Arta Sunetelor

 

Slot Music

Se apropie luna cadourilor, iar o societate de consum cum este cea americană, trebuie să consume, aşa se face că, o sumedenie de lucruri noi se anunţă pe piaţă în mai toate domeniile. Ne vom referi în continuare la un nou format digital, care va apărea “right on time”, şi “Just before Christmas”

De câţiva ani buni, companiile producătoare de fonograme se luptă din răsputeri cu o mulţime de demoni, mai mult sau mai puţin auto-provocaţi. Mai mereu, vina pentru scăderile înregistrate în vânzarea de fonograme, a aparţinut celorlalţi. Greu de tot companiile producătoare au fost convinse să arunce o privire şi în propria ogradă. Încetul cu încetul au trebuit să îşi recunoască propriile bile negre: preţurile binişor umflate la compact discuri şi neacceptarea eventualelor alianţe în scopul promovării unor noi formate.

La început, sau plâns de pirateria excesivă, prezentă fie sub forma discurilor, fie cea a download - ului ilegal şi încă se mai luptă prin tribunale, cu şanse limitate de câştig, doar doar vor mai speria pe cineva. A venit mai apoi şi tăvălugul care a ras totul: download-ul legal de muzică. Câteva magazine mari de muzică digitală, îşi împart acum supremaţia pe web iar vânzările acestora au adus prejudicii mari muzicii vândute pe raft, pe suport fizic: cd, dvd, sacd, vinyl.

Cu toate acestea, 2008 este primul în an în care situaţia tinde să se echilibreze, şi deşi numărul celor care descarcă legal muzică, este mai mare decât al celor care cumpără discuri, se pare că de-abia acum, migraţia de la cei din urmă spre primii, a ajuns la final. De partea discurilor au rămas doar cei fideli, care continuă să intre în magazine să caute pe rafturi, sau cumpără online discuri pentru colecţia personală. Se constată chiar o creştere semnificativă a apariţiilor în format vinyl.

În această situaţie a pieţei mondiale de muzică, SanDisk, cel mai mare producător de memorii flash, a anunţat un nou format fizic de muzică: Slot Music. Marii retail-eri americani Wal-Mart şi BestBuy şi-au anunţat disponibiltatea de a oferi noul format chiar înainte de Sărbătorile de iarnă. Mai important este faptul că cei mai mari producători de muzică, EMI, Sony-BMG, Universal şi Warner, au ajuns în sfârşit la un consens şi vor oferi titlurile lor pe acest nou suport.

Se speră ca prin această nouă apariţie, vânzările de muzică înregistrată pe suport fizic să crească, în detrimentul download-ului legal. S-au efectuat studii de piaţă, iar rezultatele acestora, se pare că indică totuşi o creştere a cererii pentru suporturi fizice compatibile cu cât mai multe dintre dispozitivele portabile de azi. Muzica va fi oferită astfel pe card-uri MicroSD, compatibile cu marea majoritatea telefoanelor mobile şi a mp3 playere-lor. De asemenea pachetul va fi livrat cu adaptor usb inclus, pentru ca muzica să poată fi ascultată şi pe computere.

Ce diferă atunci faţă de download-ul legal? În primul rând calitatea noului format mp3 va fi mai bună, la o rată de 320kbps, apropiată de calitatea CD-ului audio. În plus, melodiile vor fi DRM free, adică vor putea fi transferate cu uşurinţă de la un device la altul. Pe microcard.urile de 1GB, vor fi deasemenea incluse şi celelalte date care apar pe discuri: versuri, informaţii despre producţie şi chiar video-clip-uri.

În cele din urmă ajungem şi la preţ. Aici toată lumea, oficial, o cam scaldă. Unii spun că preţ-ul unui asemenea card, va începe de la 7 dolari şi va ajunge la 10 dolari. Alţii suţin că preţul unui album nou în acest format va fi apropiat de cel al unui disc, în jur de 15 dolari.

Pe o piaţă şi aşa destul de agitată, în plină criză economică, e destul de greu de prevăzut viitorul unui asemenea format. Compatibilitatea imensă cu întreaga “lume mobilă”, calitatea bună a sunetului, acordul greilor din muzica mondială, toate astea mă fac să cred că va fi în cele din urmă o iniţiativă de succes. Mai trebuie să treacă doar câteva luni şi vom afla.

 

Ovidiu Moldovan
Miercuri, 8 octombrie 2008

 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Transilvania Blues Fest.jpg

Afis_Tusnad 2022b.jpg