Park 2021 și despre programul festivalului vor fi oferite publicului pe măsura ce vor fi finalizate.


Re – lansare RALUCA ANGEL

Piesă nouă – Aproape de tine: 𝙈𝙪𝙯𝙞𝙘𝙖: Ivan Lincovsky Jr. & Raluca Blejușcă; 𝙑𝙚𝙧𝙨𝙪𝙧𝙞: Raluca Blejușcă & EL Radu (Radu Gulica). Piesa Aproape de tine este primul single din albumul M-am întors, în curs de apariție, care marchează reîntoarcerea Ralucăi în viața muzicală, după o lungă pauză, determinată de prioritățile vieții de familie (devenind mamă a 5 copii). Albumul include piesele care au fost jaloanele esențiale ale unei cariere spectaculoase, încununate cu importante premii, de la Premiul pentru cea mai bună voce feminină din România, la cel obținut la Cerbul de Aur din 2018. Videoclipul este realizat de echipa de la Straton Films și a fost prezentat pe principalele canale TV. Acum poate fi vizionat pe canalul personal YouTube – Raluca Angel: https://youtu.be/hp06_X-W9LI. Raluca pregătește un show special 100 % live, în care va cânta alături de câțiva muzicieni deosebit de talentați, studenți și absolvenți de Conservator. Revenirea ei este susținută și de câteva piese adecvate perioadei dinainte de Paște, între care Trepte, compoziția ei pe versurile lui Radu Gyr și Ruga compusă de Valeriu Sterian pe versurile lui Corneliu Coposu. Iată ce declară Raluca referitor la această relansare: “Sunt foarte încântată de colaborarea internațională cu El Radu din Republica Moldova care a produs piesa Aproape de tine împreună cu o echipa din Spania și de faptul că videoclipul se bucură de o foarte bună receptare. Atunci când se vor putea organiza concerte o să apar alături de o trupa de instrumentiști cu care să cânt melodii proprii, dar și melodii din repertoriul internațional... Pe de altă parte, îmi doresc să continui și colaborarea cu dirijori de mari orchestre. Și sper că în curând să vă surprind cu cântec în duet cu un artist cunoscut.” Persoana de contact: Monica RADU – PR Manager 0721 922 250.


Radu Lupaşcu
23 aprilie 2021


(R275)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

 1. FOXY LADY BAND invitat Giles ROBSON - 13 iunie 2021, ora 19, The PUB, Bucureşti
 2. Ada Milea și Bobo Burlăcianu - 14 iunie 2021, ora 20, Quantic, Bucureşti
 3. Tuşnad Blues Festival – 18, 19 şi 20 iunie 2021, Tuşnad, jud. Harghita
 4. Taraf de Caliu – 18, 19 iunie 2021, ora 18, Grădina Urbană, Bucureşti
 5. Bucovina - 19 iunie 2021, ora 19:30, Club Quantic, Bucureşti
 6. Semnal M - 20 iunie 2021, ora 20, Club Quantic, Bucureşti
 7. George Sărluceanu lansare album, 23 iunie 2021, ora 19, The PUB, Bucureşti
 8. Speak Floyd - Outside the Wall - 23 iunie 2021, Grădina de Vară Quantic, Bucureşti
 9. BLUESCORE - 26 iunie 2021, ora 19, Zwingerul Bisericii Fortificate Evanghelice, comuna Sânpetru, judeţul Braşov
 10. Celelalte Cuvinte - 27 iunie 2021, ora 19, Quantic, Bucureşti
 11. Jazz in the Park - În Tot Orașul - 24 – 27 iunie 2021, Cluj-Napoca
 12. Gogol Bordello - 30 iunie 2021, Arenele Romane, București
 13. Phoenix - 30 iunie 2021, ora 21, Club Quantic, București
 14. Gărâna Jazz Fest - 7 - 11 iulie 2021, Gărâna, judeţul Caraş-Severin
 15. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 16. Rock la Mureș - 9 -10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
 17. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti
 18. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
 19. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
 20. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
 21. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
 22. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
 23. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
 24. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
 25. Sighişoara Blues festival - 10, 11 septembrie 2021, Sighişoara
 26. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
 27. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București
 28. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

Giles Robson invitatul Roxanei Stroe la The Pub!

Când mari maeştrii ai muzicuţei ca Sugar Blue ori Paul Jones îl descriu pe Giles Robson ca pe unul dintre cei mai mari muzicuţişti ai lumii, atunci e obligatoriu să fie ceva special acolo. Cu un stil unic, acest talent de clasă mondială vrăjeşte, pur şi simplu, orice audienţă. Vocea sa specială şi abilităţile de a stăpâni perfect instrumentul l-au făcut faimos peste tot pe unde a concertat: Anglia, Rusia, Franţa, Olanda, Scoţia, Italia sau Elveţia, atât în show-uri individuale, cât şi în line-up-ul marilor festivaluri europene. În 2019 a câștigat alături de Bruce Katz, Premiul pentru Albumul Acustic al Anului în cadrul Galei „Blues Music Awards” din Memphis USA, și totodată în septembrie 2019 a lansat albumul solo ”Don’t Give Up On The Blues”.„Bluesul propus de Giles Robson poate fi descris ca unul extrem de rafinat. Acest om poate fi, cu siguranţă, cel mai bun muzicuţist al scenei contemporane” (The Daily Express)

Roxana Stroe este unica chitaristă de blues si jazz din țară, de asemeni vocalistă și interpretă la muzicuță, absolventă de masterat la Universitatea Națională de Muzică secția jazz. A concertat alături de A.G. Weinberger, Eugen Caminschi, Berti Barbera, Harry Tavitian, Corneliu Stroe, Narcisa Suciu, Garbis Dedeian, Direcția 5, Ovidiu Lipan Țăndărică, Alex Man, Clay Windham, Dean Bowman. A activat ca titulară în grupurile: Mike Godoroja & The Blue Spirit, Nicola, Red Cat Bone, Olly of Queens, Balkanamera Band. Din 2008 si până în prezent are propriul proiect de blues, Foxy Lady Band, avându-i colegi de formație pe Cătălin Răsvan la chitară bas și pe Nicolae Georoiu la baterie. A participat la numeroase festivaluri internaționale de blues şi jazz din România dintre care amintim Open Air Blues Festival Brezoi, Panorama Blues Festival din Ghelari - Hunedoara, Freedom Jazz Festival din Vama Veche, Blues pentru Timișoara, iar sub egida Institutului Cultural Român, a concertat in orașele spaniole Alicante si Villena cu formația Balkanamera Band.

Giles ROBSON va concerta alături de trioul FOXY LADY BAND la The PUB Universităţii (Bd. Regina Elisabeta 9, Sector 3), duminica 13 iunie 2021. Concertul va începe la ora 19, iar biletele se pot procura de aici.


Eu si cerul albastru se lansează la The PUB

George Sărluceanu lansează primul său album de autor pop rock la The Pub, miercuri, 23 iunie 2021, la ora 19:00. Albumul conţine 10 melodii dintre care una, cea care dă titlul albumului "Eu şi cerul albastru", este dăruită marelui campion Ivan Patzaichin. Albumul în ansamblul său îndeamnă la libertate spirituală şi dragoste pentru natură. Împreună cu trupa Green Ties the Band vor cânta integral albumul şi chiar au câteva propuneri de pe viitorul material audio. Intrarea este liberă.


Un concert de blues inedit!

Concert live în aer liber, susţinut de BLUESCORE, de zilele comunei Sânpetru, judeţul Braşov, pe 26 iunie 2021 orele 19, în Zwingerul Bisericii Fortificate Evanghelice. Concert organizat de Parohia Evanghelică CA Sânpetru, în colaborare şi parteneriat cu Asociaţia "Creştem România Împreună", Primăria Comunei Sânpetru şi grupul civic "Sânpetru Cultural". Acest eveniment este realizat cu contribuţia unor sponsori. Sunetul, scena şi luminile sunt asigurate de către "Asociaţia De Treabă" – Horaţiu. Un eveniment organizat de Ariseanu Genu.


TUSNAD GASTRO BLUES FEST

Destinația ecoturistică Băile Tușnad și împrejurimile vă invită la TUSNAD GASTRO BLUES FEST #2, un eveniment cultural organizat sub brandul TUSNAD GASTRO FEST - #ecofriendlyfestival, ce reprezintă un concept în care muzica live se împletește armonios cu gastronomia, oferind populației orașului-gazdă, a județului și a zonelor învecinate apartenența la o comunitate cu care rezonează, fară a fi nevoie să călătorească pe distanțe mari pentru aceasta. Cu o primă ediție organizată în condiții excepționale în septembrie 2020, festivalul a trezit un viu interes atât în rândul publicului cunoscător, cât și al mass-media, ceea ce a condus natural la dorința de a continua. Astfel, #TusnadGastroBluesFest ediția 2 se va desfășura în perioada 18 – 20 iunie 2021.

Ca urmare a restricțiilor de călătorie din UK, headlinerii inițiali ai zilelor de 19 si 20 iunie, Marcus Bonfanti și Mud Morganfield, au fost nevoiți să anuleze recitalurile din cadrul #TusnadGastroBluesFest 2021. Ambii artiști și-au exprimat dorința și disponibilitatea de a participa la ediția 2022, când organizatorii spera ca situația să se îndrepte, cel puțin în ceea ce privește predictibilitatea călătoriilor. Prin urmare, seara de sâmbăta, 19 iunie, va fi închisă de către Dave Fields Band. Artistul inclus în New York Blues Hall of Fame vine la Tușnad cu al 6-lea și cel mai nou album, Force of Will, lansat în iulie 2021. Duminică, 19 iunie, artiștii romani și străini participanți se vor reuni sub titulatura Pandemic Blues Session – Muddy Waters tribute.

Ținând cont de modificările intervenite, programul festivalului va fi următorul:

Vineri, 18 iunie

 • 17:00 WATZZY (RO)
 • 18:15 Baicea Blues Band (RO)
 • 20:00 Jumping Matt & Ferenc Szás (GRUNTING PIGS) (HU) feat. AG Weinberger (RO)
 • 21:45 Bluescore (RO/USA)
 • JAM SESSION 

Sâmbătă, 19 iunie

 • 17:00 Blue Monday Ministers (RO)
 • 18:15 Foxy Lady Band (RO) feat. Giles Robson (UK)
 • 20:00 Quo Vadis (RO)
 • 21:45 Dave Fields Band (USA)
 • JAM SESSION 

Duminică, 20 iunie

 • 17:00 AXIS (RO/SRB)
 • 18:15 The Gamblers (SRB)
 • 20:00 Oxigen (RO)
 • 21:45 International Pandemic Blues Session – Tribute to Muddy Waters (RO/HU/SRB/UK/SUA) 

În zilele de sâmbătă și duminică vor fi organizate câte două sesiuni gastronomice pe zi, în intervalele 12:30 – 14:00 și 15:00 – 16:30, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari locali, cât și diverse sortimente de vin potrivite fiecărui preparat în parte. Maestru de ceremonii va fi nimeni altul decât somelierul Vincon Robert-Claudiu Bentea, care-și va conduce interlocutorii în lumea fascinantă a vinului și poveștilor lui.

Atât publicul spectator cât și stafful, voluntarii, artiștii, sunt informați că accesul în zona de festival este condiționat de normele în vigoare la data evenimentului. Actualmente acestea prevăd ca participarea este permisa pentru:

- Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

- Cei care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore.

- Cei care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

- Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

Minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol și de la verificarea în Registrul electronic național de vaccinare, dar cei peste 5 ani vor purta mască. Biletele sunt disponibile în format electronic pe www.iabilet.ro, in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin curier oriunde în tara.

REDESCOPERĂ! – valorile naturale și culturale…

GUSTĂ! – din preparatele tradiționale…

ÎNCEARCĂ! – activități și evenimente ce oferă trăiri autentice…din destinația ecoturistică Băile Tușnad și împrejurimile. Sub brandul DESCOPERĂ ECO-ROMÂNIA, Băile Tușnad și Împrejurimile face parte din cele 7 destinații de ecoturism ce ofertă numeroase produse și servicii care sunt disponibile pentru iubitorii de natură și experiențe autentice, cum ar fi mișcarea în aer liber sau mâncarea tradițională.


Run Away

Vocalista și compozitoarea de jazz Elena Mîndru lansează pe 11 iunie 2021 cel de-al doilea single - Run Away, ca avanpremieră a noului ei album Hope. Elena Mîndru îl are ca invitat special pe virtuosul violonist polonez Adam Bałdych. Single-ul și videoclipul Run Away tratează tema fragilității umane, nevoia de celălalt și iubirea ca miză majoră a existenței noastre. Muzica este folosită ca limbajul universal care celebrează emoția umanității și creează legături vitale între ființe. Sound-ul elaborat al piesei, în care intervențiile creative ale viorii lui Adam Bałdych adaugă nuanțări subtile, este rafinat susținut de trioul de muzicienii finlandezi -Tuomas J. Turunen - la pian, Oskari Siirtola - la contrabas și Anssi Tirkkonen - la tobe. Videoclipul asociat completează emoția piesei, adăugându-i frumusețea rafinată a unor imagini ce amintesc de picturile art deco.

Run Away este al doilea single care anticipează apariția albumului Hope și pune în lumină originalitatea abordării prin tematica atipică pentru jazz: eco-criza globală și angajarea de a transmite prin muzică mesajul că trebuie să ne unim forțele și speranțele în încercarea de a ne salva lumea în care trăim. Sunt teme regăsite atât în single-ul Run Away, cât și în celelalte piese de pe album, care vorbesc despre perspectivele umanității într-un viitor cu o ecologie în schimbare, cu provocări aduse de globalizare – de la migrație, la împuținarea mijloacelor de subzistență și la impactul ciberneticii și al inteligenței artificiale. Compoziția single-ului Run Away este semnată de pianistul Tuomas J. Turunen și Elena Mîndru, versurile fiind compuse de Elena. Videoclipul este regizat de Riikka Kampara, filmat și editat de Napoleon Digital, cu lumini și proiecție vizuală semnate de Riku Malinen. Videoclipul este lansat simultan pe mai multe canale de socializare, inclusiv YouTube, Facebook, Instagram TV și Vimeo.

Hope va fi al cincilea disc al artistei de jazz Elena Mîndru, în care ea deține dublul rol de protagonist și lider de trupă. Albumul integral va fi lansat pe data de 27 august 2021, fiind anticipat prin două single-uri cu videoclip asociat: Hay Moon – lansat pe 14 mai 2021 și Run Away – lansat pe 11 iunie 2021. Piesele de pe noul album sunt compoziții ale lui Tuomas J. Turunen, Elena Mîndru și Adam Bałdych. Versurile sunt scrise de Elena Mîndru. Piesele au fost înregistrate live la studiourile Sibelius Academy’s Kallio Kuninkala din Järvenpää, în Finlanda (2-4.8.2020). Line-up: ELENA MÎNDRU - voce & EFX, ADAM BAŁDYCH - vioară și & vioară renascentistă, TUOMAS J. TURUNEN – pian, OSKARI SIIRTOLA – contrabas, ANSSI TIRKKONEN – tobe. Înregistrare și mixaj: Joonas Saikkonen, Mastering: Jarno Alho @ Alho Audio Mastering, Grafică: Andrei Budescu, Casă de discuri: Eclipse Music; Regie video: Riikka Kampara, Filmări și editare: Napoleon Digital.


Premiera spectacolului Figaro Style, în iunie, la TEATRUL MUZICAL AMBASADORII

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII îşi îmbogățește repertoriul cu un nou spectacol extraordinar. Este vorba despre Figaro Style, adaptare pentru copii după opera Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini. Regia îi aparține lui Dan Tudor, iar scenografia este creația Vioricăi Petrovici. Adaptarea muzicală este semnată de Ciprian Teodorașcu. La pian: Andrei Ștefan Racu. Dan Tudor, regizor de succes al genului comic, îmbină o capodoperă muzicală cu una teatrală într-o viziune modernă, ștergând limitele dintre cele două genuri printr-o neașteptată reinterpretare. Abordarea sa ingenioasă, plină de rezolvări surprinzătoare, dă poveștii clasice o viață nouă, rezultatul fiind o creație de o fantezie debordantă. Personajele arhicunoscute ale operei sunt prezentate într-o viziune originală, cu un umor molipsitor. Starea de somnambulism a îndrăgostiților Rosina și Almaviva și permanenta schimbare de situații, care mai de care mai amuzante, controlată de Figaro, contribuie din plin la crearea unei atmosfere de feerie comică. Artiștii TMA împlinesc prin interpretările lor originale demersul regizoral, aducând în fața publicului de toate vârstele un spectacol minunat. Din distribuție fac parte: Silviu Alexandru Mihăilă (Figaro, bărbier în Sevilla), Andreea Bucur Blidaru (Rosina), Ciprian Mardare (Contele Almaviva), Iustinian Zetea (Don Bartolo), Sergiu Neamțu (Don Basilio), Camelia Cuzub (Berta, camerista), Bogdan Șerban (Fiorello, servitorul lui Almaviva), Doru Farmazon, Daniel Goliță, Octavian Iuga, Alexandru Mălăeru (soldați, servitori). Primele reprezentații ale noii producții sunt programate miercuri, 9 iunie și joi, 10 iunie, ambele de la ora 18:00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor. La finalul lunii vor avea loc încă două reprezentații, în zilele de 26 iunie de la ora 18:00 și 27 iunie, de la ora 11:00. Biletele au fost puse în vânzare pe platforma ticketstore.ro. TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii și Teatrul Stela Popescu.


CAZUL TUDOR VLADIMIRESCU

În contextul declarării de către autorități a anului 2021 ca fiind Anul Național „Tudor Vladimirescu”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, în colaborare cu autoritățile locale și județene și cu instituțiile culturale aflate în subordinea acestora, a realizat spectacolul CAZUL TUDOR VLADIMIRESCU – un spectacol de teatru și operă rock. Proiectul cultural s-a desfășurat la Târgu Jiu, în exterior, pe Insulița Jiului, și a avut premiera pe 9 iunie 2021. În 2021 se împlinesc două secole de la Revoluția și moartea lui Tudor Vladimirescu. Am intenționat să realizăm un spectacol de teatru, dar nu unul ocazional, de conjunctură, ci un spectacol de o actualitate continuă, valabil anul viitor și oricând. În condițiile în care identitatea umană este o valoare tot mai frecvent discutată – iar din aceasta face parte și componenta națională – intenția noastră a fost să realizăm un spectacol care să aibă în prim plan identitatea unui erou al neamului – fără aportul lui, românii nu s-ar fi întors la domnii pământene și armată națională decât cine știe când. Tudor Vladimirescu rămâne un personaj în legătură cu care istoricii nu s-au pus întru totul de acord. Din acest motiv, proiectul a necesitat o cercetare istorică făcută atent de către un om de specialitate. Așa se explică de ce am implicat în proiect un istoric gorjean – profesorul Gheorghe Gorun. Nu am intenționat să realizăm un spectacol de teatru documentar, dar subliniem că spectacolul nu trebuie să contrazică adevărul istoric. În condițiile în care aplecarea asupra istoriei naționale este insistent depreciată și chiar ironic descurajată, am gândit o privire asupra lui Vladimirescu însoțită de muzică, o muzică de extracție folclorică dusă în zona expresivității etno-folk-rock. Considerăm că o astfel de muzică poate fi un mijloc de a atrage acele segmente de public pentru care istoria riscă să rămână o zonă aridă și, prin urmare, ocolită. Dar muzica nu are numai menirea de a atrage publicul și a face subiectul mai accesibil, muzica este o componentă organică a întregului spectacol, o marcă stilistică a sa – când unii dintre noi (nu toți) nu mai pot vorbi, când nu știu sau nu pot să spună ceea ce e de nespus / inexprimabil, atunci ei cântă; când Vladimirescu este judecat de cei ce i-au decis deja sentința/asasinarea, când trebuie să răspundă la acuzații false, el cântă. Spectacolul este gândit astfel încât să beneficieze de prezența unei formații – Bucium – care va cânta pe viu / live compoziții proprii instrumental, iar vocal cu aportul major al actorilor. Așadar, o muzică special compusă pentru acest spectacol. Prezența muzicienilor a fost încorporată în mizanscena și decorurile spectacolului. Textele/versurile cântecelor sunt create de poetul Lucian Vasilescu. CAZUL TUDOR VLADIMIRESCU este un spectacol de teatru popular (nu populist), de un înalt nivel artistic. Regizorul spectacolului face parte dintre cei care consideră că teatrul popular nu este incompatibil cu teatrul de artă. De asemenea, regizorul a considerat că teatrul popular de bună calitate poate avea un impact puternic asupra unor variate categorii de public. Din motive legate de aspecte pomenite mai sus, dar și din motive legate de amploarea viziunii asupra acestui spectacol/eveniment, evenimentul cultural s-a desfăşurat la Târgu Jiu, într-un spațiu neconvențional, deschis/exterior, care să facă posibil un spectacol de respirație amplă. Regizorul a realizat până acum mai multe spectacole în asfel de spații („Un tramvai numit Popescu” și „Călătoria” la București, „Ispita Cioran”, „Visul unei nopți de Shakespeare”, „Ghidul copilăriei retrocedate” la Sibiu, trilogia shakespeariană „În inima nopții” și „Cei ce nu uită” la Oradea ș. a.). Scenariul surprinde aspecte din viața publică a lui Vladimirescu împletite cu aspecte din viața lui privată, împreună alcătuind ceea ce s-ar putea să fi fost cu adevărat el, un om viu. Nu există un text dramatic cât de cât viabil despre Tudor Vladimirescu. A fost necesară alcătuirea unui astfel de scenariu. Și-a asumat această alcătuire regizorul spectacolului, Gavriil Pinte, care a mai realizat scenarii pentru propriile spectacole. Se cunoaște faptul (acreditat istoric) că Vladimirescu a fost capturat de către adversarii eteriști, dus la Târgoviște, unde s-a încropit un tribunal/complet de judecată, i s-a intentat un proces, a fost judecat strâmb, torturat și asasinat. Scenariul pleacă de la acest proces. În cele câteva luni în care s-a derulat, de fapt, istoria lui Vladimirescu (din iarnă până în luna mai a anului 1821), conducătorul pandurilor și al Revoluției a instituit o adevărată stare de urgență, iar într-un astfel de regim se pot înfăptui și greșeli, dar și fapte remarcabile, într-un astfel de climat, evenimentele se supun voinței unui om, alteori nu. Acesta este un aspect cu real potențial dramatic. Un personaj simbolic prezent în spectacol este Revoluția. Revoluția lui Vladimirescu a traversat inclusiv momente de o violență specifică, dar această Revoluție a deschis porțile României moderne. Credem că cei care își cunosc și înțeleg trecutul se pot dezvolta armonios și pot lua cele mai bune decizii pentru viitor. De aceea, este important să existe demersuri care să aducă în fața publicului adevăruri istorice, ceea ce a fost și ceea ce a trebuit să se întâmple pentru ca noi, românii, să fim unde suntem astăzi. Scenariu, regie - Gavriil Pinte; Versuri/ poeme - Lucian Vasilescu; Scenografie (decoruri și costume) – Roxana Ionescu; Coregrafie – Mălina Andrei; Light design – Adrian Buliga; Consultant în probleme de istorie – prof. Gheorghe Gorun; Muzică originală – Andi Dumitrescu; Interpretare live – trupa Bucium; Pregătire muzicală – Alina Lăcătușu. Distribuție: Mihai Rădulea, Oana Marinescu, Monica Sfetcu, Georgiana Enache, Vlad Rădulea, Cornelia Diaconu, Rodica Gugu Negrescu, Adelina Puzdrea, Luminița Șorop, Simona Urs, Eugen Titu, Adrian Șerban, Vlad Fiu, Bogdan Constantin, George Drăghescu, Cosmin Brehuță, Mădălina Ciobănuc, Ion Alexandrescu, Cristinel Dobran, Iulian Marinescu, Pompiliu Ciochia, Sorin Giurca, Dan Calotă, Dan Dobroiu, Tedi Popescu, Lulu Trăsnea. Din Ansamblul "Doina Gorjului": Rodica Pițigoi, Elena Lăpăduș, Elena Bălășoiu, Adina Colceag, Codruța Lăudat, Alina Mașca, Carmen Mustățea, Cașotă Aniela, Izabela Trancău, Flavia Barbu, Lorena Barbu, Tudorița Negru, Isabela Coneru/ Iulia Raluca Văduva, Ștefania Calotă, Andreea Murgu, Petre Popescu, Ionuț Albu, Vasile Ciora, Mihail Geamanu, Ovidiu Trancău, Ionuț Fundeanu, Mihai Firiza, Dragoș Medrega, Florin Cojocaru, Andrei Roșoiu, Robert Todea, Robert Pahonțu, Tiberiu Posoiu, Mădălin Breazu, Marian Stelea. O producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu. Organizatori: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu prin Primăria și Consiliul Local al Mun. Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” prin Consiliul Județean Gorj. Parteneri: Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Salvamont Gorj, Uzina Hidroelectrică Târgu Jiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Liceul de Arte.


Maximum Rock Festival

Ne face o mare bucurie să vă anunțăm că, după lungi discuții și analize, atât cu managementul formațiilor, cât și cu instituțiile abilitate din România, noua dată pentru ediția Maximum Rock Festival 2021 a fost fixată pentru 11-12 septembrie și va avea loc la Arenele Romane din București. Formațiile reconfirmate pentru Maximum Rock Festival sunt: Epica (Olanda), Therion (Suedia), Orphaned Land (Israel), Subterranean Masquerade (Israel), Riot Monk (România), Loch Vostok (Suedia) și Magnetic(Bulgaria). Din păcate, Devin Townsend și Katatonia nu vor participa la ediția din septembrie a festivalului, urmând ca aceștia să confirme participarea pentru ediția din 2022. Aceste nume au fost înlocuite pe afiș cu Eluveitie și Dirty Shirt, două formații extrem de îndrăgite de publicul din România și nu numai! Menționăm faptul că Maximum Rock Festival 2021 va fi o ediție mai diferită și, ținând cont de actualele restricții anti Covid impuse de autoritățile abilitate din România, vom limita accesul publicului la 50 % din capacitatea locației. Abonamentele achiziționate până în acest moment sunt valabile pentru ediția 2021 a festivalului, iar cei care (din diferite motive) nu pot participa la ediția din acest an a festivalului pot folosi abonamentele pentru Maximum Rock Festival 2022. Mai mult, toți cei care și-au achiziționat până în acest moment abonamente și le vor folosi pentru ediția din septembrie 2021 vor primi un discount la achiziționarea abonamentelor pentru ediția 2022.


Extra bilete și vești noi despre programul Gărâna Jazz Festival 2021!

Ne bucurăm împreună cu voi de vestea relaxării condițiilor de desfășurare a evenimentelor culturale în aer liber. Dorim să avem un public numeros alături de noi, la cea de-a XXV-a ediție Gărâna Jazz Festival. Cum autoritățile permit desfășurarea concertelor în aer liber cu 1000 de participanți, respectând anumite condiții, ne-am hotărât să suplimentăm numărul de abonamente la festival. Avem noi muzicieni în line-up care au confirmat participarea! Multiplu premiat Grammy, pianistul britanic Bill Laurance va concerta cu trioul său duminică, 11 iulie. Din Franța, “Instrumental Artist Of The Year” la Victoires du Jazz 2020, pianistul Paul Lay va concerta miercuri, 7 iulie. Concertul Dhafer Youssef – Sounds Of Mirrors se va desfășura vineri, 8 iulie. Vincent Peirani și Émile Parisien nu vor mai concerta anul acesta la festival, urmând să fie programați într-o altă ediție. Programul actualizat și informațiile despre muzicienii invitați le puteți găsi accesând garana-jazz.ro, secțiunea Program 2021. Iată schimbările de ultim moment survenite în program:

Miercuri, 7 iulie

 • Paul Lay Trio (Franța)
 • Trygve Seim – Helsinki Songs (Norvegia, Estonia, Finlanda)
 • Vasko Atanasovski Quartet (Slovenia)

Joi, 8 iulie

 • Gaia Cuatro (Japonia, Argentina)
 • Dhafer Youssef – Sounds of Mirrors (Tunisia, Italia, Brazilia)
 • Avishai Cohen Trio (Israel, Azerbaidjan)

Vineri, 9 iulie

 • Francesco Bearzatti Tinissima Quartet (Italia)
 • Shri & Bugge Quartet (UK/India, Norvegia, România, Israel)
 • Nils Petter Molvar Band (Norvegia, Suedia)

Sâmbătă, 10 iulie

 • Helbock / Jansen / Studnitzky (Austria, Germania)
 • Mohini Dey w. Gino Banks, Rhythm Shaw, Mark Hartsuch (India, S.U.A)

Duminică, 11 iulie

 • VanDerCris (România)
 • Lars Danielsson Liberetto – Cloudland (Suedia, Franța, U.K.)
 • Bill Laurance Trio (UK, Lituania)

Condițiile de participare la festival:

1. Este permisă participarea la festival doar pentru: - persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

- persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS- CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării festivalului).

2. Purtarea măștii în spațiul festivalului este obligatorie, la fel și păstrarea distanței de 2 m între participanți.


Radu Lupaşcu
11 iunie 2021


 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg