Arta Sunetelor

Arhiva recomandări 2021

(R272)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

  1. Sighişoara Blues Festival – 26, 27 martie 2021, Sighişoara 
  2. Richie Kotzen – 8 aprilie 2021, ora 21:30, Hard Rock Cafe, București 
  3. Pink Martini - 12 aprilie 2021, ora 20, Sala Palatului, București 
  4. Avishai Cohen - 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București 
  5. Tuşnad Blues Festival - 14 - 16 mai 2021, Tuşnad, jud. Harghita 
  6. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București 
  7. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București 
  8. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti 
  9. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti 
  10. Jazz in the Park – 24 – 27 iunie 2021, ora 14, Parcul Central, Cluj 
  11. Gogol Bordello - 30 iunie 2021, Arenele Romane, București 
  12. Gărâna Jazz Festival 2021 - 7-11 iulie 2021, Poiana Lupului, Gărâna 
  13. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București 
  14. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş 
  15. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București 
  16. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea 
  17. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti 
  18. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu 
  19. Celine Dion - 25 iulie 2021, ora 17, Arena Națională, București 
  20. Rockstadt Extreme Fest – 5 – 8 august 2021, Cetatea Râșnov, jud. Braşov 
  21. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea 
  22. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești 
  23. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti 
  24. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București 
  25. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București 
  26. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București 

MAXIMUM ROCK vă oferă: Interviu special pentru fanii din România

Ronnie Romero, vocalistul formațiilor Ritchie Blackmore's Rainbow, Michael Schenker Group, Vandenberg, Lords Of Black, Intelligent Music Project și The Ferrymen, ne-a oferit o suită de răspunsuri sincere, profunde și pline de tâlc la întrebările privind cariera sa prolifică, mutarea în România, proiectele excepționale în care este implicat și planurile sale de viitor. Vizionați un interviu exclusiv și exhaustiv cu una dintre tinerele legende ale rockului internațional. Interviu aici.


Artistul underground și nonconformist Mark Verlan le face un cadou românilor de Anul Nou

Artistul underground și nonconformist Mark Verlan, locuitor al Chișinăului de etnie rusă, care-a fost expus în 2019 la București de către Asociația pentru cultură și arte Arbor la Galeria Posibilă (alături de un alt artist neconvențional, Ghenadie Popescu), se întoarce în atenția iubitorilor de artă români prin expoziția sa în „realitate virtuală“ care poate fi văzută începând de astăzi pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziții. Expoziția VR cuprinde 27 de lucrări ale artistului și este un cadou de Revelion pentru iubitorii de artă și toți cei care au urmărit activitatea Asociației Arbor, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda, în 2020, fiind astfel alături de arta adevărată, într-o vreme mai neprielnică decât oricând pentru manifestări artistice. Expoziţia lui Mark Verlan a fost încărcată de Augmented Space Agency, la adresa, în singura galerie virtuală din România și Republica Moldova (expozițiile VR sunt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei „plimbări“ în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existând chiar și posibilitatea apropierii și a „atingerii“ lucrărilor expuse.

Mark Verlan, autosupranumit (ca nume de artist) „Fiul ploii“, este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău, care reflectă schimbările și realitățile post-sovietice într-o manieră ludică și sarcastică.

MARK VERLAN. Fiul ploii

Mark Verlan (n. 1963) este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău. Opera de artă a lui Verlan reprezintă un amestec aproape paradoxal de conceptualism, performance, postmodernism, artă naivă și suprarealism. Verlan creează povești colorate, în mai multe straturi, provocând privitorul să se arunce fără să se uite în spate în realitatea fanteziilor sale. Verlan trăiește în propria imaginație, vise și speranțe. De fapt, operele sale ironice dezvăluie subtextul social general al Republicii Moldova, făcând ca personajele sale să se afle într-o mișcare constantă și care interacționează ușor cu publicul. Mark Verlan este un artist care iubește să experimenteze. Transformă orice obiect găsit, cum ar fi o pereche de ghete vechi sau o scoarță de copac, în obiecte de artă, pline de estetică, dar și de semnificații iraționale. În 2003, Mark Verlan a participat în expoziția „Blut und Honig“, de la The Essl Collection (Viena), îngrijită de cunoscutul curator Herald Szeemann iar, în 2011, a reprezentat Republica Moldova la Bienala de la Veneția. A expus în nenumărate expoziții în Austria, Germania, Italia, Moldova, Olanda, România, Suedia și SUA. În 2019 și 2020 a expus la București, Galeria Posibilă, și la Iași, Galeria Artep. (text de Natalia Șmurgun, curatorul expoziției)


Iulian Ignat – Silent creatures

A apărut primul album fotografic Iulian Ignat! O minunăţie de reverii vivifiante din negura unui oraş în declin. Sublimul feminin, temei ocrotitor, între alb şi negru. Cartotecă fotografică, poveşti dintr-o viaţă, a noastră, în tăcere. La un pas spre dumneavoastră.

Iulian Ignat - Silent creatures.jpg

Iulian Ignat – Pelerinajul electric

Semnalăm apariţia cărţii Pelerinajul electric, un prim volum al amintirilor concertistice ale jurnalistului Iulian Ignat. Apărută tot anul trecut, la editura Integral, Pelerinajul electric reprezintă: „Bucuria de a asculta artişti grozavi, de a mă aventura în oraşe, locuri noi, a fost dublată de întâlnirile de pe drum.” Amintim câteva nume pe care le-a intervievat sau fotografiat: Alvin Lee, Joe Cocker, Al Di Meola, Steve Hackett, The Rolling Stones, Marky Ramone.

„Această carte este o retrospectivă minunată în istoria muzicii şi o călătorie în trecut, pe vremea când pasiunile se trăiau simplu, dar intens, dincolo de poleiala care astăzi ascunde suflete goale şi lipsa de valori…. Iulian Ignat ne prezintă un jurnal preţios al vieţii de ziarist, jurnal care trebuie citit de orice persoană care doreşte să îmbrăţişeze această profesie şi îşi propune să o reprezinte cu ardoare, integritate, bun simţ şi respect.” (Cristi Minculescu)


Rockin’ by myself

Rockin’ by myself de DUMITRU UNGUREANU este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, prima fiind Riffuri de chitară de Gabriel Petric. Ambele fac parte dintr-un proiect artasunetelor.ro, pe care l-am lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu, publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012, la Editura Blumenthal, şi adună eseuri scrise între anii 2013 - 2016, inclusiv. Eseurile relevă impactul covârşitor al muzicii asupra sufletului uman.

GABRIEL PETRIC scrie în prefaţa cărţii Rockin’ by myself:

„Cronicile sale sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie... Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine , nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.

Rockin by myself_3D1.jpg

Rockin’ by myself poate fi comandată la adresa: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.


DAYS OF CONFUSION, "FIRST ELECTRIC" IN 2021

Primul concert electric, pe anul 2021, pentru formaţia DoC va avea loc miercuri, 27 ianuarie, într-un eveniment organizat de Pertum TV şi transmis via Facebook LIVE, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea infectărilor cu virusul SARS CoV-2. Concertul va dura aproximativ un ceas şi va putea fi urmărit în mod gratuit de către doritori! Programul complet va fi anunţat în scurt timp! Mai multe detalii gasiti pe pagina noastra de facebook.com/DAYS.OF.CONFUSION.OFFICIAL.PAGE sau pe pagina oficiala a evenimentului, https://fb.me/e/1Y7d2m3QK

PERTUM TV este un proiect independent, ce vine în sprijinul artiştilor ca alternativă la situaţia delicată actuală a industriei muzicale, punând la dispoziţie producţie şi distribuţie de conţinut video & audio LIVE de calitate (DJ Set şi Live Performance).

DESPRE DAYS OF CONFUSION

DAYS OF CONFUSION, trupa Universal Music Romania, este cea mai cunoscută formaţie românească de djent/modern progressive metal ce a luat fiinţă în anul 2010, în București. Băieţii au obţinut până în prezent premiul pentru BEST ROMANIAN METAL NEWCOMER 2012, (acordat de Metalhead), iar în 2014 au fost nominalizaţi la CEL MAI BUN HARD ROCK/HEAVY METAL (la OnAir Music Awards) și la BEST ROCK ARTIST (la premiile revistei Sunete). În cei 9 ani de când DoC sunt o prezenţă activă pe scena muzicală, au trecut prin schimbări de componenţă care şi-au pus amprenta într-un mod pozitiv asupra formaţiei, conturând maturitatea genului muzical până în prezent. Organizatorii de concerte aveau să-i crediteze pe cei de la DoC ca trupa din deschiderea multor concerte importante, precum ar fi legendarii QUEENSRYCHE, 20 octombrie 2013, sau cei de la KARNIVOOL, 20 iunie 2014, trupa australiană cu o apariţie foarte rară pentru scena metal din România sau, 2019, la Rock The City pentru THE CURE. Discografia trupei: Seeds (EP, 2012); Yin & Out (LP, 2017). DoC înseamnă: Cosmin Lupu - voce/chitara; Cezar Popescu - chitara/voce; Andrei Zamfir - chitara bas; Alex Halmagean – tobe.


Aniversare RIFF

Prima parte a concertului Riff 50th Anniversary o puteţi urmări aici:

https://www.youtube.com/watch?v=8KJjBYxZRf4&feature=youtu.be

Premiera a avut loc pe 10 ianuarie 2021 în Piaţa Habermann din Sibiu, iar din componeţa au făcut parte: Florin Grigoraş - chitară bas, Mircea Bunea - chitara solo, Mihaela Grigoraş - clape, Laur Făgădar - tobe, Ilie Lazăr – backing vocal.

Grupul a fost înfiinţat în 1970 la Sibiu de FLORIN GRIGORAŞ şi în primii ani de activitate a purtat numele "SONIC". Sub acest nume au fost efectuate primele înregistrări radio şi primele apariţii la TVR în cadrul emisiunilor CLUB T. Componenţa iniţială: Florin Grigoraş - ghitară bas, voce, Gabriel Tudor - ghitară, Radu Voicu - baterie şi Ninei Popşa - solist vocal. Din anul 1980 membrii grupului decid schimbarea numelui în titulatura actuală RIFF şi începe o perioadă de lungi turnee în ţară, ajungându-se astăzi la peste 3 000 de concerte. În toţi aceşti ani formaţia a participat la numeroase festivaluri şi gale, obţinând multe premii sau susţinând recitaluri: Gala Pop, Rock & Folk – Craiova, Constelaţii Rock - Rm. Vâlcea, Trofeul TOP '86 - Bucuresti, Festivalul Rock - Buzău, Galele de Rock de la Costineşti, Rock '92 Bucureşti, S.O.S. Castelul Hunedoara, Rock um Knuedler Luxemburg, Sommerfest Nurnberg şi multe altele. De asemenea, în anii ’80, formaţia a efectuat numeroase înregistrări audio în Studiourile Centrale de Radio Bucuresti, piese apreciate de public: Ochii tăi, Când sunt cu tine, Ploaia, Aurora, Cercul vieţii, Generaţia nouă, Povestea lor, În loc de bun rămas s. a . 1989 a fost anul apariţiei discului vinil Electrecord RIFF - PRIMII PAŞI. Au urmat apoi casetele audio intitulate : RIFF – 1990 – editată de Electrecord; JOC PERFID – 1992; DOI STRĂINI – 1994; ACUL DE SIGURANŢĂ – 1997; 1998 RIFF - 1998; şi pe suport C.D.: RIFF 2001; SĂ NU-MI FURI VISUL – 2003; PANTOFII LUSTRUIŢI 1. – BEST OFF – 2007; AMBUSCADA – 2008; PE DRUM ... - 2016; RĂTĂCIT ÎN PARADIS – 2020. Grupul RIFF rămâne consecvent silului hard-rock, cu nuanţe de blues şi de asemenea rămâne un “grup de concert”. Plăcerea de a cânta pe scenă este aceiaşi, formaţia participă anual la numeroase festivaluri şi concerte organizate în ţară. Melodiile şi textele scrise de Florin Grigoraş reflectă maturitatea artistică şi profesionalismul unui grup ce a depăşit curentele modelor trecătoare şi se bucură de succes la publicul din mai multe categorii de vârstă.


RETRO ROCK

Salutăm reuşita unui proiect 100% românesc. Muzica Rock ar fi trebuit susţinută de casele de discuri şi de mass-media de la noi. Prin informare, promovare şi susţinerea tinerelor talente. Nu s-a întâmplat asta după 1989 şi urmarea o vedem cu toţii. Harababură şi confuzie. Însă, mai există oameni inimoşi ce susţin muzica Rock de la noi.

Ideea proiectului RETRO ROCK este foarte bună. Reinterpretarea unor mari hituri din perioada comunistă este o dovadă că muzica crează o punte de legătură între generaţii şi poate deveni călăuză pentru tinerii ce vor să aleagă acest drum. Încă nu am achiziţionat DVD-ul realizat cu acest prilej, dar am primit linkul cu filmarea oferită de Maximum Rock, pe care vă invit să o urmăriţi aici:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2I1hokFHHxriFeKxgKflQBd5zp175eDJIATllxKVkU-fJglzTFz7uyDVA&v=5IjBgtWkSh8&feature=youtu.be

Retro Rock 2020 a ales pentru prima ediţie următoarele trupe şi piese: Chromatic - ”Racul, broasca și știuca”; Olympic '64 - ”Cîntic de haiduc”; Sideral Modal Quartet - ”Ești a mea”; Rodion G.A. - ”Stele și lumini”; Progresiv TM & Roșu și Negru - ”Zburătorul”; Semnal M - ”Mai avem multe de făcut”; FFN - ”La ceasul când stele încep să apună”; Catena - ”Dorința / Hopatina”; Post Scriptum - ”Mireasma nopții”; Holograf - ”Păsări de fum”; Domino - ”Prefață”.

În perioada 07 – 08 noiembrie 2020 s-a desfășurat la Arenele Romane din București, un amplu proiect intitulat Retro Rock, organizat de către Asociația Promusic Events și cofinanțat de către Ministerul Culturii. În cadrul acestui proiect pe scenă au urcat, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români. Cu această ocazie au fost înregistrate video 11 piese, iar acestea au fost incluse pe un DVD. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect, disponibile gratuit pe internet, au făcut parte din programul de Revelion de pe TVR3.

Artiștii care au pus umărul la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu”, Mihai Pocorschi, care, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan (Promusic Events) – în calitate de producători – au făcut ca acest eveniment să existe în această variantă.

Retro Rock 2020 este un ”Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii”. Filmările realizate la Arenele Romane în București. Video producție: Tehno Plus / Burlacu Dragoș. Audio producție - Sound Studio Production.

Despre RETRO ROCK:

La începutul acestei pandemii, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor, înregistrărilor ş.a.m.d., s-a născut un prim proiect intitulat „Rockul Carantinei” („vinovați” fiind: Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete) ce a dat un sens activității lor de acasă, provocându-i într-o întreprindere creativă deosebită: muzică pentru muzică. Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, altele au primit noi interpretări. Ce a urmat... punerea în scenă a unui nou proiect intitulat Retro Rock, prin care aceste piese au fost cântate și filmate live.


Radu Lupaşcu
7 ianuarie 2021


(R273)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

  1. Pink Martini - 12 aprilie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
  2. Avishai Cohen - 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
  3. Tuşnad Blues Festival - 14 - 16 mai 2021, Tuşnad, jud. Harghita
  4. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
  5. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
  6. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
  7. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
  8. Jazz in the Park - În Tot Orașul - 24 – 27 iunie 2021, Cluj-Napoca
  9. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
  10. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti
  11. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
  12. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
  13. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
  14. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
  15. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
  16. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
  17. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
  18. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
  19. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
  20. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
  21. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
  22. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București
  23. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu - Colecţia Vibraţii singulare

Rockin by myself_3D1.jpgRockin’ by myself de DUMITRU UNGUREANU este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, prima fiind Riffuri de chitară de Gabriel Petric. Ambele fac parte dintr-un proiect artasunetelor.ro, lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu, publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012, la Editura Blumenthal, şi adună 180 de eseuri, scrise între anii 2013 - 2016, inclusiv. Eseurile relevă impactul covârşitor al muzicii asupra sufletului uman.

Scriitorul Dumitru Ungureanu îşi manifestă prima oară atitudinea polemică în domeniul muzicii rock, expediind în anul 1976, prin intermediul revistei Flacăra, o „Scrisoare deschisă către Eugen Barbu”, în care ia apărarea formaţiei Phoenix, atacată de celebrul autor într-un articol din România liberă. După 1990 publică proză şi publicistică în Viaţa Românească, Vatra, Convorbiri literare, Luceafărul, Tomis, Calende, Litere, Contrapunct, artPanorama, Observator cultural, Argeş, Ex-Ponto, Suplimentul de Cultură şi alte reviste. Semnând cu pseudonimul M. V. Pop, dedică nenumărate articole muzicii rock în reviste de specialitate ca Vox Pop-Rock, Rocker, Art & Roll, Sunete, artasunetelor.ro etc. Din 2005 susţine rubrica „Rockin' by myself” în Suplimentul de Cultură girat de editura Polirom, la Iaşi. Din 2014, o altă rubrică de gen în revista Luceafărul de dimineaţă. Din 2018, altă rubrică în Ramuri, reviste ale Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru D.U. este din 2003. În 2003, Dumitru Ungureanu este invitat și primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, în filiala Piteşti. Debutul în volum se petrece, conform cutumei instituită la Şcoala de la Târgovişte, la vârsta de 40 de ani, anume cu o selecţie de povestiri: Prunele electrice, Ed. Marineasa, Timişoara, 1996. Alte cărţi publicate: Cartea păcatelor, roman, Ed. Marineasa, Timişoara, 1996; 10 legende ale bluesului, Ed. Marineasa, Timişoara, 1997; Jertfă & Steag, povestire, Ed. Marineasa, Timişoara, 1999 (ediţia a II-a, la Ed. Eikon, Bucureşti, 2015); Lia Mora, roman, Ed. Nemira, Bucureşti, 2001; Tunul filozoafei, povestiri, Ed. Polirom, Iaşi, 2005; Alambicotheca, I, publicistică, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2008; Rockin' by myself, publicistică rock, Ed. Blumenthal, Bucureşti (ediţia I, 2012; ed. II, 2013); Alambicotheca, II, publicistică, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2013; Poetica femeilor voluminoase, roman, Ed. Eikon, Cluj, 2014; Jertfă & Steag, ediția a II-a, Ed. Eikon, 2015; Prunele electrice, ediția a II-a, Ed. Eikon, București, 2019.

Cronicile lui DUMITRU UNGUREANU sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie. Iar textul, deşi are în vedere o trupă, un gen, un concert sau un disc – în ambient de Wein, Weib und Gesang sau Sex, Drugs & Rock'n'Roll, depinde de epocă -, se auto-pulverizează, cu discret umor şi auto-ironie, devorându-şi tema. Până la urmă, aflăm multe lucruri despre tribulaţiile contemporane ale muzicii şi showbizului, de la Levon Helm, Steven Wilson, Opeth şi Tales From Topographic Oceans, prin punk, krautrock, EDM, prog, până la nume necunoscute mie, dar cel mai important rămâne drumul către sine. Mâna care duce braţul pick-up-ului către vinil e filmată în slow motion, un preludiu în(tru)cântător, cu teme(r)i şi aşteptări, întrebări şi semi-răspunsuri, meditaţii şi apostrofări, ca un purgatoriu înaintea cântării cântărilor. Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine, nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.”

Prefaţa este scrisă de profesorul Gabriel Petric. În finalul lucrării, există o postfaţă scrisă de editorul seriei Vibraţii singulare, Radu Lupaşcu, un Mini-interviu cu autorul lucrării, un CV al autorului, precum şi opinii despre autor/lucrare exprimate de jurnalişti sau muzicieni români.

Colecţia Vibraţii singulare este un proiect artasunetelor.ro.

Rockin’ by myself

Rockin’ by myself poate fi comandată la adresa: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.


Open Air Blues in the Garden Festival Ediția a 2-a

La Porțile Nemirei, într-un peisaj de vis, se reunesc, nume pe prim rang ale bluesului european și american, într-un festival grupat pe durata a trei zile: Rock-blues night, Ladies night & Final night. Blues in the garden s-a născut din dorinta de a pune Dărmăneștiul pe harta festivalurilor importante de blues. Nu ne-am propus să devenim nici ”cel mai mare” nici ”cel mai important” festival din galaxie, dar ne dorim al naibii de tare să putem realiza un concept inedit, unul premium, care să îmbine cultura muzicală, cultura gastronomică, mișcarea în aer liber cu tradițiile și obiceiurile Văii Trotușului, iar prin asta, să aducem speranța de mai bine și mai frumos în inimile celor ce locuiesc aici. Este un concept menit să integreze oamenii care vin în zonă în comunitatea locală, să exploreze Valea Trotușului și să-i descopere autenticitatea, unicitatea și frumusețile naturale si pentru câteva zile să simtă că aparține locului și comunității. Pentru că oamenii inspiră oameni... Blues in the garden este despre conectare prin muzică, despre eliberarea de dopamină și trăirea momentului prezent care oferă corpului o stare de bine și crează amintiri pline de emoție, numai bune de păstrat toată viața.

Program Blues in the garden 2021:

Vineri 27 August 2021 de la ora 18:00 - Rock-blues night

Ride on Band (RO), Will Wilde Band (UK), Artur Menezes (USA), Catfish Band (UK);

Sâmbătă 28 August 2021 de la ora 18:00 - Ladies Night

Maryliss feat AXiS (RO / SRB), Jessie Lee & The Alchemists (FRA), Dani Wilde Band (UK), Heather Newman Band (USA);

Duminică 29 August 2021 de la ora 18:00 - Final Night

The Southern Cockroaches (RO), Loup Garou Band (SRB), Rares Totu's Midnight Sun feat Dean Bowman (RO / USA), Big Daddy Wilson Band (USA / GER/ ITA).

DETALII ABONAMENTE şi BILETE

Prețul unui Abonament Acces general achiziționat presale până pe 01 martie 2021 este de 160 lei. Bilete de o zi se vor putea achiziționa la prețul de 75 lei. GRATUITĂȚI: Copii cu vârsta mai mică sau egală cu 14 ani, au acces GRATUIT, însoțiți de către un adult posesor de abonament sau bilet. Persoanele cu dizabilități au acces GRATUIT, pe baza unui certificat doveditor. Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro.


Byron 10

Pe 17 februarie trupa byron aniversează 10 ani de la lansarea albumului Perfect printr-un concert online. Miercuri, 17 februarie 2021, începând cu ora 20, trupa byron va susține un concert în live streaming pe platforma streamerse.net. Evenimentul va marca aniversarea a 10 ani de la lansarea albumului Perfect și va fi transmis în direct de pe scena clubului Expirat din București. Pe 17 februarie 2021 se împlinesc 10 ani de la lansarea albumului Perfect - un album de adaptări și re-orchestrări după cântece românești mai mult sau mai puțin cunoscute, interpretate în original de artiști precum Timpuri Noi, Alexandru Andrieș, Phoenix, Celelalte Cuvinte, Ada Milea, Nicu Alifantis și mulți alții. Albumul a marcat și colaborarea inedita a trupei byron cu regizorul Nae Caranfil și este un tribut adus muzicii românești. Evenimentul va fi transmis în direct pe platforma Streamerse.net, începând cu ora 20.00 (ora României) și va putea fi vizionat în toate colțurile lumii. Biletele pentru eveniment sunt disponibile pe Streamerse și în rețeaua iabilet.ro, iar cei care doresc să susțină trupa pot alege între trei categorii de bilete - la 35, 50 și 75 de lei - în sistem "pay what you want”. ”Perfect a fost un joc de la un capăt la altul, inițiat de Victor Panfilov, producătorul și inginerul de sunet cu care am lucrat în primii nouă ani, și dus apoi mai departe de fiecare dintre noi. Conceperea lui a durat mai mult decât plănuiserăm pentru că încercam să echilibrăm cât de cât mersul nostru pe sârmă și ne apucaserăm în același timp de alte două proiecte mari - piesa de teatru Nevestele vesele din Windsor (în regia regretatului Alexandru Tocilescu) și concertul Live underground, filmat în salina Turda. A fost o minune că am reușit să le ducem pe toate la capăt. Acum, că au trecut zece ani, putem să romanțăm povestea și să spunem că a fost greu, dar ne-a făcut plăcere, declară Dan Byron, solistul trupei. byron cântă rock cu influențe diverse, s-au înființat în 2006 și au lansat de atunci 6 albume de studio și trei DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. În 2014 au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi, a cărui lansare pe DVD a fost susținută printr-un scurt turneu de proiecții în cinematografe. Apoi a urmat albumul Eternal Return, care a fost înregistrat în High Resolution la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road. Cel mai recent disc – Nouă - este un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.


MY CROSSROADS - Nicu Patoi la 50 de ani !

Seria pieselor din cadrul proiectul PLATONIC BAND & Friends continuă cu MY CROSSROADS, de data aceasta, cei de la PLATONIC avându-i invitaţi pe BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA şi pe binecunoscutul pianist de jazz, PETRICĂ ANDREI. Piesa este lansată în ziua în care NICU PATOI, chitaristul şi liderul celor de la PLATONIC, împlineşte vârsta de 50 de ani. “Cu toate că am compus această piesă cu ceva vreme în urmă, la o altă răscruce de drumuri din viaţa mea, simt că ea are mai mult sens acum, în acest moment când îmi încep a 50-a rotaţie în jurul Soarelui!“ MY CROSSROADS este o piesă “SPECTACOL” situată la intersecţii stilistice, undeva între funk, jazz, rock şi blues şi în care cei 15 muzicieni implicaţi îşi etalează deopotrivă măiestria, talentul şi experienţa. Aranjamentul muzical al celor 10 suflători din BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA este semnat de excelentul trompetist şi orchestrator

SEBASTIAN BURNECI care nu este la prima colaborare cu NICU PATOI şi PLATONIC BAND. Piesa SCHOENBERG’S DILEMMA de pe albumul PLATONIC BAND / MIDDLE OF THE WEEK TOUR – best of live ( 2014 ) beneficiează de o spectaculoasă partitură de trompetă semnată de SEBASTIAN. PETRICĂ ANDREI este un exponent de marcă al jazzului românesc şi nu numai, fiind fără îndoială unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai genului. Dincolo de admiraţie şi prietenie, colaborarea dintre PLATONIC BAND şi PETRICĂ ANDREI este una de durată şi foarte productivă, având aproape 20 de ani. Aceştia au realizat împreună zeci de emisiuni TV, iar pe albumul PLATONIC BAND - Sweet Little 6STRING (2011). PETRICĂ ANDREI îşi pune amprenta de neconfundat în două dintre piesele discului. PLATONIC BAND este în componenţa actuală încă din anul 2007, aceasta fiind: NICU PATOI – guitar; ADRIAN CIUPLEA - bass guitar & cello; RĂZVAN LAPI LUPU – drums; BERTI BARBERA - percussion, harmonica & vocal. Colectivul BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA înseamnă: PAOLO PROFETI - alto saxophone 1; EUGEN MAMOT - alto saxophone 2; CĂTĂLIN MILEA - tenor saxophone; MARCEL PASCU - baritone saxophone; SEBASTIAN BURNECI - trumpet 1; SILVIU GROAZA - trumpet 2; LAURENŢIU MOISE - trumpet 3; FLORIAN RADU - trombone 1; ADRIAN COJOCARU - trombone 2; CRISTIAN LABUS - bass trombone. Aşadar, de data aceasta, proiectul PLATONIC BAND & Friends înseamnă PLATONIC BAND & BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA feat. PETRICĂ ANDREI şi o piesă spectaculoasă, MY CROSSROADS!


Am să îţi spun din nou

Încă de la începutul anului trecut, Dragoş Moldovan şi-a surprins fanii cu piesa Cândva, undeva şi Tăcerea. La fel ca la primele doua şi cea de-a treia, Pătura de vise, a fost compusă, scrisă şi produsă în totalitate de artist. Este cazul şi noului single, Am să îţi spun din nou. Pentru acesta, Dragoş Moldovan a filmat şi un videoclip în care apare alături de trupa sa, într-un decor care ne aminteşte de concertele live, care ne lipsesc profund în această perioadă. Dragoş Moldovan s-a făcut cunoscut publicului larg după ce a întors toate cele patru scaune la blind-urile concursului Vocea României, cu piesa Feeling Good, dar el face parte din lumea muzicală de mic. Originar din Timişoara, acesta a studiat Liceul de Muzică, iar în acest moment este student la Facultatea de Muzică. În urmă cu 10 ani, Dragoş a devenit solist al trupei, care abordează stilul hard’n’heavy şi alături de trupă, acesta a participat la numeroase festivaluri din ţară, Pandora fiind un nume important pe scena rock din vestul ţării. Pe lângă muzică, Dragoş mai are o pasiune – dresajul câinilor.


Retro Rock 2020 – filmul integral

Asociația Promusic Events prezintă: Retro Rock 2020 – filmul integral, un eveniment ce s-a desfășurat în perioada 07-08 noiembrie 2020 la Arenele Romane din București. Întregul material, ce are o durată de 2 ore, conține atât cele 11 piese ale formațiilor Chromatic, Holograf, Progresiv TM, Olympic ’64, Rodion G.A., FFN, Domino, Catena, Progresiv TM & Roșu și Negru, Sideral Modal Quartet, Semnal M, dar și interviuri cu artiștii care au urcat pe scenă, interviuri cu cei implicați în organizarea acestui proiect și un scurt material In Memoriam. Trebuie menționat faptul că în cadrul acestui proiect au urcat pe scenă, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români, iar piesele filmate au fost incluse pe un DVD ce va fi distribuit gratuit. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect, disponibile gratuit pe internet, au făcut parte din programul de Revelion de pe TVR3.

Artiștii care au contribuit la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu”, Mihai Pocorschi, care, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan (Promusic Events) – în calitate de producători – au făcut ca acest eveniment să existe în această variantă. Retro Rock este un ”Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii”.

Despre RETRO ROCK:

La începutul acestei pandemii de Covid 19, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor, înregistrărilor ș.a.m.d., s-a născut un prim proiect intitulat „Rockul Carantinei” („vinovați” fiind: Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete) ce a dat un sens activității lor de acasă, provocându-i într-o întreprindere creativă deosebită: muzică pentru muzică. Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, altele au primit noi interpretări. Ce a urmat… punerea în scenă a unui nou proiect intitulat Retro Rock, prin care aceste piese au fost cântate și filmate live. Piesele incluse, în prima ediție Retro Rock sunt: Chromatic – Racul, broasca și știuca; Olympic ’64 – Cîntic de haiduc; Sideral Modal Quartet – Ești a mea; Rodion G.A. – Stele și lumini; Progresiv TM & Roșu și Negru – Zburătorul; Semnal M – Mai avem multe de făcut; FFN – La ceasul când stele încep să apună; Catena – Dorința / Hopatina; Post Scriptum – Mireasma nopții; Holograf – Păsări de fum; Domino – Prefață.

Au fost lansate două piese bonus în cadrul proiectului „Retro Rock 2020”

Domino – La drum (Sorin Chifiriuc), piesă înregistrată în componența: Gabi Pipai Andrieș – voce, Bogdan Sandu – chitară, Bitză Recycle Bin – chitară, Cătălin Răsvan – bass, Ovidiu Condrea – tobe.

https://www.youtube.com/watch?v=EVXt2SQd2os&list=PL3MRC9cyw51p8CHOJyhYxd0f2mq6JrXaG&index=14

Mondial – De va veni la tine vântul (Romeo Vanica, versuri: Octavian Goga), piesă înregistrată în componența: Andrei Hațegan – voce, chitară Roxana Niculae – voce, claviaturi.

https://www.youtube.com/watch?v=TWll2TCa_4U&list=PL3MRC9cyw51p8CHOJyhYxd0f2mq6JrXaG&index=16


De două ori Jazz in the Park

Jazz in the Park revine în 2021 cu două festivaluri: Jazz in the Park - În Tot Orașul și Jazz in the Park – În Parcul Etnografic. Cele două evenimente vor avea loc în 24-27 iunie, respectiv 3-5 septembrie, în diferite locuri din Cluj-Napoca. Pentru a nu pune în pericol sănătatea participanților, fiecare festival va fi astfel organizat încât să permită accesul unui număr limitat de oameni la concerte Jazz in the Park – câștigător al titlului Best Small Festival la European Festival Awards 2019 – revine anul acesta cu o formulă nouă care înglobează două festivaluri ce se vor desfășura în perioade diferite, în locuri diferite și având la bază concepte diferite. Ambele evenimente sunt gândite astfel încât să asigure accesul publicului la concerte, dar într-un număr restrâns de persoane și în condiții de maximă siguranță, pentru a nu se pune în pericol sănătatea participanților.

’’Înțelegem foarte bine situația în care ne aflăm și restricțiile asupra evenimentelor. Cred că am dovedit asta prin proiectele livrate anul trecut. În același timp, în comparație cu alte festivaluri, noi avem de a-l adapta pe al nostru la aproape orice capacitate. Dacă vor fi permise concerte cu 100 de participanți, o să le organizăm cu aceiași seriozitate și interes cu care am organizat în trecut concerte cu mii de participanți. Dacă restricțiile se vor relaxa, vom fi pregătiți să ne adaptăm din nou. Trebuie să ne asumăm de pe acum că lucrăm la acest proiect pentru a avea timp suficient în a-l pune la punct, indiferent de condiții. Ne propunem să fim un exemplu de bune practici, la fel cum am fost cu toate deciziile pe care le-am luat în trecut. Însă e important atât pentru noi, cât și pentru public, artiști și parteneri, să arătăm că îndrăznim să ne gândim la ceva, că suntem dispuși să facem ceva atâta timp cât este o șansă’’, a precizat Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

În 24-27 iunie 2021 va avea loc Jazz in the Park – În Tot Orașul, festival ce marchează a opta ediție a Jazz in the Park și care se va desfășura în mai multe locuri din Cluj-Napoca, și nu doar în Parcul Central, ca până acum. În cele patru zile de festival, în cel puțin patru zone diferite din oraș, precum Iulius Parc, Muzeul de Artă, Aleea Stadionului sau Parcul Central, vor exista scene pentru peste 40 de concerte și evenimente speciale din festival. Conceptual, festivalul din iunie va fi orientat prin proiectele sale spre comunitatea locală și spre dezvoltarea pieței de jazz, așa cum s-a întâmplat la toate edițiile Jazz in the Park.

Jazz in the Park – În Parcul Etnografic, în schimb, va fi un festival al cărui focus va cădea pe zona experimentală a jazzului. El se va desfășura în 3-5 septembrie 2021, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Construirea festivalurilor sub această formă le permite organizatorilor nu doar să ofere un mediu sigur, lipsit de riscuri pe timp de pandemie, ci și să creeze contextul perfect de care să beneficieze toți cei care vor să asculte muzică bună sau care vor să se implice în eveniment, fie că vorbim de public, artiști, parteneri sau vendori. În același timp, organizatorii garantează că promit doar ceea ce într-adevăr pot face, că vor fi sinceri și transparenți cu publicul și partenerii, indiferent de consecințe, și că se vor adapta rapid la orice scenariu, prielnic sau nu. Singura dorință a organizatorilor este ca publicul să ASCULTE. ’’Decizia de a face două evenimente nu este influențată de pandemie și face parte din direcția de dezvoltare a brandului Jazz in the Park. Am simțit încă din 2019 că e greu să dezvoltăm și mai tare proiectul din Parcul Central și că dezvoltarea trebuie să vină pe orizontală, cu alte proiecte și concepte noi. Iar experiența de anul trecut cu Parcul Etnografic, atât ca eveniment, cât și colaborare cu cei de acolo, ne-au făcut să dezvoltăm un concept pe termen lung pentru acest loc. Când vom reveni la un context normal, ne dorim să funcționăm cu două evenimente în Cluj, în paralel. Primul va rămâne în Parcul Central, va fi cu acces liber și va deschide vara, iar cel din Parcul Etnografic va fi cu acces pe bilete și cu o capacitate limitată. Diferența între ele va fi în esență conceptuală: primul va fi orientat mai mult spre comunitate, spre parteneriate, spre multe proiecte educaționale și de dezvoltare a pieței de jazz, iar cel de-al doilea își propune să fie mai experiențial, mai concentrat pe artiștii care concertează. Am contribuit 7 ani la dezvoltarea audienței de jazz din România, iar proiectul din Parcul Etnografic va măsura impactul nostru’’, a mai spus Alin Vaida.


Radu Lupaşcu
20 februarie 2021


(R274)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

  1. Avishai Cohen Trio- 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, Bucureşti
  2. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
  3. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
  4. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
  5. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
  6. Tuşnad Blues Festival – 18, 19 şi 20 iunie 2021, Tuşnad, jud. Harghita
  7. Jazz in the Park - În Tot Orașul - 24 – 27 iunie 2021, Cluj-Napoca
  8. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
  9. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti
  10. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
  11. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
  12. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
  13. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
  14. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
  15. Celine Dion - 25 iulie 2021, ora 17, Arena Națională, București
  16. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
  17. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
  18. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
  19. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
  20. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
  21. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
  22. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București
  23. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

Elena Mîndru lansează single-ul și videoclipul Hay Moon

în avanpremiera noului său album alături de Adam Bałdych

Anunțare simultană în România, Finlanda, Polonia, Germania și Austria

Vocalista și compozitoarea de jazz Elena Mîndru anunță lansarea pe 14 mai 2021 a single-ului Hay Moon, în avanpremiera viitorului său album Hope. CD-ul este în pregătire sub labelul Eclipse Music (casă de discuri cu o solidă reputație pe zona de jazz din Finlanda). Elena Mîndru îl are ca invitat special pe virtuosul violonist polonez Adam Bałdych. Partener de dialog inspirat, Adam contribuie rafinat la sound-ul special al pieselor, alături de muzicienii finlandezi Tuomas J. Turunen - la pian, Oskari Siirtola - la contrabas și Anssi Tirkkonen - la tobe. Single-ul și videoclipul Hay Moon se lansează global, fiind anunțate simultan în România, Finlanda, Polonia și Austria. Originalitatea albumului constă în abordarea unei tematici atipice pentru jazz: eco-criza globală și angajarea de a transmite prin muzică mesajul că trebuie să ne unim forțele și speranțele în încercarea de a ne salva lumea în care trăim. Sunt teme regăsite atât în single-ul Hay Moon, cât și în celelalte piese de pe album, care vorbesc despre perspectivele umanității într-un viitor cu o ecologie în schimbare, cu provocări aduse de globalizare – de la migrație, la împuținarea mijloacelor de subzistență și la impactul ciberneticii și al inteligenței artificiale. Elena Mîndru spune: „O bună parte din muzica de pe acest album a fost concepută în perioada pandemiei. Am făcut muzică și am compus ca să trecem mai ușor prin restricțiile dure pe care le-am avut de îndurat. O modalitate de a spera că aceste vremuri se vor sfârși cât mai repede, aducând speranța unui viitor mai bun pentru omenire. Chiar dacă versurile par să ilustreze o realitate destul de sumbră și amenințătoare, ele vorbesc și de speranța că aceste vremuri tulburi aduc oamenii împreună și îi fac mai conștienți că trebuie să facem ceva pentru a proteja această lume, singura pe care o avem”. Compoziția și aranjamentul muzical al single-ului Hay Moon este semnat de pianistul Tuomas J. Turunen, iar versurile sunt scrise de Elena Mîndru. Videoclipul este regizat de Riikka Kampara, filmat de Antti Kujanpää și colorizat de Napoleon Digital. Videoclipul a fost filmat în frumosul cadru al conacului Tuomarinkylä, din Helsinki, Finlanda. Videoclipul va fi lansat simultan pe mai multe canale de socializare, inclusiv YouTube, Facebook, Instagram TV și Vimeo.

Hope va fi al cincilea disc al artistei de jazz Elena Mîndru, în care ea deține dublul rol de protagonist și lider de trupă. Albumul integral va fi lansat pe data de 27 august 2021, fiind anticipat prin două single-uri cu videoclip asociat: Hay Moon – lansat pe 14 mai 2021 și Run Away – lansat pe 11 iunie 2021. Piesele de pe noul album sunt compoziții ale lui Tuomas J. Turunen, Elena Mîndru și Adam Bałdych. Versurile sunt scrise de Elena Mîndru. Piesele au fost înregistrate live la studiourile Sibelius Academy’s Kallio Kuninkala din Järvenpää, în Finlanda (2-4.8.2020). Line-up: ELENA MÎNDRU - voce & EFX, ADAM BAŁDYCH - vioară și & vioară renascentistă, TUOMAS J. TURUNEN – pian, OSKARI SIIRTOLA – contrabas, ANSSI TIRKKONEN – tobe. Înregistrare și mixaj: Joonas Saikkonen,Mastering: Jarno Alho @ Alho Audio Mastering, Grafică: Andrei Budescu, Label: Eclipse Music; Regie video: Riikka Kampara, Filmări: Antti Kujanpää; Video Color Edit: Napoleon Digital.

Link-uri:

Facebook: https://www.facebook.com/elenamindru.jazzvocalist/

YouTube: https://www.youtube.com/c/ElenaMindru

Website: www.elenamindru.com

Elena Mîndru are ceva divin, care chiar se poate percepe când cântă. Până și atunci când vocea face salturi cu intervale largi, își păstrează siguranța și eleganța. Controlul ei vocal este imens.” - HGF, Mannheimer Morgen (DE)

"Adam Bałdych are, fără nicio îndoială, cea mai tare tehnică dintre toți violoniștii de jazz în viață în momentul de față. Ne putem aștepta la orice de la el." - Ulrich Olshausen, Frankfurter Allgemeine Zeitung (DE)

Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, ea trăiește și profesează în Finlanda și este actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, pe tema spectrografiei și esteticii sunetului vocii de jazz. În plus, urmează un MBA în management cultural la Kajaani University of Applied Sciences. Elena a câștigat numeroase premii, inclusiv foarte prestigiosul Montreux Jazz Voice Competition. A lansat până în prezent 4 albume: Romanian Christmas Stories (2012), Evening in Romania (2014), Quartphonic (2016), Folkloric Moods (2019). Elena Mîndru a fost aleasă recent directorul executiv permanent al Oulun Musiikkijuhlat (https://omj.fi/en/), unul dintre festivalurile cele mai importante din Finlanda. Începând din ianuarie 2021, ea a fost prima româncă care a coordonat acestă organizație culturală activă pe tot parcursul anului. Programul festivalului de muzică din Oulu include producții naționale și internaționale și artiști rezidenți din diferite genuri de muzică, îmbinând concerte de muzică clasică cu cele de jazz și world music.


 

Rebel şi liber

Rebel si liber_3D.jpg

După primele două cărţi ale seriei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară de Gabriel Petric şi Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu, vă propun o poveste adevărată a unui artist, chitarist, compozitor, sunetist, familist, patriot şi mare sufletist, ALEXANDRU ALBITER. Rebel şi liber este o mărturie sinceră şi dezinvoltă despre viaţa adevărată, cu toate cele bune şi rele, cu suişuri şi coborâşuri, cu reuşite şi cu belele, cu prietenie şi duşmănie, cu transparenţă şi fără emfază. Cartea de faţă reprezintă, într-adevăr, o Vibraţie originală insurgentă, cu destăinuri neobişnuite pentru omul pudic cu prejudecăţi ipocrite, însă cu lipici pentru spiritul liber, nonconformist.

Rebel şi liber este şi povestea unui grup muzical născut la Braşov în 1974, în anii sistemului totalitar, iar destăinuirile lui Sandu vor creiona, tinerei generaţii şi urmaşilor noştri, profilul societăţii din acea vreme, cum se trăia, cum se fura, cum se iubea, cum erai obligat să te descurci într-o societate comunistă, un lucru greu de înţeles, pentru cei născuţi în libertate.

„...tocmai pitorescul şi anecdoticul vieţii, văzută prin ochii unui chitarist român care străbate şi vremea dictaturii ceauşiste şi cea deschisă de revolta din Decembrie ’89, fac deliciul cărţii. O viziune pe care (nu doar)muzicienii o vor gusta din plin – căci toţi au ceva de povestit, de tot hazul! – cu întâmplări amuzante de la nunţi sau din turnee şi conflicte absurde cu miliţia şi politrucii vremii. E o poveste de-o viaţă, trăită plenar, din care răzbat aspecte social-culturale ce conferă valoare literar-informativă memoriilor depănate cu har şi umor de veşnicul tânăr şi ferice’ Sandu Albiter.” (Gabriel Petric)

Prefaţa cărţii este scrisă de chitaristul Adrian ORDEAN.

Detalii tehnice:

Rebel şi liber de Alexandru Albiter

Ediţia de colecţie. Editura Akakia, aprilie 2021.

Format 130/200 mm, broşat; Pagini 295, color.

ISBN 978-606-9686-02-7

Preţ = 39 lei.

Comenzi: radu.lupascu@gmail.com


Eu şi... Cerul albastru

20210413_193537.jpg

Primăvara ce tocmai prinde contur ne (re)aduce speranţa. Natura se trezeşte la viaţă şi vestitorii ei împrăştie vestea. Eu şi... Cerul albastru îşi croieşte drum spre inima dumneavoastră. Cu inocenţă, dar şi cu perseverenţă, cu exuberanţă, dar şi cu adoraţie, în fine, cu îndemn şi fără înconjur. Este primul album solo al cantautorului George Sărluceanu. În el a adunat toată chibzuinţa şi amărăciunea acestei izolări nefaste, toată experienţa unei vieţi libere, noncomformiste, toată seriozitatea unui muzician de ispravă.

Realizat prin forţe proprii, albumul Eu şi... Cerul albastru este un mod firesc de exprimare al sentimentelor, al emoţiilor, al nemulţumirilor. Mărturisit cu bucurie sau întristare, cu voioşie sau cu voce tare. Un album plin de optimism molipsitor, cu zece mesaje confesionale, scrise cu dăruire şi transparenţă.

Albumul lui George Sărluceanu („pagaie”, bas, chitară, clape, voce, dar şi procesare, tobe, mixaj) are următorii invitaţi: Dan Lică – clape (2 -10), procesare, tobe, mixaj; Marcian Petrescu - muzicuţă (2); Remus Carteleanu - solo chitară (5); Vladimir Serghelev - tobe (5); Teo Sărluceanu - chitară (4); Roxana Andronescu, Andreea Nedelcu, Liliana Khemi, Alex Mihalut – voci adiţionale (2). AlbumulEu şi... Cerul albastru a fost înregistrat, mixat şi masterizat în studioul Green Ties din Bucureşti şi localitatea Grinţieş, judeţul Neamţ, în perioada 2014 -2020. Albumul poate fi solicitat la următoarea adresă: george.sarluceanu@gmail.com.

George Sărluceanu este un nume cunoscut în industria muzicală românească, el a activat ca basist în trupe de succes ca Spin sau Circa 7, şi a dat naştere unui proiect deosebit de interesant, Green Ties. George Sărluceanu este fondatorul Water Music Festival Ceahlău, un spaţiu mirific din preajma lacului Izvorul Muntelui (Bicaz ), un loc special, cu muzică, teatru, film și sporturi de apă. Anul acesta va fi a patra ediţie.


Referitor la TUSNAD GASTRO BLUES FEST, Băile Tușnad, 18-20 iunie 2021

Nu ne-am dorit, însă ca urmare a evoluției pandemiei COVID19 și a dorinței de a respecta toate normele legale de prevenție stabilite de autorități, ne aflăm în situația de a reprograma #TusnadGastroBluesFest ediția 2 pentru perioada 18-20 iunie 2021. Până în acest moment toți artiștii anunțați au reconfirmat participarea și nu se întrevăd modificări față de lineup-ul anunțat inițial, însă în continuare programul propus se poate schimba în funcție de restricțiile de călătorie și regulile de prevenție ce vor fi implementate în perioada următoare. Biletele și abonamentele deja achiziționate rămân valabile pentru luna iunie.

Referitor la TUSNAD GASTRO ROCK FEST, Băile Tușnad, 27-29 august 2021

Festivalul propune trei zile de concerte dedicate atât noului val din muzica rock (alternativ-rock, industrial-rock, jazz-rock și fusion-rock) cât și nostalgicilor, ceea ce îl transforma în destinația perfectă pentru toți gurmanzii iubitori de rock și natură. Așa cum ne-am obișnuit deja publicul în cadrul edițiilor Blues, vom invita și de această dată artiști și trupe debutante, cu potențial de dezvoltare, ce vor deschide fiecare seară de festival. Atașat comunicatul și afișe (diverse formate). Cele două evenimente culturale sunt organizate sub brandul TUSNAD GASTRO FEST - #ecofriendlyfestivals, ce reprezintă un concept în care muzica live se împletește armonios cu gastronomia, oferind populației orașului-gazdă, a județului și a zonelor învecinate apartenență la o comunitate cu care rezonează, fără a fi nevoie să călătorească pe distanțe mari pentru aceasta. Conceptul #TusnadFest a fost inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT, în colaborare cu Primăria Băile Tușnad, și este dedicat atât promovării gastronomiei locale și zonei ca destinație de ecoturism, cât și promovării unor genuri muzicale apreciate la scară largă și creării de comunități pe baza afinității cu acestea.

Programul festivalului va fi urmatorul:

27 august 2021

18:00 Ramm-Brand(t)

19:00 Mr. Jurjak

20:15 Robin and the Backstabbers

21:30 Luna Amara (OFFICIAL)

28 august 2021

18:00 Teddy Queen

19:00 FusionCore

20:15 Toulouse Lautrec

21:30 byron

29 august 2021

18:00 Riff, un joc a fost

19:00 Timpuri Noi

20:15 Compact - Paul Ciuci

21:30 IRIS - Cristi Minculescu, Valter& Boro


Un proiect al unui teatru din România este urmărit online de spectatori din întreaga lume

Hektomeron, proiectul inedit pe care Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova îl desfășoară online, de la jumătatea lunii ianuarie, are spectatori de pe tot globul. Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional HEKTOMERON - un mesaj universal al speranței. Până la acest moment, proiectul Hektomeron a avut peste 500.000 de accesări din întreaga lume, din Israel până în Marea Britanie, din SUA până în Germania, din Turcia până în Australia, din Canada până în Sri Lanka, din India până în Mexic, din Rusia până în Brazilia, din Columbia până în Kenya, din Etiopia până în Liban, din Cipru până în Noua Zeelandă, din Costa Rica până în Nigeria. Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Naționalului craiovean prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio. Ceea ce este interesant în acest proiect al Hektomeronului este că el nu e național, el nu e nici continental, el e planetar. Parabola Decameronului devine o parabolă care privește lumea, care se extinde la nivel planetar astfel încât artiști din 100 de țări își caută soluții de consolare în micile povești pe care le furnizează în acest proiect unic care este Hektomeronul, de aceea aș spune că, grație lui, putem afirma: Boccaccio e contemporanul nostru! (George Banu)

În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul hektomeron.com s-a transmis în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a teatrului câte o poveste din cele 100, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită. 100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect grandios, unic în lume, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea, se construiesc videoproiecțiile etc. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală. HEKTOMERON va continua până în data de 24 aprilie 2021 - data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în Ziua Hektomeronului (data acestui amplu eveniment va fi comunicată ulterior). Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii - obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure. Toate episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un actor invitat. Episoadele se pot urmări gratuit, pe website-ul hektomeron.com. Vizionarea se poate face de pe laptop, PC, telefon mobil, tabletă și nu este necesar un cont de acces.

Proiect: HEKTOMERON. Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021. Difuzare: hektomeron.com. Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova.

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani. Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

Marius Manole și Radu Afrim sunt artiștii români care vor încheia seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, cei doi pregătind episodul cu numărul 100: ziua 10, povestea 10, din Decameron-ul lui Boccaccio. Unul dintre cei mai titrați actori români ai ultimilor ani, Marius Manole joacă pentru prima oară pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, într-un performance inedit în regia lui Radu Afrim. Cu acest one-man show, cei doi vor închide seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, un amplu proiect teatral urmărit online de spectatorii din întreaga lume. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30 și va putea fi urmărit online, gratuit, pe hektomeron.com.


QUO VADIS

Trupa timișoreană va susține un concert extraordinar în cadrul festivalului de la Tuşnad și suntem convinși că apariția artiștilor din orașul de pe Bega va isca un viu interes în rândurile publicului, având în vedere faptul că recitalurile lor sunt destul de rare. Componenţa trupei este: Farkas László (chitară, voce, muzicuţă), Kiss Attila (bas, voce) şi Teodor Pop (claviaturi), Borbély Szilárd (tobe, percuție). TusnadGastroBluesFest ediția 2 se va desfășura tot în aer liber în perioada 14 – 16 mai 2021. Capul de afiş al celei de-a doua ediții este Larry „Mud” Morganfield, primul născut al celebrului bluesman american, MUDDY WATERS aka McKinley Morganfield. Festivalul mai vine cu două premiere pentru România: chitaristul britanic MARCUS BONFANTI, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă TEN YEARS AFTER, precum și JUMPING MATT & HIS COMBO din Ungaria, care îl vor avea invitat pe chitaristul român de talie internațională, AG WEINBERGER. Mátyás Pribojszki aka JUMPING MATT este unul dintre cei mai buni solişti la muzicuţă şi un excelent vocalist. A doua ediţie a festivalului ne oferă şi noi surprize româneşti, printre care se numără Roxana Stroe, fiica regretatului toboşar constănţean, Corneliu Stroe (FOXY LADY BAND), care îl va avea invitat pe de remarcabilul muzicuțist britanic GILES ROBSON. Duetul BLUE MONDAY MINISTERS, compus din Cătălin Tzetze Rădulescu şi Andrei Rotariu, ne va purta în arhaica origine a bluesului acustic. Noua senzaţie a bluesului timişorean, trioul AXiS, este invitatul ultimei zi de festival. Alt grup celebru al anilor ‘90, QUO VADIS, va ajunge în formula Farkas László, Kiss Attila, Teodor Pop și Borbély Szilárd. THE GAMBLERS trupa din Sr. Mitrovica - Serbia, vor interpreta un stil variat și unic de soul cu rhythm & blues infuzat cu swing. Remarcabile trupe bucureştene, BAICEA BLUES BAND (George Baicea, Cătălin Răsvan şi Nicu Georoiu), OXIGEN (Bogy Nagy, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu şi admirabila lor secţie ritmică, Mugurel Deaconescu şi Lucian „Clopo” Cioargă) şi BLUESCORE (Raul Kusak, Hanno Höfer şi americanu’ Liviu Pop) au în componenţa lor muzicieni cu personalitate, rutinaţi ai scenei noastre de blues, care vor întregi spectacolul bluesistic de la poalele Pietrii Şoimilor.


Breathelast a lansat un nou single, „Când lumina cade”

Breathelast a lansat un nou single în colaborare cu Lóránt Sirgher (Bite Your Tongue!), intitulat "CÂND LUMINA CADE". Piesa este a treia colaborare dintre cele două proiecte, după "Lumea Fiară" şi "Indigo", acestea fiind scrise si produse "in-house", printr-o colaborare de la distanță București / Satu Mare. “"CÂND LUMINA CADE" aduce în față o latură mai violentă în ceea ce privește compoziția, rezultatul fiind o poveste despre prețul pe care îl plătim pentru a sta în lumină, cu gânduri frământate și ascunse. Melodia a luat naștere de la o dorință de a aborda aceste riff-uri apăsătoare, din colecția personală a chitariștilor implicați, și denotă pofta pentru cântat, mult cântat, pe lângă nostalgia inspirației specifice obârșiilor muzicale ale acestora.” – a declarat trupa. Grafica pentru mediul digital a fost creată de către Sweeter Than Revenge, iar videoclipul de tip lyric video a fost realizat de către DHOPEdesign.

"CÂND LUMINA CADE" lyric video:

https://www.youtube.com/watch?v=s6kasH7Dx2U


L’ALBA DI MORRIGAN (Italia) prezintă ‘Aiwass’

Trupa italiana L’ALBA DI MORRIGAN prezintă primul extras single de pe noul album ‘I’m Gold, I’m God’ ce va fi lansat la jumătatea lunii iunie 2021 sub egida casei de discuri italiene My Kingdom Music. Labelul italian care a lansat de-a lungul vremii multe trupe metal interesante, ca Apolokia, Crest or Darkness sau Deinonychus, dar şi titluri de avangardă gen Klimt 1918 sau Room With A View, a lansat acum aproape un deceniu albumul de debut al torinezilor de la L’Alba Di Morrigan, urmând să recidiveze în 2021 cu ‘I’m Gold, I’m God’ în format digiCD / special box / digital (pre-order la https://smarturl.it/ALBAGOLD). L’ALBA DI MORRIGAN prezintă un caleidoscop muzical post-rock / post-metal, suspendat între sonorităţi clasice şi moderne, o călătorie în lumea sugestiilor sonore subtile, inspirate de sonorităţi în tradiţia Katatonia, Tool sau Isis, alături de groove întunecat de inspiraţie Novembre sau October Tide şi de rock progresiv modern în maniera noilor albume Leprous sau Borknagar. Primul single a fost lansat pe 31 martie 2021 sub forma unui lyric video realizat de Marcelo Silva, ce poate fi urmărit pe platforma YouTube la: https://youtu.be/I_ckb3gpJcQ


TEATRUL MUZICAL AMBASADORII prezintă Povestea Florii-Soarelui online, în zilele de 24 și 25 aprilie

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII continuă seria de spectacole prezentate online cu Povestea Florii-Soarelui, un musical plin de culoare, dedicat iubitorilor basmului și folclorului românesc autentic. Concepția spectacolului este semnată de Daniel Jinga, Manager General Interimar al Operei Naționale București, dirijor al Orchestrei Metropolitane București și Maestru de Cor al ONB, alături de Adrian Naidin, violoncelist, compozitor și interpret vocal. Scenografia este creația Vioricăi Petrovici, iar coregrafia a fost gândită de Alis Gheorghe. În scenă evoluează actorii Natalia Dragomir și Bogdan Șerban, în calitate de povestitori, alături de Grupul Vocal „Ludovic Spiess” compus din: Andreea Bucur-Blidariu, Octavian Ene, Ioana Iordănescu, Silviu Alexandru Mihăilă, Camelia Cuzub, Sergiu Neamțu, Jennifer Dumitrașcu, acompaniați la pian de Andrei Racu. Membrii baletului TMA întregesc din punct de vedere coregrafic tabloul spectacolului: Daniel Goliță, Doru Farmazon, Alexandru Mălăeru, Octavian Iuga, Monica Andreea Cosma, Constantin Chița, Carmen Mărgărit, Silvia Ionașcu, Remus Tegzeș. Spectacolul spune povestea unei iubiri greu încercate. Protagoniștii ei sunt strălucitoarea Luna, o fiică de împărat neasemuit de frumoasă și mândrul Soare, un fecior chipeș, harnic, întelept și plin de curaj. Despărțiți de puterea întunecată a unui prinț, care o dorea pe Lună de soție dar care fusese respins de aceasta, cei doi tineri suferă și luptă să se regăsească. Modesta și statornica Floare a Soarelui, răsărită pe locul unde fata de împărat a vărsat lacrimi fierbinți pentru iubitul pierdut, amintește de această dragoste, indestructibilă și imposibilă totodată. Montarea învăluie acțiunea propriu-zisă într-o țesătură metaforică, în care se regăsesc trimiteri către mituri românești dar și obiceiuri sau cântece străvechi, care marchează momente importante ale vieții. Spectacolul cultivă, deasemenea, latura educativă a legendei, aducând în atenția publicului, valori morale și spirituale, trăsături general umane opuse: bine-rău, viață-moarte, lumină-întuneric. “Povestea îi învață pe copii că tot ce este frumos și bun se dobândește prin muncă și luptă, dăruire și sacrificiu, înțelegere și iubire. Și, mai ales, ne învață pe toți că lumina, binele, iubirea, speranța clădesc omul adevărat, viu și puternic, dar blând și bun, afirmă Adrian Naidin. Muzica spectacolului aduce în prim plan teme precum nașterea, jocul ielelor, mitul Zburătorului, cătănia, alegoria moarte-nuntă, dansul inițiatic al călușarilor și, mai ales, ideea mesianică a Făt- Frumosului, mândru ca Soarele de pe cer, ce crește într-un an cât alții în șapte, Mugur-Mugurelul de care se leagă speranțele părinților și viitorul satului românesc traditional declară Daniel Jinga. TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii și Teatrul Stela Popescu. TMA își desfășoară activitatea la Palatul Național al Copiilor din București. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale și coregrafice românești și universale, în țară și în lume. Repertoriul instituției este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor. Spectacolul va putea fi vizionat în baza unui link de acces, valabil în zilele de sâmbătă 24 aprilie și duminică 25 aprilie, în intervalul orar 9:00-21:00. Detalii despre achiziționarea de bilete se pot găsi pe platforma Ticketstore.ro.


Jazz in the Park 2021 va avea loc în toamnă, în tot orașul Cluj-Napoca

Dorința firească de a avea un festival care să se desfășoare la cele mai înalte standarde i-a determinat pe organizatorii Jazz in the Park să unifice cele două proiecte planificate pentru 2021 – Jazz în Tot Orașul și Jazz în Parcul Etnografic – într-unul singur. Astfel, Jazz in the Park, câștigător al titlului Best Small Festival la European Festival Awards 2019, va avea loc în perioada 2-5 septembrie 2021, în mai multe locuri din Cluj-Napoca, printre care Parcul Etnografic, Iulius Parc, Parcul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Muzeul de Artă. ’’Întotdeauna ne-am dorit să oferim o experiență cât se poate de bună atât artiștilor participanți la festival, cât și publicului nostru. După lungi dezbateri, am luat decizia de a ne concentra atenția asupra unui singur mare proiect, la începutul lunii septembrie, întrucât contextul actual ne arată că sunt șanse mult mai bune să facem un eveniment de calitate în a doua parte a verii. Partenerii noștri sunt încântați de decizie, artiștii disponibili la începutul lunii septembrie sunt mult mai mulți și, nu în ultimul rând, sperăm într-o claritate mult mai mare cu privire la regulamentul de evenimente în aer liber pentru luna septembrie. Suntem foarte determinați să facem un eveniment memorabil, dar și util pentru comunitatea noastră, și suntem mult mai confortabili cu această nouă structură. Nu vom mai da înapoi de la acest plan și vă invit să ne urmăriți comunicarea, fiindcă de aici încolo sperăm să vă dăm cât mai multe vești bune și concrete’’, a spus Alin Vaida, directorul Jazz in the Park. Potrivit noilor planuri, festivalul se va deschide joi, 2 septembrie, cu un concert în Iulius Parc. În celelalte trei zile vor avea loc zeci de concerte, workshopuri, evenimente speciale și multe alte activități legate de muzică, fiecare loc din festival urmând a avea un concept special. De asemenea, vor exista programe speciale pentru organizatorii locali care vor dori să facă parte din festival. Mai multe informații despre artiștii care vor fi prezenți la Jazz in the Park 2021 și despre programul festivalului vor fi oferite publicului pe măsura ce vor fi finalizate.


Re – lansare RALUCA ANGEL

Piesă nouă – Aproape de tine: 𝙈𝙪𝙯𝙞𝙘𝙖: Ivan Lincovsky Jr. & Raluca Blejușcă; 𝙑𝙚𝙧𝙨𝙪𝙧𝙞: Raluca Blejușcă & EL Radu (Radu Gulica). Piesa Aproape de tine este primul single din albumul M-am întors, în curs de apariție, care marchează reîntoarcerea Ralucăi în viața muzicală, după o lungă pauză, determinată de prioritățile vieții de familie (devenind mamă a 5 copii). Albumul include piesele care au fost jaloanele esențiale ale unei cariere spectaculoase, încununate cu importante premii, de la Premiul pentru cea mai bună voce feminină din România, la cel obținut la Cerbul de Aur din 2018. Videoclipul este realizat de echipa de la Straton Films și a fost prezentat pe principalele canale TV. Acum poate fi vizionat pe canalul personal YouTube – Raluca Angel: https://youtu.be/hp06_X-W9LI. Raluca pregătește un show special 100 % live, în care va cânta alături de câțiva muzicieni deosebit de talentați, studenți și absolvenți de Conservator. Revenirea ei este susținută și de câteva piese adecvate perioadei dinainte de Paște, între care Trepte, compoziția ei pe versurile lui Radu Gyr și Ruga compusă de Valeriu Sterian pe versurile lui Corneliu Coposu. Iată ce declară Raluca referitor la această relansare: “Sunt foarte încântată de colaborarea internațională cu El Radu din Republica Moldova care a produs piesa Aproape de tine împreună cu o echipa din Spania și de faptul că videoclipul se bucură de o foarte bună receptare. Atunci când se vor putea organiza concerte o să apar alături de o trupa de instrumentiști cu care să cânt melodii proprii, dar și melodii din repertoriul internațional... Pe de altă parte, îmi doresc să continui și colaborarea cu dirijori de mari orchestre. Și sper că în curând să vă surprind cu cântec în duet cu un artist cunoscut.” Persoana de contact: Monica RADU – PR Manager 0721 922 250.


Radu Lupaşcu
23 aprilie 2021


(R275)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

  1. FOXY LADY BAND invitat Giles ROBSON - 13 iunie 2021, ora 19, The PUB, Bucureşti 
  2. Ada Milea și Bobo Burlăcianu - 14 iunie 2021, ora 20, Quantic, Bucureşti 
  3. Tuşnad Blues Festival – 18, 19 şi 20 iunie 2021, Tuşnad, jud. Harghita 
  4. Taraf de Caliu – 18, 19 iunie 2021, ora 18, Grădina Urbană, Bucureşti 
  5. Bucovina - 19 iunie 2021, ora 19:30, Club Quantic, Bucureşti 
  6. Semnal M - 20 iunie 2021, ora 20, Club Quantic, Bucureşti 
  7. George Sărluceanu lansare album, 23 iunie 2021, ora 19, The PUB, Bucureşti 
  8. Speak Floyd - Outside the Wall - 23 iunie 2021, Grădina de Vară Quantic, Bucureşti 
  9. BLUESCORE - 26 iunie 2021, ora 19, Zwingerul Bisericii Fortificate Evanghelice, comuna Sânpetru, judeţul Braşov 
  10. Celelalte Cuvinte - 27 iunie 2021, ora 19, Quantic, Bucureşti 
  11. Jazz in the Park - În Tot Orașul - 24 – 27 iunie 2021, Cluj-Napoca 
  12. Gogol Bordello - 30 iunie 2021, Arenele Romane, București 
  13. Phoenix - 30 iunie 2021, ora 21, Club Quantic, București 
  14. Gărâna Jazz Fest - 7 - 11 iulie 2021, Gărâna, judeţul Caraş-Severin 
  15. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București 
  16. Rock la Mureș - 9 -10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş 
  17. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti 
  18. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București 
  19. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea 
  20. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu 
  21. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea 
  22. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești 
  23. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti 
  24. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca 
  25. Sighişoara Blues festival - 10, 11 septembrie 2021, Sighişoara 
  26. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București 
  27. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București 
  28. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti 

Giles Robson invitatul Roxanei Stroe la The Pub!

Când mari maeştrii ai muzicuţei ca Sugar Blue ori Paul Jones îl descriu pe Giles Robson ca pe unul dintre cei mai mari muzicuţişti ai lumii, atunci e obligatoriu să fie ceva special acolo. Cu un stil unic, acest talent de clasă mondială vrăjeşte, pur şi simplu, orice audienţă. Vocea sa specială şi abilităţile de a stăpâni perfect instrumentul l-au făcut faimos peste tot pe unde a concertat: Anglia, Rusia, Franţa, Olanda, Scoţia, Italia sau Elveţia, atât în show-uri individuale, cât şi în line-up-ul marilor festivaluri europene. În 2019 a câștigat alături de Bruce Katz, Premiul pentru Albumul Acustic al Anului în cadrul Galei „Blues Music Awards” din Memphis USA, și totodată în septembrie 2019 a lansat albumul solo ”Don’t Give Up On The Blues”.„Bluesul propus de Giles Robson poate fi descris ca unul extrem de rafinat. Acest om poate fi, cu siguranţă, cel mai bun muzicuţist al scenei contemporane” (The Daily Express)

Roxana Stroe este unica chitaristă de blues si jazz din țară, de asemeni vocalistă și interpretă la muzicuță, absolventă de masterat la Universitatea Națională de Muzică secția jazz. A concertat alături de A.G. Weinberger, Eugen Caminschi, Berti Barbera, Harry Tavitian, Corneliu Stroe, Narcisa Suciu, Garbis Dedeian, Direcția 5, Ovidiu Lipan Țăndărică, Alex Man, Clay Windham, Dean Bowman. A activat ca titulară în grupurile: Mike Godoroja & The Blue Spirit, Nicola, Red Cat Bone, Olly of Queens, Balkanamera Band. Din 2008 si până în prezent are propriul proiect de blues, Foxy Lady Band, avându-i colegi de formație pe Cătălin Răsvan la chitară bas și pe Nicolae Georoiu la baterie. A participat la numeroase festivaluri internaționale de blues şi jazz din România dintre care amintim Open Air Blues Festival Brezoi, Panorama Blues Festival din Ghelari - Hunedoara, Freedom Jazz Festival din Vama Veche, Blues pentru Timișoara, iar sub egida Institutului Cultural Român, a concertat in orașele spaniole Alicante si Villena cu formația Balkanamera Band.

Giles ROBSON va concerta alături de trioul FOXY LADY BAND la The PUB Universităţii (Bd. Regina Elisabeta 9, Sector 3), duminica 13 iunie 2021. Concertul va începe la ora 19, iar biletele se pot procura de aici.


Eu si cerul albastru se lansează la The PUB

George Sărluceanu lansează primul său album de autor pop rock la The Pub, miercuri, 23 iunie 2021, la ora 19:00. Albumul conţine 10 melodii dintre care una, cea care dă titlul albumului "Eu şi cerul albastru", este dăruită marelui campion Ivan Patzaichin. Albumul în ansamblul său îndeamnă la libertate spirituală şi dragoste pentru natură. Împreună cu trupa Green Ties the Band vor cânta integral albumul şi chiar au câteva propuneri de pe viitorul material audio. Intrarea este liberă.


Un concert de blues inedit!

Concert live în aer liber, susţinut de BLUESCORE, de zilele comunei Sânpetru, judeţul Braşov, pe 26 iunie 2021 orele 19, în Zwingerul Bisericii Fortificate Evanghelice. Concert organizat de Parohia Evanghelică CA Sânpetru, în colaborare şi parteneriat cu Asociaţia "Creştem România Împreună", Primăria Comunei Sânpetru şi grupul civic "Sânpetru Cultural". Acest eveniment este realizat cu contribuţia unor sponsori. Sunetul, scena şi luminile sunt asigurate de către "Asociaţia De Treabă" – Horaţiu. Un eveniment organizat de Ariseanu Genu.


TUSNAD GASTRO BLUES FEST

Destinația ecoturistică Băile Tușnad și împrejurimile vă invită la TUSNAD GASTRO BLUES FEST #2, un eveniment cultural organizat sub brandul TUSNAD GASTRO FEST - #ecofriendlyfestival, ce reprezintă un concept în care muzica live se împletește armonios cu gastronomia, oferind populației orașului-gazdă, a județului și a zonelor învecinate apartenența la o comunitate cu care rezonează, fară a fi nevoie să călătorească pe distanțe mari pentru aceasta. Cu o primă ediție organizată în condiții excepționale în septembrie 2020, festivalul a trezit un viu interes atât în rândul publicului cunoscător, cât și al mass-media, ceea ce a condus natural la dorința de a continua. Astfel, #TusnadGastroBluesFest ediția 2 se va desfășura în perioada 18 – 20 iunie 2021.

Ca urmare a restricțiilor de călătorie din UK, headlinerii inițiali ai zilelor de 19 si 20 iunie, Marcus Bonfanti și Mud Morganfield, au fost nevoiți să anuleze recitalurile din cadrul #TusnadGastroBluesFest 2021. Ambii artiști și-au exprimat dorința și disponibilitatea de a participa la ediția 2022, când organizatorii spera ca situația să se îndrepte, cel puțin în ceea ce privește predictibilitatea călătoriilor. Prin urmare, seara de sâmbăta, 19 iunie, va fi închisă de către Dave Fields Band. Artistul inclus în New York Blues Hall of Fame vine la Tușnad cu al 6-lea și cel mai nou album, Force of Will, lansat în iulie 2021. Duminică, 19 iunie, artiștii romani și străini participanți se vor reuni sub titulatura Pandemic Blues Session – Muddy Waters tribute.

Ținând cont de modificările intervenite, programul festivalului va fi următorul:

Vineri, 18 iunie

  • 17:00 WATZZY (RO)
  • 18:15 Baicea Blues Band (RO)
  • 20:00 Jumping Matt & Ferenc Szás (GRUNTING PIGS) (HU) feat. AG Weinberger (RO)
  • 21:45 Bluescore (RO/USA)
  • JAM SESSION 

Sâmbătă, 19 iunie

  • 17:00 Blue Monday Ministers (RO)
  • 18:15 Foxy Lady Band (RO) feat. Giles Robson (UK)
  • 20:00 Quo Vadis (RO)
  • 21:45 Dave Fields Band (USA)
  • JAM SESSION 

Duminică, 20 iunie

  • 17:00 AXIS (RO/SRB)
  • 18:15 The Gamblers (SRB)
  • 20:00 Oxigen (RO)
  • 21:45 International Pandemic Blues Session – Tribute to Muddy Waters (RO/HU/SRB/UK/SUA) 

În zilele de sâmbătă și duminică vor fi organizate câte două sesiuni gastronomice pe zi, în intervalele 12:30 – 14:00 și 15:00 – 16:30, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari locali, cât și diverse sortimente de vin potrivite fiecărui preparat în parte. Maestru de ceremonii va fi nimeni altul decât somelierul Vincon Robert-Claudiu Bentea, care-și va conduce interlocutorii în lumea fascinantă a vinului și poveștilor lui.

Atât publicul spectator cât și stafful, voluntarii, artiștii, sunt informați că accesul în zona de festival este condiționat de normele în vigoare la data evenimentului. Actualmente acestea prevăd ca participarea este permisa pentru:

- Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

- Cei care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore.

- Cei care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

- Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

Minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol și de la verificarea în Registrul electronic național de vaccinare, dar cei peste 5 ani vor purta mască. Biletele sunt disponibile în format electronic pe www.iabilet.ro, in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin curier oriunde în tara.

REDESCOPERĂ! – valorile naturale și culturale…

GUSTĂ! – din preparatele tradiționale…

ÎNCEARCĂ! – activități și evenimente ce oferă trăiri autentice…din destinația ecoturistică Băile Tușnad și împrejurimile. Sub brandul DESCOPERĂ ECO-ROMÂNIA, Băile Tușnad și Împrejurimile face parte din cele 7 destinații de ecoturism ce ofertă numeroase produse și servicii care sunt disponibile pentru iubitorii de natură și experiențe autentice, cum ar fi mișcarea în aer liber sau mâncarea tradițională.


Run Away

Vocalista și compozitoarea de jazz Elena Mîndru lansează pe 11 iunie 2021 cel de-al doilea single - Run Away, ca avanpremieră a noului ei album Hope. Elena Mîndru îl are ca invitat special pe virtuosul violonist polonez Adam Bałdych. Single-ul și videoclipul Run Away tratează tema fragilității umane, nevoia de celălalt și iubirea ca miză majoră a existenței noastre. Muzica este folosită ca limbajul universal care celebrează emoția umanității și creează legături vitale între ființe. Sound-ul elaborat al piesei, în care intervențiile creative ale viorii lui Adam Bałdych adaugă nuanțări subtile, este rafinat susținut de trioul de muzicienii finlandezi -Tuomas J. Turunen - la pian, Oskari Siirtola - la contrabas și Anssi Tirkkonen - la tobe. Videoclipul asociat completează emoția piesei, adăugându-i frumusețea rafinată a unor imagini ce amintesc de picturile art deco.

Run Away este al doilea single care anticipează apariția albumului Hope și pune în lumină originalitatea abordării prin tematica atipică pentru jazz: eco-criza globală și angajarea de a transmite prin muzică mesajul că trebuie să ne unim forțele și speranțele în încercarea de a ne salva lumea în care trăim. Sunt teme regăsite atât în single-ul Run Away, cât și în celelalte piese de pe album, care vorbesc despre perspectivele umanității într-un viitor cu o ecologie în schimbare, cu provocări aduse de globalizare – de la migrație, la împuținarea mijloacelor de subzistență și la impactul ciberneticii și al inteligenței artificiale. Compoziția single-ului Run Away este semnată de pianistul Tuomas J. Turunen și Elena Mîndru, versurile fiind compuse de Elena. Videoclipul este regizat de Riikka Kampara, filmat și editat de Napoleon Digital, cu lumini și proiecție vizuală semnate de Riku Malinen. Videoclipul este lansat simultan pe mai multe canale de socializare, inclusiv YouTube, Facebook, Instagram TV și Vimeo.

Hope va fi al cincilea disc al artistei de jazz Elena Mîndru, în care ea deține dublul rol de protagonist și lider de trupă. Albumul integral va fi lansat pe data de 27 august 2021, fiind anticipat prin două single-uri cu videoclip asociat: Hay Moon – lansat pe 14 mai 2021 și Run Away – lansat pe 11 iunie 2021. Piesele de pe noul album sunt compoziții ale lui Tuomas J. Turunen, Elena Mîndru și Adam Bałdych. Versurile sunt scrise de Elena Mîndru. Piesele au fost înregistrate live la studiourile Sibelius Academy’s Kallio Kuninkala din Järvenpää, în Finlanda (2-4.8.2020). Line-up: ELENA MÎNDRU - voce & EFX, ADAM BAŁDYCH - vioară și & vioară renascentistă, TUOMAS J. TURUNEN – pian, OSKARI SIIRTOLA – contrabas, ANSSI TIRKKONEN – tobe. Înregistrare și mixaj: Joonas Saikkonen, Mastering: Jarno Alho @ Alho Audio Mastering, Grafică: Andrei Budescu, Casă de discuri: Eclipse Music; Regie video: Riikka Kampara, Filmări și editare: Napoleon Digital.


Premiera spectacolului Figaro Style, în iunie, la TEATRUL MUZICAL AMBASADORII

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII îşi îmbogățește repertoriul cu un nou spectacol extraordinar. Este vorba despre Figaro Style, adaptare pentru copii după opera Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini. Regia îi aparține lui Dan Tudor, iar scenografia este creația Vioricăi Petrovici. Adaptarea muzicală este semnată de Ciprian Teodorașcu. La pian: Andrei Ștefan Racu. Dan Tudor, regizor de succes al genului comic, îmbină o capodoperă muzicală cu una teatrală într-o viziune modernă, ștergând limitele dintre cele două genuri printr-o neașteptată reinterpretare. Abordarea sa ingenioasă, plină de rezolvări surprinzătoare, dă poveștii clasice o viață nouă, rezultatul fiind o creație de o fantezie debordantă. Personajele arhicunoscute ale operei sunt prezentate într-o viziune originală, cu un umor molipsitor. Starea de somnambulism a îndrăgostiților Rosina și Almaviva și permanenta schimbare de situații, care mai de care mai amuzante, controlată de Figaro, contribuie din plin la crearea unei atmosfere de feerie comică. Artiștii TMA împlinesc prin interpretările lor originale demersul regizoral, aducând în fața publicului de toate vârstele un spectacol minunat. Din distribuție fac parte: Silviu Alexandru Mihăilă (Figaro, bărbier în Sevilla), Andreea Bucur Blidaru (Rosina), Ciprian Mardare (Contele Almaviva), Iustinian Zetea (Don Bartolo), Sergiu Neamțu (Don Basilio), Camelia Cuzub (Berta, camerista), Bogdan Șerban (Fiorello, servitorul lui Almaviva), Doru Farmazon, Daniel Goliță, Octavian Iuga, Alexandru Mălăeru (soldați, servitori). Primele reprezentații ale noii producții sunt programate miercuri, 9 iunie și joi, 10 iunie, ambele de la ora 18:00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor. La finalul lunii vor avea loc încă două reprezentații, în zilele de 26 iunie de la ora 18:00 și 27 iunie, de la ora 11:00. Biletele au fost puse în vânzare pe platforma ticketstore.ro. TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii și Teatrul Stela Popescu.


CAZUL TUDOR VLADIMIRESCU

În contextul declarării de către autorități a anului 2021 ca fiind Anul Național „Tudor Vladimirescu”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, în colaborare cu autoritățile locale și județene și cu instituțiile culturale aflate în subordinea acestora, a realizat spectacolul CAZUL TUDOR VLADIMIRESCU – un spectacol de teatru și operă rock. Proiectul cultural s-a desfășurat la Târgu Jiu, în exterior, pe Insulița Jiului, și a avut premiera pe 9 iunie 2021. În 2021 se împlinesc două secole de la Revoluția și moartea lui Tudor Vladimirescu. Am intenționat să realizăm un spectacol de teatru, dar nu unul ocazional, de conjunctură, ci un spectacol de o actualitate continuă, valabil anul viitor și oricând. În condițiile în care identitatea umană este o valoare tot mai frecvent discutată – iar din aceasta face parte și componenta națională – intenția noastră a fost să realizăm un spectacol care să aibă în prim plan identitatea unui erou al neamului – fără aportul lui, românii nu s-ar fi întors la domnii pământene și armată națională decât cine știe când. Tudor Vladimirescu rămâne un personaj în legătură cu care istoricii nu s-au pus întru totul de acord. Din acest motiv, proiectul a necesitat o cercetare istorică făcută atent de către un om de specialitate. Așa se explică de ce am implicat în proiect un istoric gorjean – profesorul Gheorghe Gorun. Nu am intenționat să realizăm un spectacol de teatru documentar, dar subliniem că spectacolul nu trebuie să contrazică adevărul istoric. În condițiile în care aplecarea asupra istoriei naționale este insistent depreciată și chiar ironic descurajată, am gândit o privire asupra lui Vladimirescu însoțită de muzică, o muzică de extracție folclorică dusă în zona expresivității etno-folk-rock. Considerăm că o astfel de muzică poate fi un mijloc de a atrage acele segmente de public pentru care istoria riscă să rămână o zonă aridă și, prin urmare, ocolită. Dar muzica nu are numai menirea de a atrage publicul și a face subiectul mai accesibil, muzica este o componentă organică a întregului spectacol, o marcă stilistică a sa – când unii dintre noi (nu toți) nu mai pot vorbi, când nu știu sau nu pot să spună ceea ce e de nespus / inexprimabil, atunci ei cântă; când Vladimirescu este judecat de cei ce i-au decis deja sentința/asasinarea, când trebuie să răspundă la acuzații false, el cântă. Spectacolul este gândit astfel încât să beneficieze de prezența unei formații – Bucium – care va cânta pe viu / live compoziții proprii instrumental, iar vocal cu aportul major al actorilor. Așadar, o muzică special compusă pentru acest spectacol. Prezența muzicienilor a fost încorporată în mizanscena și decorurile spectacolului. Textele/versurile cântecelor sunt create de poetul Lucian Vasilescu. CAZUL TUDOR VLADIMIRESCU este un spectacol de teatru popular (nu populist), de un înalt nivel artistic. Regizorul spectacolului face parte dintre cei care consideră că teatrul popular nu este incompatibil cu teatrul de artă. De asemenea, regizorul a considerat că teatrul popular de bună calitate poate avea un impact puternic asupra unor variate categorii de public. Din motive legate de aspecte pomenite mai sus, dar și din motive legate de amploarea viziunii asupra acestui spectacol/eveniment, evenimentul cultural s-a desfăşurat la Târgu Jiu, într-un spațiu neconvențional, deschis/exterior, care să facă posibil un spectacol de respirație amplă. Regizorul a realizat până acum mai multe spectacole în asfel de spații („Un tramvai numit Popescu” și „Călătoria” la București, „Ispita Cioran”, „Visul unei nopți de Shakespeare”, „Ghidul copilăriei retrocedate” la Sibiu, trilogia shakespeariană „În inima nopții” și „Cei ce nu uită” la Oradea ș. a.). Scenariul surprinde aspecte din viața publică a lui Vladimirescu împletite cu aspecte din viața lui privată, împreună alcătuind ceea ce s-ar putea să fi fost cu adevărat el, un om viu. Nu există un text dramatic cât de cât viabil despre Tudor Vladimirescu. A fost necesară alcătuirea unui astfel de scenariu. Și-a asumat această alcătuire regizorul spectacolului, Gavriil Pinte, care a mai realizat scenarii pentru propriile spectacole. Se cunoaște faptul (acreditat istoric) că Vladimirescu a fost capturat de către adversarii eteriști, dus la Târgoviște, unde s-a încropit un tribunal/complet de judecată, i s-a intentat un proces, a fost judecat strâmb, torturat și asasinat. Scenariul pleacă de la acest proces. În cele câteva luni în care s-a derulat, de fapt, istoria lui Vladimirescu (din iarnă până în luna mai a anului 1821), conducătorul pandurilor și al Revoluției a instituit o adevărată stare de urgență, iar într-un astfel de regim se pot înfăptui și greșeli, dar și fapte remarcabile, într-un astfel de climat, evenimentele se supun voinței unui om, alteori nu. Acesta este un aspect cu real potențial dramatic. Un personaj simbolic prezent în spectacol este Revoluția. Revoluția lui Vladimirescu a traversat inclusiv momente de o violență specifică, dar această Revoluție a deschis porțile României moderne. Credem că cei care își cunosc și înțeleg trecutul se pot dezvolta armonios și pot lua cele mai bune decizii pentru viitor. De aceea, este important să existe demersuri care să aducă în fața publicului adevăruri istorice, ceea ce a fost și ceea ce a trebuit să se întâmple pentru ca noi, românii, să fim unde suntem astăzi. Scenariu, regie - Gavriil Pinte; Versuri/ poeme - Lucian Vasilescu; Scenografie (decoruri și costume) – Roxana Ionescu; Coregrafie – Mălina Andrei; Light design – Adrian Buliga; Consultant în probleme de istorie – prof. Gheorghe Gorun; Muzică originală – Andi Dumitrescu; Interpretare live – trupa Bucium; Pregătire muzicală – Alina Lăcătușu. Distribuție: Mihai Rădulea, Oana Marinescu, Monica Sfetcu, Georgiana Enache, Vlad Rădulea, Cornelia Diaconu, Rodica Gugu Negrescu, Adelina Puzdrea, Luminița Șorop, Simona Urs, Eugen Titu, Adrian Șerban, Vlad Fiu, Bogdan Constantin, George Drăghescu, Cosmin Brehuță, Mădălina Ciobănuc, Ion Alexandrescu, Cristinel Dobran, Iulian Marinescu, Pompiliu Ciochia, Sorin Giurca, Dan Calotă, Dan Dobroiu, Tedi Popescu, Lulu Trăsnea. Din Ansamblul "Doina Gorjului": Rodica Pițigoi, Elena Lăpăduș, Elena Bălășoiu, Adina Colceag, Codruța Lăudat, Alina Mașca, Carmen Mustățea, Cașotă Aniela, Izabela Trancău, Flavia Barbu, Lorena Barbu, Tudorița Negru, Isabela Coneru/ Iulia Raluca Văduva, Ștefania Calotă, Andreea Murgu, Petre Popescu, Ionuț Albu, Vasile Ciora, Mihail Geamanu, Ovidiu Trancău, Ionuț Fundeanu, Mihai Firiza, Dragoș Medrega, Florin Cojocaru, Andrei Roșoiu, Robert Todea, Robert Pahonțu, Tiberiu Posoiu, Mădălin Breazu, Marian Stelea. O producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu. Organizatori: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu prin Primăria și Consiliul Local al Mun. Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” prin Consiliul Județean Gorj. Parteneri: Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Salvamont Gorj, Uzina Hidroelectrică Târgu Jiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Liceul de Arte.


Maximum Rock Festival

Ne face o mare bucurie să vă anunțăm că, după lungi discuții și analize, atât cu managementul formațiilor, cât și cu instituțiile abilitate din România, noua dată pentru ediția Maximum Rock Festival 2021 a fost fixată pentru 11-12 septembrie și va avea loc la Arenele Romane din București. Formațiile reconfirmate pentru Maximum Rock Festival sunt: Epica (Olanda), Therion (Suedia), Orphaned Land (Israel), Subterranean Masquerade (Israel), Riot Monk (România), Loch Vostok (Suedia) și Magnetic(Bulgaria). Din păcate, Devin Townsend și Katatonia nu vor participa la ediția din septembrie a festivalului, urmând ca aceștia să confirme participarea pentru ediția din 2022. Aceste nume au fost înlocuite pe afiș cu Eluveitie și Dirty Shirt, două formații extrem de îndrăgite de publicul din România și nu numai! Menționăm faptul că Maximum Rock Festival 2021 va fi o ediție mai diferită și, ținând cont de actualele restricții anti Covid impuse de autoritățile abilitate din România, vom limita accesul publicului la 50 % din capacitatea locației. Abonamentele achiziționate până în acest moment sunt valabile pentru ediția 2021 a festivalului, iar cei care (din diferite motive) nu pot participa la ediția din acest an a festivalului pot folosi abonamentele pentru Maximum Rock Festival 2022. Mai mult, toți cei care și-au achiziționat până în acest moment abonamente și le vor folosi pentru ediția din septembrie 2021 vor primi un discount la achiziționarea abonamentelor pentru ediția 2022.


Extra bilete și vești noi despre programul Gărâna Jazz Festival 2021!

Ne bucurăm împreună cu voi de vestea relaxării condițiilor de desfășurare a evenimentelor culturale în aer liber. Dorim să avem un public numeros alături de noi, la cea de-a XXV-a ediție Gărâna Jazz Festival. Cum autoritățile permit desfășurarea concertelor în aer liber cu 1000 de participanți, respectând anumite condiții, ne-am hotărât să suplimentăm numărul de abonamente la festival. Avem noi muzicieni în line-up care au confirmat participarea! Multiplu premiat Grammy, pianistul britanic Bill Laurance va concerta cu trioul său duminică, 11 iulie. Din Franța, “Instrumental Artist Of The Year” la Victoires du Jazz 2020, pianistul Paul Lay va concerta miercuri, 7 iulie. Concertul Dhafer Youssef – Sounds Of Mirrors se va desfășura vineri, 8 iulie. Vincent Peirani și Émile Parisien nu vor mai concerta anul acesta la festival, urmând să fie programați într-o altă ediție. Programul actualizat și informațiile despre muzicienii invitați le puteți găsi accesând garana-jazz.ro, secțiunea Program 2021. Iată schimbările de ultim moment survenite în program:

Miercuri, 7 iulie

  • Paul Lay Trio (Franța)
  • Trygve Seim – Helsinki Songs (Norvegia, Estonia, Finlanda)
  • Vasko Atanasovski Quartet (Slovenia)

Joi, 8 iulie

  • Gaia Cuatro (Japonia, Argentina)
  • Dhafer Youssef – Sounds of Mirrors (Tunisia, Italia, Brazilia)
  • Avishai Cohen Trio (Israel, Azerbaidjan)

Vineri, 9 iulie

  • Francesco Bearzatti Tinissima Quartet (Italia)
  • Shri & Bugge Quartet (UK/India, Norvegia, România, Israel)
  • Nils Petter Molvar Band (Norvegia, Suedia)

Sâmbătă, 10 iulie

  • Helbock / Jansen / Studnitzky (Austria, Germania)
  • Mohini Dey w. Gino Banks, Rhythm Shaw, Mark Hartsuch (India, S.U.A)

Duminică, 11 iulie

  • VanDerCris (România)
  • Lars Danielsson Liberetto – Cloudland (Suedia, Franța, U.K.)
  • Bill Laurance Trio (UK, Lituania)

Condițiile de participare la festival:

1. Este permisă participarea la festival doar pentru: - persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

- persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS- CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării festivalului).

2. Purtarea măștii în spațiul festivalului este obligatorie, la fel și păstrarea distanței de 2 m între participanți.


Radu Lupaşcu
11 iunie 2021


(R276)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

  1. Alifantis & Zan – 3 iulie 2021, ora 20:30, Piața Cetății, Alba Iulia Music & Film Fest
  2. Gărâna Jazz Fest - 7 - 11 iulie 2021, Gărâna, judeţul Caraş-Severin
  3. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, ARENELE ROMANE, București
  4. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti
  5. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
  6. Nicu Alifantis - 8 iulie, ora 19, Preambul, Festivalul internaţional Lucian Blaga, Alba
  7. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
  8. Alifantis & Zan - 17 iulie 2021, orele 21:15 - 22:30, Zazen - Verde Urban, Street Food Fest, Cluj-Napoca
  9. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
  10. Alifantis & Zan - 24 iulie 2021, ora 20:30, Foișor - Parc Cuza, București
  11. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
  12. Nicu Alifantis - 31 iulie 2021, ora 19:30, Biserica Evanghelică Râșnov, Folk la Altar, Râșnov
  13. Suceava Blues Fest XII – 13, 14 august 2021, Suceava 
  14. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
  15. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
  16. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
  17. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
  18. Sighişoara Blues Fest - 10, 11 septembrie 2021, Sighişoara
  19. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
  20. Transilvania Blues – 14 – 16 octombrie 2021, Rockstadt, Braşov
  21. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București
  22. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

Never a dull moment at Live Music Summer Camp Brezoi 2021!

Deşi am bifat deja câteva dintre evenimentele verii de muzică live la Brezoi (Baricada FOLK 54 Brezoi, Mentor Rock Gathering "În Memoriam Adi Bărar", #letsMEAT@theFestival), nu ȋnseamnă că prindem prea multe momente de odihnă. Pentru că ce urmează este chiar mai WOW decât ceea ce a trecut. Prin urmare, lucrăm intens la pregătirile pentru Open Air Blues Festival Brezoi 3.5 RO Edition, o ediție specială a Open Air Blues Festival Brezoi, ce reuneşte artiştii cu cea mai mare rezonanță din lumea Blues-ului românesc ȋntr-un cadru mai restrâns, ȋnsă cu acelaşi nivel de feeling şi calitate a prestațiilor artistice cu care #BrezoiulLumii ne-a obişnuit la primele 3 ediții! 20 de trupe ȋn 4 zile fascinante: 22 – 23 – 24 – 25 iulie. În săptămâna următoare, 30 iulie – 1 august, derulăm un mix de 3 evenimente ȋntr-unul: desigur nelipsitele concerte live, de această dată cu un vibe mai unplugged, mai acustic, mai relaxant şi familial, ȋn paralel cu două evenimente dedicate muntelui, montaniarzilor, naturii, ciclismului şi drumețiilor: Rucsacul cu cântece - Summer Camp Brezoi, 𝐂𝐓𝐕 𝐂𝐚𝐦𝐩 & 𝐁𝐢𝐤𝐞, "Trofeul Vânturarița – Liberi pe munte". Apoi primul Festival Șaraimanic la Brezoi. Acolo unde legendele spun că haiducii (lotrii) își ascundeau aurul. Trei zile și nopti Șaraimanice cu elitele muzicii lăutărești, înconjurați de pădurile din Valea Lotrului. Șapte tarafuri de viță nobilă vin să descânte pe scena primului festival boutique al unei muzici care a făcut înconjurul lumii până a ajuns la ea acasă. Și s-a transformat în aur: Vineri 6 august - Bogdan Simion & Lăutarii de Mătase // Taraful Marian Mexicanu’ // Taraf de Caliu; Sâmbătă 7 august - Taraful de la Vărbilău // Taraful Neluță Neagu; Duminică 8 august -Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu’ // Taraful Ionel Tudorache. “Quinta roială” a verii, sau a anului, la Brezoi, sau, ȋn România sau chiar worldwide, căci ceva similar nu s-a mai făcut şi este probabil irepetabil: Beth Hart - high five România! Pentru că nu am putut organiza anul acesta Open Air Blues Festival Brezoi 4th Edition, cu publicul său modest estimat la 10.000 de participanți, am transformat visul High Five ȋn realitate, ȋn ciuda tuturor provocărilor. Suntem acum la mai puțin de o lună distanță de a scrie, ȋmpreună cu Beth nu una, ci cinci pagini de neuitat din istoria evenimentelor live. Deci ne vedem la Brezoi, pe 12, 14, 18, 20 şi 22 August! Dar povestea nu se termină aici. We’re going out with a bang! Finalul de august este unul electrifiant la Summer Camp Brezoi: Electric Nights: Cel mai cool festival de rock alternativ din vara 2021. Credem că nu mai e necesară detalierea, line-up-ul spune cam tot:

Vineri, 27 august 2021

  • Alternosfera
  • Coma
  • Omul cu sobolani
  • Toulouse Lautrec

Sambata, 28 august 2021

  • Vița de Vie
  • Robin and the Backstabbers
  • Grimus
  • Mr. Jurjak

Duminica, 29 august 2021

  • Vama
  • byron
  • The Mono Jacks
  • Ana Coman

Nu ne vom opri aici. Cel mai probabil finalul verii nu este şi finalul Summer Camp. Vom reveni la ȋnceputul lunii septembrie cu un eveniment epic de ȋncheiere a stagiunii 2021. Pregătim şi alte surprize. Încercăm o acțiune extrem de amplă ȋntr-un domeniu deloc muzical, dar conex sectorului cultural turistic. Revenim către voi cu toate detaliile la timpul potrivit. Avem şi activități transversale, precum sprijinul pentru campania de vaccinare, derulat alături de Primăria Oraşului Brezoi. Pentru toate cele de mai sus, ne ȋntoarcem la “joacă”, noi aşa percepem tot ceea ce facem din suflet. Este foarte multă muncă, dar trebuie să accelerăm ȋn continuare şi să menținem direcția, o dată ce am pus “autobuzul” Summer Camp pe roți.


EDIȚIE SPECIALĂ MUNCITOREASCĂ cu Horaţiu Mălăele

Cu ironie, profunzime și umor, artiștii Horațiu Mălăele, Bogdan Mălăele și Radu Captari invită publicul bucureștean pe 23 august, la Grădina de Vară Herăstrău, începând cu ora 20:00, la spectacolul „Ediție Specială Muncitorească”. „Ziua Națională” din „Epoca de Aur”, pe care românii o sărbătoreau cu mult fast prin parade și demonstraţii ale oamenilor muncii, cântece pioniereşti, marşuri militare sau spectacole omagiale, este pusă sub semnul unei veritabile parodii la adresa comunismului sau a oricărei forme de totalitarism din viața noastră. Maestrul Horațiu Mălăele va face o nouă demonstrație de virtuozitate alături de fiul său, Bogdan Mălăele și de muzicianul Radu Captari. Artiștii abordează în spectacol teme variate dintr-o perspectivă satirică, presărate cu momente de improvizație, dialoguri sau monologuri surprinzătoare, intersectate cu melodii și refrene comuniste ale căror mesaje au rămas încă vii. Pe scurt, un act artistic ce va dovedi, promit organizatorii, că nu poți să nu îl iubești pe Horațiu Mălăele atunci când metamorfozele scenice comunică simple adevăruri. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online de pe Ticketnet.ro, Eventim.ro, Iabilet.ro, Bilet.ro, Mystage.ro și Entertix.ro.


Artiști din patru țări vin la ediția a 6-a Cluj Blues Fest, open-air

Festivalul internațional Cluj Blues Fest revine cu a șasea ediție, open-air, în perioada 17-18 septembrie 2021, cu mesajul tradițional #cometobluj. Locul de desfășurare al acestuia este ZAZEN (Strada Frasinului 41), situat în incinta Clubului Sportiv Transilvania, chiar vis-a-vis de ștrandul “Sun” din cartierul Grigorescu. “La fel ca la precedentele ediții, ne dorim să ascultăm blues live, să promovăm acest gen muzical prin unicul festival de profil din județul Cluj. De aceea am anunțat nume importante românești, dar și două formații străine, cu componenți din SUA, Olanda și Danemarca. De asemenea vom propune o serie de activități conexe, prelegeri despre istoria blues-ului, despre instrumente utilizate în blues, lansare de carte despre acest gen, proiecție de film despre blues pentru a înțelege mai bine acest gen muzical apărut în SUA. Sperăm ca publicul să aibă parte, ca de obicei la Cluj Blues Fest de concerte memorabile cu muzicieni de calibru, instrumentiști buni”, a spus Tiberiu Fărcaș, director Cluj Blues Fest. Organizatorii vor respecta legislația anti-COVID la data festivalului. Vom reveni cu informații în acest sens. Urmăriți site-ul www.clujbluesfest.ro și pagina de Facebook oficială: https://www.facebook.com/ClujBluesFestival. Cluj Blues Fest este “fratele mai mare” al Cluj Folk Fest, primul festival indoor din România implementat cu succes în pandemie, în perioada 18-20 iunie 2021.

Line-up-ul ediției a 6-a Cluj Blues Fest:

  • Marcian Petrescu & Trenul de Noapte (RO)
  • Foxy Ladies (RO)
  • Quo Vadis (RO)
  • Leslie Wolf & The Groovemakers (RO)
  • The Blues OVERDRIVE (DEN)
  • Dede Priest with Johnny Clark’s Outlaws (USA/NL)

Primele 100 de bilete Early-Bird au fost puse în vânzare prin intermediul platformei online AmBilet.ro, la prețurile de 69 lei / zi, respectiv 120 lei abonament pe ambele zile. Cluj Blues Fest este organizat de Asociația Clujul Cultural. Contact: Vasile Manu / Tel. 0757749666 / PR Manager


Maximum Rock Festival

Ne face o mare bucurie să vă anunțăm că, după lungi discuții și analize, atât cu managementul formațiilor, cât și cu instituțiile abilitate din România, noua dată pentru ediția Maximum Rock Festival 2021 a fost fixată pentru 11-12 septembrie și va avea loc la Arenele Romane din București. Formațiile reconfirmate pentru Maximum Rock Festival sunt: Epica (Olanda), Therion (Suedia), Orphaned Land (Israel), Subterranean Masquerade (Israel), Riot Monk (România), Loch Vostok (Suedia) și Magnetic(Bulgaria). Din păcate, Devin Townsend și Katatonia nu vor participa la ediția din septembrie a festivalului, urmând ca aceștia să confirme participarea pentru ediția din 2022. Aceste nume au fost înlocuite pe afiș cu Eluveitie și Dirty Shirt, două formații extrem de îndrăgite de publicul din România și nu numai! Menționăm faptul că Maximum Rock Festival 2021 va fi o ediție mai diferită și, ținând cont de actualele restricții anti Covid impuse de autoritățile abilitate din România, vom limita accesul publicului la 50 % din capacitatea locației. Abonamentele achiziționate până în acest moment sunt valabile pentru ediția 2021 a festivalului, iar cei care (din diferite motive) nu pot participa la ediția din acest an a festivalului pot folosi abonamentele pentru Maximum Rock Festival 2022. Mai mult, toți cei care și-au achiziționat până în acest moment abonamente și le vor folosi pentru ediția din septembrie 2021 vor primi un discount la achiziționarea abonamentelor pentru ediția 2022.


Extra bilete și vești noi despre programul Gărâna Jazz Festival 2021!

Ne bucurăm împreună cu voi de vestea relaxării condițiilor de desfășurare a evenimentelor culturale în aer liber. Dorim să avem un public numeros alături de noi, la cea de-a XXV-a ediție Gărâna Jazz Festival. Cum autoritățile permit desfășurarea concertelor în aer liber cu 1000 de participanți, respectând anumite condiții, ne-am hotărât să suplimentăm numărul de abonamente la festival. Avem noi muzicieni în line-up care au confirmat participarea! Multiplu premiat Grammy, pianistul britanic Bill Laurance va concerta cu trioul său duminică, 11 iulie. Din Franța, “Instrumental Artist Of The Year” la Victoires du Jazz 2020, pianistul Paul Lay va concerta miercuri, 7 iulie. Concertul Dhafer Youssef – Sounds Of Mirrors se va desfășura vineri, 8 iulie. Vincent Peirani și Émile Parisien nu vor mai concerta anul acesta la festival, urmând să fie programați într-o altă ediție. Programul actualizat și informațiile despre muzicienii invitați le puteți găsi accesând garana-jazz.ro, secțiunea Program 2021. Iată schimbările de ultim moment survenite în program:

Miercuri, 7 iulie

  • Paul Lay Trio (Franța)
  • Trygve Seim – Helsinki Songs (Norvegia, Estonia, Finlanda)
  • Vasko Atanasovski Quartet (Slovenia)

Joi, 8 iulie

  • Gaia Cuatro (Japonia, Argentina)
  • Dhafer Youssef – Sounds of Mirrors (Tunisia, Italia, Brazilia)
  • Avishai Cohen Trio (Israel, Azerbaidjan)

Vineri, 9 iulie

  • Francesco Bearzatti Tinissima Quartet (Italia)
  • Shri & Bugge Quartet (UK/India, Norvegia, România, Israel)
  • Nils Petter Molvar Band (Norvegia, Suedia)

Sâmbătă, 10 iulie

  • Helbock / Jansen / Studnitzky (Austria, Germania)
  • Mohini Dey w. Gino Banks, Rhythm Shaw, Mark Hartsuch (India, S.U.A)

Duminică, 11 iulie

  • VanDerCris (România)
  • Lars Danielsson Liberetto – Cloudland (Suedia, Franța, U.K.)
  • Bill Laurance Trio (UK, Lituania)

Condițiile de participare la festival:

1. Este permisă participarea la festival doar pentru: - persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

- persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS- CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării festivalului).

2. Purtarea măștii în spațiul festivalului este obligatorie, la fel și păstrarea distanței de 2 m între participanți.


Concertul trupei IL VOLO va avea loc pe 8 IULIE 2021, la ARENELE ROMANE din capitală

Pentru prima dată, tenorii Piero Barone, Ignazio Boschetto și Gianluca Ginoble vin la București cu un concert emoționant dedicat artiștilor José Carreras, Plácido Domingo și Luciano Pavarotti. Au mai rămas doar câteva zile până când fanii trupei IL VOLO din România vor retrăi bucuria muzicii LIVE, în concertul „The Best of 10 Years”. Deși, concertul ar fi trebuit să se desfășoare la Sala Palatului, în luna iulie a anului trecut, pandemia virusului COVID-19 i-a determinat pe organizatori să reprogrameze evenimentul și să caute cele mai bune soluții pentru siguranța tuturor participanților. Astfel, luând în considerare regulile și condițiile actuale impuse de autorități, concertul trupei IL VOLO va avea loc pe 8 iulie 2021, de la ora 20, la ARENELE ROMANE, și nu la Sala Palatului, cum fusese anunțat inițial. Biletele emise pentru evenimentul de la Sala Palatului rămân valabile. Pentru siguranța tuturor spectatorilor, organizatorii vor asigura măsurile de igienă și distanțare. Este permisă participarea doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital etc.). Concertul trupei IL VOLO de la București face parte din turneul mondial „The Best of 10 Years” care a debutat în luna septembrie a anului 2019 cu o reprezentație grandioasă la Arena di Verona. Spectacolul, care a obținut cele mai bune rezultate din cariera de 10 ani a grupului, reprezintă un omagiu adus marilor tenori José Carreras, Plácido Domingo și Luciano Pavarotti, trei artiști arhicunoscuți care au cucerit întreaga lume cu vocile și interpretările lor de excepție. Din anul 2009 și până în prezent, cei trei muzicieni au susţinut peste 300 de concerte în 210 oraşe de pe trei continente, în fața a peste 2 milioane de spectatori. Au cântat în cele mai prestigioase săli, precum Royal Albert Hall, Radio City Music Hall din New York, Arena di Verona în Italia. Artiștii se bucură de aprecierea publicului în întreaga lume, fiind aplaudaţi frenetic atât pentru vocile extraordinare, pentru farmecul lor tineresc, dar și pentru energia pe care o transmit dincolo de scenă. Vocile celor trei tenori, abilităţile lor de interpretare au fost comparate cu cele ale celor mai mari artiști clasici. Nu este întâmplător faptul că sunt numiţi „băieţii cu voci îngereşti’’ şi că sunt urmașii celor trei tenori – José Carreras, Plácido Domingo și Luciano Pavarotti. IL VOLO a început să răspândească frumuseţea muzicii clasice, a operei tradiţionale şi a belcanto-ului italian în întreaga lume, dorind să ofere continuitate muzicii clasice şi să atragă tinerii spre acest gen muzical. Gianluca Ginoble, Ignazio Boschetto şi Piero Barone şi-au început cariera la vârsta de 14 ani, când au apărut într-o emisiune TV. Producătorul i-a reunit într-un trio şi le-a ales numele de scenă - IL VOLO. Datorită talentului lor uimitor, artiștii au împărțit scena cu unii dintre cei mari artiști internaționali, precum Barbra Streisand, Bono, Carlos Santana sau Eros Ramazzoti. Sunt singurii interpreţi italieni care au fost invitaţi să participe la We Are The World For Haiti, în 2010, alături de alte 80 de vedete mondiale. Au lansat cinci albume de studio cu statut de platină şi au obținut două nominalizări la Premiile Grammy. În 2015, IL VOLO a câştigat concursul Sanremo cu piesa sa Grande Amore şi au reprezentat Italia la Eurovision. Apoi, a lansat albumul „Notte Magica – un omagiu adus celor trei tenori”, inspiraţiilor lor, Carreras – Domingo - Pavarotti, iar în 2016 şi 2017 au susținut un turneu mondial care a înregistrat un succes fără precedent. Concertul de deschidere de la Florenţa a fost susţinut de tenorul spaniol Placido Domingo şi a fost difuzat în 500 de cinematografe din Italia şi din întrega lume. În 2019 cei trei artiști revin din nou pe acceaşi scenă şi cuceresc inimile publicului cu piesa Musica Che Resta. Cel mai recent album al trupei Il VOLO – Musica se află în Top 10 al celor mai bine vândute albume de pe iTunes, în 14 ţări – Malta, Brazilia, Israel și multe altele, fiind al doilea cel mai bine vândut album în Japonia, după Bohemian Rhapsody. Favorit al Papei Francis, trio-ul a fost invitat, la începutul anului 2019, să participe la cea de-a XXVI-a ediție a Zilei Mondiale a Tineretului din Panama; aici au interpretat emoționanta melodie Ave Maria care a fost ascultată de peste un million de spectatori.


ARTmania Evenings 2021

Cum nimic nu poate concura cu apropierea şi cu sentimentul de conexiune umană pe care îl construieşte muzica live, în weekend-ul 23 - 25 iulie 2021, fanii muzicii rock sunt invitaţi să se bucure de o atmosferă de festival, de activităţi alternative şi de energia concertelor oferite de unele dintre cele mai cunoscute trupe româneşti în cadrul ARTmania Evenings powered by ARTmania Festival. Evenimentul va avea loc la Quantic Club, va fi adaptat condiţiilor de siguranţă şi de igienă impuse de contextul actual şi este organizat din dorinţa de a oferi susţinere artiştilor şi de a recrea, pe cât posibil în condiţiile de acum, ambianţa de festival cu care ARTmania şi-a obişnuit fanii în ultimii 15 ani. Abonamentele s-au pus deja în vânzare pe artmaniafestival.ro la preţul de 150 lei/ buc. pentru toate cele trei zile de eveniment, disponibile în limita a 300 de buc. Cei care pot participa doar la o zi de ARTmania Evenings au opţiunea de a lua bilete pe zile la preţul de 70 de lei/ buc., disponibile tot pe artmaniafestival.ro în limita a 200 de buc. per zi de eveniment. De-a lungul celor trei zile de ARTmania Evenings fanii se vor întâlni cu nume binecunoscute ale scenei rock româneşti (a-z): Am Fost La Munte Şi Mi-a Plăcut, Dirty Shirt, Implant pentru Refuz, Lucifer – A Rock Opera, RoadkillSoda, Taine şi White Walls.

PROGRAM PE ZILE „ARTMANIA EVENINGS”:

23 iulie: Implant pentru Refuz, White Walls

24 iulie: Dirty Shirt, Taine, RoadkillSoda

25 iulie: Lucifer – A Rock Opera, Am Fost La Munte Şi Mi-a Plăcut

ACTIVITĂŢI ALTERNATIVE ca-n vremurile bune

Pe lângă concerte, o serie de activităţi alternative vor oferi posibilitatea participanţilor de a-şi petrece timpul de dinaintea concertelor sau dintre acestea. Fanii interesaţi de întregirea colecţiilor personale vor putea vizita shop-ul ARTmania în care vor găsi produse ale trupelor prezente la eveniment sau obiecte vestimentare marca ARTmania. Detalii complete despre activităţile alternative disponibile pe durata ARTmania Evenings vor fi comunicate în viitorul apropiat într-un anunţ separat. REGULI DE ACCES la ARTmania Evenings pentru publicul larg - Regulamentul poate suferi schimbări în funcţie de modificarea condiţiilor de către autorităţi, modificări ce pot surveni până la momentul desfăşurării evenimentului şi care vor fi reflectate în prezentul regulament. Regulamentul complet al evenimentului poate fi consultat artmaniafestival.ro/ro/regulament-artmania-evenings.html

Acces

Pentru a putea intra în spaţiul special amenajat pentru ARTmania Evenings, participanţii trebuie să prezinte în zona de acces un abonament/ bilet valabil pentru acest eveniment. Accesul copiilor cu vârste mai mici de 12 ani împliniți este gratuit dacă sunt însoțiți de un adult cu un abonament/ bilet valid și cu o copie a unui act doveditor a vârstei copilului. Părinții sau însoțitorii au răspunderea pentru siguranța copiilor, organizatorii nefiind responsabili pentru eventualele incidente. Este recomandată purtarea căștilor de protecție sau a dopurilor de urechi pentru copiii sub 10 ani. Organizatorii nu încurajează prezenţa copiilor foarte mici la astfel de evenimente, unde limita de decibeli ar putea crea efecte negative asupra auzului copiilor, motiv pentru care în spațiul rezervat evenimentului ARTmania Evenings este interzis accesul cu cărucioare pentru copii. Accesul tinerilor participanți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani se realizează în baza unui bilet valid și este permis doar dacă sunt însoțiți de o persoană adultă cu un bilet valid. Reguli foto-video pentru publicul general. Este permis accesul în zona de eveniment cu camere foto cu obiective detașabile de mici dimensiuni, indiferent dacă sunt profesionale sau nu, însă fără a folosi blițul și nici modul „filmare”. În caz contrar, supraveghetorii vor interveni pentru a notifica și clarifica posibilele neînțelegeri ale restricțiilor comunicate. Va rămâne interzis accesul cu orice fel de trepiede, aparate de filmat (camere video) și alte accesorii, în special de dimensiuni mari. Intrarea cu obiecte de valoare în incinta evenimentului sau lăsarea lor în grija altor persoane rămâne în răspunderea exclusivă a proprietarului. Folosirea blițurilor este strict interzisă.

Alimente şi băuturi

În perimetrul evenimentului este interzis accesul cu alimente și băuturi achiziționate din afara locului de desfășurare al evenimentului, respectiv Quantic Club din București. Quantic Club, unde se va ţine evenimentul, va pune la dispoziția participanților un meniu variat de mâncare și băuturi adaptate tuturor gusturilor și vârstelor, așa cum și-a obișnuit deja clienții, meniu care va disponibil pe întreaga durată a evenimentului. Participanţii la eveniment trebuie să se supună controlului corporal sumar. Organizatorii își rezervă dreptul de a interzice accesul persoanelor violente sau aflate într-o stare avansată de ebrietate sau a copiilor şi minorilor neînsoțiți de un adult.

Obiecte interzise

Este interzis accesul cu orice obiecte contondente sau care pot fi considerate periculoase, produse de consum aduse din afara zonei festivalului [exemple: alimente, băuturi răcoritoare (inclusiv apă), băuturi alcoolice], substanțe psihoactive, orice fel de obiecte contondente sau care pot fi considerate periculoase, arme albe, bricege, lanțuri etc., materiale, substanțe sau produse pirotehnice/ toxice, spray-uri (inclusiv spray-uri pentru autoapărare), orice fel de recipiente de sticlă (inclusiv sticle de parfum ori de cremă) sau de metal, produse cosmetice ce conțin lichide inflamabile, lasere sau lampioane chinezești, bidoane de plastic, cutii de conserve, cutii de băutură, umbrele (pliabile sau nu), și banner-e susținute de beţe, aparate de filmat și alte accesorii, în special de dimensiuni mari, orice fel de trepiede, blițuri detașabile (fiind interzisă orice fel de fotografiere realizată cu bliț sau printr-o altă modalitate care poate deranja bunul mers al evenimentului sau pe ceilalți participanți), orice fel de substanțe interzise prin lege.

Accesul cu animale de companie nu este permis în perimetrul evenimentului. Regulile sanitare aplicate în cadrul evenimentului ARTmania Evenings vor fi cele aflate în vigoare la momentul datei evenimentului, stabilite în acord cu reglementările legale de la acel moment, precizări care vor putea fi consultate în regulamentul de eveniment disponibil pe artmaniafestival.ro.

Regulamentul complet al evenimentului* poate fi consultat accesând
artmaniafestival.ro/ro/regulament-artmania-evenings.html

* Regulamentul poate suferi schimbări/ completări în funcţie de modificarea condiţiilor de către autorităţi, modificări ce pot surveni până la momentul desfăşurării evenimentului şi care vor fi reflectate în prezentul regulament. Abonamentele ARTmania Evenings pot fi achiziţionate de pe artmaniafestival.ro la preţul de 150 de lei/ buc., pentru acest eveniment fiind disponibile 300 de buc. De asemenea, de pe artmaniafestival.ro pot fi luate şi bilete pe zi, la preţul de 70 lei/ buc., fiind disponibile 200 de buc. per zi de eveniment. Pentru mai multe detalii despre ARTmania Evenings, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa press@artmania.ro.


EYEDROPS lansează Minune – un nou single de pe Albumul Fără Sfârșit

Piesa este disponibilă pentru difuzare în format wav și mp3 aici.

EYEDROPS a lansat Minune - cea de-a cincea piesă de pe Albumul Fără Sfârșit al trupei. În 2019, trupa a anunțat începerea celui de-al doilea album - Albumul Fără Sfârșit - care va fi un lung șir de piese lansate pe măsură ce sunt compuse, și care se va întinde pe întreaga existrență a formației. Minune a apărut în semn de recunoaștere a greșelilor care ne-au adus aici, a minunilor deghizate în accidente, pe care de-am fi avut ocazia, le-am fi ocolit. „Minune este despre unde suntem în fiecare clipă a vieții noastre: acolo unde trebuie.” declară Paul Manolescu, vocalistul trupei. Băieții au filmat videoclipul în pauza dintre două reprize de ploaie, fiind și el, înainte de toate, povestea unei serii de greșeli care au condus la un rezultat peste așteptările cu care s-a plecat la filmare - rezultat de care noi ne vom bucura vineri. Piesa este disponibilă din 2 iulie pe toate platformele de streaming. Trupa EYEDROPS și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, trupa și-a consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca Spre Soare, Prezent, Bicicleta sau Mai Stai. Concertele EYEDROPS au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie, iar discursul băieților este caracterizat de o surprinzătoare și simplă sinceritate. Temele abordate în cântecele EYEDROPS sunt cu precădere de natura socială și spirituală, cu un puternic accent pe tema renunțării la frică, în toate formele ei. Pe 24 aprilie 2017, EYEDROPS au lansat primul lor album, intitulat PREZENT. Despre el, băieții spun: „Prezent reprezintă o destinație și un început de drum. Este rezultatul tuturor întâlnirilor și rătăcirilor, reușitelor și greșelilor noastre. El aparține în egală măsură tuturor celor pe care i-am bucurat sau deranjat, tuturor celor care ne-au arătat calea, prin puterea exemplului sau opoziție, prin critici sau sprijin necondiționat.” Imediat după lansarea primului album, trupa a lansat un nou concept de concert: Silent Concert – o premieră totală, un concept ce presupune un alt mod de a asimila experiența live și de a relaționa cu publicul. Cu această ocazie, în noiembrie 2017, formația Eyedrops a susținut un discurs în cadrul TEDx Sibiu, prezentându-și astfel noul concept. În 2019, trupa EYEDROPS a anunțat începerea celui de-al doilea album - Albumul Fără Sfârșit - care va fi un lung șir de piese lansate pe măsură ce sunt compuse, și care se va întinde pe întreaga existrență a trupei.


Metallica va lansa varianta remasterizată a albumului The Black Album

Toate vânzările albumului vor merge către organizaţii caritabile. Metallica marchează cea de-a 30-a aniversare a celui de-al cincilea album intitulat - The Black Album prin lansarea The Metallica Blacklist şi două lansări de referință: piesele Nothing Else Matters (varianta realizată de către Miley Cyrus, alături de WATT, Elton John, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo, Chad Smith) şi Enter Sandman, piesă interpretată de către Juanes. Albumul este una dintre cele mai reușite înregistrări comerciale și apreciate de critici din toate timpurile. Lansarea din 1991 nu numai că a oferit trupei Metallica primul său album #1 în peste 10 țări, dar single-urile Enter Sandman, The Unforgiven, Nothing" Else Matters, Wherever I May Roam și Sad But True au cucerit topurile muzicale şi au consolidat succesul albumului. Impactul și relevanța albumului continuă să crească: materialul rămâne cel mai bine vândut album din istoria Nielsen Soundscan, vânzând peste fiecare lansare din fiecare gen în ultimii 30 de ani. Pentru a celebra cea de-a 30-a aniversare, materialul The Black Album, certificat cu platină de 16 ori, premiat cu GRAMMY, este remasterizat pentru o calitate superioară a sunetului. Materialul va fi disponibil în mai multe configurații, inclusiv vinyl dublu de 180 grame, CD standard și 3 CD ediție extinsă, digitală și ediție limitată Deluxe Box Set, dar şi alte elemente. Cu mult mai mult decât un simplu album tribut, The Metallica Blacklist sărbătorește influența durabilă a acestei etape muzicale cu unul dintre cele mai ambițioase proiecte concepute vreodată de catre echipa Metallica: 50 de artiști din genuri muzicale diferite, generatii, culturi, continente diverse, fiecare contribuind la o interpretare unică a melodiei preferate de pe album. Materialul oferă noi dimensiuni ale discului, a cărui atracție gravitațională a atras şi mainstream-ul și oferă noi perspective asupra magnetismului universal și atemporal care l-a ținut acolo: influența zdrobitoare pe care au avut-o aceste 12 melodii asupra fanilor și muzicienilor. Piesele de pe material intalnesc 53 de compozitori, cântăreți, artiști country, artiști electronici și hip hop, care își împărtășesc dragostea față de aceste melodii, alături de artisti punk-rockeri, indie, rock, metal, si multe alte genuri. Profiturile obtinute din vanzarea albumului vor fi împărțite, în mod egal, între organizațiile caritabile și fundația All Within My Hands. Albumul este un omagiu potrivit și nelimitat, care include trupe care au împărtășit scene cu Metallica, alături de artiști mai tineri decât albumul original. Este un ansamblu de muzicieni cu adevărat uluitor, uneori mistificator, dintre care zeci nu au nimic în comun, în afară de pasiunea comună pentru muzică care i-a unit pentru acest album: 1 album. 12 melodii. 53 de artiști. Albumul va fi disponibil digital pe 10 septembrie, urmând formate fizice pe 1 octombrie, inclusiv 4 CD-uri și o ediție limitată de 7 LP de vinyl. Precomenzile vor primi instant versiunea Nothing Else Matters a lui Miley Cyrus cu WATT, Elton John, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo și Chad Smith și versiunea lui Juanes pentru Enter Sandman.

**Fundatia All Within My Hands a fost fondată de trupă în 2017, ca o modalitate pentru întreaga familie Metallica de a da înapoi comunităților care au susținut formația, sprijinind educația forței de muncă, lupta împotriva foametei și alte servicii locale critice.


ÎN LUNA IULIE, TEATRUL MUZICAL AMBASADORII ÎI ÎNTÂMPINĂ PE SPECTATORII MICI ȘI MARI CU DOUĂ SPECTACOLE, LA SALA MICĂ A PALATULUI NAȚIONAL AL COPIILOR

Spectacolul de balet „FRUMOASA ȘI BESTIA”, adaptare după Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, în regia maestrului coregraf Valentin Stoica și scenografia Vioricăi Petrovici, are programate două reprezentații sâmbătă, 10 iulie 2021, de la ora 18:00 și duminică, 11 iulie, de la ora 11:00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor din București. Timp de 60 de minute, spectatorii de toate vârstele sunt invitați într-o călătorie fantastică. Pe scenă prinde contur povestea unei tinere sclipitoare, plină de personalitate, care, prin bogăția ei sufletească, reușeste să vadă dincolo de aparențe și, astfel, să dezlege o veche vrajă, menită să-i fie lecție unui tânăr prinț superficial și plin de sine. Pornind de la rădăcinile franceze ale textului, coregraful Valentin Stoica a adăugat elemente de folclor românesc, prilejuind acestei montări o formă inedită, într-o perfectă simbioză cu talentul și creativitatea tinerilor dansatori ai TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII. “Elementul de noutate în abordarea poveștii este asocierea acesteia cu basmul românesc, unde se întâlnesc situații similare, iar planul real și cel suprareal se,contopesc, dând naștere unei bogate fantezii”, după cum declară regizorul spectacolului. Se propune o coregrafie neoclasică, sugestivă, cu portretizarea fiecărui personaj, o coloană sonoră ce cuprinde fragmente din pagini celebre ale romantismului francez semnate de Hector Berlioz, Paul Dukas și Cesar Franck. „Este un spectacol cu și despre iubire, în care umorul și jocul vă vor umple inimile de veselie. Vă așteptăm cu drag să râdem și să trăim împreună dimensiunile iubirii, care vindecă și unește sufletele!” - mai adaugă Valentin Stoica. Durata spectacolului: 1 h. Recomandare vârstă: 3+. Din distribuția spectacolului fac parte balerinii: Alis Gheorghe (Frumoasa), Daniel Goliță (Bestia), Doru Farmazon (Gaston), Ana Mihai (Cățelul, Bețivul), Alexandru Mălăeru (Ceasul), Octavian Iuga (Sfeșnicul), Natalia Dragomir (Ceainicul, Cârciumăreasa), Monica Andreea Cosma (Pămătuful), Constantin Chița (Dulapul), Carmen Mărgărit (Cuierul), Silvia Ionașcu (Ceșcuța), Remus Tegzeș (Țăranul), acompaniați de Grupul Vocal Ludovic Spiess, compus din soliștii: Octavian Ene, Bogdan Șerban, Silviu Alexandru Mihăilă, Camelia Cuzub, Sergiu Neamțu, Ioana Iordănescu, Jennifer Dumitrașcu. De asemenea, cea mai recentă premieră a TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII, „FIGARO STYLE” în regia lui Dan Tudor, adaptare pentru copii după opera Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, beneficiază de alte două reprezentații, în zilele de sâmbătă, 17 iulie 2021, de la ora 18:00 și duminică, 18 iulie 2021, de la ora 11:00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor. Scenografia este semnată de Viorica Petrovici, adaptarea muzicală îi aparține lui Ciprian Teodorașcu, iar acompaniamentul muzical, la pian va fi asigurat de Andrei Ștefan Racu. În această variantă scenică, Dan Tudor, regizor de succes al genului comic, îmbină o capodoperă muzicală cu una teatrală într-o viziune modernă, ștergând limitele dintre cele două genuri printr-o neașteptată reinterpretare. Abordarea sa ingenioasă, plină de rezolvări surprinzătoare, dă poveștii clasice o viață nouă, rezultatul fiind o creație de o fantezie debordantă. Personajele arhicunoscute ale operei sunt prezentate într-o viziune originală, cu mult umor. Starea de somnambulism a îndrăgostiților Rosina și Almaviva și permanenta schimbare de situații, care mai de care mai amuzante, controlată de Figaro, contribuie din plin la crearea unei atmosfere de feerie comică. Durata spectacolului: 1h. Recomandare vârstă: 7+. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online din rețeaua Ticketstore - ticketstore.ro/ro/eticheta/9/teatrul-muzical-ambasadorii sau direct de la casieria deschisă în foaierul Sălii Mici a Palatului Național al Copiilor, cu o oră înainte de începerea spectacolului (în limita locurilor disponibile). Pe fondul măsurilor de relaxare anunțate de autoritățile locale, Sala Mică a Palatului Național al Copiilor va funcționa la capacitate de 70%, cu respectarea tuturor normelor de siguranță pentru public. Regăsiți regulile speciale de acces și de conduită în timpul spectacolelor aici: teatrulmuzicalambasadorii.ro/reguli-covid. TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii și Teatrul Stela Popescu. TMA își desfășoară activitatea la Palatul Național al Copiilor din București. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale și coregrafice românești și universale, în țară și în lume. Repertoriul instituției este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor.


Radu Lupaşcu
3 iulie 2021


(R277)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

  1. Harpsichord or not - 5 august 2021, ora 19, Sala Coloanelor, Hanul Gabroveni, Bucureşti
  2. Festivalul de arte vechi – 6 - 8 august 2021, Bistrița
  3. Suceava Blues Fest XII – 13, 14 august 2021, Platoul Cetății de Scaun, Suceava
  4. Summer Well – 14 - 15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
  5. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
  6. Sanpetru Blues Festival #1 - 20 - 21 August 2021, ora 18, Biserica Evanghelică, Comuna Sânpetru, judeţul Braşov
  7. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
  8. Brasov Jazz & Blues 2021 – 3 - 5 septembrie 2021, Piaţa Sf. Ioan, Brașov
  9. Sighişoara Blues Fest - 10, 11 septembrie 2021, Sighişoara
  10. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
  11. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

CALENDAR CONCERTE importante în 2022:

  1. David Garrett – 17 mai 2022, Sala Palatului, București
  2. ARTmania Festival 2022 - 22 - 24 iulie 2022, Sibiu

Cluj Blues Fest

Festivalul internațional Cluj Blues Fest propune o ediție de pandemie intitulată Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest, open-air, în perioada 18-19 septembrie 2021, cu mesajul tradițional #cometobluj. Locul de desfășurare al acestuia este Iulius Parc, lângă Iulius Mall.

La fel ca la precedentele ediții, ne dorim să ascultăm blues live, să promovăm acest gen muzical prin unicul festival de profil din județul Cluj, de aceea aducem la Cluj-Napoca nume importante ale bluesului  autohton. Sperăm ca publicul să aibă parte de concerte atractive cu interpretări LIve, a spus Tiberiu Fărcaș, organizator Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest.

Line up

18 septembrie

  • Foxy Ladies (RO)
  • Quo Vadis (RO)

19 Septembrie

  • Leslie Wolf & The Groovemakers (RO)
  • Marcian Petrescu & Trenul de Noapte (RO) & TBA

Organizatorii vor respecta legislația anti-COVID la data festivalului. Vom reveni cu informații în acest sens. Urmăriți site-ul clujbluesfest.ro și pagina de Facebook oficială. Bilete aici.


SIGHIŞOARA BLUES FEST 2021 în Piaţa Cetăţii!

Câte povești, atâtea cântece de blues. Ai ocazia să pornești într-o nouă călătorie muzicală de excepție, participând la cea de-a 15-a ediție a unui festival cu tradiție în România.

Pentru prima dată în istoria festivalului se schimbă locația. Concertele vor începe la orele 18.00 şi se vor încheia la orele 22.30. Perioada de desfăşurare este 10 şi 11 septembrie 2021 în Piaţa Cetăţii (locuri pe scaune) limitat la 600 persoane. Biletele ediției 2020 rămân valabile! Accesul la eveniment va fi posibil doar cu dovada de vaccinare sau test negativ. Pentru ediţia 2021 se vor putea cumpăra bilete înainte de eveniment în Piaţa Cetăţii (în limita a 600 locuri) şi îndeplinind condiţiile sanitare de acces.

The blues is not the creation of a crushed-spirited people, it is the product of a forward-looking, upward-striving people.” (Albert Murray 1916-2013)

Prima seară va fi deschisă de cântăreaţa americană Syndey Ellis, născută în Red Jacket, Virginia de Vest, în anul 1947. Ellis a crescut în Cleveland, Ohio, unde s-a căsătorit și a avut cinci copii. Acum este căsătorită pentru a doua oară, are patru nepoate, trei nepoți şi o strănepoată. Sydney Ellis și-a început cariera în 1991, în Oraşul Îngerilor, elogiind moştenirea sa culturală cu talentul şi elocvenţa vocii sale. După 1995, străbunica Ellis a străbătut 27 de ţări (dintre care amintim doar pe cele europene: Germania, Elveția, Franța, Belgia, Luxemburg, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Finlanda, Croația, Slovacia, Ucraina, Norvegia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Suedia, Italia, Olanda, Austria, Danemarca și Irlanda) şi a susţinut peste 1500 de concerte. Iată că a venit şi rândul României, prin festivalul de la Sighişoara, să se bucure de chintesenţa zestrei culturale afro-americane mărturisită cu sinceritate şi preţuire de Syndey Ellis şi trupa sa. Ea are şase albume la activ (la casa proprie, Black Wallet Records) şi locuiește în prezent într-un sat mic din centrul Germaniei, unde revine cu emoţie pentru odihna şi relaxarea absolut necesară dintre frecventele sale călătorii muzicale.

Robert Pete Williams, l’un des grands poètes du blues afro-américain, découvert par hasard dans un pénitencier de Louisiane à la fin des années cinquante, décrivait son art comme « la musique de l’air » : « Mon inspiration, mon style, ma sonorité sont fonction de l’atmosphère. Alors je chante et le vent se charge d’emporter ma musique », expliquait-il. L’art de Roland Tchakounté, et ce n’est pas un mince compliment, possède cette même légèreté atmosphérique qui lui permet de toucher à l’universel.”

Ziua de 10 septembrie 2021 se va închide cu un concert inedit susţinut de muzicianul francez Roland Tchakounté. El leagă punţi culturale între originile sale cameruniene şi osatura caracteristică bluesului, acea reţetă „marcă înregistrată” a Father of the Boogie, John Lee Hooker. Spontaneitatea personalităţii, alături de greutatea vocii sale sunt alte două competenţe care îl recomandă fanilor bluesului de la noi. Personal, Roland Tchakounté îmi aduce aminte de Ali Farka Touré şi de Faris Amine, bineînţeles, între limitele originalităţii creative. Limba sa maternă, bamiléké, aduce un plus de mister şi bizarerie coloraturii bluesului său, o ţesătură admirabilă de ritm sălbatic african, disperare, suferinţă, răzvrătire, speranţă şi bucurie. Sentimente şi spirit liber pe care le imprimă compoziţiilor şi interpretărilor sale. Multiinstrumentist, Tchakounté se face remarcat atât la chitară (este stângaci la fel ca idolul său, Jimi Hendrix), cât şi la chitară bas, pian, ukulele, percuţie şi muzicuţă. Discografia sa numără şase albume, dintre care remarcăm debutul, Bred Bouh Shuha Blues, lansat în 1999, album care s-a bucurat de un mare succes în Franța şi Äbango, din 2005, un album acustic realizat împreună cu încântătorul chitarist al trupei sale, Mick Slide Ravassat. Vă invit să urmăriţi Melena, un videoclip emoţionant şi răscolitor, atât pentru mesajul său, cât şi pentru sensibilitatea interpretării.

Ziua de 11 septembrie 2021 a festivalului de blues de la Sighişoara va începe cu chitaristul american Guy Davis şi se va încheia cu recitalul cântăreţei austriace, Meena Cryle, ce va veni însoţită de trupa Chris Fillmore Blues Band.

Dintotdeauna, prima dragoste a lui Guy Davis a fost bluesul! S-a format într-o familie de artişti şi a avut contact cu muzica fermecătoare a lui Blind Willie McTell, Fats Waller, şi Robert Johnson, pe care l-a întruchipat într-un personaj pe Broadway.

That’s what I consider myself, a musical storyteller. I tend to create music but even if I didn’t, I would use somebody else’s music — and if I didn’t have that, I would speak poems or prose. I think that all these things increase me as a performer….The songs, the plays, the descriptions, everything I do with words. They’re all part of each other.” (Guy Davis)

Guy Davis s-a născut pe 12 mai 1952 şi este un adevărat ambasador al bluesului de peste marele ocean. El aduce la Sighişoara mărturia impresionantă a unui mesaj nepieritor, exprimat cu sinceritate şi veneraţie. Guy Davis este autor, profesor, actor şi muzician cu personalitate. Are peste 15 albume în nume propriu şi multe colaborări cu artişti ca Otis Taylor, Pete Seeger, Eric Bibb, Slim Pickens, Nico Wayne Toussaint, Dom Flemons, Fabrizio Poggi. Pentru fanii vinylului recomand, fără rezerve, albumul Sonny & Brownie's Last Train din 2017!

În Austria Bluesul este extrem de bine reprezentat! Mulţi dintre dvs. cunoaşteţi (fiindcă aţi fost pe vremuri martori la Big Mamou) sau poate aţi ascultat în propria colecţie nume ale bluesului şi jazzului austriac ca: Al Cook, STRANZINGER BLUES, Gerald Gradwohl, „Sir” Oliver Mally Group, Joe Zawinul, Marius Dobra Blues Band, Mojo Blues Band etc. Este rândul doamnei Meena Cryle să concerteze în România împreună cu trupa Chris Fillmore Blues Band. Ştiu sigur că va fi un concert de ţinută artistică de excepţie, aşa cum au fost toate pe care le-am văzut la Big Mamou sau Sala Palatului. Primul album al Meeney, Try Me, spune totul despre atitudinea, vocea sa carismatică şi dinamica blues rock a trupei chitarsitului Chris Fillmore (cu care cântă de la vârsta de 15 ani). El este lansat în anul 2010 în Germania la celebra Ruf Records şi are ca invitaţi pe: Joanne Shaw Taylor, Eric Sardinas, Donna Grantis, Erja Lyytenen, Coco Montoya şi Shakura S'Aida. O notabilă colaborare este alături de Hans Theessink pentru coloana sonoră a filmului Jedermann Remixed lansat în 2011. Din 11 septembrie 2021 ne vom bucura de o puternică voce feminină din Austria, pe care cu siguranţă o putem adăuga pe lista numelor deja consacrate şi îndrăgite de mulţi fani ai bluesului din România, aici mă refer, printre altele la: Beth Hart, Ana Popovic, Susan Tedeschi, Bonnie Raitt, Shemekia Copeland, Samantha Fish, Layla Zoe, Sue Foley, Dana Fuchs, Debbie Davis, Carolyn Wonderland, Joanna Connor, Marcia Ball, Larkin Poe şi Elin Larsson.

Sighişoara Blues Fest 2021, o ediţie aniversară cu personalitate, între inedit şi consacrat, autentic şi tradiţional, cu blues de la mama lui şi blues rock european, în aer liber, în Piaţa Cetăţii, pentru cei vaccinaţi sau testaţi.

Radu Lupaşcu
13 august 2021


PROGRAM SUCEAVA BLUES FESTIVAL 13 – 14 august 2021

Locul desfășurării evenimentelor: Platoul Cetății de Scaun a Sucevei. Spectacolele vor începe în fiecare seară de la orele 19.30. Intrarea în zona Festivalului se va face începând cu orele 17.00.

Vineri, 13 august 2021

  • The Hot Cats (Ro) 
  • The Voodoo Child (Ro) 
  • Sakis Dovolis Trio (Gr) 
  • Malone Sibun Band (UK) 

Sâmbătă, 14 august 2021

  • Cooperativa de blues (Ro) 
  • Othello Trio (Ro) 
  • The Southern Cockroaches (Ro) 
  • Aynsley Lister (UK) 

Accesul este gratuit, în limita a 2500 de spectatori pe seară, cu respectarea regulilor în vigoare la data desfășurării evenimentului. Donațiile pentru continuitatea Festivalului sunt binevenite.

REGULAMENT DE PARTICIPARE LA SUCEAVA BLUES FESTIVAL 2021

Cu toții, organizatori și public, ne dorim ca și ediția de anul acesta să fie una memorabilă, la fel ca cele de până acum.

Cu bucurie putem anunța că anul acesta INTRAREA ESTE LIBERĂ pentru toate evenimentele, însă doar în limita locurilor disponibile, numărul maxim de persoane fiind 2500.

Contextul special impus de criza COVID-19 ne solicită implementarea unor reguli speciale pentru participarea la astfel de evenimente. Aceastea sunt gândite pentru a proteja sănătatea și siguranța participanților și respectă toate recomandările autorităților. Vă mulțumim anticipat pentru respectarea măsurilor care ne protejează sănătatea și duc mai departe speranța să ne vedem mai des!

ACCESUL ÎN ZONA FESTIVALULUI / CAMPING-ULUI SE VA FACE URMĂRIND RESPECTAREA CÂTORVA REGULUI:

- Accesul la eveniment este permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale.

- Minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la eveniment și de la verificarea în Registrul electronic național de vaccinare.

- La eveniment NU va fi disponibil un punct de testare rapidă.

- Accesul în spațiile destinate evenimentelor va avea loc doar cu 2 ore înaintea orei de începere, specificată în programul oficial al festivalului. Vă rugăm să ajungeți din timp pentru a putea parcurge toate procedurile de acces și a vă ocupa locurile.

- Păstraţi distanţa de siguranţă de cel puţin 1,5 m faţă de ceilalţi participanți și urmați fluxurile semnalizate de organizatori pentru intrare și ieșire. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata evenimentului.

- Nu este permis accesul cu alimente și băuturi din afara incintei.

- Achizițiile din timpul festivalului se fac doar pe baza jetoanelor pe care le veți putea cumpăra în incinta evenimentului.

- Fotografierea, filmarea sau înregistrarea de sunet în timpul evenimentelor cu aparatură profesională sau semi-profesională sunt strict interzise. Înregistrarea,difuzarea sau reproducerea înregistrărilor nu se va face fără acordul scris al organizatorilor.


Sanpetru Blues Festival

Prima ediţie a Sanpetru Blues Festival va avea loc în curtea Bisericii Evanghelice Fortificate Sânpetru - Braşov pe parcursul a două seri, 20 şi 21 august 2021. Invitaţii vor fi: Soul Serenade, Fernet Blues Band, Foxy Lady band şi Nightlosers. Biletele se pot achiziţiona prin Entertix.ro, 60 lei/seara sau 100 lei abonament pentru cele 2 seri. Organizatori: Genu Ariseanu, Parohia Evanghelica CA Sanpetru, Asociaţia Zaharia Barsan Sanpetru.


Luna septembrie începe la Brașov în ritmuri de jazz și blues

De pe 2 și până pe 5 septembrie 2021 toți cei care se găsesc în Brașov – localnici, dar și turiști – vor putea respira din nou pe ritmuri de jazz și blues în orașul de la poalele Tâmpei. Brașov Jazz & Blues Festival, ediția a IX-a va avea loc în acest an la începutul lunii septembrie, și va oferi tuturor iubitorilor de muzică bună un sfârșit de vară notabil. Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în Piața Sfântul Ioan (scena principală), Piața Brassaï (scena Raiffeisen), dar și în Parcul Central Nicolae Titulescu. Această ediție a festivalului este una specială, și duce la îndeplinire conceptul unui festival de muzică complet. În programul festivalului sunt anunțate atât concerte cu trupe de renume internațional, cât și trupe locale, ateliere creative și masterclass-uri pe teme muzicale, proiecții de filme în aer liber, activități pentru copii și familie pe timpul zilei și un târg de discuri de vinil ca să îți iei muzica preferată acasă. Așa cum îi stă bine unui festival de asemenea calibru, serile de muzică se vor prelungi în noapte la concertele de tip jam session. Ediția din acest an a festivalului debutează în ritm de blues ardelenesc cu un concert Nightlosers. Concertul va avea loc în Piața Brassai din Brașov pe 2 septembrie începând cu ora 20.00, iar intrarea va fi gratuită în limita locurilor disponibile. Nume importante ale jazz-ului și blues-ului internațional fac parte din line-up-ul acestei ediții. Începând cu 3 septembrie, 38 de artiști din 8 țări vor urca în acest an pe scena principală a festivalului ce va fi amenajată în Piața Sf. Ioan: Laura Cox (FR), Kirk Fletcher (USA), Mădălina Pavăl Live Orchestra (RO), Sax Gordon (USA), Lars Kutschke Band (DE/HU), Dana Gillespie (UK), Joachim Palden Trio (AU), Isabella Lundgren (SE), Nguyên Lê Streams Quartet (FR/USA/CA).

Scena internațională a festivalului va fi deschisă pe 3 septembrie de Laura Cox (FR) – o "Badass Rock'n'Roll Lady" care își captivează publicul cu solo-urile ei în forţă și o voce irezistibilă, care o plasează în trena unor predecesoare celebre precum Joan Jett din perioada The Runaways, Nancy Wilson de la Heart ori Nita Strauss, superchitarista lui Alice Cooper. Aceasta va fi urmată pe scenă de Kirk Fletcher (USA) - un artist ce are reputația unui performer ce nu trebuie ratat. Viziunea sa unică asupra blues-ului tradițional este în aceeași măsură modernă și autentică. Recunoscut la nivel mondial de critici și public deopotrivă ca unul dintre cei mai buni chitariști de blues din lume, a câștigat de patru ori Blues Music Award și în 2015 British Blues Award, iar cel mai recent album al său My Blues Pathway a fost nominalizat la Blues Music Awards 2021.

Cea de-a doua seară de concerte va fi deschisă de Mădălina Pavăl Live Orchestra. Împreună cu 12 muzicieni tare talentați, Mădălina Pavăl ne aduce tot ce are mai bun folclorul într-o reinterpretare unică, sonoritățile lor aflându-se la intersecția fină între clasic și tradițional. Cea de-a doua seară continuă cu Sax Gordon & LK Band (USA/DE). „Sax” Gordon Beadle este atât un muzician de blues foarte căutat și apreciat, cât și un perfomer excelent. Saxofonistul a cântat ca solist pe albume și în turnee cu artiști precum Luther "Guitar Junior" Johnson, Duke Robillard, Roomful of Blues, Matt "Guitar" Murphy, Jay McShann și Jimmy Witherspoon. Una dintre suprizele acestei ediții este prezența în premieră în România a unei artiste complete a cărei viață sfidează ficțiunea, și anume: britanica Dana Gillespie, compozitoare, producătoare şi interpretă cu peste 60 de albume în discografie. Acompaniată de trioul pianistului Joachim Palden, co-fondatorul legendarului grup austriac Mojo Blues Band, în seara de 4 septembrie, va urca în premieră în România pe scena mare a festivalului.

Ultima seară a festivalului este dedicată jazz-ului, publicul fiind invitat la două recitaluri cu totul speciale. Isabella Lundgren (SE) – nominalizată în 2020 la echivalentul suedez al premiilor Grammy pentru albumul Out of the Bell Jar, un tribut Jazz adus lui Bob Dylan, Isabella Lundgren este o prezență strălucitoare în peisajul muzical scandinav datorită vocii aparte și talentului său interpretativ absolut remarcabil. Isabella Lundgren va concerta în seara de 5 septembrie în premieră în România în cadrul Braşov Jazz & Blues Festival. Festivalul va fi încheiat de cel mai recent proiect al extraordinarului chitarist parizian de origine vietnameză Nguyên Lê (FR/USA/CA), Streams, susţinut în formulă de cvartet, alături de percuţionistul newyorkez John Hadfield, vibrafonistul francez Illya Almar şi dublul basist canadian Chris Jennings. Pendulând între toate punctele cardinale în căutarea inspiraţiei, Streams creează prin simbioză artistică o nouă şi originală punte dinspre tradiţie spre modernitate iar talentul performativ uriaş al lui Nguyên Lê anunţă pentru seara de 5 septembrie un veritabil regal muzical live la Braşov! Biletele și abonamentele* pentru concertele din Piața Sf. Ioan au fost puse în vânzare online pe biletebrasov.ro și au un preț special până pe 20 august.

*Acest eveniment este organizat în conformitate cu noile reglementări în vigoare în ceea ce privește evenimentele, iar participarea la concertele pe bază de bilet din Piața Sf. Ioan este permisă EXCLUSIV: persoanelor vaccinate cu ambele doze și care au împlinit 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; persoanelor care prezintă dovada unui TEST RT-PCR NEGATIV efectuat în urmă cu maxim 72 ore sau TEST ANTIGEN RAPID efectuat în urmă cu maxim 24 de ore; persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare, test care să dovedească prezența anticorpilor efectuat cu maxim 14 zile anterior evenimentului). Testele rapide antigen vor disponibile la acces și se vor putea face, contra cost, de către personal autorizat. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata evenimentului pentru toate categoriile de public. Conform ORDINULUI nr. 3.245/1.805/2020 completat la 20.05.2021, minorii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale de orice fel. Cei peste 5 ani vor purta mască.


Classic Unlimited 2021: Concerte de pian pentru urși și alți iubitori de muzică clasică

Sanctuarul de urși Libearty din Zărnești și alte opt locuri speciale din țară se vor transforma, în perioada 25 august - 26 septembrie, în săli de concerte pentru a găzdui cea de-a cincea ediție a turneului național Classic Unlimited, susținut de pianistul Bogdan Vaida. Astfel, dacă în anii trecuți turneul a avut loc în librării, tipografii, fabrici de mobilă, mine de cărbuni, ateliere de reparații auto, magazine de biciclete, sedii de firmă sau galerii de artă, anul acesta Classic Unlimited se va desfășura în următoarele spații culturale atipice: 25 august - Magazia de pulbere by EC Garden – Cluj-Napoca; 28 august - Grădina Botanică "Vasile Fati" – Jibou; 29 august - Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie – Târgu Mureş; 10 septembrie - Bastionul Artiștilor – Brașov; 11 septembrie - Sanctuarul de urși Libearty – Zărnești; 16 septembrie - Uzina de Apă / Centru de arhitectură, cultură urbană și peisaj – Suceava; 17 septembrie - Muzeul Poezie(i) / Casa Muzeelor - Iași; 25 septembrie - Muzeul Astra – Sibiu; 26 septembrie – Faber – Timișoara. ’’Turneul din acest an este un moment de bucurie pentru echipă și, sperăm noi, și pentru spectatori, și-un mic pas spre revenirea la normalitate. Ne-am propus să ajungem în nouă comunități, dintre cele mai diverse, de la spații de concerte reinventate în pandemie la spații propuse chiar de comunitatea Classic Unlimited, locuri unde muzica clasică s-a auzit mai rar. Am păstrat de anul trecut ideea de spațiu în aer liber, deschis și primitor, și i-am adăugat o notă contemporană printr-un nou repertoriu. Suntem siguri că o să placă și abia așteptăm să prezentăm publicului muzica și compozitorii din spatele ei’’, a declarat Meda Corovei, project manager Classic Unlimited. În timpul seriei de concerte Classic Unlimited, intitulată anul acesta A contemporary view, publicul va putea asculta atât piese consacrate ale muzicii clasice, cât și trei piese contemporane, create special pentru turneu de compozitorii clujeni Ciprian Gabriel Pop, Șerban Marcu și Cristian Bence-Muk. Astfel, repertoriul include Intermezzo de Johannes Brahms, Mirror Spiders de Șerban Marcu, Marrock de Cristian Bence-Muk, Colonel Mosquito de Ciprian Gabriel Pop, Impromptu (Op. 90, nr. 4) de Franz Schubert, Preludiu (Op. 93, nr. 10) de Serghei Rahmaninov, precum și Variațiuni pe "La ci darem la mano” (Op. 2) de Frédéric Chopin. ”Ne bucurăm să găzduim în pădurea ursuleților un concert inedit de pian și să petrecem împreună o seară cu adevărat deosebită, alături de animalele salvate, care au primit o a doua șansă la libertate și un cer fără gratii în Sanctuarul de urși Libearty din Zărnești. Desemnat cel mai etic sanctuar din lume, Libearty va oferi un cadru ideal pentru un astfel de spectacol de excepție’’, a spus Cristina Lapis, președinta Asociaţiei Milioane de Prieteni şi fondatoarea Sanctuarului de urşi Libearty de la Zărneşti. La fel ca în fiecare an, accesul la concertele Classic Unlimited este gratuit și se va face exclusiv pe bază de rezervare a locului pe site-ul evenimentului: classicunlimited.ro. Pentru o bună desfășurare a evenimentelor, participanții trebuie să confirme rezervarea biletului cu cel târziu 48 de ore înainte de ziua concertului. Rezervările care nu sunt astfel confirmate își pierd valabilitatea. Odată cu rezervarea locurilor la concert, iubitorii de muzică clasică vor avea posibilitatea, pe site, să susțină financiar turneul cu suma pe care o doresc. Pe parcursul concertelor, publicul participant va purta mască pentru a se evita răspândirea virusului SARS-CoV-2. La intrarea în spațiul de concert, se va efectua un triaj observațional și nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). De asemenea, se va măsura temperatura fiecărui spectator, iar persoanele care refuză verificarea sau a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius nu vor putea intra la concert. Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. În cele patru turnee de până acum, peste 4.000 de persoane au luat parte la concertele Classic Unlimited care avut loc în locuri neconvenționale din Cluj-Napoca, București, Oradea, Iași, Brașov, Alba Iulia, Baia Mare, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Petrila, Turda și altele. Turneul Classic Unlimited este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Yamaha și Raiffeisen Bank. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. Site: classicunlimited.ro. Facebook: facebook.com/classicunlimited.ro.


Festivalul de arte vechi - Bistrița, 6-8 August 2021 - Ediția I

Dacă vă era dor de atmosfera de acum sute de ani a burgului Bistrița aveți un motiv de bucurie. Vă încântă, în curând, concerte de muzică veche, expoziții de pictură de inspirație săsească, ateliere și târg de meșteșuguri vii, dansuri din perioada de glorie a cetății. Festivalul de arte vechi este un proiect inițiat de Asociația Culturală Bistrița Medievală și finanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Municipiului Bistrița. Proiectul își propune să valorifice, în mod inteligent, resursele culturale materiale și imateriale ale cetății Bistriței, contribuind la dezvoltarea ei sustenabilă. În perioada 6 - 8 august 2021 publicul larg se va putea delecta cu 3 concerte de muzică veche avându-i ca protagoniști pe Nicolae Szekely la lăuta renascentistă, archlute și chitara barocă, Norbert Töttösy în cadrul concertului de inaugurare al sistemului pneumatic proaspăt renovate și extinse al orgii Bisericii Romano-Catolice Sfânta Treime Bistrița, recitalul grupului Huniai Cantores ce va avea loc la foișorul din Parcul Municipal, iar grupul de dansuri Nosa va anima centrul vechi al Bistriței. Cu sprijinul partenerului Asociația "Produs în Bistrița-Năsăud", artistul plastic Silvia Țogorean va vernisa, în data de 6 august, o expoziție personală de pictură tradițională săsească la Casa Argintarului și vă invită la ateliere de creație, iar pe toată perioada festivalului, 6 - 8 august, pe Pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura târgul de meșteșuguri vii. Programul festivalului poate fi accesat on-line pe bistritamedievala.ro, caietul de program al fiecărui recital în parte urmând a fi disponibil la aceeași adresă începând cu data de 2 august. Evenimentele vor putea fi urmărite live sau înregistrate și pe pagina de Facebook al evenimentului acebook.com/artevechibistritamedievala. Pentru recitalurile Nicolae Szekely și Norbert Töttösy, pentru vernisajul expoziției și atelierele de pictură ale Silviei Țogorean, numărul de locuri este limitat. Prin urmare, vă rugăm să aveți amabilitatea de a vă înscrie, până la data de 3 august, prin e-mail bistritamedievala@gmail.com sau numărul de WhatsApp 0775168321. Participanții la evenimente vor respecta măsurile în vigoare privind prevenirea răspândirii Covid-19.

Program Festivalul de arte vechi Bistrița 6 - 8 august 2021 Ediția I

Vineri, 6 august 2021 - Casa Argintarului - Centrul German, Bistrița, Str. Dornei nr. 5
Ora 17.00 Vernisaj pictură tradițională săsească – Silvia Țogorean
Ora 19.00 Recital Nicolae Szekely – lăută renascentistă, arhilăută, chitară barocă

Sâmbătă, 7 august 2021 - Casa Argintarului - Centrul German, Bistrița, Str. Dornei nr. 5
Ora 10.00 Ateliere de creație
Ora 17.00 Norbert Töttösy – recital de orgă, inaugurarea orgii proaspăt renovate și extinse
Ora 18:30 Dansuri medievale cu grupul Nosa

Duminică, 8 august 2021 Parcul central – Foișor
Ora 17.00 Dansuri medievale cu grupul Nosa
Ora 18.00 Recital Huniadi Cantores – muzică medievală, renascentistă și tradițională.

Pe toată perioada festivalului, 6 - 8 august, pe pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura Târgul de meșteșuguri Produs în Bistrița-Năsăud.


Maestrul DAN PURIC şi violoncelistul ADRIAN NAIDIN = „2 ROMÂNI” pe aceeaşi scenă!

Cu aceeași forță creatoare și subtilitate artistică desăvârșită cu care și-a obișnuit publicul spectator, maestrul Dan Puric, unul dintre cei mai cunoscuți actori, eseiști și regizori din România, revine în lumina reflectoarelor alături de violoncelistul Adrian Naidin cu un eveniment cultural de proporții, intitulat „2 ROMÂNI”. Spectacolul va avea loc pe 24 august 2021, de la ora 20:00, la Grădina de Vară Herăstrău (Parcul Herăstrău, intrarea dinspre Arcul de Triumf) și reprezintă un discurs coerent, profund emoționant, ce vizează absurdul existenței, în formele sale cele mai surprinzătoare, transpus pe acordurile muzicale fascinante ale violoncelistului și compozitorului Adrian Naidin, un adevărat artist al cuvintelor atent meșteșugite. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online de pe Ticketnet.ro, Eventim.ro, Iabilet.ro, Mystage.ro și Bilet.ro. Prețul unui bilet variază în funcție de categoria de loc, între 54 lei și 72 lei, până la data de 11 august, în perioada Early Bird. DAN PURIC: „Pentru că este de ajuns ca să reîncepem să fim din nou ceea ce am fost și mai mult decât atât! S-a spus: ‚La ce bun artistul pe vreme de secetă? Ca să aducă aminte că există ploaia!’ Și atunci, la ce bun ‚2 români’ într-o Românie despărțită de sine? Ca să ne aducă aminte că am fost UNA, uniți în același Duh. Și-atunci în plină pustie a lumii de azi, noi, cei ‚2 români’ ne cerem dreptul legitim la Primăvară. Vă invităm să-l cerem dimpreună! Să-l cerem dimpreună, amintindu-ne cine și ce am fost!

Ce minune și ce unicat de paradox acest popor român! Cum a putut el dăinui în fața istoriei atroce în mod neașteptat pentru celelalte popoare ale lumii, doar prin cele două cetăți ale sale indestructibile: CREDINȚA și UMORUL?! Am spus umorul și nu bășcălia, acea haină terfelită și murdară a omului căzut din condiția omeniei lui. Pesemne atunci când ne-a plămădit ca neam, El, Creatorul, atunci în momentul acela când sufla asupra bucății de lut care trebuia să fie poporul român, a zâmbit, având totuși neașteptat și o lacrimă în colțul ochiului.

„ - Acesta va fi chipul tău cu care vei birui lumea! Du-te, nu te teme!” A șoptit Atotputernicul acelei bucăți de lut, care tocmai prindea viață. Și astfel, din clipa aceea însfințită, noi ca neam am plecat la drum cu acel zâmbet de senin sufletesc plin de omenie, ce izvora parcă dintr-o adâncă înțelegere a lumii, fără nicio tresărire în fața urâtului, dar având în același timp, în colțul ochiului, acea Lacrimă eternă, rodul neprețuit de noi astăzi a unui neam nevinovat, ce-a trebuit mereu să plătească pentru alții. Vă invit alături de bunul meu prieten, Adrian Naidin, și el o lacrimă de artist, acum, în momentele acestea de răstriște sufletească, să ne refacem imunitatea ființei românești, aducându-ne aminte dimpreună de acestă tainică și intraductibilă moștenire, de acest Sfânt Chip al neamului în care n-a fost niciodată loc pentru istoria meschină ce-a vrut și vrea să ne uite ca neam în negura ei, deoarece el, Chipul, l-a oglindit întotdeauna doar pe Bunul Dumnezeu!”

Important! Vizionarea spectacolului este permisă numai cu purtărea măştii de protecţie și nu este nevoie de dovada scrisă a vaccinării sau a unui test negativ.


Muzicianul Mihai Ciprian Rogojan este noul manager al TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII

Muzicianul Mihai Ciprian Rogojan a fost recent desemnat câştigător al concursului organizat de Ministerul Culturii pentru postul de manager al TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII, post deţinut anterior, ca interimar, de regizorul Dan Tudor. „Mă bucur că am privilegiul de a mă alătura, în calitate de manager, echipei Teatrului Muzical Ambasadorii. Este o instituție de cultură pe care am urmărit-o ‚din umbră’ de câțiva ani, al cărei parcurs m-a impresionat și care sunt convins că va evolua și mai mult în anii ce urmează. Artiștii de la ‚Ambasadorii’ sunt tineri și talentați și au un potențial extraordinar. Într-un București care abundă în teatre și instituții de cultură, cred că este nevoie să regândești modul în care faci artă, să analizezi cu atenție ceea ce prezintă interes pentru public și, în egală măsură, să educi spectatorii, și mai ales copiii, ghidându-i către actul artistic de calitate. Îmi doresc să aduc un suflu nou acestui teatru, iar ținta mea este publicul tânăr și foarte tânăr, care sper că va veni în număr cât mai mare la spectacolele noastre. Le mulțumesc colegilor pentru căldura cu care m-au primit și îi asigur de toată susținerea mea de acum înainte.” - a declarat noul manager al instituției la preluarea mandatului. Mihai Ciprian Rogojan s-a născut în Baia Mare, are 43 de ani și a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, specializarea percuție, în anul 2002. S-a implicat în viața artistică încă din facultate, ca membru în diverse formații muzicale. Ulterior, alături de patru colegi, la fel de talentați, a pus bazele trupei Sistem, bine-cunoscută pentru utilizarea butoaielor ca instrument neconvențional de percuție. Împreună au cucerit publicul atât în România, cât și în Europa. În anul 2005, Sistem și Luminița Anghel s-au clasat pe locul 3, cea mai înaltă poziție ocupată vreodată de România, la concursul Eurovision, cu piesa Let me try. Între anii 2012 - 2016, și-a suspendat cariera artistică, devenind cel mai tânăr senator din Parlamentul României, timp în care a fost membru al Comisiei pentru Cultură și Media, precum și membru al Comisiei pentru Egalitate de Șanse din Senat. Începând din anul 2018, s-a implicat într-un nou proiect muzical - trupa 2GENTS, împreună cu Doru Todoruț, membru al trupei Deepcentral. Proiectul aduce în atenția publicului o combinație de genuri muzicale, piese cu sound-uri actuale, inclusiv teme celebre din muzica clasică, muzica de film, crossover, toate puse în practică cu ajutorul instrumentelor clasice (în special de percuție), precum și al show-ului vizual și se bucură de succes în rândul tinerilor iubitori de concerte 100% live.


Harpsichord or not

Joi, 5 august 2021, de la ora 19, Sala Coloanelor din Hanul Gabroveni (sediul ARCUB) va găzdui concertul Harpsichord or not. Harpsichord or not este un concept original dedicat, în special, publicului atras de muzica pentru clavecin. Recitalul propune o incursiune în universul lui J. Ph. Rameau (poate cel mai relevant compozitor al Barocului muzical francez târziu). Mai precis în lumea transcripțiilor sale pentru clavecin. Recitalul evocă, într-o manieră inedită, figura marcantă a lui J. Ph. Rameau, cel care a îmbinat în mod perfect muzica pentru clavecin și creația de operă, într-o adevărată galerie de personaje și caractere și care abordează clavecinul din perspectivă solistică.

Program: Jean Philippe Rameau (1683 – 1764): Din colecția Nouvelles Suites de Pièces de Clavecin 1728: - Din Suite en la: Allemande – Courante – Sarabande – La Triomphante - Din Suite en sol: Les Tricotets - L`Indifferente - Menuet I - Menuet II - Menuet I - Les Sauvages. Din colecțiile Pièces de Clavecin en Concerts / Cinq Pièces 1741: - 1er Concert: La Coulicam - La Livri. Rondeau Gracieux - La Vézinet. Din colecțiile Les Indes Galantes – Ballet reduit à quatre grands concerts, - Din 1er Concert: Entrée des quatre nations dans la Cour d'Hébé - Air polonois - Musette en rondeau – 1er Menuet – 2e Menuet - 1er Menuet. Din colecțiile Pièces de Clavecin en Concerts 1741 / Cinq Pièces 1741: - 4e Concert: La Pantomime - L`Indiscrète. Rondeau - La Rameau La Dauphine 1747. Concertul este organizat de Asociația Antiqva, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul ARCUB. Participarea este liberă (cu rezervarea prealabilă a locurilor, prin mesaj), în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor legale în vigoare (Ordinul nr. 3186 / 1184 / 2021 al min. Culturii comun cu min. Sănătății). Pe durata concertului, purtarea măștii de protecție este obligatorie. Concertul este susținut de clavecinista Raluca Enea.

Raluca Enea s-a născut în Bacău. Este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secțiile Pedagogie instrumentală – pian și Interpretare muzicală- clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din anul 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson şi Ketil Haugsand, la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main și Würzburg şi Hochschule für Musik und Tanz Köln. În cadrul studiilor din Germania, specializările principale au fost clavecin și basso continuo, în cadrul secției HIP (Historische Interpretationspraxis - interpretare istorică, muzică de cameră, sisteme de acordaj istoric, improvizație, sintaxă și retorică muzicală). Raluca a obținut nota maximă la recitalul solo de la finalul studiilor de master (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main) iar tema lucrării de dizertație a fost ”Follia among the ternary dances of the Baroque suite”. La HfMDK Frankfurt, Raluca a fost clavecinist-corepetitor la clasa de vioară a profesoarei Petra Müllejans (Konzertmeisterin Freiburger Barockorchester). A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia). Raluca este doctor al Universității Naționale de Muzică București, cu teza „Creația pentru clavecin a lui Jean Philippe Rameau: erudiție, inspirație, viziune” elaborată sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dana Borșan. Raluca a susţinut concerte în România, Germania, Israel, Norvegia, Ungaria, Franța. Între cele mai importante proiecte concertistice desfășurate se numără cele patru integrale de lucrări: J. Ph. Rameau – „Pièces de Clavecin en Concerts” desfășurată în compania instrumentiștilor Melinda Béres – vioară barocă și Szilárd Chereji – viola da gamba, J. S. Bach – „Sonatele pentru violoncel și clavecin obligat”, proiect desfășurat în compania violoncelistului Eugen – Bogdan Popa, A. Corelli – Sonate pentru vioară și basso continuo, Op. 5, J. S. Bach – Integrala Sonatelor pentru vioară și clavecin obligat, BWV 1014 – 1019 (ultimele două susținute în companiei violonistei Melinda Béres) și J. S. Bach – Concertele pentru două clavecine și orchestră de coarde, BWV 1060 – 1062, proiect susținut în compania organistului Steffen Schlandt și a Ansamblului Codex. Raluca este lect. dr. la clasa de clavecin a Universității Transilvania Brașov iar când nu predă sau nu cântă la clavecin, Raluca este artist liric al Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București (din anul 2006). Coordonează proiectele educative și de formare în domeniul muzicii vechi susținute de Asociația Culturală Antiqva în România şi este, în permanenţă, mama Letiției și a lui Petru. Transcripțiile reprezintă un domeniu de larg interes în epoca Barocului muzical european. Ele au fost adesea utilizate în creațiile unor importanți compozitori precum J. S. Bach, A. Vivaldi, F. Geminiani, J. Ph. Rameau, G. Fr. Haendel, și mulți alții. Fenomenul s-a manifestat din mai multe direcții și a constituit întotdeauna un domeniu fascinant, atât din perspectiva compoziției cât și din cea interpretării. Departe de a fi considerate „plagiat”, transcripțiile muzicale fac parte fie din genurile solistice - cum ar fi piesele pentru instrument solo sau genul de concert instrumental (cu unul sau mai mulți soliști) – fie din genurile caracteristice ansamblurilor instrumentale sau vocal instrumentale, în acest caz referindu-se la muzica de cameră sau la cea orchestrală. Ca sursă de inspirație, transcripțiile pot fi preluate din propria creație și transpuse pentru alt tip de ansamblu sau instrument sau pot fi preluate din creațiile altor autori și transformate conform propriului stil al „noului autor” sau ținând cont de noua orchestrație, având întotdeauna o doză de originalitate. În cazul lui Jean-Philippe Rameau, transcripțiile se referă, aproape exclusiv, la propriile lucrări. Ele sunt bidirecționale și se manfiestă în toate cele trei domenii abordate de autor pe parcursul creației: muzica pentru clavecin solo, muzica pentru ansambluri camerale și muzica de operă. Putem vorbi, chiar, despre un fel de „rețea” cu fire conectate în toate cele trei domenii de compoziție, din moment ce întâlnim frecvent piese compuse inițial pentru clavecin solo și orchestrate ulterior în operele compuse în a doua parte a creației sau numeroase piese camerale sau orchestrale, transcrise de autor pentru clavecin solo. Mai mult decât atât, se pare că Rameau avea o pasiune pentru domeniul transcripțiilor. Dovezi în sprijinul acestei afirmații sunt indicațiile pe care compzitorul le plasează în prefața colecției „Pièces de Clavecin en Concerts” 1741. Acestea se referă exact la modul în care el a transcris cele „Cinq Pièces” 1741, pentru clavecin solo pornind de la piese din cadrul colecției inițiale și încurajează interpreții să realizeze ei înșiși transcripții ale pieselor lui. Fie că au fost scrise pentru clavecin solo sau nu, piesele lui Rameau ne transpun în atmosfera elegantă și rafinată de la curtea regală a Franței secolului al XVIII-lea, într-un carusel de dansuri, personaje, stări și caractere.


Film 4 Fun 2021 este gata de start

A XIII-a ediție a festivalului internațional de comedie Film 4 Fun va avea loc pe site-ul acestui eveniment cinematografic anual, Film4Fun.ro, în perioada 5 – 8 august 2021. Spre deosebire de ediția din 2020, desfășurată integral online, anul acesta festivalul va beneficia de o gală de închidere, în cadrul căreia se vor acorda și premiile ediției. Gala este organizată în stațiunea montană Sinaia, gazda tradițională a evenimentului. La a treia ediție de Film 4 Fun cu o competiție internațională de scurtmetraje comice, selecția festivalului include 25 de filme din 12 țări: România și Franța (câte 5 producții), Spania (4), Germania (3), Argentina, Belgia, Brazilia, Columbia, Mexic, Moldova, Olanda și SUA (câte 1 film fiecare). Scurtmetrajele incluse în competiție, produse după 1 august 2018, au fost selecționate de criticul de film Mihai Fulger, director artistic Film 4 Fun, din cele 1018 producții din toată lumea înscrise în festival. Între 5 și 8 august, cele 25 de comedii cinematografice scurte, din competiția acestui an vor putea fi vizionate cu subtitrare în engleză, de oriunde în lume, pe site-ul Film4Fun.ro. Spectatorii vor avea șansa de a-și vota filmul preferat pentru Premiul Publicului. Pentru a treia ediție consecutivă, competiția Film 4 Fun este evaluată de un juriu internațional, care acordă premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu. Juriul de experți al ediției a 13-a a festivalului este compus din criticul de film francez Fabien Baumann (redactor al revistei „Positif”), scenarista, producătoarea și selecționera rusă Aleksandra Zhukova, scenarista și regizoarea greacă Rinio Dragasaki, actrița română Ada Condeescu și compozitorul român Cristian Lolea. Gala de închidere Film 4 Fun 2021 va avea loc pe 8 august, la Cinema Carpați din Sinaia, și va fi transmisă live pe Facebook și pe canalul YouTube al festivalului. Pe lângă ceremonia de premiere, în prezența membrilor juriului internațional, gala va propune mai multe surprize publicului spectator. Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, a declarat: „Perioada de pandemie nu a reușit să ne șteargă zâmbetul de pe buze și nici din inimi! Mă bucur că, după o ediție exclusiv online a festivalului internațional de comedie Film 4 Fun, gala de premiere a celei de a XIII-a ediții se va desfășura la Sinaia, la cinematograful Carpați, pe 8 august. Astfel, invitații din țară și din străinătate, precum și publicul larg vor avea din nou ocazia să se bucure de comedii bune în Sinaia. Un oraș cald, ospitalier, deschis către artă și cultură.” Producătoarea, monteuza și profesoara Laura Georgescu Baron, directoare-fondatoare a Film 4 Fun, a declarat: „După un an trist, în care am fost privați de participarea la evenimente culturale, aștept cu nerăbdare să retrăiesc emoția și bucuria întâlnirii cu publicul în cadrul ceremoniei de premiere a celei de-a XIII-a ediții a festivalului Film 4 Fun”. Festivalul internațional de comedie Film 4 Fun este organizat de Fundația Cine Remember, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Primăriei Sinaia (partener tradițional). Partener internațional: Sindicatul Francez al Criticii de Cinema (SFF). Mai multe informații despre festivalul internațional de comedie Film 4 Fun găsiți pe site-ul Film4Fun.ro, precum și pe pagina de Facebook Film 4 Fun.


Jazz in the Park

Va fi Jazz in the Park 2021 cu: Fatoumata Diawara, José James with special guest Taali, Dominic Miller, Fanfare Ciocarlia, hania rani, Luiza Zan, Alexandrina Hristov, Nik Bärtsch, Marco Mezquida Music, Taraf de Caliu, JazzyBIT, Moonlight Breakfast, MÖRK, Rotem, Ron Minis, Balkan Taksim, Bigg Dimm a'Band, Sorin Zlat Trio, A-C Leonte, ARCUS TRIO, Beats-Remedy, Taraful de la Varbilau, Essential Notes, Teodor Pop, Rubié, Bogdan Vaida, Habibi Funk DJ Set, Kornelia Binicewicz DJ Set, Vinyl, Rum, Tapas & Wine: Dodo, Bully, Puiu, UFe, Karak, IORGA în 2-5 septembrie.


ARTmania Festival 2022

Noi nume se alătura line-up-ului ARTmania Festival 2022, toate fiind deja binecunoscute pe scena metal românească. Bucovina, Dirty Shirt, Implant pentru Refuz, Lucifer - A Rock Opera, Taine şi White Walls vor cânta alături de trupele internaţionale în cadrul marii sărbători care va avea loc în perioada 22 - 24 iulie, la Sibiu. Deşi 2020 a fost un an greu, festivalurile europene îşi revin încet, sperând la o întoarcere la normal bazată pe rezultatele inovative ale ştiinţei. Încă aflat pe un teritoriu nou, comunitatea rock şi metal internaţională se pregăteşte pentru o sărbătoare a muzicii şi artei şi în România, înauntrul zidurilor cetăţii medievale a Sibiului, în inima Transilvaniei.

Bucovina, o prezenţă bine-cunoscută pe scena românească, a debutat ca trio în 2000, cu un sound vinking-black. Mai târziu, expresia sa muzicală s-a dezvoltat într-o combinaţie rafinată de elemente folk mixată cu tematici black şi heavy metal. De-a lungul carierei, trupa a lansat o serie de albume iconice, de la materialul de debut, "Ceasul Aducerii-Aminte", un produs muzical influent în scena metal românească şi deja o piesă de colecţie în jurul lumii, până la Duh (votat printre cele 5 influente albume metal din România post-comunistă) şi Septentrion în 2018. Lansarea din 2018 a fost urmată şi de un turneu european care a inclus şi primul show în Marea Britanie a trupei, care a demonstrat că "The Underworld Camden" era prea mic pentru numărul mare de oameni veniţi să îi asculte.

Dirty Shirt este o trupa românească de crossover folk-metal, care s-a clasat pe locul al doilea în finala Wacken Metal Battle 2014 şi a câştigat şi multe alte premii. Stilul unic al trupei derivă din mixul sunetului heavy al rock-ului/metalului modern cu ambianţa festivă a muzicii tradiţionale est-europene, eclectismul world music (ritmuri country, reggae şi tribale), sound-ul electro al muzicii industriale, energia hard-core şi funk-ul groove. Deloc surprinzător, mixul original propus de Dirty Shirt a primit aprecieri în întreaga lume - în reviste recunoaşte precum Metal Hammer (DE, HU), Rock Hard (DE, FR, SLK), Metalsucks (SUA), Hard Rock Mag (FR) sau Terrorizer (Marea Britanie), alături de o prezenţă consistentă la nivel internaţional (turnee şi media).

Implant pentru Refuz este una dintre cele mai longegive trupe româneşti şi o reprezentantă puternică a scenei muzicale alternative, suprinzându-şi constant fanii cu stilul proaspăt şi în continuă evoluţie a soundului din ultimii 25 de ani. Munca lor creativă, atât sensibilă cât şi plină de forţă, descrie progresul sectorului alternative muzical local în 9 albume de la “Implant pentru refuz” (1996), “Monolith” (2007), pana la “Cartography” (2015) şi “SubRadar” (2009).

Bazat pe poemul Luceafărul scris de Mihai Eminescu şi tradus în engleză de Dimitrie Cuclin - Lucifer - A Rock Opera este compusă şi produsă de Adrian Tabacaru, un cunoscut membru al comunităţii rock-metal româneşti. Albumul include muzicieni şi actori din România şi Marea Britanie care au adus la viaţă poemul eminescian într-o interpretare unică şi vibrantă, care subliniază maiestuos tema generală a acestei poezii - dragostea.

Povestea progressive metal a White Walls a început la malurile româneşti ale Mării Negre şi este asociată cu genuri muzicale precum progressive metal, metalcore şi melodic metal. După debutul de succes "Mad Man Circus" (2010), primit foarte bine atât de public cât şi de critici, trupa a cântat nu mai puţin de 15 concerte în 6 ţări, fiind prima trupă românească invitată la festivalul ProgPower Europe în 2011 şi, în acelaşi an, cântând în deschiderea concertului Pain of Salvation de la noi. White Walls îmbină, de multe ori, elemente de lumină şi întuneric cu riff-uri neobosite, sonorităţi melancolice şi un mix balansat între agitaţie şi înfrânare. Influenţaţi de mai multe subgenuri muzicale, sound-ul lor a fost comparat cu al unor trupe ca The Ocean, Opeth, Tool sau Karnivool.

Noile trupe confirmate vor urca pe scena ARTmania Festival alături de trupele internaţionale deja anunţate (în ordine alfabetică): Amon Amarth, Clutch, Cult of Luna, My Dying Bride, Port Noir, Testament şi The Vintage Caravan. Biletele se găsesc în format electronic pe iabilet.ro, internațional prin kooltix.com şi în magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX şi pe terminalele Selfpay.


Radu Lupaşcu
5 august 2021


(R278)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

  1. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
  2. Nikos Vertis - 13 octombrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti
  3. Transilvania Blues Festival – 14, 15 şi 16 octombrie 2021, club Rockstadt, Braşov
  4. Metal Gates Festival – 14 octombrie 2021, Quantic, Bucureşti
  5. Metal Gates Festival – 15 - 16 octombrie 2021, Club Quantic, Bucureşti
  6. October Blues Fest @ The Pub – 15, 16 şi 17 octombrie 2021, ora 19, The Pub, Bucureşti
  7. Taraf de Caliu - 16 octombrie 2021, ora 21:30, Kruhnen Musik Halle, Brașov
  8. Nicu Alifantis & ZAN - 4 noiembrie 2021, ora 21:30, Hard Rock Café, Bucureşti
  9. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

CALENDAR CONCERTE importante în 2022:

  1. Dead Can Dance - 16 mai 2022, ora 19, Arenele Romane, București
  2. Soen - 17 mai 2022, Form Space, ora 20, Cluj Napoca
  3. David Garrett – 17 mai 2022, Sala Palatului, București
  4. Soen - 18 mai 2022, ora 20, Quantic, Bucureşti
  5. Dream Theater - 29 mai 2022, ora 19, Romexpo, Bucureşti
  6. Foreigner - 29 mai 2022, ora 19, Arenele Romane, București
  7. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 9 iunie 2022, Arenele Romane, București
  8. Judas Priest - 18 iulie 2022, ora 19, Arenele Romane, Bucureşti
  9. Open Air Blues Festival Brezoi – 19 - 24 iulie 2022, Brezoi, jud. Vâlcea
  10. Slipknot - 20 iulie 2022, ora 18:30, Romexpo, Bucureşti
  11. ARTmania Festival 2022 - 22 - 24 iulie 2022, Sibiu
  12. Rockstadt Extreme Fest 2022 – 4 - 7 august 2022, Cetatea Râșnov, jud. Brașov
  13. Opeth - 23 septembrie 2022, Arenele Romane, Bucureşti
  14. Tarja Turunen - 18 octombrie 2022, Arenele Romane, București

Tusnad Gastro Blues Fest 2022

În perioada 10-12 iunie 2022 ești așteptat la cea de-a treia ediție TUSNAD GASTRO BLUES FEST, un eveniment ce împletește armonios muzica live și gastronomia într-un concept unic, generator de intense experiențe senzoriale.

Organizat sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, TUSNAD GASTRO FEST reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile, inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tușnad. Cu două ediții organizate în condiții excepționale în septembrie 2020 și iunie 2021, festivalul a trezit un viu interes publicului cunoscător, ceea ce a condus natural la dorința de a continua.

#TusnadGastroBluesFest vine cu trei premiere pentru România: chitaristul britanic MARCUS BONFANTI, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă TEN YEARS AFTER.  Legendară trupă britanică  DR. FEELGOOD formată în 1971, ei bine cunoscut pentru single-urile timpurii precum ”She Does It Right”, ”Roxette”, ”Back in the Night” și „Milk and Alcohol”, precum și GISELE JACKSON din SUA, una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americana, o artistă ce și-a început cariera în muzică soul,  atunci când Ray Charles a adus-o în trupa sa. Ea va fi acompaniată de trioul spaniol THE SHU SHU'S.

Muzicuțist de excepție, recunoscut la nivel internațional, artistul maghiar Pribojszki Mátyás aka JUMPING MATT revine pe scena festivalului, de data aceasta în formulă completă ca JUMPING MATT & HIS COMBO, alături de trupa sa, a cărei secțiune de corn mare este cunoscută și sub denumirea de ”Custom Big Band”.

Și a treia ediţie a festivalului ne oferă noi surprize româneşti, printre care se numără  trupa BURNING BLUES, din care mai fac parte, alături de cei doi „foşti Survolaj”, Szabó Zsolt - chitară, Molnár Levente - tobe şi Nagy ”Bogy” Bogdan - voce şi muzicuţă,  Ştefan Czifrak - chitară bas. Cei trei muzicieni de la SOUL SERENADE (Adelina Chivu – voce, chitară bas și kazoo; Andrei Rotariu – voce, chitară și muzicuță; Codrut Andrei – mandolină) imbina stiluri si estetici din tradiția SUA, de la blues-ul de la finele sec. XIX pana la inceputurile traditiei de jazz si swing din anii '30. FLORIN GIUGLEA TRIO (Florin Giuglea – chitară, voce; Adrian Ciuplea – chitară bas; Vlad Isac –  tobe) ne va aduce magia blues-ului electric la Băile Tușnad, împreuna cu o bucată din sufletul lui -  “Invitation to the Blues” (albumul de debut). Îl vom avea alături și pe Zsugya Robert Cristian aka. SOUTHERNMAN ROBBIE, un interpret și compozitor de muzica country blues și unul dintre puținii artiști români care abordează blues-ul din sudul SUA, folosind accentul specific acestei zone, combinând tehnici de “slide guitar”, „finger picking”, voce și kazoo.

După cum am promis, în fiecare ediție vom aduce tineri artiști talentați, aflați la început de drum. A treia ediție a festivalului va fi deschis vineri, 02 iunie, de BLUEMANS - o pâine nouă scoasă dintr-un cuptor vintage. În cazul de față, cuptorul este Blues-ul iar pâinea este rezultatul la care au ajuns cei patru membri.  Să nu vă sperie statement-ul „Trupa a luat ființă în 2019”. Băieții cântă împreună de mult timp, mai ales dacă ne referim la Adrian Tetrade (tobe),  Alin Neagoe (chitară bas) și Alexandru Matei (clape). Alexandru Cismaru este nou-venitul în acest ecosistem, ajuns în plaiurile deltei Văcăreștiului tocmai din Delta Missi… pardon, Delta Dunării, cu multă dăruire și optimism.Să nu uităm nici de gastronomie, doar este vorba despre Gastro Blues.

Dacă vă place blues-ul, nu se poate să nu îl fi vizitat măcar o dată pe Șoni. Și la această ediție, Papa la Șoni se mută cu tot cu celebrele sale ceaune la Băile Tușnad, unde timp de 3 zile va găti pentru toți pofticiosii preparate absolut delicioase! Nu vor lipsi din festival preparatele specifice zonei, cum ar fi gulașul, kürtőskalács-ul sau langosii, dar nici preparate mai „ușoare” precum pastele, iar la final ne putem cu toții îndulci cu mai multe sortimente de ciocolată artizanală. Pe 11 și 12 iunie vor fi organizate câte două SESIUNI DE GASTRONOMIE cu DEGUSTARE DE VIN vs. DEGUSTARE DE BERE pe zi, în intervalele 12:30 – 14:00 și 15:00 – 16:30, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari, cât și diverse sortimente de vin și bere potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de somelierii festivalului. Festivalul va găzdui și o EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE, cu imagini din edițiile anterioare, precum și o serie de WORKSHOPURI TEMATICE de inițiere în tainele bluesului. Accesul la workshopuri este gratuit, în limita locurilor disponibile. 

DETALII ABONAMENTE

Biletele sunt disponibile online pe www.iabilet.ro (https://bit.ly/TusnadFest2022), precum și în rețeaua fizică IaBilet Magazinele Flanco, Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilete Metrorex), Magazinul Muzica, Magazinele IQ BOX - partener Telekom, Cafe Deko, Club Vintage, Club Quantic, Expirat Halele Carol (în intervalul orar: 18:00-22:00), Hard Rock Cafe, Berăria H, Agențiile Perfect Tour, Magazinele Uman și pe terminalele self-service ZebraPay din toată țara. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin curier oriunde în țară.


REDESCOPERĂ! – valorile naturale și culturale…

GUSTĂ! – din preparatele tradiționale…

ÎNCEARCĂ! – activități și evenimente ce oferă trăiri autentice…

din destinația ecoturistică Băile Tușnad și Împrejurimile

Sub brandul DESCOPERĂ ECO-ROMÂNIA, Băile Tușnad și Împrejurimile face parte din cele 7 destinații de ecoturism ce ofertă numeroase produse și servicii care sunt disponibile pentru iubitorii de natură și experiențe autentice, cum ar fi mișcarea în aer liber sau mâncarea tradițională.


October Blues Fest @The Pub Universităţii - 15, 16 şi 17 octombrie 2021

October Blues Fest este prima ediţie a unui nou concept de festival de blues. Trei seri cu personalitate şi tematică formativă, în centrul Bucureştiului, la Universitate, într-o ambianţă unică, cu prestanţă şi responsabilitate.

În prima seară, vom avea prilejul să aflăm despre rădăcinile bluesului american şi să cunoaştem piese celebre din moştenirea de aur a unui gen muzical, tot mai îndrăgit în România. Blue Monday Ministers, un proiect de arheologie muzicală lansat acum 13 ani, de Cătălin Tzetze Rădulescu (voce, muzicuţă, fierăstrău, drâmbă vietnameză damoi, kazoo). Alături de Cătălin, va veni vocalistul, muzicuţistul şi chitaristul Andrei Rotariu, cunoscut membru fondator al trioului Soul Serenade. Seara acustică se va încheia cu un recital excepţional al duetului Vali Răcilă - Raul Kusak, binecunoscuţi trubaduri aristocratici în Olimpul Titanilor bluesului de la noi.

În următoarea seară veţi gusta libertatea power blues rock-ului timişorean. Burnin’ Blues este trupa survol a bluesului american, o mostră autentică de fecunditate şi profesionalism, dăruit cu afecţiune publicului de către quartetul format din muzicienii: Zsolt Szabo, Bogy Nagy, Levente Molnar şi Ștefan Pișta Cifrak. Seara de 16 octombrie 2021 va nota în istoria culturală a Capitalei, revenirea Quo Vadis, crema blues rockului autohton. Am revăzut de curând, excepţionala trupă QUO VADIS la festivalul de blues de la Băile Tuşnad şi am fost cu toţii, deosebit de impresionaţi. Nu rataţi întâlnirea cu: Farkas László (chitară, voce, muzicuţă), Kiss Attila (bas, voce), Borbély Szilárd (tobe, percuție) şi Teodor Pop (claviaturi).

Ultima seară a festivalului October Blues Fest @The Pub va fi presărată cu mult blues, funk, soul şi rock and roll, într-un un show interactiv - improvizatoric de către Mike Vlahopol & The Crossroads (în componenţa: Mike Vlahopol – chitare electrice, Andi Ichim – vocal, Ştefan Iuga – chitară bas şi Radu Gheorghe (Celălalt) - tobe), o încrucişare a conştiinţei profesionale cu buna-dispoziţie. Seara de 17 octombrie 2021 va prilejui (re)întâlnirea cu trupa Nightlosers, această culme a bluesului românesc sau mai bine zis, păşunile alpine ale bluesului ardelenesc, de ei inventat şi exportat în toată lumea. Jimi El Laco, Géza Grunzó, Luci Ştain Pop, Naşu Purcărin, Péter Attila şi Hanno Hoefer vor încheia apoteotic prima ediţie a unui festival original, cu 100% prezenţă românească, creat pentru educaţia, bucuria şi confortul fanilor bluesului din Bucureşti.

Evenimentul va începe zilnic la ora 19:00. Preţul biletelor, pe zile: 15 octombrie = 80 lei; 16 octombrie = 100 lei; 17 octombrie = 80 lei. Abonament presale pentru 3 zile = 150 lei (primele 40 de abonamente). Abonament pentru 3 zile = 190 lei. Vă recomandam să ajungeţi cu cel puţin 30 de minute înainte de ora anunţată. Respectam distanţarea fizică şi vă rugăm şi pe dumneavoastră să o faceţi. Pe parcursul deplasărilor în spaţiile comune purtarea măştii de protecţie este obligatorie. Vom acomoda maxim 6 persoane la o masă. Rezervări la telefon 0728 843 782.

October Blues Fest este un proiect artasunetelor.ro.

Radu Lupaşcu
Coordonator
14 septembrie 2021

The Pub Universităţii: Blvd. Regina Elisabeta 9, București 030167; the-pub.ro.


Transilvania Blues Festival 3.0

Transilvania Blues revine! Ediţia a treia a festivalului TBF - Transilvania Blues Festival va avea loc între 14 - 16 octombrie 2021 la clubul Rockstadt din Braşov. Vor cânta în premieră în România americanii Neil Black & the Healers, headlinerii celei de a treia seri TBF. Texanul Neal Black, originar din San Antonio, este și un chitarist virtuoz, dar și un cantautor extrem de special. El e acompaniat de trupa sa fidelă, The Healers. A cântat cu Buddy Guy, Poppa Chubby, Robben Ford, Jimmy Dawkins, Lucky Peterson, Johnnie Johnson, Billy Price, Chuck Berry, The Chambers Brothers și are 11 albume la activ, 4 din ele pe primul loc în European Blues Radio Charts. A fost numit de revista Rolling Stone, ”Unul din cei mai importanți artiști americani pe scena de blues de azi (...) un inovator. Unul din cele mai bune lucruri care au apărut din Texas în peste o decadă.” Tot în premieră în România vin belgienii de la The Blues Bones, headlineri pe 15 octombrie 2021, a doua seară TBF. The BluesBones sunt considerați una din cele mai bune trupe de blues din Europa, cu hituri nr. 1 în Blues/Rock Charts top 50 RMR USA şi Blues Charts top 40 IBBA UK și participări notabile la European Blues Challenge.

Dany Franchi Band - este a doua venire a super-chitaristului impetuos genovez, cu rezidență în Texas, America, pe care l-am adus în premieră în România în aprilie 2019. Atunci Dany a venit în trio, acum vine în cvartet cu tot cu keyboards, ceea ce îi conferă un sound aparte. Dany Franchi Band va fi capul de afiș al festivalul, în prima seară. Trei trupe din prima ligă a bluesului autohton vor deschide cele 3 seri TBF. Din Timișoara proiectul liderului de la legendara trupă Quo Vadis, Lotzi Farcaș trio, adică Leslie Wolf and the Groovemakers, un program special de blues rock incendiar. New blues blood: trioul româno-sârb Axis, al cărui stil e descris drept Electric Blues, participanți la European Blues Challenge. Fernet Blues Company, prietenii noștri, trupa de blues oficială a Brașovului, cu peste 20 de ani de activitate, Transilvania Blues Festival 3.0 înseamnă trei seri de blues intens. Un târg de viniluri, și jam session. Bilete Online pe iabilet.ro şi la locatie. Transilvania Blues Festival este recomandat de Rock FM şi co-finanțat de Consiliul Judetean Braşov. Parteneri: Neomine, BCR, Tehnic Mihor, Bitdatamining.


UNDERCLOUD 14: 7 seri magice, la final de septembrie\

Începe UNDERCLOUD – Festivalul de Teatru Independent care dovedește pentru a 14 oară consecutiv că este mai mult decât un festival unic și mult așteptat: spectacole de teatru necesar, workshop-uri–experiență, spectacole–lectură în premieră mondială, expoziție de video-portrete, lansări de carte în prezența autorilor și ateliere de actorie și dezvoltare personală pentru copii și adolescenți. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 24-30 septembrie 2021 la Muzeul Național al Țăranului Român și în Grădina Muzeului „Grigore Antipa”. Ediția 2021 este poate cea mai „concentrată” de când facem noi acest festival, este o ediție „XS” dar nu pentru că ne-am dorit. Selecția a fost mult mai amplă dar am fost nevoiți să renunțăm...am tăiat până la limita în care să-ți mai poți asuma evenimentul ca pe un festival. Competiția nu e cu politicienii, e cu noi înșine. A ne opri, înseamnă a ne trăda. Undercloud are curaj să rămână pozitiv. Nu se lasă influențat de context, își creează singur contextul. Am ales să continuăm pentru a ne oferi bucuria acestei întâlniri. Chris Simion–Mercurian, regizor și scriitor, inițiatoarea festivalului Undercloud. În programul ediției din acest an vor fi prezenți atât actori cunoscuți, precum Maia Morgenstern, Florin Piersic jr, Marian Râlea, Rodica Mandache, Marius Bodochi, István Téglás, Alina Berzunțeanu, Antoaneta Cojocaru, Richard Bovnoczki cât și actori tineri care abia așteaptă să se arate spectatorilor. Atelierele de teatru pentru copii și adolescenți sunt conduse de Alma Lascu, o actriță cu experiență pedagogică care face performanță în domeniu. Pentru prima dată, Undercloud găzduiește un atelier de yoga-teatru dedicat exclusiv profesioniștilor din domeniu și este susținut de actrița Dana Rusu. După reprezentații, ca în fiecare an, publicul va putea rămâne la discuții cu actorii pe Terasa Undercloud, în curtea MȚR. Biletele sunt puse în vânzare pe mystage.ro: mystage.ro/#/undercloud-15 și bilete.ro:bilete.ro/categorii/cultura/festivalul-international-de-teatru-independent-de-orice-undercloud. Prețul unui bilet este de 50 lei. Detalii despre program pe undercloud.ro. UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.


MBP lansează ‚My Friend of Misery’ #metallicablacklist

Trupa bucureşteană MBP a lansat la începutul acestei săptămâni propria variantă, interpretată în manieră proprie, a piesei My Friend of Misery de pe cel mai faimos album heavy metal al tuturor timpurilor – Black Album de la Metallica. MBP este singura trupă românească care a ales să participe neoficial la campania #MetallicaBlackList, care aniversează trei decenii de la lansarea Black Album în 1991. Piesa a fost înregistrată în regim do it yourself, mixată şi masterizată de Mihai Barbu şi lansată sub forma unui videoclip live, filmat şi editat de cître Ana Breten. youtu.be/8uZMfpRPw_A‚ My Friend of Misery’ poate fi ascultată şi downloadată în regim gratuit de pe profilul oficial al trupei: mbpofficial.bandcamp.com/. MBP înseamnă: Mihai Barbu – voce / chitară / fx; Livia Iancu – chitara; Adrian Cosma – bas; Tudor Alexandru – tobe. facebook.com/mbp.official.band


Metallica a lansat digital albumele THE BLACK ALBUM Remastered şi THE METALLICA BLACKLIST

Metallica marchează aniversarea de 30 de ani a albumului The Black Album, prin publicarea materialelor THE BLACK ALBUM remasterizat şi THE METALLICA BLACKLIST; pentru acesta din urmă, legendara trupa rock a colaborat cu 53 de artişti din toate genurile muzicale şi toate colturile lumii, iar toate vânzările materialelor vor fi donate catre numeroase organizatii caritabile. Albumul The Black Album este una dintre cele mai reușite înregistrări comerciale și apreciate de critici din toate timpurile. Lansarea din 1991 nu numai că a oferit trupei Metallica primul său album #1 în peste 10 țări, dar single-urile Enter Sandman, The Unforgiven, Nothing Else Matters, Wherever I May Roam și Sad But True au cucerit topurile muzicale si au consolidat succesul albumului. Impactul și relevanța albumului continuă să crească: materialul rămâne cel mai bine vândut album din istoria Nielsen Soundscan, din ultimii 30 de ani. Pentru a celebra cea de-a 30-a aniversare, materialul The Black Album, certificat cu platină de 16 ori, premiat cu GRAMMY, este remasterizat pentru o calitate superioară a sunetului si va fi disponibil în mai multe configurații, incepand cu 1 octombrie, inclusiv vinil dublu LP de 180 grame, CD standard și 3 CD ediție extinsă. Cu mult mai mult decât un simplu album tribut, The Metallica Blacklist sărbătorește influența durabilă a acestei etape muzicale cu unul dintre cele mai ambițioase proiecte concepute vreodată de către echipa Metallica: artiști din genuri muzicale diferite, generatii, culturi, continente diverse, fiecare contribuind la o interpretare unică a melodiei preferate de pe album. Materialul oferă noi dimensiuni ale discului, a cărui atracție gravitațională a atras si zona mainstream și oferă noi perspective asupra magnetismului universal și atemporal care l-a ținut acolo: influența zdrobitoare pe care au avut-o aceste 12 melodii asupra fanilor și muzicienilor. Piesele de pe materialul The Metallica Blacklist reunesc 53 de compozitori, cântăreți, artiști country, artiști electronici și hip hop, care își împărtășesc dragostea față de aceste melodii, alături de artisti punk-rockeri, indie, rock, metal, si multe alte genuri. Profiturile obtinute din vânzarea albumului vor fi împărțite, în mod egal, între mai multe organizații caritabile și fundația All Within My Hands**. The Metallica Blacklist este un omagiu inedit adus albumului The Black Album si include trupe care au împărtășit scene cu Metallica, alături de artiști mai tineri decât albumul original. Este un ansamblu de muzicieni cu adevărat uluitor, care au în comun pasiunea pentru muzică: 1 album. 12 melodii. 53 de artiști.

**Fundatia All Within My Hands a fost fondată de trupă în 2017, ca o modalitate pentru întreaga familie Metallica de a oferi înapoi comunităților care au susținut formația, sprijinind educația forței de muncă, lupta împotriva foametei și alte servicii locale critice.

Tracklist The Metallica Blacklist

  1. Alessia Cara & The Warning – Enter Sandman
  2. Mac DeMarco – Enter Sandman
  3. Ghost – Enter Sandman
  4. Juanes – Enter Sandman
  5. Rina Sawayama – Enter Sandman
  6. Weezer – Enter Sandman
  7. Sam Fender – Sad But True (Live)
  8. Jason Isbell and the 400 Unit – Sad But True
  9. Mexican Institute of Sound – Sad But True ft. Metallica, La Perla, Gera MX
  10. Royal Blood – Sad But True
  11. St. Vincent – Sad But True
  12. White Reaper – Sad But True
  13. YB – Sad But True
  14. Biffy Clyro – Holier Than Thou
  15. The Chats – Holier Than Thou
  16. OFF! – Holier Than Thou
  17. PUP – Holier Than Thou
  18. Corey Taylor – Holier Than Thou
  19. Cage the Elephant – The Unforgiven
  20. Vishal Dadlani, DIVINE & Shor Police – The Unforgiven ft. Metallica
  21. Diet Cig – The Unforgiven
  22. Flatbush Zombies – The Unforgiven ft. Metallica, DJ Scratch
  23. Ha*Ash – The Unforgiven
  24. José Madero – The Unforgiven
  25. Moses Sumney – The Unforgiven
  26. J Balvin – Wherever I May Roam ft. Metallica
  27. Chase & Status – Wherever I May Roam ft. Metallica, BackRoad Gee
  28. The Neptunes – Wherever I May Roam ft. Metallica
  29. Jon Pardi – Wherever I May Roam
  30. SebastiAn – Don’t Tread on Else Matters ft. Metallica
  31. Portugal. The Man – Don’t Tread on Me ft. Aaron Beam
  32. Volbeat – Don’t Tread on Me
  33. The Hu – Though the Never
  34. Tomi Owó – Through the Never
  35. Phoebe Bridges – Nothing Else Matters
  36. Miley Cyrus – Nothing Else Matters ft. Chad Smith, Robert Trujillo, Yo‐Yo Ma, Elton John, watt
  37. Dave Gahan – Nothing Else Matters
  38. Mickey Guyton – Nothing Else Matters
  39. Dermot Kennedy – Nothing Else Matters
  40. Mon Laferte – Nothing Else Matters
  41. Igor Levit – Nothing Else Matters
  42. My Morning Jacket – Nothing Else Matters
  43. PG Roxette – Nothing Else Matters
  44. Darius Rucker – Nothing Else Matters
  45. Chris Stapleton – Nothing Else Matters
  46. TRESOR – Nothing Else Matters
  47. Goodnight, Texas – Of Wolf and Man
  48. IDLES – The God That Failed
  49. Imelda May – The God That Failed
  50. Cherry Glazerr – My Friend of Misery
  51. Izia – My Friend of Misery
  52. Kamasi Washington – My Friend of Misery
  53. Rodrigo y Gabriela – The Struggle Within.

CELE MAI FRUMOASE ROMANȚE SUNT CÂNTATE PE SCENA ARCUB, PE 2 OCTOMBRIE 2021, ÎNTR-UN CONCERT INEDIT, SUSȚINUT DE TENORUL DANIEL MAGDAL

Unul dintre artiştii români care s-a remarcat pe scenele de prestigiu din străinătate, tenorul Daniel Magdal va susține pe 2 octombrie, la ora 18:30, pe scena ARCUB, un concert liric, de romanțe alături de pianistul Alexandru Burcă și Prof. Dr. Stephan Poen în calitate de moderator. Concertul „Dor de Romanță” este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB. „Sub vişinul înflorit”, „Dragoste, poveste veche”, „Am adormit gândind la tine” sau „Te-aștept pe-același drum” sunt câteva dintre romanțele pe care aveți ocazia să le auziți într-o interpretare exceptională, la ARCUB, puse în scenă într-un concept unic semnat de tenorul Daniel Magdal (al cărui repertoriu include roluri din creația compozitorilor Verdi, Puccini, Wagner sau Berlioz), împreună cu pianistul Alexandru Burcă și artistul liric Stephan Poen. Romanța românească este un gen de o inestimabilă valoare muzicală, estetică, afectivă și culturală iar readucerea sa în atenția publicului veteran dar și a publicului tânăr este o Datorie de Onoare față de Patrimoniul Cultural Românesc motiv pentru care salut din toată inima minunata ințiativă prin care ARCUB a organizat această serată. „Dor de Romanță” este un extraordinar prilej de readucere în atenția publicului a romanțelor prin talentul și harul a doi muzicieni de foarte mare valoare. Tenorul Daniel Magdal, prim solist al Operei Naționale din București, artist cu o prestigioasă carieră internațională, și Alexandru Burcă, unul dintre cei mai desăvârșiți pianiști ai actualei generații, ne vor oferi mesajul lor de artă și viață în unduirile melodice fascinante ale romanței românești. Prof. Dr. Stephan Poen, Doctor în Medicină și în Muzicologie. Romanța românească reprezintă un univers emotiv în care regăsim un întreg complex de stări afective omenești și este considerată de specialiştii din domeniul muzical drept una din cele mai vechi subgenuri de muzică uşoară. Începând cu textele unor poeți precum Eminescu, Alecsandri, Coşbuc sau Octavian Goga, iubirea tinerească, extazul și melancolia au fost cântate în cele mai frumoase acorduri lirice. Printre cei mai cunoscuţi interpreţi de romanţe, din prima jumătate a secolului XX, se numără Jean Moscopol, Cristian Vasile, Dorel Livianu, Petre Andreescu, Titi Botez, Gion, Maria Tănase, Mia Braia iar spre finalul secolului, Gică Petrescu sau Ioana Radu.

„Dor de Romanță” | 2 octombrie 2021, ora 18:30, Sala Mare, ARCUB

Daniel Magdal | tenor Alexandru Burcă | pianist Comentarii și prezentare: Prof. Dr. Stephan Poen. Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90. Preț: 50 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 35 lei (Categoria II).

Daniel Magdal

S-a născut la Iași, unde a absolvit cursurile Liceului de Artă ,,Octav Băncilă” și ale Academiei de Artă ,,George Enescu” – secția canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba. După absolvirea cursurilor Academiei a fost angajat ca solist al Operei Naționale Iași ca tenor liric-lejer, debutând în roluri precum: Almaviva (Il Barbiere di Sevilla), Ernesto (Don Pasquale), Nemorino (L’Elisir d’Amore). Evoluția sa în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar și din America și Asia. Printre operele importante unde a evoluat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia și multe altele. În anul 2004 a debutat la Opera Națională București în rolul Radames din opera „Aida”. Acesta a fost începutul unei colaborări fructuoase de-a lungul anilor, colaborare finalizată cu angajarea ca solist al Operei Naționale București începand cu stagiunea 2018-2019. De asemenea, a susținut și concerte vocal-simfonice și mai multe seri de lieduri la New York, Berlin și București. Alexandru Burcă este pianist la Teatrul de Operetă și Musical ‘Ion Dacian’ din București. Laureat a numeroase concursuri internationale. A susținut concerte și recitaluri la Ateneul Român, Festivalul Internațional ‘George Enescu’, Televiziunea Română, Societațea Română de Radiodifuziune, Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu, Filarmonica 'George Cavadia'Filarmonica din Bacau,Muzeului Național de Artă , Kazakstan , Rusia, Moldova, Franta, Germania, Portugalia, Norwegia, Italia, Canada. In Aprilie 2018 a sustinut la ICR Londra, un concert cu ocazia celebrarii centenarului unirii. Pe 1 Decembrie tot 2018 a concertat cu orchestra “KSM” din Toronto cu ocazia sarbatoririi zilei nationale a Romaniei in Canada.

Prof. Dr. Stephan Poen

S-a născut în România, la 27 iulie 1956; a trăit și activat în Italia din anul 1987 și a revenit în țară în acest an, 2021. Este medic foniatru, Doctor în Medicină într-un domeniu de activitate și cercetare interdisciplinară dintre Medicina Occidentală și Acupunctură cu disciplinele complementare. A publicat comunicări științifice cu rezultate meritorii în premieră absolută efectuate în Italia și în lume împreună cu soția sa, marea artistă Elena Cernei. Este și un artist liric (bariton) afirmat în teatrul liric și muzica vocal-simfonică. Periodic este invitat ca membru în juriile unor prestigioase concursuri internaționale de canto din Italia (Concursul Internațional Vincenzo Bellini - Sicilia), România (Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée), Israel, USA, Brazilia și în multe țări europene. A obținut titlul de Doctor în Muzicologie al Universității Naționale de Muzică din București, cu lucrarea ”Sonologie și Sonosofie în Determinismul Tonal”. A fondat domeniul de Estetică Vocală prin formularea unui sistem doctrinar în premieră absolută bazat pe cercetările și experiențele acumulate în propria activitate medicală și muzicologică. Vizionarea concertului este permisă numai cu purtarea măștii de protecție, respectând toate normele de prevenție împotriva noului coronavirus (Covid-19). Nu este nevoie de dovada scrisă a vaccinării sau unui test negativ. ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului. Urmăriţi-ne pe: arcub.ro.

Radu Lupaşcu
18 septembrie 2021

Top t / bluzău

Fiți alături de noi la festivalul “top t/bluzău - blues și rock în acelasi loc” care va avea loc în perioada 17-19 decembrie 2021 la Casa Tineretului Buzău. Top t este cel mai vechi festival de muzică rock din România având 32 de ediții începând cu anul 1983. De-a lungul anilor festivalul a găzduit pe scenă cei mai importanți artiști români de gen și a constituit o rampă de lansare pentru multe nume ajunse în fruntea muzicii rock din România. În același timp, top t a oferit spațiu pentru formații din Bulgaria, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia, Franța, SUA, Suedia. Inițiat în 1995 de un grup de inimoși iubitori de muzică din Buzău împreună cu omul de cultură Florian Pittiș, festivalul Bluzău a fost un reper în elita manifestărilor de gen care promovează valorile autentice, creațiile originale și prestațiile "live".Prin caracterul său cosmopolit și internațional, Bluzău a găzduit în cele 23 de ediții artiști și formații de frunte din România dar și nume din Republica Moldova, Franța, Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Serbia, Israel, Bulgaria, Ungaria. În 2021 cele două festivaluri se reunesc pentru a doua oară sub același acoperiș oferind publicului timp de 3 zile 9 nume de importanța majoră în peisajul autohton: CARGO, DIRTY SHIRT, HTETHTHEMETH, HOT LEEKS, KUMM, OXIGEN, ROBIN AND THE BACKSTABBERS, STONES FREE, TIMPURI NOI. Festivalul este organizat de Asociația HAIR REDIVIVUS BUZĂU și FUNDAȚIA PENTRU TINERET BUZĂU in parteneriat cu CENTRUL CULTURAL “ALEXANDRU MARGHILOMAN” BUZĂU, PRIMĂRIA BUZĂU și CONSILIUL JUDEȚEAN BUZĂU. Festivalul se va desfășura în conformitate cu reglementările și normele legale la momentul respectiv. Accesul la festival va fi permis doar persoanelor care prezintă un certificat digital COVID 19 care să ateste vaccinarea cu ultima doză cu cel puțin 10 zile înainte de data concertului sau trecerea prin boală in maxim 180 de zile înainte de concert. Un număr limitat de 100 bilete pe seară se vor vinde exclusiv pe ambilet.ro, o suplimentare fiind posibilă după 9 decembrie în funcție de restricțiile la acea dată.


Tusnad Gastro Blues Fest 2022

În perioada 10-12 iunie 2022 ești așteptat la cea de-a treia ediție TUSNAD GASTRO BLUES FEST, un eveniment ce împletește armonios muzica live și gastronomia într-un concept unic, generator de intense experiențe senzoriale.

Organizat sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, TUSNAD GASTRO FEST reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile, inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tușnad. Cu două ediții organizate în condiții excepționale în septembrie 2020 și iunie 2021, festivalul a trezit un viu interes publicului cunoscător, ceea ce a condus natural la dorința de a continua.

#TusnadGastroBluesFest vine cu trei premiere pentru România: chitaristul britanic MARCUS BONFANTI, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă TEN YEARS AFTER. Legendară trupă britanică DR. FEELGOOD formată în 1971, ei bine cunoscut pentru single-urile timpurii precum ”She Does It Right”, ”Roxette”, ”Back in the Night” și „Milk and Alcohol”, precum și GISELE JACKSON din SUA, una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americana, o artistă ce și-a început cariera în muzică soul, atunci când Ray Charles a adus-o în trupa sa. Ea va fi acompaniată de trioul spaniol THE SHU SHU'S.

Muzicuțist de excepție, recunoscut la nivel internațional, artistul maghiar Pribojszki Mátyás aka JUMPING MATT revine pe scena festivalului, de data aceasta în formulă completă ca JUMPING MATT & HIS COMBO, alături de trupa sa, a cărei secțiune de corn mare este cunoscută și sub denumirea de ”Custom Big Band”.

Și a treia ediţie a festivalului ne oferă noi surprize româneşti, printre care se numără trupa BURNING BLUES, din care mai fac parte, alături de cei doi „foşti Survolaj”, Szabó Zsolt - chitară, Molnár Levente - tobe şi Nagy ”Bogy” Bogdan - voce şi muzicuţă, Ştefan Czifrak - chitară bas. Cei trei muzicieni de la SOUL SERENADE (Adelina Chivu – voce, chitară bas și kazoo; Andrei Rotariu – voce, chitară și muzicuță; Codrut Andrei – mandolină) imbina stiluri si estetici din tradiția SUA, de la blues-ul de la finele sec. XIX pana la inceputurile traditiei de jazz si swing din anii '30. FLORIN GIUGLEA TRIO (Florin Giuglea – chitară, voce; Adrian Ciuplea – chitară bas; Vlad Isac – tobe) ne va aduce magia blues-ului electric la Băile Tușnad, împreuna cu o bucată din sufletul lui - “Invitation to the Blues” (albumul de debut). Îl vom avea alături și pe Zsugya Robert Cristian aka. SOUTHERNMAN ROBBIE, un interpret și compozitor de muzica country blues și unul dintre puținii artiști români care abordează blues-ul din sudul SUA, folosind accentul specific acestei zone, combinând tehnici de “slide guitar”, „finger picking”, voce și kazoo.

După cum am promis, în fiecare ediție vom aduce tineri artiști talentați, aflați la început de drum. A treia ediție a festivalului va fi deschis vineri, 02 iunie, de BLUEMANS - o pâine nouă scoasă dintr-un cuptor vintage. În cazul de față, cuptorul este Blues-ul iar pâinea este rezultatul la care au ajuns cei patru membri. Să nu vă sperie statement-ul „Trupa a luat ființă în 2019”. Băieții cântă împreună de mult timp, mai ales dacă ne referim la Adrian Tetrade (tobe), Alin Neagoe (chitară bas) și Alexandru Matei (clape). Alexandru Cismaru este nou-venitul în acest ecosistem, ajuns în plaiurile deltei Văcăreștiului tocmai din Delta Missi… pardon, Delta Dunării, cu multă dăruire și optimism.Să nu uităm nici de gastronomie, doar este vorba despre Gastro Blues.

Dacă vă place blues-ul, nu se poate să nu îl fi vizitat măcar o dată pe Șoni. Și la această ediție, Papa la Șoni se mută cu tot cu celebrele sale ceaune la Băile Tușnad, unde timp de 3 zile va găti pentru toți pofticiosii preparate absolut delicioase! Nu vor lipsi din festival preparatele specifice zonei, cum ar fi gulașul, kürtőskalács-ul sau langosii, dar nici preparate mai „ușoare” precum pastele, iar la final ne putem cu toții îndulci cu mai multe sortimente de ciocolată artizanală. Pe 11 și 12 iunie vor fi organizate câte două SESIUNI DE GASTRONOMIE cu DEGUSTARE DE VIN vs. DEGUSTARE DE BERE pe zi, în intervalele 12:30 – 14:00 și 15:00 – 16:30, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari, cât și diverse sortimente de vin și bere potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de somelierii festivalului. Festivalul va găzdui și o EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE, cu imagini din edițiile anterioare, precum și o serie de WORKSHOPURI TEMATICE de inițiere în tainele bluesului. Accesul la workshopuri este gratuit, în limita locurilor disponibile.

DETALII ABONAMENTE

Biletele sunt disponibile online pe www.iabilet.ro (https://bit.ly/TusnadFest2022), precum și în rețeaua fizică IaBilet Magazinele Flanco, Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilete Metrorex), Magazinul Muzica, Magazinele IQ BOX - partener Telekom, Cafe Deko, Club Vintage, Club Quantic, Expirat Halele Carol (în intervalul orar: 18:00-22:00), Hard Rock Cafe, Berăria H, Agențiile Perfect Tour, Magazinele Uman și pe terminalele self-service ZebraPay din toată țara. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin curier oriunde în țară.

REDESCOPERĂ! – valorile naturale și culturale…

GUSTĂ! – din preparatele tradiționale…

ÎNCEARCĂ! – activități și evenimente ce oferă trăiri autentice…

din destinația ecoturistică Băile Tușnad și Împrejurimile

Sub brandul DESCOPERĂ ECO-ROMÂNIA, Băile Tușnad și Împrejurimile face parte din cele 7 destinații de ecoturism ce ofertă numeroase produse și servicii care sunt disponibile pentru iubitorii de natură și experiențe autentice, cum ar fi mișcarea în aer liber sau mâncarea tradițională.


Clepsidra fără nisip

Celelalte Cuvinte a lansat două melodii de pe următorul album de studio Clepsidra fără nisip. Formația Celelalte Cuvinte a lansat pe 26 noiembrie 2021, primele două melodii de pe viitorul album de studio. Trupa orădeană a publicat pe canalul ei de Youtube un lyric video pentru melodia „Aproape cerul”, material ce poate fi vizionat aici:

https://www.youtube.com/watch?v=ldPyownFU90

Suntem foarte bucuroși că reușim să aducem treptat la lumină cel de-al unsprezecelea album din istoria formației. Nu a fost și nici nu e ușor oricine orice ar spune. De asemenea apariția în trupă, deja de un an, a unei chitare-pereche iscusite cum este cea a lui Marius Pop ne-a adus un plus de motivație și determinare pe toate planurile. «Clepsidra fără nisip» este piesa care dă sugestiv numele albumului, cu sensul de a păstra viu spiritul trupei. «Aproape cerul» este varianta scurtă a piesei (care va apare ulterior și în varianta lungă) realizată ca editare, mix și master de către Marius Pop, cu viziunea lui de producer muzical.” – a declarat Călin Pop, vocalistul și chitaristul trupei. De asemenea, și melodia care poartă titlul următorului album poate fi ascultată pe Youtube la linkul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=M9CdiJJs_gM

Discografie: 1984 – V/A – Formaţii Rock #8 – vinil, Electrecord; 1987 – LP- Celelalte Cuvinte – vinil, Electrecord; 1990 – LP – Celelalte Cuvinte II – vinil, mc, Electrecord; 1992 – LP – Se lasă rău – Vinil, Toji Production; 1994 – LP – Armaghedon- mc, CD, Vivo; 1996 – LP – Vinil Colection – MC, CD, Electrecord; 1997 – LP – Ispita – mc, Zone Records; 2004 – LP – NOS – mc, CD, Intercont Music; 2008 – LP – Stem – CD, TVR Media; 2014 – LP - Trup Și Suflet (Live Acustic); 2019 – LP - Electric Live (Concert Aniversar 30 De Ani - Sala Palatului · București) – CD, Universal Music Romania. Contact: umusic.ro.


ÎN LUNA DECEMBRIE LA ARCUB

Primăria Capitalei prin ARCUB pregăteşte pentru luna decembrie un program dedicat sărbătorilor de iarnă cu târgul de Crăciun al creativilor din Bucureşti Urban Christmas Market deschis între 6 şi 23 decembrie şi expoziţia-unicat „O lume a jocurilor” care poate fi vizitată între 3 şi 15 decembrie la ARCUB Gabroveni.

Urban Christmas Market | 6-23 decembrie

Urban Christmas Market face parte din seria târgurilor de iarnă organizate de Primăria Capitalei pe parcursul lunii decembrie în mai multe locaţii din Bucureşti. Târgul de Crăciun de la ARCUB Gabroveni a fost gândit ca o platformă de promovare a activității sectorului creativ din Bucureşti și în special a creatorilor, producătorilor sau vânzătorilor de obiecte de design, obiecte decorative (mic mobilier, corpuri de iluminat, obiecte din ceramică/sticlă, ilustrații, sculpturi, tablouri), bijuterii, decorațiuni, viniluri, cărți, albume, produse de papetărie, produse alimentare artizanale, cosmetice naturale, articole vestimentare, accesorii sau articole pentru copii. Urban Christmas Market continuă tradiția târgurilor de Crăciun organizate la ARCUB Gabroveni în anii anteriori și oferă vizitatorilor posibilitatea de a alege între mai multe secţiuni reprezentative mai multor domenii din sectorul creativ. Secţiunea Makers’ Market este dedicată creatorilor de obiecte de design, secţiunea Food & Drinks Corner este dedicată vendorilor de băuturi calde (ceai, cafea, ciocolată caldă, vin fiert) şi vânzătorilor de produse alimentare artizanale, iar secţiunea Education Corner include o serie de ateliere și spectacole pentru copii. Începând din 6 decembrie, Urban Christmas Market este deschis zilnic, până pe 23 decembrie, între orele 12.00 şi 21.00, la sediul Hanul Gabroveni din Centrul istoric, în sălile de la parterul și subsolul clădirii, adiacente pasajului Gabroveni: Sala Arcelor, Sala Librărie, Spațiul Gabroveni Creativ, Sala Bolților şi Foaierul Gabroveni.

Expoziţia „O lume a jocurilor | 3-15 decembrie

Programul dedicat sărbătorilor de iarnă de la ARCUB Gabroveni este completat de expoziţia-unicat de jocuri vechi românești și străine intitulată „O lume a jocurilor”, care include peste 500 de jocuri de colecție de la 1900 până în anii 2000, din diferite perioade istorice și din zone diferite ale lumii. Expoziția are la bază o colecție personală unică, de peste 1500 jocuri, fiind pentru prima dată când o parte din aceste jocuri sunt expuse în public. Ideea expoziției a pornit de la nevoia de a readuce în viețile copiilor de astăzi bucuria jocurilor copilăriei părinților sau chiar bunicilor lor, jocuri interactive, educative, jocuri în aer liber sau în interior, jocuri care au la bază nevoia fundamentală a omului de libertatate, de socializare și de ieșire din cotidian, din sfera angajării sociale. Expoziţia „O lume a jocurilor” este prezentată în cele trei spaţii expoziţionale de la etajul I al Hanului Gabroveni. În Sala Coloanelor, sunt expuse imagini cu jocuri din Antichitate, texte şi scrieri (de Petre Ispirescu, Solomon Marcus sau Johan Huizinga), Sala Lipscani găzduieşte jocuri româneşti, iar în Sala Gabroveni sunt grupate jocuri străine şi jocuri pentru părinţi şi bunici. Expoziția va putea fi vizitată în bază unei programări, în perioada 3-15 decembrie. Vernisajul expoziţiei „O lume a jocurilor” este programat pentru ziua de luni, 6 decembrie, de la ora 17.00 şi va include un concert de colinde.

Evenimente conexe „O lume a jocurilor” | Ateliere pentru copii

În cadrul expoziţiei, sunt programate o serie de ateliere pentru copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, de la atelierele de grup destinate elevilor din unităţi de învăţământ, la ateliere deschise publicului larg.

Program ateliere „O lume a jocurilor”

Ateliere pentru grupuri şcolare: 8-9, 14-15 decembrie 2021 | ARCUB – Sala Coloanelor

Ateliere deschise publicului larg:

11 decembrie, ora 12.00 | ARCUB – Sala Coloanelor | Joaca de-a muzica: atelier interactiv de prezentare a instrumentelor muzicale.

12 decembrie, ora 12.00 | ARCUB – Sala Coloanelor | Descoperă lumea prin joacă: atelier de explorare cognitivă prin jocuri senzoriale de observaţie şi mişcare.

Eveniment Plăcut de Radio Guerrilla. Parteneri media: Agerpres, Spotmedia.ro și Societatea de Transport București. Participarea la toate evenimentele din cadrul târgului este gratuită. Participarea la atelierele pentru copii și la expoziția „O lume a jocurilor” se face în baza unei programări la adresa inscrieri@arcub.ro.


Meshuggah vine la ARTmania 2022

Meshuggah, nume iconic și „genre defining” al scenei metal internaționale, una dintre zece cele mai importante formații de hard rock și heavy metal potrivit „Rolling Stone” magazine, intră în line-up-ul ARTmania Festival 2022, revenind cu un show exploziv la zece ani de la primul lor concert din România. Meshuggah completează line-up-ul ARTmania Festival, urcând pe scenă alături de (a-z): Cult of Luna, Leprous, Mercyful Fate, My Dying Bride, Pain of Salvation, Transatlantic, Testament, The Pineapple Thief, The Vintage Caravan completate de Bucovina, Dordeduh și Taine. Cea de-a 15-a ediție a Festivalului ARTmania de la Sibiu va avea loc între 22-24 iulie 2022, abonamentele fiind deja disponibile pe artmaniafestival.roeventim.ro și iabilet.ro. Toate abonamentele achiziționate pentru festivalul ARTmania în perioada 2019-2021 rămân valabile pentru ediția din 2022 a acestui eveniment, fără modificări suplimentare de cost.

Meshuggah (SE), provenit din „meshuge” – „nebun” sau „lipsit de sens”, și-au început călătoria în 1987 în Umeå, Suedia. Trupa a luat cu asalt lumea muzicală încă de la EP-ul de debut (1989), care a fost sold out, și a atras imediat atenția prin compozițiile poliritmice complexe, timbrul sonic inconfundabil și mixul neobișnuit de genuri care îmbină elemente de math rock sau tech death și le combină cu ritmuri de free jazz și cu duritatea thrash metal-ului. Pentru Meshuggah, adevărata faimă a venit însă cu „Destroy, Erase, Improve” (1995) și „Chaosphere” (1998), albume care au propulsat formația în circuitul marilor turnee internaționale, urmând ca „Nothing” (2002) să se vândă în peste 110.000 de copii numai în S.U.A. Cu fiecare material lansat trupa a reușit să surprindă fanii și critica muzicală deopotrivă. „Catch Thirtythree” (2005) a uimit audiența cu melodiile ce formează o “uni-piesă” în sine, care-ți solicită concentrarea, răbdarea și atenția la detaliu timp de 47 de minute, în timp ce „Koloss” (2012) a ajuns în top 20 în topul Billboard 200, iar „The Violent Sleep of Reason” (2016) a repetat această performanță. Iar dacă pentru multe alte trupe pandemia nu doar că a dat lucrurile peste cap, dar a și frânt inspirația și energia creativă, suedezii de la Meshuggah au transformat această perioadă nefastă într-o ocazie bună pentru reflecție, timpul lipsit de concerte permițându-le să se relaxeze și să se concentreze doar asupra muzicii. De-a lungul celor 25 de ani de carieră și 8 albume lansate, Meshuggah a reușit să-și pună amprenta prin crearea propriului stil muzical progresiv, subgen cunoscut acum sub numele de „djent”. Iar de la primul album lansat, trupa a inclus un membru care avea să o acompanieze de-a lungul întregii aventuri muzicale: pe Tomas Haake, catalogat drept unul dintre cei mai buni tobari ai tuturor timpurilor (top 100 toboșari ai tuturor timpurilor potrivit „Rolling Stone” Magazine).

Despre ARTmania Festival:

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock. De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate. Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piață și de cetatea medievală, creează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului. Fiind cel mai longeviv și mare festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei. ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian și Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

Peste 40 de profesioniști de top și personalități din industria muzicală internațională și românească își oferă expertiza în cadrul East European Music Conference online camp 2021

Într-o Europă încă afectată de pandemie, cu o industrie culturală greu lovită, aflată în impredictibilitate și cu activitatea adeseori înghețată, lucrătorii din industria de evenimente și din domeniul cultural resimt acut nevoia de acțiune concretă, de dezbateri care să ducă la soluții reale, de expertiză și de sfaturi menite să îi ajute să supraviețuiască, să vadă primii pași către funcționarea în „noul normal”. Pentru a-i susține, pe 10 și 11 decembrie 2021, invitații „East European Music Conference online camp” vor dezbate problemele acute ale industriei muzicale, oferind expertiză și răspunsuri profesioniștilor din această zonă și operatorilor culturali locali în cadrul unei sesiuni interactive ce va putea fi urmărită online, gratuit, pe eemusic.ro și pe pagina de Facebook East European Music Conference.

Ediția online va include 8 paneluri de discuție cu experți din Europa și din România, 13 interviuri cu personalități ale industriei muzicale internaționale, precum Tuomas Holopainen (compozitor și fondator al formației Nightwish) sau Ed Bicknell (manager al Dire Straits și Managing Director al DAMAGE MGMT) și o serie de show-uri care vor completa cu ritmuri antrenante discuțiile aprinse. Printre profesioniștii care-și vor pune expertiza la dispoziția audienței online se numără Greg Parmley (Director International Live Music Conference & International Festival Forum, UK), Achim Ostertag (Fondator Summer Breeze Open Air festival, Henrik Bondo Nielsen (Roskilde Festival, DK), Jouni Markkanen (Tuska festival, FI), Prof. Chris Kemp (CEO al Mind over Matter, UK) și mulți alții. Acestora li se vor alătura reprezentanți ai instituțiilor de profil și ai industriei locale precum: Alexandra-Maria Rigler (Director, Centrul de Proiecte al Mun. Timișoara), Bogdan Ștefan Trîmbaciu (Director al Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii), Radu Burnete (Director Executiv, Confederația Patronală Concordia), Andi Mitroi (Cofondator Summer Well Festival), Alin Vaida (Manager „Jazz in The Park” festival și Director Executiv FAPTE), Iulia Popovici (critic de artele spectacolului și curator), membri ai altor festivaluri din România, reprezentanți, ai Primăriilor București și Cluj, precum și manageri de teatru și culturali. În cele două zile de dezbateri, experții vor discuta despre subiecte, precum „Viitorul Cultural al Europei” aflat încă sub semn pandemic, despre Planurile Naţionale de Redresare şi Reziliență pe care ţările membre le trimit spre evaluare şi cum se gândesc statele membre UE să formeze o strategie culturală câştigătoare pe termen lung în contextul post – pandemic, despre „Finanțări în domeniul cultural la nivel european”, despre „Programarea culturală” (sau despre cum fac booker-ii de evenimente selecţia proiectelor artistice pe care le includ în programele lor) sau despre modele noi de producție de eveniment și de siguranţă publică în contextul post-pandemic. Programul și lista invitaților pot fi consultate pe eemusic.ro, noi vorbitori și teme de dezbatere vor fi adăugate în perioada următoare.

Evenimentul va fi transmis live pe 10 și 11 decembrie 2021 pe site-ul eemusic.ro și pe pagina de Facebook East European Music Conference, vizionarea fiind gratuită pentru public.

East European Music Conference online camp 2021 este un proiect de susținere și de sprijinire a dezvoltării profesionale a persoanelor care lucrează în industria de evenimente și culturală, acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu și susținută de Kaufland România.

Despre East European Music Conference

East European Music Conference (EEMC), conferință internațională dedicată profesioniștilor din industria muzicală, este locul de întâlnire și de discuție al industriei muzicale românești și al operatorilor culturali cu unii dintre cei mai buni specialiști în domeniu. Locul în care, în vremuri obișnuite, artiștii, managerii, producătorii și operatorii culturali din România au ocazia de a întâlni și iniția colaborări cu invitații speciali ai conferinței. Aflată la cea de-a patra ediție, care se va desfășura în format online, ținând cond de restricțiile impuse de autorități, reuniunea internațională East European Music Conference (EEMC) și-a asumat misiunea de a menține o dezbatere sănătoasă între entitățile care activează în industria muzicală din România, începând de la reprezentanți ai sectorului privat – organizatorii de spectacol, până la experți internaționali și autorități ale statului direct implicate în reglementările legislative ale acestei industrii. În contextul unei piețe aflate în ultimii ani în continuă creștere și, în prezent, într-un context volatil, fără precedent, promoterii locali acționează într-un mediu confuz, cu o legislație neadaptată la situațiile curente, care nu include prevederi specifice pentru industria concertelor și a festivalurilor, astfel încât este necesară o platformă de comunicare care să faciliteze contactul direct și problematizările punctuale. Cu ocazia fiecărei ediții, organizatorii locali caută soluții într-un schimb de experiență cu promoterii și alți profesioniști de profil români și internaționali. Fără schimbări semnificative în reglementările aflate în vigoare în România, fără schimbări legislative care să survină unor dezbateri constructive, nu pot fi așteptate schimbări rapide sau sănătoase pe piața locală. Iar misiunea asumată de EEMC, pe termen lung, este de a sprijini evoluția sectorului local de evenimente live și alinierea acestuia la standardele industriei europene de Festivaluri și Concerte. East European Music Conference este un proiect susținut de AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale), asociație formată din cei mai reprezentativi actori din zona organizatorilor de festivaluri și de concerte din România, printre membrii săi numărându-se nume ca: ARTmania - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, 3 Smoked Olives Festival, Cyclic, Comparty Events - diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live - Awake Festival, Expirat, Fapte - Jazz in the Park, Flow Concept, Global Records, Le Bistrot Sociale, Le Petit Festival de Bucharest, Mozaic Jazz Festival, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, Nuit Sociale, Centrul Cultural Plai - Plai Festival/JazzTM, Scala Events, Smida Jazz Festival, SNRS - Sunwaves Festival, Sprint Media, Summer Well, TIFF - Asociația Festivalul de Film Transilvania, The Institute, Showberry – Rocanotherworld/Classix Festival, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us - Street Food Festival, Wise Factor - The Fresh.


DREAM THEATER va ajunge la București pe 29 mai 2022

Formația DREAM THEATER va ajunge la București pe 29 mai 2022 pentru a prezenta live publicului din România noul produs discografic intitulat „A View From The Top Of The World”, material lansat pe 22 octombrie 2021, prin InsideMusic. Invitatul special în cadrul turneului este artistul canadian DEVIN TOWNSEND. Combinaţia dintre Devin Townsend şi maeştrii metal-ului progresiv din New York – Dream Theater creează astfel un afiş de concert unic şi promisiunea unei seri cu toate şansele să devină etalon în istoria muzicii live după care atât de mult tânjim în aceste vremuri.

DREAM THEATER:

Înființat în 1985 de trei studenți la prestigiosul colegiu de muzică Berklee – basistul John Myung, chitaristul John Petrucci și bateristul Mike Portnoy – Dream Theater este grupul muzical care s-a impus ca port-stindard al sonorităților progresive în lumea metal. Stabiliți în New York, acești muzicieni au adus, mai mult decât oricare alții, în atenția iubitorilor de muzică mai agresivă, un stil compozițional plin de schimbări de tempo, măsuri mixte, modulații surprinzătoare și structuri complexe, toate acestea fără a renunța la elementele definitorii pentru metal. După un prim album alături de solistul vocal Charlie Dominici – When Dream and Day Unite, apărut în 1989 – postul de frontman a fost preluat de canadianul James LaBrie, care a rămas până astăzi vocea Dream Theater. Trupa a căpătat tot mai multă vizibilitate pe scena rock și metal, cu albume ca Images and Words, Metropolis Part 2: Scenes from a Memory sau Train of Thought intrate definitiv în canonul genului. La clape s-au succedat virtuozii Kevin Moore, Derek Sherinian și, în cele din urmă, Jordan Rudess (astăzi deja membru de 22 de ani), însă în rest singura schimbare majoră a avut loc odată cu plecarea membrului fondator Mike Portnoy, înlocuit în 2010 de Mike Mangini. Chiar și traiectoria ulterioară a unora dintre cei trecuți prin Dream Theater – în special, evident, Portnoy – și proiectele separate ale celor care au rămas pe loc arată creativitatea excepțională a muzicienilor care au activat de-a lungul timpului în trupă. Cel mai recent album, Distance Over Time, apărut acum doi ani, este ca o sinteză muzicală a carierei trupei, apreciat atât de fanii noi, mereu uimiți de versatilitatea și virtuozitatea acestor muzicieni, cât și de cei mai vechi, care reclamau într-o vreme excesul de tehnică, preferând cântecele inspirate și mai firești – sau mai ușor de urmărit, în funcție de perspectivă. Pe cât sunt de finisate albumele de studio Dream Theater, pe atât de fascinante sunt concertele, unde dragostea de muzică și entuziasmul membrilor trupei, parcă neatinse de trecerea anilor, îi încântă pe cei deja cuceriți și îi cuceresc pe cei mai sceptici.

DEVIN TOWNSEND:

Flamboaiant. Versatil. Virtuoz. Şi am putea continua mult şi bine cu enumerarea însuşirilor unuia dintre ultimii copii teribili ai scenei rock şi metal contemporane: Devin Townsend. Muzica şi personalitatea acestui artist complet sunt ca un caleidoscop, cu fiecare album şi fiecare piesă adăugând noi culori, noi dimensiuni. De la vocea de pe magistralul „Sex and Religion” al lui Steve Vai până la furia creativă de pe proiectul Strapping Young Lad, mergând mai departe prin proiectele solo cu diferite nume, Townsend a reuşit să surprindă de fiecare dată cu o creaţie care uneori alternează şi alteori îmbină elemente de rock clasic, heavy-metal, incursiuni pe teritoriile extreme, cu colaborări cu nume mari din death-metal şi plutiri într-un univers electronic sau cu accente de new age. Este fără îndoială o panoramă care face din el cel mai potrivit muzician pentru introducerea către muzica unui grup care a cântat practic totdeauna fără trupe de deschidere: Dream Theater.

REGULI:
Pentru a asigura sănătatea și siguranță participanților, a artiștilor și a tuturor celor prezenți în zona evenimentului, accesul în zona de concert se va face în baza regulamentului organizatorului, ce va include respectarea tuturor restricțiilor și a posibilelor condiții suplimentare impuse de autoritățile locale înainte de eveniment și în timpul desfășurării evenimentului.
 Organizatorul își rezervă dreptul de a impune oricare sau toate dintre măsurile următoare pentru participanți: prezentarea dovezii vaccinării și/ sau dovezii testării și/ sau dovezii prezenței anticorpilor pentru SARS-CoV2, păstrarea distanței sociale față de alți participanți, minimizarea aglomerării de oameni prin acceptarea sosirii la locație la orele comunicate și/ sau purtarea măștii. Toate detaliile privind regulamentul de acces vor fi comunicate în zilele din apropierea evenimentului. Cumpărătorilor de bilet li se recomandă consultarea site-ului AmBilet.ro, precum și a site-urilor partenere, înainte de participarea la eveniment.

Radu Lupaşcu
27 noiembrie 2021


Urban Blues Fest

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis-JIMI-final-portrait.jpg

Afis Brezoi 2023.jpg

Porcupine Tree 2022.jpg

Jazz Bran 2023.jpg

Afis Sighisoara.jpg