Arta Sunetelor

 

O SCENĂ DE JAZZ SĂNĂTOASĂ, TREBUIE SĂ FACĂ PARTE DINTR-UN PROGRAM DE POLITICI CULTURALE DIN ORICE ORAŞ SAU ŢARĂ DIN EUROPA!

Cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitală, ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More, se relansează la cea de-a treia ediție sub un nume și un concept nou: Bucharest Jazz Festival. Manifestarea va avea loc în perioada 2 - 6 iulie 2014, în Piața George Enescu și, spre deosebire de edițiile anterioare, în acest an, se va extinde și în spațiul expozițional din incinta Hanului Gabroveni, viitorul sediu ARCUB.

Avându-l pe pianistul Lucian Ban drept curator, festivalul intră, din 2014, în circuitul internațional, odată cu integrarea în prestigioasa asociație de producători, Europe Jazz Network, ce include 93 de organizații de profil din 29 de țări dedicate susținerii creativității jazzului contemporan și a improvizației în muzică, dintr-o perspectivă europeană largă.

Cum se vede BUCHAREST JAZZ FESTIVAL din perspectiva lui Lucian Ban:

"Am considerat că trebuie făcut un asemenea festival major în Capitală. Au mai fost în anii ’90. Majoritatea au fost iniţiative private mari la Sala Palatului şi un festival Jazz Spring la ARCUB, care a fost, de fapt, prima mea revenire în România după plecarea mea la New York. Nu sunt foarte fericit că sunt organizator, curator. Asta înseamnă că, automat, eu nu mai pot să cânt, dar mă bucur enorm pentru că putem să readucem un festival în Bucureşti, mai ales într-un context mai larg, pentru că am înţeles că Bucureştiul vrea să se înscrie în cursa pentru “Capitală Europeană a Culturii”. Nu ai şanse astăzi în Europa, nici măcar să ajungi în competiţie, dacă nu ai câteva festivaluri majore (jazz, film, teatru) care să fie respectate. Trebuie infrastructură ca ele să aibă impact. Aşa că, atunci când, am început să ducem ideea acestui festival mai în clar, mai concret, s-au mai conturat şi alte idei. De fapt, ceea ce am vrut eu, a fost să îl punem pe nişte picioare solide, adică să fie la standarde europene. Asta înseamnă că programul trebuia să fie într-un anume fel, însemna că scena românească trebuie să fie integrată. Lucrul ăsta nu se întâmplă la toate festivalurile de gen, de azi, din România. Ele nu integrează scena românească atât de mult. Ca să arunc, aşa, un procent (neverificat), peste 60% sunt artişti români. Asta nu înseamnă că artiştii străini nu sunt de renume. Din contra. Deci ăsta este un lucru pe care toate festivalurile mari, europene, din capitale, le au festivalul de la Londra, de la Copenhada, de la Barcelona, toate implică puternic scena locală, cu atât mai mult cu cât, sunt făcute cu bani publici care trebuie să-şi găsească o reflectare. Deci, acesta a fost unul dintre principiile cu care am vrut să merg înainte.

Celălalt principiu, pe care l-am discutat din start cu ei, a fost schimbarea numelui. Ştiu că ei au ţinut la un titlu care să conţină şi ARCUB, la vremea aceea, dar, dacă vrem să fim adulţi pe scena europeană, să fie BUCHAREST JAZZ FESTIVAL aşa cum se întâmplă de anul acesta. Am discutat mai multe variante, dar cea mai simplă spune cel mai mult. Deci s-a rezervat numele. S-a realizat un website, separat de cel al ARCUB, care mai suportă îmbunătăţiri, dar arată foarte bine. Le mulţumesc webdesignerilor care s-au implicat. Este funcţional şi are video-uri, fotografii, informaţii, exact ca orice alt website similar. Vor fi şi toate celelalte evenimente conexe, relaţionate cu jazz-ul: filme, lansări de disc şi de carte, pentru că, o scenă de jazz sănătoasă, trebuie să facă parte dintr-un program de politici culturale din orice oraş sau ţară din Europa."

PROGRAM BUCHAREST JAZZ FESTIVAL

MARȚI, 1 IULIE 2014

Deschiderea festivalului

18:00 – 21:00 / Hanul Gabroveni – Opening Cocktail / Vernisajul expoziției Afișul Polonez de Jazz*

*Prezentat în parteneriat cu Institutul Polonez București.

MIERCURI, 2 IULIE 2014

EVENIMENTE CONEXE: JAZZ on FILM

12:00 – 14:00 / Hanul Gabroveni – Criticul și scriitorul Virgil Mihaiu va face o scurtă introducere a filmelor All The Notes și Paul Bley, dedicate celor două legende incontestabile ale pianului jazz, Cecil Taylor și Paul Bley.

BUCHAREST JAZZ FESTIVAL LIVE

20:00 – 21:00 / Piața George Enescu – Iordache

Mihai Iordache (saxofon), Toni Kühn (clape), Sebas-tian Burneci (trompetă), Florian Radu (trombon), Dan Alex Mitrofan (chitară), Uțu Pascu (bas) și Tavi Scurtu (tobe).

21:30 – 22:30 / Piața George Enescu – Bucharest Jazz Orchestra (condusă de Sebastian Burneci)

Sebastian Burneci (trompetă solo), Silviu Groaza (trompetă secundară), Paolo Profeti (saxofon alto), Florian Radu (trombon solo), Adi Cojocaru (trombon secundar), Cristi Labus (bas trombon), Liviu Negru (chitară), Johnny Bica (pian), Sheby Yoo (bas).

JOI, 3 IULIE 2014

EVENIMENTE CONEXE: Cartea Românească de Jazz

12:00 – 14:00 / Hanul Gabroveni – Eveniment dedicat lansării multiple a celor mai noi titluri din literatura românească de jazz. Vor fi prezenți Mircea Tiberian, Johnny Bota, Virgil Mihaiu, Florian Lungu și Alex Vasiliu. Moderator Lucian Ban.

BUCHAREST JAZZ FESTIVAL LIVE

19:00 – 20:00 / Piața George Enescu – Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet

Emil Bîzgă (trompetă), Tudy Zaharescu (baterie), Ionuț Baranga (contrabas), Petrică Andrei (pian).

20:00 – 21:00 / Piața George Enescu – Mike Krstic TRIO feat. Johnny Bota & Ioan Minda

Mike Krstic (pian), Johnny Bota (bas), Ioan Minda (tobe).

21:30 – 22:30 / Piața George Enescu – JULIA HÜLSMANN Quartet (DE/UK) *

Julia Hülsmann (pian), Tom Arthurs (trompetă, fligorn), Marc Muellbauer (contrabas), Heinrich Köbber-ling (tobe).

*Cu sprijinul British Council România.

VINERI, 4 IULIE 2014

EVENIMENTE CONEXE: Discul Românesc de Jazz

12:00 – 14:00 / Hanul Gabroveni – Primul showcase și colocviu pe tema producției de jazz din România, adresat în egală măsură mass media, industriei muzicale, cât și publicului larg. Cu participarea: Fiver House Records, A&A Records, Soft Records, Green Records, 7Dreams Records. Moderator Lucian Ban.

BUCHAREST JAZZ FESTIVAL LIVE

20:00 – 21:00 / Piața George Enescu – Ana-Cristina Leonte Quintet

Ana Cristina Leonte (voce), Alex Munteanu (saxofon), Albert Tajti (pian), Michael Acker (contrabas), Tavi Scurtu (tobe).

21:30 – 22:30 / Piața George Enescu – LEGENDS OF JAZZ: DAVE DOUGLAS RIVERSIDE QUARTET

Dave Douglas (trompetă), Chet Doxas (saxofon), Jim Doxas (tobe), Steve Swallow (bas)

SÂMBĂTĂ, 5 IULIE 2014

EVENIMENTE CONEXE: JAZZ on FILM

12:00 – 13:00 / Hanul Gabroveni – Criticul Florian Lungu va prezenta filmul TVR Miracolul Jazz de la Sibiu, un documentar despre cel mai important eveniment de jazz din comunismul românesc.

13:00 – 14:00 / Hanul Gabroveni – Celebrând 75 de ani de la nașterea extraordinarului interpret, aranjor, orchestrator și compozitor român, criticul Alex Vasiliu prezintă documentarul TVR Richard Oschanitzky — Don't Be Sad.

BUCHAREST JAZZ FESTIVAL LIVE

20:00 — 21:00 / Piața George Enescu — Romanian Jazz Collective featuring Sorin Romanescu

Cătălin Milea (saxofon), George Dumitriu (chitară), Vlad Popescu (tobe), Michael Acker (contrabas), Sorin Romanescu (chitară)

21:30 — 22:30 / Piața George Enescu — CONTEMPORARY JAZZ MASTERS: CARMEN LUNDY

Carmen Lundy (voce), Theo Hill (pian), Darryl Hall (bas) și Ralph Peterson (tobe).

DUMINICĂ, 6 IULIE 2014

EVENIMENTE CONEXE: JAZZ on FILM

12:00 — 13:00 / Hanul Gabroveni — Institutul Polonez prezintă mult premiatul documentar Iubire / Miłość, despre mișcarea ideologico-artistică Yass, din anii ’90.

BUCHAREST JAZZ FESTIVAL LIVE

20:00 — 21:00 / Piața George Enescu — Alex Simu Quartet (RO/NL/SE)

Alex Simu (clarinet tenor și saxofon tenor), Franz von Chossy (pian), Cord Heineking (contrabas), Kristijan Krajnčan (tobe).

21:30 — 22:30 / Piața George Enescu — CONTEMPORARY JAZZ MASTERS: JOHN SCOFIELD UBERJAM (SUA)

John Scofield (chitară), Avi Bortnick (chitară armonie & samplere), Andy Hess (bas), Terence Higgins (tobe).

Elevation Quartet.jpg

Accesul la toate evenimentele este gratuit. De asemenea, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, în piața George Enescu veți găsi standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri și editurilor ce publică titluri de jazz autohton.

Teodora Ionescu
28 iunie 2014

Foto: Lucian Ban & Elevation Quartet la Brusells Jazz Maraton 2014

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg