Arta Sunetelor

 

Arhiva recomandări 2021

(R272)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

 1. Sighişoara Blues Festival – 26, 27 martie 2021, Sighişoara
 2. Richie Kotzen – 8 aprilie 2021, ora 21:30, Hard Rock Cafe, București
 3. Pink Martini - 12 aprilie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 4. Avishai Cohen - 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 5. Tuşnad Blues Festival - 14 - 16 mai 2021, Tuşnad, jud. Harghita
 6. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 7. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
 8. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
 9. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 10. Jazz in the Park – 24 – 27 iunie 2021, ora 14, Parcul Central, Cluj
 11. Gogol Bordello - 30 iunie 2021, Arenele Romane, București
 12. Gărâna Jazz Festival 2021 - 7-11 iulie 2021, Poiana Lupului, Gărâna
 13. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 14. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
 15. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
 16. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
 17. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 18. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
 19. Celine Dion - 25 iulie 2021, ora 17, Arena Națională, București
 20. Rockstadt Extreme Fest – 5 – 8 august 2021, Cetatea Râșnov, jud. Braşov
 21. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
 22. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
 23. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
 24. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
 25. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
 26. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București

MAXIMUM ROCK vă oferă: Interviu special pentru fanii din România

Ronnie Romero, vocalistul formațiilor Ritchie Blackmore's Rainbow, Michael Schenker Group, Vandenberg, Lords Of Black, Intelligent Music Project și The Ferrymen, ne-a oferit o suită de răspunsuri sincere, profunde și pline de tâlc la întrebările privind cariera sa prolifică, mutarea în România, proiectele excepționale în care este implicat și planurile sale de viitor. Vizionați un interviu exclusiv și exhaustiv cu una dintre tinerele legende ale rockului internațional. Interviu aici.


Artistul underground și nonconformist Mark Verlan le face un cadou românilor de Anul Nou

Artistul underground și nonconformist Mark Verlan, locuitor al Chișinăului de etnie rusă, care-a fost expus în 2019 la București de către Asociația pentru cultură și arte Arbor la Galeria Posibilă (alături de un alt artist neconvențional, Ghenadie Popescu), se întoarce în atenția iubitorilor de artă români prin expoziția sa în „realitate virtuală“ care poate fi văzută începând de astăzi pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziții. Expoziția VR cuprinde 27 de lucrări ale artistului și este un cadou de Revelion pentru iubitorii de artă și toți cei care au urmărit activitatea Asociației Arbor, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda, în 2020, fiind astfel alături de arta adevărată, într-o vreme mai neprielnică decât oricând pentru manifestări artistice. Expoziţia lui Mark Verlan a fost încărcată de Augmented Space Agency, la adresa, în singura galerie virtuală din România și Republica Moldova (expozițiile VR sunt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei „plimbări“ în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existând chiar și posibilitatea apropierii și a „atingerii“ lucrărilor expuse.

Mark Verlan, autosupranumit (ca nume de artist) „Fiul ploii“, este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău, care reflectă schimbările și realitățile post-sovietice într-o manieră ludică și sarcastică.

MARK VERLAN. Fiul ploii

Mark Verlan (n. 1963) este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău. Opera de artă a lui Verlan reprezintă un amestec aproape paradoxal de conceptualism, performance, postmodernism, artă naivă și suprarealism. Verlan creează povești colorate, în mai multe straturi, provocând privitorul să se arunce fără să se uite în spate în realitatea fanteziilor sale. Verlan trăiește în propria imaginație, vise și speranțe. De fapt, operele sale ironice dezvăluie subtextul social general al Republicii Moldova, făcând ca personajele sale să se afle într-o mișcare constantă și care interacționează ușor cu publicul. Mark Verlan este un artist care iubește să experimenteze. Transformă orice obiect găsit, cum ar fi o pereche de ghete vechi sau o scoarță de copac, în obiecte de artă, pline de estetică, dar și de semnificații iraționale. În 2003, Mark Verlan a participat în expoziția „Blut und Honig“, de la The Essl Collection (Viena), îngrijită de cunoscutul curator Herald Szeemann iar, în 2011, a reprezentat Republica Moldova la Bienala de la Veneția. A expus în nenumărate expoziții în Austria, Germania, Italia, Moldova, Olanda, România, Suedia și SUA. În 2019 și 2020 a expus la București, Galeria Posibilă, și la Iași, Galeria Artep. (text de Natalia Șmurgun, curatorul expoziției)


Iulian Ignat – Silent creatures

A apărut primul album fotografic Iulian Ignat! O minunăţie de reverii vivifiante din negura unui oraş în declin. Sublimul feminin, temei ocrotitor, între alb şi negru. Cartotecă fotografică, poveşti dintr-o viaţă, a noastră, în tăcere. La un pas spre dumneavoastră.

Iulian Ignat - Silent creatures.jpg

Iulian Ignat – Pelerinajul electric

Semnalăm apariţia cărţii Pelerinajul electric, un prim volum al amintirilor concertistice ale jurnalistului Iulian Ignat. Apărută tot anul trecut, la editura Integral, Pelerinajul electric reprezintă: „Bucuria de a asculta artişti grozavi, de a mă aventura în oraşe, locuri noi, a fost dublată de întâlnirile de pe drum.” Amintim câteva nume pe care le-a intervievat sau fotografiat: Alvin Lee, Joe Cocker, Al Di Meola, Steve Hackett, The Rolling Stones, Marky Ramone.

„Această carte este o retrospectivă minunată în istoria muzicii şi o călătorie în trecut, pe vremea când pasiunile se trăiau simplu, dar intens, dincolo de poleiala care astăzi ascunde suflete goale şi lipsa de valori…. Iulian Ignat ne prezintă un jurnal preţios al vieţii de ziarist, jurnal care trebuie citit de orice persoană care doreşte să îmbrăţişeze această profesie şi îşi propune să o reprezinte cu ardoare, integritate, bun simţ şi respect.” (Cristi Minculescu)


Rockin’ by myself

Rockin’ by myself de DUMITRU UNGUREANU este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, prima fiind Riffuri de chitară de Gabriel Petric. Ambele fac parte dintr-un proiect artasunetelor.ro, pe care l-am lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu, publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012, la Editura Blumenthal, şi adună eseuri scrise între anii 2013 - 2016, inclusiv. Eseurile relevă impactul covârşitor al muzicii asupra sufletului uman.

GABRIEL PETRIC scrie în prefaţa cărţii Rockin’ by myself:

„Cronicile sale sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie... Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine , nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.

Rockin by myself_3D1.jpg

 

Rockin’ by myself poate fi comandată la adresa: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.


DAYS OF CONFUSION, "FIRST ELECTRIC" IN 2021

Primul concert electric, pe anul 2021, pentru formaţia DoC va avea loc miercuri, 27 ianuarie, într-un eveniment organizat de Pertum TV şi transmis via Facebook LIVE, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea infectărilor cu virusul SARS CoV-2. Concertul va dura aproximativ un ceas şi va putea fi urmărit în mod gratuit de către doritori! Programul complet va fi anunţat în scurt timp! Mai multe detalii gasiti pe pagina noastra de facebook.com/DAYS.OF.CONFUSION.OFFICIAL.PAGE sau pe pagina oficiala a evenimentului, https://fb.me/e/1Y7d2m3QK

PERTUM TV este un proiect independent, ce vine în sprijinul artiştilor ca alternativă la situaţia delicată actuală a industriei muzicale, punând la dispoziţie producţie şi distribuţie de conţinut video & audio LIVE de calitate (DJ Set şi Live Performance).

DESPRE DAYS OF CONFUSION

DAYS OF CONFUSION, trupa Universal Music Romania, este cea mai cunoscută formaţie românească de djent/modern progressive metal ce a luat fiinţă în anul 2010, în București. Băieţii au obţinut până în prezent premiul pentru BEST ROMANIAN METAL NEWCOMER 2012, (acordat de Metalhead), iar în 2014 au fost nominalizaţi la CEL MAI BUN HARD ROCK/HEAVY METAL (la OnAir Music Awards) și la BEST ROCK ARTIST (la premiile revistei Sunete). În cei 9 ani de când DoC sunt o prezenţă activă pe scena muzicală, au trecut prin schimbări de componenţă care şi-au pus amprenta într-un mod pozitiv asupra formaţiei, conturând maturitatea genului muzical până în prezent. Organizatorii de concerte aveau să-i crediteze pe cei de la DoC ca trupa din deschiderea multor concerte importante, precum ar fi legendarii QUEENSRYCHE, 20 octombrie 2013, sau cei de la KARNIVOOL, 20 iunie 2014, trupa australiană cu o apariţie foarte rară pentru scena metal din România sau, 2019, la Rock The City pentru THE CURE. Discografia trupei: Seeds (EP, 2012); Yin & Out (LP, 2017). DoC înseamnă: Cosmin Lupu - voce/chitara; Cezar Popescu - chitara/voce; Andrei Zamfir - chitara bas; Alex Halmagean – tobe.


Aniversare RIFF

Prima parte a concertului Riff 50th Anniversary o puteţi urmări aici:

https://www.youtube.com/watch?v=8KJjBYxZRf4&feature=youtu.be

Premiera a avut loc pe 10 ianuarie 2021 în Piaţa Habermann din Sibiu, iar din componeţa au făcut parte: Florin Grigoraş - chitară bas, Mircea Bunea - chitara solo, Mihaela Grigoraş - clape, Laur Făgădar - tobe, Ilie Lazăr – backing vocal.

Grupul a fost înfiinţat în 1970 la Sibiu de FLORIN GRIGORAŞ şi în primii ani de activitate a purtat numele "SONIC". Sub acest nume au fost efectuate primele înregistrări radio şi primele apariţii la TVR în cadrul emisiunilor CLUB T. Componenţa iniţială: Florin Grigoraş - ghitară bas, voce, Gabriel Tudor - ghitară, Radu Voicu - baterie şi Ninei Popşa - solist vocal. Din anul 1980 membrii grupului decid schimbarea numelui în titulatura actuală RIFF şi începe o perioadă de lungi turnee în ţară, ajungându-se astăzi la peste 3 000 de concerte. În toţi aceşti ani formaţia a participat la numeroase festivaluri şi gale, obţinând multe premii sau susţinând recitaluri: Gala Pop, Rock & Folk – Craiova, Constelaţii Rock - Rm. Vâlcea, Trofeul TOP '86 - Bucuresti, Festivalul Rock - Buzău, Galele de Rock de la Costineşti, Rock '92 Bucureşti, S.O.S. Castelul Hunedoara, Rock um Knuedler Luxemburg, Sommerfest Nurnberg şi multe altele. De asemenea, în anii ’80, formaţia a efectuat numeroase înregistrări audio în Studiourile Centrale de Radio Bucuresti, piese apreciate de public: Ochii tăi, Când sunt cu tine, Ploaia, Aurora, Cercul vieţii, Generaţia nouă, Povestea lor, În loc de bun rămas s. a . 1989 a fost anul apariţiei discului vinil Electrecord RIFF - PRIMII PAŞI. Au urmat apoi casetele audio intitulate : RIFF – 1990 – editată de Electrecord; JOC PERFID – 1992; DOI STRĂINI – 1994; ACUL DE SIGURANŢĂ – 1997; 1998 RIFF - 1998; şi pe suport C.D.: RIFF 2001; SĂ NU-MI FURI VISUL – 2003; PANTOFII LUSTRUIŢI 1. – BEST OFF – 2007; AMBUSCADA – 2008; PE DRUM ... - 2016; RĂTĂCIT ÎN PARADIS – 2020. Grupul RIFF rămâne consecvent silului hard-rock, cu nuanţe de blues şi de asemenea rămâne un “grup de concert”. Plăcerea de a cânta pe scenă este aceiaşi, formaţia participă anual la numeroase festivaluri şi concerte organizate în ţară. Melodiile şi textele scrise de Florin Grigoraş reflectă maturitatea artistică şi profesionalismul unui grup ce a depăşit curentele modelor trecătoare şi se bucură de succes la publicul din mai multe categorii de vârstă.


RETRO ROCK

Salutăm reuşita unui proiect 100% românesc. Muzica Rock ar fi trebuit susţinută de casele de discuri şi de mass-media de la noi. Prin informare, promovare şi susţinerea tinerelor talente. Nu s-a întâmplat asta după 1989 şi urmarea o vedem cu toţii. Harababură şi confuzie. Însă, mai există oameni inimoşi ce susţin muzica Rock de la noi.

Ideea proiectului RETRO ROCK este foarte bună. Reinterpretarea unor mari hituri din perioada comunistă este o dovadă că muzica crează o punte de legătură între generaţii şi poate deveni călăuză pentru tinerii ce vor să aleagă acest drum. Încă nu am achiziţionat DVD-ul realizat cu acest prilej, dar am primit linkul cu filmarea oferită de Maximum Rock, pe care vă invit să o urmăriţi aici:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2I1hokFHHxriFeKxgKflQBd5zp175eDJIATllxKVkU-fJglzTFz7uyDVA&v=5IjBgtWkSh8&feature=youtu.be

Retro Rock 2020 a ales pentru prima ediţie următoarele trupe şi piese: Chromatic - ”Racul, broasca și știuca”; Olympic '64 - ”Cîntic de haiduc”; Sideral Modal Quartet - ”Ești a mea”; Rodion G.A. - ”Stele și lumini”; Progresiv TM & Roșu și Negru - ”Zburătorul”; Semnal M - ”Mai avem multe de făcut”; FFN - ”La ceasul când stele încep să apună”; Catena - ”Dorința / Hopatina”; Post Scriptum - ”Mireasma nopții”; Holograf - ”Păsări de fum”; Domino - ”Prefață”.

În perioada 07 – 08 noiembrie 2020 s-a desfășurat la Arenele Romane din București, un amplu proiect intitulat Retro Rock, organizat de către Asociația Promusic Events și cofinanțat de către Ministerul Culturii. În cadrul acestui proiect pe scenă au urcat, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români. Cu această ocazie au fost înregistrate video 11 piese, iar acestea au fost incluse pe un DVD. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect, disponibile gratuit pe internet, au făcut parte din programul de Revelion de pe TVR3.

Artiștii care au pus umărul la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu”, Mihai Pocorschi, care, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan (Promusic Events) – în calitate de producători – au făcut ca acest eveniment să existe în această variantă.

Retro Rock 2020 este un ”Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii”. Filmările realizate la Arenele Romane în București. Video producție: Tehno Plus / Burlacu Dragoș. Audio producție - Sound Studio Production.

Despre RETRO ROCK:

La începutul acestei pandemii, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor, înregistrărilor ş.a.m.d., s-a născut un prim proiect intitulat „Rockul Carantinei” („vinovați” fiind: Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete) ce a dat un sens activității lor de acasă, provocându-i într-o întreprindere creativă deosebită: muzică pentru muzică. Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, altele au primit noi interpretări. Ce a urmat... punerea în scenă a unui nou proiect intitulat Retro Rock, prin care aceste piese au fost cântate și filmate live.


Radu Lupaşcu
7 ianuarie 2021


 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Tusnad 2021.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg