Arta Sunetelor

Recomandări, anunţuri şi recenzii despre ultimele apariţii audio şi video 

(R303)

CALENDAR CONCERTE importante în 2024:

Suceava Blues Fest – 5 – 6 iulie 2024, Suceava

Brezoi Blues Fest - 16 – 21 iulie 2024, Brezoi, jud. Vâlcea

Metalhead Meeting - 17 - 19 iulie 2024, Romexpo, Bucureşti

Orchestra Simfonică București: Ceaikovski – 19 iulie 2024, Ateneul Român, Bucureşti

ARTmania Festival – 26 - 28 iulie 2024, Piața Mare, Sibiu

GRUP 74Aniversare 50 de ani – 9 august 2024, Piaţa Sfatului, Braşov

Brasov Jazz & Blues Festival – 15 - 18 august 2024, Braşov

Ed Sheeran - 24 august 2024, ora 16, Arena Națională, București

Jazz in the Park - 30 august - 1 septembrie 2024, ora 17, Parcul Etnografic, Cluj-Napoca

Masters Of Classic Festival 2024 – 1 - 15 septembrie 2024, Sala Palatului, Bucureşti

International Guitar Festival – 6 + 15 augsut 2024, Târgu-Mureş

Unforgettable Festival 2024 – 13 – 15 septembrie 2024, ora 17, Romexpo, Bucureşti

top T Buzău – 13, 14 septembrie 2024, ora 17, Casa Tineretului, Zen Garden, Buzău

Trocadero Blues Nights prezintă BASS DAY - 10 octombrie 2024, ora 20, The Pub Universităţii, Bucureşti Phunk Smugglers

Trocadero Blues Nights prezintă Phunk Smugglers - 24 octombrie 2024, ora 20, The Pub Universităţii, Bucureşti

Thirty Seconds To Mars - 25 octombrie 2024, Hala Lamino, Bucureşti

Placido Domingo - 4 noiembrie 2024, Sala Palatului, Bucureşti

Placido Domingo - 7 noiembrie 2024, BT Arena, Cluj-Napoca

Alifantis & Fragile Band – Poveste de iarnă – 6 decembrie 2024, Teatrul Naţional, Bucureşti

Dire Straits Legacy – 20 noiembrie 2024, ora 20, Sala Palatului, Bucureşti

Trocadero Blues Nights prezintă Atoluka Blues - 21 noiembrie 2024, ora 20, The Pub Universităţii, Bucureşti

Apocalyptica plays Metallica – 27 noiembrie 2024, ora 20, Sala Palatului, Bucureşti

Tarja - 23 decembrie 2024, ora 19, Arenele Romane, București

CALENDAR CONCERTE importante în 2025:

Urban Blues Fest #6 – 4 - 6 aprilie 2026, ora 18, The Pub Universităţii, Bucureşti

Program Suceava Blues festival

Suceava Blues Festival ajunge anul acesta la cea de-a XV-a ediție. Nu știm dacă e mult sau puțin, dar ne bucurăm că încă reușim să o facem. O manifestare care a devenit un reper cultural important al regiunii și care s-a aliniat manifestărilor de gen din toată lumea, păstrându-și menirea și standardele ridicate, aducând notorietate orașului și bucurii prietenilor. SUCEAVA BLUES FESTIVAL este, în primul rând dedicat lor: artiști, public, organizatori, voluntari, susținători sau doar curioși, de oriunde ar fi ei, și conturează acum o întreagă comunitate care așteaptă cu nerăbdare o nouă ediție. Pentru câteva zile frumoase de iulie, Suceava redevine un loc plin de oameni îndrăgostiți de atmosfera unui festival muzical cu o personalitate distinctă. Structura concertelor presupune show-uri susținute de artiști din SUA și Italia – MATT O’REE, MIGHTY MO RODGERS, SAX GORDON & LUCA GIORDANO BAND, un nume cunoscut al bluesului francez – FUNKY ROAD, trupe din România – RAREȘ TOTU plays SANTANA, MARCIAN PETRESCU BluesHarp BAND, BLUEMANS și HAZARD BLUES BAND. Totalizând 8 recitaluri ce se vor întinde pe parcursul a 2 seri, urmate de tradiționalele jam-session-uri sau doar un after-party, Suceava Blues Festival va rămâne în topul festivalurilor de gen din România. Mai multe detalii despre aceștia puteți găsi pe site-ul festivalului (suceavabluesfestival.ro), pe pagina de Facebook a festivalului sau pe site-urile artiștilor. Spectacolele vor începe în fiecare seară de la orele 18.00. Intrarea în zona Festivalului se va face începând cu orele 16.30, iar accesul este gratuit.

Mighty MO Rodgers

Mighty Mo Rodgers (pe numele real Maurice Rodgers) s-a născut în Indiana, unde tatăl său deținea un club în care cântau interpreți de blues. Când Rodgers nu studia pianul clasic, urmărea artiștii de blues care cântau acolo. În adolescență, Rodgers a fost profund influențat de muzica soul de la mijlocul anilor ’60 de la casa de discuri Stax din Memphis și și-a înființat prima trupă în timpul liceului numită Rocketeers. După ce a intrat în Indiana State College, Rodgers a condus o altă trupă, Maurice Rodgers Combo, cântând la un pian Wurlitzer și încorporând piese originale cu versiuni de cover ale cântecelor populare din epocă. În cele din urmă, a decis să renunțe la facultate, să se mute în L.A. și să devină muzician cu normă întreagă. Acolo au urmat concerte și înregistrări cu multe legende ale bluesului și R&B. De-a lungul anilor, Rodgers nu s-a limitat la spectacol. În 1973 a produs, la A&M Records, un album pentru Sonny Terry și Brownie McGhee. A continuat să scrie cântece și a devenit compozitor pentru Motown și Chappel Publishing. Rodgers a continuat să producă sesiuni pentru alți artiști și a decis să se întoarcă la școală, unde a primit o diplomă în filozofie. În 1999 a lansat primul său album solo, Blues Is My Wailin' Wall. Înregistrarea conținea doar material original, amestecând opiniile sale filozofice cu rădăcini muzicale blues/soul.

"Muzica lui Mo Rodgers este o gură de aer proaspăt în lumea blues/R&B. El combină comentariile sociale cu un sunet funky grozav... Îmi place vocea lui. Este foarte originală." (Bonnie Raitt)

Rareș Totu Plays Santana

O trupă tribute este ceva cu totul inedit pe scena unui festival de blues, unde se cântă, de obicei, compoziții proprii sau cover-uri. Una care să cânte din repertoriul lui Carlos Santana, ceva și mai neobișnuit. Proiectul lui Rareș Totu, unul dintre cei mai mari chitariști ai României, o oră de selecții de piese interpretate cât mai aproape de original, promite a fi unul dintre momentele de referință pentru scena de anul acesta. De-a lungul anilor, Rareș a propus diverse formule de trupă, reușind, de fiecare dată să capteze atenția publicului și să stârnească admirația acestuia.

MARCIAN PETRESCU BluesHarp BAND

Marcian Petrescu revine în 2024 pe scena de la Suceava Blues Festival cu un recital ultra special, în care va prezenta selecții de pe noul său album "MAI MULT DECÂT BLUES" precum și o serie de piese în primă audiție în Romania, din repertoriul unor artiști de seamă din blues-ul american: Tony Z, Carey Bell, James Cotton, Johnny Cash, etc... Își va prezenta și noua formulă de trupă, în care se remarcă prezența talentatului claviaturist VLAD BRICIU, pe lângă MIHAI TACOI - chitară, MATEI PUSCARU - bas și SABIN DOBRANICI - baterie. Noul album va fi disponibil la vânzare, iar membrii formației așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul sucevean iubitor de blues, pe care-l invită după concert la o ședință de autografe, "meet & greet", poze, etc...

Bluemans

În 2024 se împlinesc 5 ani de concerte Bluemans. Ne amintim cu drag de una dintre primele apariții în această formulă, chiar aici la Suceava Blues Festival, în Iunie 2019 în aceeași formulă!” Alexandru Cismaru - Voce, Chitare, Adi Tetrade - Tobe, Alin Neagoe -Bass și Alaxandru Matei - Clape / Hammond. Suntem onorați să acceptăm noua invitație, 5 ani mai târziu, alături de un album nou lansat, ”WHAT?!”. Albumul nou se află cam peste tot în online, pe toate platformele de streaming și conține 10 piese în care, pe lângă Blues, se diluează (eco) multe alte genuri precum Funk, Soul, Pop sau Rock. Piesele proprii pot conține întâmplător și urme de R&B, Jazz, Fusion, Folk sau alte surprize. Concertele Bluemans sunt o bucurie de ambele părți ale scenei. Oamenii descoperă niște muzicieni ce reușesc să transmită o coerență în muzică punând pasiune în același timp (nu doar de dragul clișeului) iar noi ne încărcăm cu o energie non-cuantificabilă din aplauze, dintr-o vorbă bună la final și din faptul că Bluesul, laolaltă cu celelalte ”arome” își găsesc continuitatea pe scena muzicală din România.

Matt O'Ree

Matt O’Ree este un chitarist, cântăreț și compozitor american de blues-rock, născut și crescut în Holmdel, New Jersey. A format Matt O’Ree Band în 1994, lansând albumul său de debut, 88 Miles în 1998. În 2006, a participat la concursul Guitarmageddon, sponsorizat de Guitar Center și Guitar World Magazine, găzduit de BB King și John Mayer. A câștigat după ce a concurat cu alți 4.000 de chitariști. O’Ree a fost chitarist ritmic pentru Bon Jovi în turneul acestuia din Asia de Sud-Est din 2015. În 2016, a fost inclus în NY/NJ Blues Hall of Fame. O'Ree a lansat patru albume de studio și două albume live, printre care și Brotherhood, lansat în 2016. Albumul conține contribuții de la Bruce Springsteen, David Bryan (Bon Jovi), Steve Cropper (Booker T & the MG's) și John Popper (Blues Traveller). Trupa este în turneu pentru a-și promova noul album, Hand in Glove, care a fost lansat în noiembrie 2022. Acest ultim album arată influența fiecăruia dintre membrii trupei, prezentând mai multe melodii cu mult blues și rock’n'roll, cu chitara lui Matt și vocea grea, puternică al lui Eryn, chimia dintre cei doi ieșind în evidență. Este un album cu o critică excelentă, iar prestația lor live întrece orice așteptări.

Sax Gordon

Sax Gordon a petrecut zeci de ani pe drumuri și în studiouri cu mulți dintre marii artiști de rhythm’n’blues, soul, jazz și blues. Înainte de a-și conduce propriile trupe prin întreaga lume, Gordon a fost prezent în albume și turnee internaționale cu Matt „Guitar” Murphy, Duke Robillard, Jimmy Witherspoon, Luther „Guitar Junior” Johnson, Jay McShann, Junior Watson și Roomful of Blues, precum și în producții proprii. Solo-uri inconfundabile pot fi auzite și în înregistrările unor legende americane de jazz și blues precum Jimmy McGriff, Pinetop Perkins, Rosco Gordon, Billy Boy Arnold și campionul Jack Dupree. Sax Gordon aduce la viață marea tradiție a Rocking American Saxophone ca niciun alt interpret de pe scena actuală.

O renaștere unică... cântă cu pricepere și gust, ajungând frecvent la limita unei anarhii muzicale.” (Revista Living Blues)

Hazard Blues Band

În 2018 Johnny Mitrache si Rareș Totu pun bazele unui proiect muzical bazat pe experiența acumulată în cei 40 de ani de activitate muzicală, schimbând registrul anilor '80 în ceea ce, prin definiție, numim "Rhythm and Blues”, având în repertoriu o retrospectivă de piese, trecând prin Texas, Chicago & Delta Mississippi Blues, cu puternice influențe soul "groove", funk, black music. Hazard Blues Band au fost numiți, pe bună dreptate, "The Best Blues in Southern Romania"! Pe ei îi puteți vedea în seara zilei de 06.07.

Funky Road

Funky Road este o trupă tânără formată acum 3 ani în urma întâlnirii din timpul unui jam-session, și are o activitate bogată din acel moment. Bernard, solistul, a fost membru, mai bine de 20 de ani, în „Blues Syndicate”, iar bluesul nu are secrete pentru el! Thierry, toboșarul, a fost activ în diferite trupe, rock, funk și blues mai bine de 30 de ani. La clape îl găsim pe Christophe care are o pregătire clasică și explorează cu talent noi orizonturi muzicale. Jean Luc, un chitarist experimentat, profesor de chitară în același timp, a cântat în diverse trupe, rock, pop, funk și blues la diferite festivaluri din Europa și participă la multe sesiuni de studio; Willy, al doilea chitarist, este și el un bluesman experimentat, trece cu ușurință de la blues la jazz sau soul și poate fi văzut în mod regulat la Banana Peel din Belgia suport muzical pentru trupele în trecere pe acolo trecere. Stéphane cântă la bas de mai bine de 30 de ani cântând în trupe funk, blues și rhythm'n'blues, Funky Road distilează un blues îmbogățit de cultura muzicală a fiecăruia dintre membrii săi, care ar putea fi rezumat printr-un blues cu o notă de funk și soul, și o notă de rock.

Program - Brezoi Blues Fest - 16 – 21 iulie 2024

Tuesday, July 16th

Night STAGE

01:00 𝐕𝐚𝐧𝐞𝐬𝐚 𝐇𝐚𝐫𝐛𝐞𝐤 (AR)

Main STAGE

23:15 𝐀𝐧𝐭𝐡𝐨𝐧𝐲 𝐆𝐨𝐦𝐞𝐬 (CA) "𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙉𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡"

21:30 𝐌𝐫. 𝐒𝐢𝐩𝐩 "𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐢𝐬𝐬𝐢𝐬𝐬𝐢𝐩𝐩𝐢 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐬 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐝" (USA)

20:00 𝐉𝐨𝐧𝐚𝐭𝐡𝐨𝐧𝐁𝐨𝐨𝐠𝐢𝐞𝐋𝐨𝐧𝐠 (USA)

19:00 𝐌𝐚𝐳𝐢𝐧𝐠𝐨 (FR)

Forest Stage

17:00 Storytellers

--------------------------

Wednesday, July 17th

Night STAGE

01:00 𝐍𝐨𝐚 & 𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐞𝐥𝐥 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐞𝐫𝐬 (ES)

Main STAGE

23:15 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐝 (USA) "𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙉𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡"

21:30 𝐀𝐧𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐛𝐞𝐫𝐬 & 𝐏𝐚𝐮𝐥 𝐃𝐞𝐬𝐋𝐚𝐮𝐫𝐢𝐞 (USA)

20:00 𝐂𝐀𝐍𝐀𝐅 (RO)

19:00 𝐏𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞𝐤𝐨𝐨𝐩𝐞𝐫 (NL)

Forest Stage

17:00 Fara Zahar

--------------------------

Thursday, July 18th

Night STAGE

01:00 𝐉ö𝐫𝐠 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐬𝐞𝐧 & 𝐕𝐢𝐞𝐧𝐧𝐚 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐬 𝐀𝐬𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 (AT)

Main STAGE

23:15 𝐍𝐈𝐆𝐇𝐓𝐋𝐎𝐒𝐄𝐑𝐒 (RO) "𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙉𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡"

21:30 𝐒𝐡𝐞𝐦𝐞𝐤𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐩𝐞𝐥𝐚𝐧𝐝 (USA)

20:00 𝐁𝐞𝐧 𝐏𝐨𝐨𝐥𝐞 (UK) & 𝐆𝐮𝐲 𝐒𝐦𝐞𝐞𝐭𝐬 (NL)

19:00 𝐃𝐞𝐖𝐨𝐥𝐟𝐟 (NL)

Forest Stage

17:00 OCRU

--------------------------

Friday, July 19th

Night STAGE

01:00 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡𝐞𝐫𝐧 𝐂𝐨𝐜𝐤𝐫𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐬 (RO)

Main STAGE

23:15 𝐀𝐥𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐂𝐮𝐦𝐦𝐢𝐧𝐠 (USA) "𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙉𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡"

21:30 𝐁𝐲𝐰𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐚𝐥𝐥 (CA)

20:00 𝐒𝐞𝐥𝐰𝐲𝐧 𝐁𝐢𝐫𝐜𝐡𝐰𝐨𝐨𝐝 (USA)

19:00 𝐕𝐚𝐬𝐤𝐨 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐚𝐭𝐜 (BG)

Forest Stage

17:00 Raluca Stoica & Alex Tomaselli

--------------------------

Saturday, July 20th

Night STAGE

01:00 𝐒𝐡𝐚𝐠𝐠𝐲 𝐃𝐨𝐠𝐬 (FR)

Main STAGE

23:15 𝐊𝐚𝐳 𝐇𝐚𝐰𝐤𝐢𝐧𝐬 (IRL) "𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙉𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡"

21:30 The Damn Truth (CA)

20:00 𝐆𝐫𝐚𝐢𝐧𝐧𝐞 𝐃𝐮𝐟𝐟𝐲 (IRL)

19:00 𝐃𝐨𝐦 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 IRL)

Forest Stage

17:00 𝐒𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬 of the Blues

--------------------------

Sunday, July 21st

Night STAGE

01:00 𝐁𝐨𝐨𝐠𝐢𝐞 𝐁𝐨𝐲𝐬 (PL)

Main STAGE

23:15 𝐃𝐚𝐧𝐚 𝐅𝐮𝐜𝐡𝐬 (USA) "𝙇𝙖𝙩𝙚 𝙉𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡"

21:30 𝐒𝐎𝐔𝐓𝐇𝐄𝐑𝐍 𝐀𝐕𝐄𝐍𝐔𝐄 (USA)

20:00 𝐌𝐚𝐭𝐭 𝐒𝐜𝐡𝐨𝐟𝐢𝐞𝐥𝐝 (UK)

19:00 𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐬𝐁𝐨𝐧𝐞𝐬 (BE)

Forest Stage

17:00 George Sarluceanu

Soul Serenade

________________________________________________________________

ARTmania Festival 2024

Cea de-a 17-a ediție ARTmania Festival va avea loc în perioada 26-28 iulie 2024 în Piața Mare din Sibiu. Korn, Igorrr, Spiritbox, Borknagar, Monuments, Satyricon, The Flower Kings, Alpha Q, Awake the Demons și TAINE fac parte din programul celei de-a 17-a ediții a festivalului. Awake The Demons și Alpha Q sunt trupele câștigătoare ale evenimentului "CLOSING 2023 - Evenimentul de Închidere ARTmania Festival 2023," parte a proiectului "Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural," care a avut loc pe 19 octombrie 2023 în Club Quantic.

Program - BRASOV JAZ AND BLUES FESTIVAL

SHARRIE WILLIAMS (SUA) - JOI, 15 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Sharrie Williams (SUA), “The Princess of Gospel Rockin’ Blues”, se întoarce în Brașov cu promisiunea unor surprize noi pentru fanii săi. Sharrie Williams nu mai are nevoie de nicio prezentare, populara interpretă de blues, soul şi gospel din Michigan fiind, alături de Lars Kutschke Band. Cântăreaţa de blues recunoscută internaţional provine din Statele Unite ale Americii, dar concertează de vreo 20 ani cu mare plăcere şi în Europa. A participat la toate festivalurile prestigioase de blues din Europa şi din Statele Unite ale Americii și este supranumită prinţesa gospel blues-rockului. Asta pentru că reuşeşte să îmbine în concerte aceste 3 genuri muzicale. Atu-ul ei cel mai mare este concertul live şi spectacole pe care şi le pregăteşte temeinic, reuşind să furnizeze un act artistic de mare calitate. A fost premiată şi nominalizată aproape la tot ceea ce se putea, toate premiile şi distincţiile din branşa blues-ului internaţional. Sharrie Williams este cotată printre primii 15 interpreți de blues din Statele Unite. În jurul ei s-au creat şi alte trei trupe foarte cunoscute în domeniul blues-ului, toţi fac parte din topul celor mai buni interpreți de blues la ora actuală aflaţi pe val. Avem multe lucruri pentru care să fim recunoscători, iar faptul că Sharrie Williams face parte din ”familia” festivalului nostru este unul dintre ele. Sharrie va da tonul festivalului nostru în acest an și ne va mai vindeca puțin sufletele cu muzica ei, plină de mesaj.

KING KING (MAREA BRITANIE) - JOI, 15 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Când King King (Marea Britanie), considerată a fi „cea mai bună trupă de blues-rock din lume” (Blues Rock Review), urcă pe scenă în kilt-urile lor emblematice, nu există nicio îndoială că vom avea partea de una dintre cele mai speciale şi entertaining experiențe live. Muzica formației fondate în Glasgow, în 2008, este caracterizată de un amestec de blues tradițional, rock clasic și elemente moderne, aducând un sunet proaspăt și energic în genul blues-ului contemporan. King King a lansat mai multe albume de succes și a câștigat numeroase premii în lumea blues-ului, iar Alan Nimmo, solistul trupei, este recunoscut pentru vocea sa puternică și abilitățile sale de chitarist, fiind apreciat deopotrivă de către fanii de blues tradițional și de pasionații de rockul modern.

MARKUS STOCKHAUSEN GROUP (GERMANIA) - VINERI, 16 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Trompetistul și compozitorul Markus Stockhausen (Germania), cunoscut în special pentru contribuțiile sale în domeniul muzicii contemporane și de jazz, va crea momente magice pe scena din Piaţa Sf. Ioan, aducând la viață lumi interioare cu o deosebită sensibilitate muzicală. Fiu al celebrului compozitor Karlheinz Stockhausen, Markus și-a început cariera la 12 ani, când a început să studieze trompeta. Ulterior, și-a dezvoltat abilitățile de compozitor și a explorat diverse stiluri muzicale, inclusiv jazz-ul și muzica electronică. Stockhausen are în discografie peste 90 de albume, apărute la label-uri prestigioase precum ECM sau ACT, şi, de-a lungul anilor, a susținut numeroase concerte, inclusiv la Scala din Milano şi Covent Garden, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai importanți trompetiști și compozitori ai generației sale în domeniul muzicii contemporane.

ANA CARLA MAZA (SPANIA) - VINERI, 16 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Carismatica Ana Carla Maza (Spania), considerată de către publicaţia Les dérnieres nouvelles de Jazz, “o veritabilă divă a momentului”, va aduce sunetele afro-cubaneze ale anilor 1950 pe scena festivalului. Ana Carla Maza s-a născut la Havana, în anul 1995, în aceeași zi cu Che Guevara. “A fi născut pe 14 iunie, ca și Che Guevara, înseamnă Hasta la victoria, siempre venceremos!”, comentează apreciata cantautoare si violoncelistă, care s-a mutat la Paris în 2012 pentru a studia la Conservatorul de Muzică din capitala Franței, iar în prezent trăiește în Spania. Albumele sale încorporează ritmuri latine, melodii pop, armonii jazz și tehnici clasice. Cel mai nou album al său, Caribe, a fost lansat în octombrie 2023.

BLACK CAT BISCUIT (BELGIA)- SÂMBĂTĂ, 17 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Black Cat Biscuit (Belgia) promite o călătorie muzicală plină de energie şi antren, presărată de o mare varietate de influenţe stilistice. Fondată în 2010, trupa este cunoscută pentru interpretarea lor autentică a blues-ului tradițional, aducând în același timp și influențe moderne în sunetul lor. Black Cat Biscuit și-au câștigat reputația prin concerte live dinamice și autentice, în care sunt combinate sonorităţi ce amintesc de New Orleans cu improvizații îndrăznețe și interpretări intense. Trupa, câştigătoare inclusiv a European Blues Challenge, în 2018, şi nominalizată în 2024 la Belgian Blues Awards, este o prezenţă constantă şi notabilă pe scenele europene, contribuind la promovarea și la menținerea vie a blues-ului în cultura muzicală contemporană.

SUGAR RAY & THE BLUETONES FEAT. RUSTY ZINN (SUA) - SÂMBĂTĂ, 17 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Concertul susţinut în premieră în România de câtre Sugar Ray & The Bluetones feat. Rusty Zinn (SUA) este, fără îndoială, un eveniment muzical live care nu trebuie ratat în 2024. El va concerta la Braşov în compania trupei sale The Bluetones, a căror componenţi sunt brand-uri artistice în sine. Vocalistul şi interpretul la muzicuţă Sugar Ray Norcia va concerta la Braşov în compania trupei sale The Bluetones, a căror componenţi sunt brand-uri artistice în sine, indiferent dacă ne gândim că basistul “Mudcat” Ward a cântat cu Eric Clapton, Keith Richards şi Levon Helm, sau că bateristul Neil Gouvin a înregistrat cu John Hammond Jr. şi Otis Grand. Mai mult, legendarul bluesman va fi acompaniat de unul dintre cei mai valoroşi chitarişti americani din clipa de faţă, Rusty Zinn, al cărui versatilitate îl face să penduleze cu naturaleţe între Blues şi Reggae, fiind în egală măsură apreciat pentru colaborările cu Kim Wilson sau John Mayall şi cele pe filiera jamaicană, cu Sly Dunbar şi Boris Gardiner.

UMBERTO PORCARO BAND (ITALIA)- DUMINICĂ, 18 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Umberto Porcaro Band (Italia) va încânta cu siguranţă publicul de la Braşov, întrucât liderul formaţiei este considerat cel mai bun chitarist de blues din Italia. Născut la Palermo în 1979, Umberto Porcaro a intrat în lumea muzicii cu peste 30 de ani în urmă. Dorința lui arzătoare pentru muzica Blues l-a ghidat către Chicago, unde a avut privilegiul să împărtășească scena cu artiști precum Billy Branch și The Sons of Blues, Fernando Jones, Eomot Rasun sau Johnny Dollar. Pasiunea sa pentru muzica Blues conducandu-l, de o serie de prime experiențe cu trupe locale din Italia, spre Chicago, unde a avut ocazia să cânte alături de Billy Branch și The Sons of Blues, Fernando Jones, Eomot Rasun sau Johnny Dollar. Nu a mai durat mult şi vituozul chitarist a ajuns să cânte cu bluesmeni precum B.B. King, Canned Heat, Kim Wilson sau Robben Ford. Umberto Porcaro Band este actualemente o prezență constantă a marilor festivaluri de blues din întreaga lume, ajungând și la Brașov în premieră națională.

MONSTER MIKE WELCH (SUA)- DUMINICĂ, 18 AUGUST, PIAȚA SF. IOAN

Multiplul nominalizat şi premiat la Blues Music Awards, virtuozul chitarist Monster Mike Welch (SUA), deja un veteran al scenei internaționale de blues, va concerta de asemenea în premieră în România în cadrul Brașov Jazz & Blues Festival. El a colaborat de-a lungul unei cariere de peste trei decenii cu numeroși muzicieni de blues legendari, precum Johnny Winter, Sugar Ray Norcia sau Ronnie Earl, dar Welch, care a fost poreclit “Monster Mike” de către celebrul actor Dan Aykroyd (The Blues Brothers) pe când avea doar 13 ani, și-a dezvoltat propria identitate muzicală, făcându-se cunoscut pentru tehnica impecabilă, tonul său puternic și abilitatea de a transmite emoție prin muzică. Considerat unul dintre cei mai talentați chitariști de blues ai generației sale, Monster Mike Welch (n. 1979), a fost invitatul lui Joe Bonamassa, alături de care a cântat în concertul din Massachusetts, în noiembrie 2023.

________________________________________________________________________

Jazz in the Park 2024

Jazz in the Park revine cu o nouă ediție, programată pentru 30 august - 1 septembrie 2024 în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. Ca în fiecare an, evenimentul va găzdui un lineup vibrant, eclectic și vivace, pe care cu siguranță te vei bucura să-l descoperi și să-l trăiești din plin. Artiștii confirmați până acum sunt Cymande, Avishai Cohen Trio, Manu Katché, Tigran Hamasyan, Jazzanova (live), Kinga Głyk, Oreglo, KRiSPER, Amphitrio și Wasted Generation. De-a lungul timpului, Jazz in the Park a adus la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Pe scenele lui au concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.

________________________________________________________________________

Unforgettable Festival

Unforgettable Festival te invită să asiști la 12 spectacole memorabile într-un singur weekend de poveste. Mai mult, Romexpo va fi pentru trei zile un areal cosmopolit, o grand place unde vă veți putea întâlni cu spectaculoși artiști stradali, stand-up artists, veți trăi experiențe de magie și iluzionism, veți întâlni oamenii statui și bineînțeles vă veți încărca cu multă voie buna și distracție alături de trupa de variete a festivalului. Jessie J, Lara Fabian, Al Bano și Romina Power, Gheorghe Zamfir, Havasi, Julien Dassin, Gipsy Kings, Garou, Daniel Lavoie, Chiara di Bari, Laura Bretan, Monsserat Marti Caballe, Elena Moșuc, Sorin Francu, sub bagheta maeștrilor dirijori: Daniel Jinga, Giora Linenberg, Alterisio Paoletti, alături de Orchestra Operei Naționale București vor încânta publicul la Unforgettable Festival. Evenimentul va avea loc în perioada 13-15 septembrie la Romexpo.

_______________________________________________________________________

Dire Straits Legacy

Dire Straits Legacy va concerta pe 20 noiembrie la Sala Palatului de la ora 20. Trupa tribut va aduce pe scenă unele dintre cele mai emblematice melodii din repertoriul Dire Straits. Membrii originali Dire Straits - Alan Clark, Phil Palmer, Danny Cummings și Mel Collins - vor oferi un show de neratat. Hit-urile Sultans of Swing, Money for Nothing, Romeo and Juliet și multe altele vor răsuna în seara de 20 noiembrie 2024.

________________________________________________________________________

Apocalyptica

Apocalyptica revine în România cu un concert ce va avea loc la Sala Palatului pe 27 noiembrie 2024. Formația va prezenta publicului "Plays Metallica Vol 2", un nou tribut simfonic adus unora dintre cele mai apreciate piese rock. În mai 1996, Apocalyptica lansa albumul de debut "Metallica by four cellos", o adevărată operă rock care a schimbat peisajul muzical al următorilor 20 de ani. Alături de acest album, trupa va cânta și reinterpretări în premieră ale pieselor Battery, Nothing Else Matters și Seek and Destroy. Finlandezii oferă o abordare unică a hiturilor uneia dintre cele mai mari trupe de rock din lume, Metallica. În plus, Apocalyptica și-a creat propriul stil și o carieră încununată de succes și de milioane de albume vândute global.

________________________________________________________________________

Tarja

Tarja revine în România cu turneul "Dark Christmas" și va concerta la Arenele Romane din București pe 23 decembrie 2024. Evenimentul se va desfășura în cort încălzit, iar toate locurile vor fi pe scaune. Pe 22 decembrie, artista va prezenta show-ul și la Cluj, în Form Space. Concertul de la București va evidenția cel mai nou album lansat de Tarja - "Dark Christmas". Materialul a fost lansat în noiembrie 2023 și conține 12 colinde reinterpretate. Fiecare melodie a fost acompaniată de un cor de copii din care a făcut parte și fiica artistei, Naomi Cabuli Turunen. Tarja Turunen este una dintre vocile scenei metal care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Se numără printre cele mai cunoscute soprane ale lumii, statut pe care l-a câștigat atât prin colaborarea cu trupa Nightwish, cât și datorită carierei solo. După aproape un deceniu alături de Nightwish, carismatica artistă a pornit un proiect solo care s-a bucurat de succes la nivel internațional. A urcat pe scenele celor mai mari festivaluri din lume, iar în cei 19 ani de carieră solo a lansat nouă albume de studio.

________________________________________________________________

Thirty Seconds To Mars

Thirty Seconds To Mars revin la Bucureşti pe 25 octombrie 2024 la Hala Laminor! Jared Leto şi colegii aduc turneul "Seasons World Tour" şi la Bucuresti. Membrii fondatori sunt fraţii Jared Leto şi Shannon Leto. Primele concerte au fost susţinute sub diferite nume până cand au ajuns la 'Thirty Seconds to Mars', nume preluat dintr-un manuscris intitulat Argus Apocraphex ce a fost scris de un fost profesor de la Harvard. Muzical, Thirty Second to Mars abordează un rock progresiv cu influenţe de space rock, la care se adaugă elemente de muzică electronică. Până în prezent au lansat şase materiale de studio care le-au adus 14 Discuri de Platină şi 19 Discuri de Aur, intrând în topurile din întreaga lume. De-a lungul timpului au colaborat cu artişti importanţi ai scenei muzicale internaţionale printre care Maynard James Keenan, Ed Sheeran sau Bob Ezrin. Trupa îl are ca solist vocal pe carismaticul Jared Leto, actor premiat cu Premiul Oscar, un Glob de Aur și un premiu Screen Actors Guild (SAG Awards) pentru rolul din Dallas Buyers Club (2013). Leto a regizat, de asemenea, videoclipuri muzicale, incluzand castigatoarele Premiului MTV Music Award, The Kill (2006), Kings and Queens (2009) şi Up in the Air (2013). Biletele se pun în vanzare pe iabilet.ro la următoarele preţuri: Premium - în tribună fără loc, la înălţime, aproape de scenă cu bar separat - doar 500 de locuri - 599 de lei în presale şi 700 lei la intrare. Include earlyentry şi afiş cadou; Categoria A - fără loc în faţa scenei - 329 de lei în presale şi 360 de lei la intrare; Categoria B - fără loc, în spatele categoriei A - 259 de lei în presale şi 290 de lei la intrare. Posesorii de bilete PREMIUM au acces în toate categoriile de bilete. La preţul tuturor biletelor se adaugă comisionul de emitere bilete al agenţiei de ticketing. Copiii sub 10 ani au intrarea gratuită însoţiţi de un adult posesor de bilet valabil. Un eveniment BestMusic Live powered by Radio Guerrilla.

______________________________________________________________________

Metalhead Meeting 2024

Metalhead Meeting 2024 va avea loc între 17 și 19 iulie la Romexpo, în Parcarea C (aer liber). IMPORTANT: Festivalul va dura 3 zile și nu 4 cum era anunțat ulterior (17 - 20 iulie), acesta fiind și motivul pentru care organizatorii nu au mai anunțat trupe mult timp: s-a lucrat la reprogramarea show-urilor trupelor confirmate pe 20 iulie, în celelalte trei zile. Această schimbare, potrivit organizatorilor, este cauzată de extinderea lucrările pentru metroul de lângă Romexpo, locație nemaifiind disponibilă pe 20 iulie.

Masters Of Classic Festival

În perioada 1-15 septembrie 2024, Masters Of Classic Festival va transforma Bucureștiul într-un epicentru cultural, reunind pe aceeași scenă titani ai operei mondiale, într-un regal ce va scrie istorie în cartea evenimentelor culturale ale României. Pe scenele Sălii Palatului și Operei Române, toți iubitorii muzicii de operă vor fi martorii unei veritabile extravaganţe culturale. Program Masters Of Classic Festival 2024: 1 septembrie 2024 - Deschiderea Festivalului. Concert Anna Netrebko și Yusif Eyvazov; 7 Septembrie - Rolando Villazon cu Emily Pogorelc; 8 Septembrie - Irina Baianţ; 12 Septembrie - Fazil Say; 13 Septembrie - Roberto Alagna; 14 Septembrie - Piotr Beczala cu Olga Kulchynska.

Harmonia Cordis International Guitar Festival, Târgu Mureș (Marosvásárhely), Romania

DAY 1 – 06.08.2024 – Cultural Palace

• DUO CELESTE (România)

• TRITONUS GUITAR TRIO (Ungaria)

- 10 minutes break -

• CASSIE MARTIN (Franța)

• MARCIN DYLLA (Polonia)

DAY 2 – 07.08.2024 – Cultural Palace

• TOMASZ RADZISZEWSKI (Polonia)

• MATEUSZ KOWALSKI (Polonia)

• DUO MATEUSZ KOWALSKI & TOMASZ RADZISZEWSKI (Polonia)

- 10 minutes break -

• NINO D’AMICO (Italia)

• DUO BANDINI-CHIACCHIARETTA (Italia/Argentina)

DAY 3 – 8.08.2028 – Cultural Palace

• ISTVÁN FERENC BEKE (România)

• ANDRÁS CSÁKI & JÁNOS BÁLINT (Ungaria)

- 10 minutes break -

• DÁVID PAVLOVITS (Ungaria)

• ROVSHAN MAMEDKULIEV (Rusia)

DAY 4 – 9.08.2024 – Fortress

• ROBERTO FABBRI TRIO (Italia)

• ANTAL PUSZTAI JAZZ BAND (Austria/România)

• CENK ERDOĞAN TRIO (Turcia)

DAY 5 – 10.08.2024 – Fortress

• FLORIAN BABȚAN-VARGA (România)

• LYDIE FUERTE (Franța)

• LOS TRES MAGNÍFICOS: Jerónimo Maya, Rycardo Moreno, Pepe Fernandez (Spania/Franța)

DAY 6 – 11.08.2024 – Fortress

• ALEXANDR MISKO (Rusia)

• TOMMY EMMANUEL (Australia)

__________________________________________________________________

Top t – Festivalul Rezistenței Rock

Festivalul top t, supranumit “festivalul rezistenței rock” este cel mai longeviv festival de profil din România aflat la ediția cu nr. 36, ocazie cu care se lansează un nou format în care două treimi dintre formații sunt din străinătate. De-a lungul anilor festivalul a găzduit pe scenă cei mai importanți artiști români de gen și a constituit o rampă de lansare pentru multe nume importante ale muzicii rock. În același timp top t a oferit spațiu pentru formații din străinătate: Bulgaria, Grecia, Polonia, Franța, SUA, Suedia etc. În tot acest timp festivalul a stat alături de alte manifestări de prestigiu de gen: Samus Satu Mare, Posada Cîmpulung Muscel, TimRock Timișoara, Peninsula Tg. Mures, B’est Fest București, Stufstock etc. În ciuda concurentei acerbe top t a fost declarat de câteva ori de revistele de specialitate Actualitatea Muzicala, Vox PopRock, Rocker, Maximum Rock, HMM sau de site-urile muzicale cel mai important festival de muzică rock din România, iar revista VIP l-a declarat cea mai importantă manifestare culturală din județul Buzău. După ce anul trecut top t a sărbătorit 40 de ani de existență cu o ediție spectaculoasă care a reunit nume care au scris istorie de-a lungul anilor, anul acesta ne propunem trecerea spre formatul internațional păstrând insă pe afiș două nume românești care nu au putut evolua în 2023: TAINE și ALTAR. Cele 4 nume din afara țării vor fi: FROZEN CROWN – o trupă italiană de metal, revelație a anilor predenți prin prezența scenică cu doua chitariste și o voce feminină. XANDRIA – nume de frunte al metalului simfonic european, trupa germană fiind in topul genului alături de Within Temptation, Nightwish sau Delain cu care au efectuat numeroase turnee mondiale. MOON SAFARI – reprezentanți ai neo-progului suedez, cea mai spectaculoasă revenire a anului 2023 (după 10 ani de pauză discografică și concertistică), albumul “Himlabacken vol.2” fiind catalogat de multe publicații internaționale drept cel mai bun album de rock progressive al anului 2023. VINTAGE CARAVAN – revelație a noului val nordic, o formație islandeză dinamică ce îmbină energia mileniului trei cu sonoritățile flower-power ale anilor 70, cunoscută publicului nostru de la Artmania Sibiu sau din concertul Opeth unde au evoluat în deschidere. Cele două seri de festival vor avea loc in zilele de 13 și 14 septembrie cu începere de la ora 17.00, recitalurile fiind completate de lansări de disc, prezentări de carte, expoziții de artă fotografică. Festivalul top t este organizat de Hair Redivivus Buzău și Fundația pentru Tineret Buzău în parteneriat cu Centrul Cultural și Educațional “Alexandru Marghiloman” Buzău și cu susținerea Primăriei Municipiului Buzău si a Consiliului Județean Buzău.

Program Top t rock festival – Buzău, România

Facebook page: https://www.facebook.com/TopTBuzauFestivalRock/

Instagram : https://www.instagram.com/toptbuzau_festivalrock/

13 septembrie

TAINE (România) - https://www.facebook.com/taineband

FROZEN CROWN (Italia) - https://www.facebook.com/frozencrownofficial

XANDRIA (Germania) - https://www.facebook.com/xandriaofficial

14 septembrie

ALTAR (România) - https://www.facebook.com/altar.ro

MOON SAFARI (Suedia) - https://www.facebook.com/moonsafariofficial

THE VINTAGE CARAVAN (Islanda) - https://www.facebook.com/vintagecaravan

Bilete: https://www.ambilet.ro/tc-events/top-t-buzau-2024/

_______________________________________________________________________

Radu Lupaşcu

4 iulie 2024