Arta Sunetelor

 

Arhiva recomandări 2021

(R272)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

 1. Sighişoara Blues Festival – 26, 27 martie 2021, Sighişoara
 2. Richie Kotzen – 8 aprilie 2021, ora 21:30, Hard Rock Cafe, București
 3. Pink Martini - 12 aprilie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 4. Avishai Cohen - 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 5. Tuşnad Blues Festival - 14 - 16 mai 2021, Tuşnad, jud. Harghita
 6. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 7. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
 8. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
 9. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 10. Jazz in the Park – 24 – 27 iunie 2021, ora 14, Parcul Central, Cluj
 11. Gogol Bordello - 30 iunie 2021, Arenele Romane, București
 12. Gărâna Jazz Festival 2021 - 7-11 iulie 2021, Poiana Lupului, Gărâna
 13. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 14. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
 15. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
 16. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
 17. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 18. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
 19. Celine Dion - 25 iulie 2021, ora 17, Arena Națională, București
 20. Rockstadt Extreme Fest – 5 – 8 august 2021, Cetatea Râșnov, jud. Braşov
 21. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
 22. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
 23. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
 24. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
 25. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
 26. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București

MAXIMUM ROCK vă oferă: Interviu special pentru fanii din România

Ronnie Romero, vocalistul formațiilor Ritchie Blackmore's Rainbow, Michael Schenker Group, Vandenberg, Lords Of Black, Intelligent Music Project și The Ferrymen, ne-a oferit o suită de răspunsuri sincere, profunde și pline de tâlc la întrebările privind cariera sa prolifică, mutarea în România, proiectele excepționale în care este implicat și planurile sale de viitor. Vizionați un interviu exclusiv și exhaustiv cu una dintre tinerele legende ale rockului internațional. Interviu aici.


Artistul underground și nonconformist Mark Verlan le face un cadou românilor de Anul Nou

Artistul underground și nonconformist Mark Verlan, locuitor al Chișinăului de etnie rusă, care-a fost expus în 2019 la București de către Asociația pentru cultură și arte Arbor la Galeria Posibilă (alături de un alt artist neconvențional, Ghenadie Popescu), se întoarce în atenția iubitorilor de artă români prin expoziția sa în „realitate virtuală“ care poate fi văzută începând de astăzi pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziții. Expoziția VR cuprinde 27 de lucrări ale artistului și este un cadou de Revelion pentru iubitorii de artă și toți cei care au urmărit activitatea Asociației Arbor, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda, în 2020, fiind astfel alături de arta adevărată, într-o vreme mai neprielnică decât oricând pentru manifestări artistice. Expoziţia lui Mark Verlan a fost încărcată de Augmented Space Agency, la adresa, în singura galerie virtuală din România și Republica Moldova (expozițiile VR sunt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei „plimbări“ în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existând chiar și posibilitatea apropierii și a „atingerii“ lucrărilor expuse.

Mark Verlan, autosupranumit (ca nume de artist) „Fiul ploii“, este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău, care reflectă schimbările și realitățile post-sovietice într-o manieră ludică și sarcastică.

MARK VERLAN. Fiul ploii

Mark Verlan (n. 1963) este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău. Opera de artă a lui Verlan reprezintă un amestec aproape paradoxal de conceptualism, performance, postmodernism, artă naivă și suprarealism. Verlan creează povești colorate, în mai multe straturi, provocând privitorul să se arunce fără să se uite în spate în realitatea fanteziilor sale. Verlan trăiește în propria imaginație, vise și speranțe. De fapt, operele sale ironice dezvăluie subtextul social general al Republicii Moldova, făcând ca personajele sale să se afle într-o mișcare constantă și care interacționează ușor cu publicul. Mark Verlan este un artist care iubește să experimenteze. Transformă orice obiect găsit, cum ar fi o pereche de ghete vechi sau o scoarță de copac, în obiecte de artă, pline de estetică, dar și de semnificații iraționale. În 2003, Mark Verlan a participat în expoziția „Blut und Honig“, de la The Essl Collection (Viena), îngrijită de cunoscutul curator Herald Szeemann iar, în 2011, a reprezentat Republica Moldova la Bienala de la Veneția. A expus în nenumărate expoziții în Austria, Germania, Italia, Moldova, Olanda, România, Suedia și SUA. În 2019 și 2020 a expus la București, Galeria Posibilă, și la Iași, Galeria Artep. (text de Natalia Șmurgun, curatorul expoziției)


Iulian Ignat – Silent creatures

A apărut primul album fotografic Iulian Ignat! O minunăţie de reverii vivifiante din negura unui oraş în declin. Sublimul feminin, temei ocrotitor, între alb şi negru. Cartotecă fotografică, poveşti dintr-o viaţă, a noastră, în tăcere. La un pas spre dumneavoastră.

Iulian Ignat - Silent creatures.jpg

Iulian Ignat – Pelerinajul electric

Semnalăm apariţia cărţii Pelerinajul electric, un prim volum al amintirilor concertistice ale jurnalistului Iulian Ignat. Apărută tot anul trecut, la editura Integral, Pelerinajul electric reprezintă: „Bucuria de a asculta artişti grozavi, de a mă aventura în oraşe, locuri noi, a fost dublată de întâlnirile de pe drum.” Amintim câteva nume pe care le-a intervievat sau fotografiat: Alvin Lee, Joe Cocker, Al Di Meola, Steve Hackett, The Rolling Stones, Marky Ramone.

„Această carte este o retrospectivă minunată în istoria muzicii şi o călătorie în trecut, pe vremea când pasiunile se trăiau simplu, dar intens, dincolo de poleiala care astăzi ascunde suflete goale şi lipsa de valori…. Iulian Ignat ne prezintă un jurnal preţios al vieţii de ziarist, jurnal care trebuie citit de orice persoană care doreşte să îmbrăţişeze această profesie şi îşi propune să o reprezinte cu ardoare, integritate, bun simţ şi respect.” (Cristi Minculescu)


Rockin’ by myself

Rockin’ by myself de DUMITRU UNGUREANU este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, prima fiind Riffuri de chitară de Gabriel Petric. Ambele fac parte dintr-un proiect artasunetelor.ro, pe care l-am lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu, publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012, la Editura Blumenthal, şi adună eseuri scrise între anii 2013 - 2016, inclusiv. Eseurile relevă impactul covârşitor al muzicii asupra sufletului uman.

GABRIEL PETRIC scrie în prefaţa cărţii Rockin’ by myself:

„Cronicile sale sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie... Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine , nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.

Rockin by myself_3D1.jpg

 

Rockin’ by myself poate fi comandată la adresa: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.


DAYS OF CONFUSION, "FIRST ELECTRIC" IN 2021

Primul concert electric, pe anul 2021, pentru formaţia DoC va avea loc miercuri, 27 ianuarie, într-un eveniment organizat de Pertum TV şi transmis via Facebook LIVE, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea infectărilor cu virusul SARS CoV-2. Concertul va dura aproximativ un ceas şi va putea fi urmărit în mod gratuit de către doritori! Programul complet va fi anunţat în scurt timp! Mai multe detalii gasiti pe pagina noastra de facebook.com/DAYS.OF.CONFUSION.OFFICIAL.PAGE sau pe pagina oficiala a evenimentului, https://fb.me/e/1Y7d2m3QK

PERTUM TV este un proiect independent, ce vine în sprijinul artiştilor ca alternativă la situaţia delicată actuală a industriei muzicale, punând la dispoziţie producţie şi distribuţie de conţinut video & audio LIVE de calitate (DJ Set şi Live Performance).

DESPRE DAYS OF CONFUSION

DAYS OF CONFUSION, trupa Universal Music Romania, este cea mai cunoscută formaţie românească de djent/modern progressive metal ce a luat fiinţă în anul 2010, în București. Băieţii au obţinut până în prezent premiul pentru BEST ROMANIAN METAL NEWCOMER 2012, (acordat de Metalhead), iar în 2014 au fost nominalizaţi la CEL MAI BUN HARD ROCK/HEAVY METAL (la OnAir Music Awards) și la BEST ROCK ARTIST (la premiile revistei Sunete). În cei 9 ani de când DoC sunt o prezenţă activă pe scena muzicală, au trecut prin schimbări de componenţă care şi-au pus amprenta într-un mod pozitiv asupra formaţiei, conturând maturitatea genului muzical până în prezent. Organizatorii de concerte aveau să-i crediteze pe cei de la DoC ca trupa din deschiderea multor concerte importante, precum ar fi legendarii QUEENSRYCHE, 20 octombrie 2013, sau cei de la KARNIVOOL, 20 iunie 2014, trupa australiană cu o apariţie foarte rară pentru scena metal din România sau, 2019, la Rock The City pentru THE CURE. Discografia trupei: Seeds (EP, 2012); Yin & Out (LP, 2017). DoC înseamnă: Cosmin Lupu - voce/chitara; Cezar Popescu - chitara/voce; Andrei Zamfir - chitara bas; Alex Halmagean – tobe.


Aniversare RIFF

Prima parte a concertului Riff 50th Anniversary o puteţi urmări aici:

https://www.youtube.com/watch?v=8KJjBYxZRf4&feature=youtu.be

Premiera a avut loc pe 10 ianuarie 2021 în Piaţa Habermann din Sibiu, iar din componeţa au făcut parte: Florin Grigoraş - chitară bas, Mircea Bunea - chitara solo, Mihaela Grigoraş - clape, Laur Făgădar - tobe, Ilie Lazăr – backing vocal.

Grupul a fost înfiinţat în 1970 la Sibiu de FLORIN GRIGORAŞ şi în primii ani de activitate a purtat numele "SONIC". Sub acest nume au fost efectuate primele înregistrări radio şi primele apariţii la TVR în cadrul emisiunilor CLUB T. Componenţa iniţială: Florin Grigoraş - ghitară bas, voce, Gabriel Tudor - ghitară, Radu Voicu - baterie şi Ninei Popşa - solist vocal. Din anul 1980 membrii grupului decid schimbarea numelui în titulatura actuală RIFF şi începe o perioadă de lungi turnee în ţară, ajungându-se astăzi la peste 3 000 de concerte. În toţi aceşti ani formaţia a participat la numeroase festivaluri şi gale, obţinând multe premii sau susţinând recitaluri: Gala Pop, Rock & Folk – Craiova, Constelaţii Rock - Rm. Vâlcea, Trofeul TOP '86 - Bucuresti, Festivalul Rock - Buzău, Galele de Rock de la Costineşti, Rock '92 Bucureşti, S.O.S. Castelul Hunedoara, Rock um Knuedler Luxemburg, Sommerfest Nurnberg şi multe altele. De asemenea, în anii ’80, formaţia a efectuat numeroase înregistrări audio în Studiourile Centrale de Radio Bucuresti, piese apreciate de public: Ochii tăi, Când sunt cu tine, Ploaia, Aurora, Cercul vieţii, Generaţia nouă, Povestea lor, În loc de bun rămas s. a . 1989 a fost anul apariţiei discului vinil Electrecord RIFF - PRIMII PAŞI. Au urmat apoi casetele audio intitulate : RIFF – 1990 – editată de Electrecord; JOC PERFID – 1992; DOI STRĂINI – 1994; ACUL DE SIGURANŢĂ – 1997; 1998 RIFF - 1998; şi pe suport C.D.: RIFF 2001; SĂ NU-MI FURI VISUL – 2003; PANTOFII LUSTRUIŢI 1. – BEST OFF – 2007; AMBUSCADA – 2008; PE DRUM ... - 2016; RĂTĂCIT ÎN PARADIS – 2020. Grupul RIFF rămâne consecvent silului hard-rock, cu nuanţe de blues şi de asemenea rămâne un “grup de concert”. Plăcerea de a cânta pe scenă este aceiaşi, formaţia participă anual la numeroase festivaluri şi concerte organizate în ţară. Melodiile şi textele scrise de Florin Grigoraş reflectă maturitatea artistică şi profesionalismul unui grup ce a depăşit curentele modelor trecătoare şi se bucură de succes la publicul din mai multe categorii de vârstă.


RETRO ROCK

Salutăm reuşita unui proiect 100% românesc. Muzica Rock ar fi trebuit susţinută de casele de discuri şi de mass-media de la noi. Prin informare, promovare şi susţinerea tinerelor talente. Nu s-a întâmplat asta după 1989 şi urmarea o vedem cu toţii. Harababură şi confuzie. Însă, mai există oameni inimoşi ce susţin muzica Rock de la noi.

Ideea proiectului RETRO ROCK este foarte bună. Reinterpretarea unor mari hituri din perioada comunistă este o dovadă că muzica crează o punte de legătură între generaţii şi poate deveni călăuză pentru tinerii ce vor să aleagă acest drum. Încă nu am achiziţionat DVD-ul realizat cu acest prilej, dar am primit linkul cu filmarea oferită de Maximum Rock, pe care vă invit să o urmăriţi aici:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2I1hokFHHxriFeKxgKflQBd5zp175eDJIATllxKVkU-fJglzTFz7uyDVA&v=5IjBgtWkSh8&feature=youtu.be

Retro Rock 2020 a ales pentru prima ediţie următoarele trupe şi piese: Chromatic - ”Racul, broasca și știuca”; Olympic '64 - ”Cîntic de haiduc”; Sideral Modal Quartet - ”Ești a mea”; Rodion G.A. - ”Stele și lumini”; Progresiv TM & Roșu și Negru - ”Zburătorul”; Semnal M - ”Mai avem multe de făcut”; FFN - ”La ceasul când stele încep să apună”; Catena - ”Dorința / Hopatina”; Post Scriptum - ”Mireasma nopții”; Holograf - ”Păsări de fum”; Domino - ”Prefață”.

În perioada 07 – 08 noiembrie 2020 s-a desfășurat la Arenele Romane din București, un amplu proiect intitulat Retro Rock, organizat de către Asociația Promusic Events și cofinanțat de către Ministerul Culturii. În cadrul acestui proiect pe scenă au urcat, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români. Cu această ocazie au fost înregistrate video 11 piese, iar acestea au fost incluse pe un DVD. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect, disponibile gratuit pe internet, au făcut parte din programul de Revelion de pe TVR3.

Artiștii care au pus umărul la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu”, Mihai Pocorschi, care, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan (Promusic Events) – în calitate de producători – au făcut ca acest eveniment să existe în această variantă.

Retro Rock 2020 este un ”Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii”. Filmările realizate la Arenele Romane în București. Video producție: Tehno Plus / Burlacu Dragoș. Audio producție - Sound Studio Production.

Despre RETRO ROCK:

La începutul acestei pandemii, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor, înregistrărilor ş.a.m.d., s-a născut un prim proiect intitulat „Rockul Carantinei” („vinovați” fiind: Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete) ce a dat un sens activității lor de acasă, provocându-i într-o întreprindere creativă deosebită: muzică pentru muzică. Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, altele au primit noi interpretări. Ce a urmat... punerea în scenă a unui nou proiect intitulat Retro Rock, prin care aceste piese au fost cântate și filmate live.


Radu Lupaşcu
7 ianuarie 2021


(R273)

CALENDAR CONCERTE importante în 2021:

 1. Pink Martini - 12 aprilie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 2. Avishai Cohen - 10 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 3. Tuşnad Blues Festival - 14 - 16 mai 2021, Tuşnad, jud. Harghita
 4. Zucchero - 23 mai 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 5. Maximum Rock Festival - 04 – 05 iunie 2021, Arenele Romane, București
 6. Retro Music Festival - 11-13 iunie 2021, Romexpo, Bucureşti
 7. Nick Mason's Saucerful Of Secrets – 16 iunie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 8. Jazz in the Park - În Tot Orașul - 24 – 27 iunie 2021, Cluj-Napoca
 9. Il Volo - 8 iulie 2021, ora 20, Sala Palatului, București
 10. Byron - 10 iulie 2021, ora 21, Flavours in the Garden, Clubul Diplomatic, Bucureşti
 11. Rock la Mureș - 9-10 iulie 2021, Periam Port, Periam, jud. Timiş
 12. Wardruna - 13 iulie 2021, ora 19, Arenele Romane, București
 13. Open Air Blues Festival Brezoi - 20 - 25 iulie 2021, Brezoi, jud. Vâlcea
 14. Judas Priest - 20 iulie 2021, Arenele Romane, Bucureşti
 15. ARTmania Festival – 23 – 25 iulie 2021, Piața Mare, Sibiu
 16. Summer Well - 14-15 august 2021, ora 18, Domeniul Știrbey, Buftea
 17. Folk Rock Festival - 19-22 august 2021, Parcul Național Piatra Craiului, Zărnești
 18. Hollywood Vampires - 31 august 2021, Romexpo, Bucureşti
 19. Jazz in the Park – În Parcul Etnografic - 3-5 septembrie 2021, Cluj-Napoca
 20. OPETH - 24 septembrie 2021, Arenele Romane, București
 21. Richard Clayderman - 28, 29 septembrie 2021, Ateneul Român, București
 22. David Garrett - 26 octombrie 2021, Sala Palatului, București
 23. Al Bano & Romina Power - 11 noiembrie 2021, ora 19.30, Sala Palatului, Bucureşti

Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu - Colecţia Vibraţii singulare

Rockin by myself_3D1.jpgRockin’ by myself de DUMITRU UNGUREANU este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, prima fiind Riffuri de chitară de Gabriel Petric. Ambele fac parte dintr-un proiect artasunetelor.ro, lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu, publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012, la Editura Blumenthal, şi adună 180 de eseuri, scrise între anii 2013 - 2016, inclusiv. Eseurile relevă impactul covârşitor al muzicii asupra sufletului uman.

Scriitorul Dumitru Ungureanu îşi manifestă prima oară atitudinea polemică în domeniul muzicii rock, expediind în anul 1976, prin intermediul revistei Flacăra, o „Scrisoare deschisă către Eugen Barbu”, în care ia apărarea formaţiei Phoenix, atacată de celebrul autor într-un articol din România liberă. După 1990 publică proză şi publicistică în Viaţa Românească, Vatra, Convorbiri literare, Luceafărul, Tomis, Calende, Litere, Contrapunct, artPanorama, Observator cultural, Argeş, Ex-Ponto, Suplimentul de Cultură şi alte reviste. Semnând cu pseudonimul M. V. Pop, dedică nenumărate articole muzicii rock în reviste de specialitate ca Vox Pop-Rock, Rocker, Art & Roll, Sunete, artasunetelor.ro etc. Din 2005 susţine rubrica „Rockin' by myself” în Suplimentul de Cultură girat de editura Polirom, la Iaşi. Din 2014, o altă rubrică de gen în revista Luceafărul de dimineaţă. Din 2018, altă rubrică în Ramuri, reviste ale Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru D.U. este din 2003. În 2003, Dumitru Ungureanu este invitat și primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, în filiala Piteşti. Debutul în volum se petrece, conform cutumei instituită la Şcoala de la Târgovişte, la vârsta de 40 de ani, anume cu o selecţie de povestiri: Prunele electrice, Ed. Marineasa, Timişoara, 1996. Alte cărţi publicate: Cartea păcatelor, roman, Ed. Marineasa, Timişoara, 1996; 10 legende ale bluesului, Ed. Marineasa, Timişoara, 1997; Jertfă & Steag, povestire, Ed. Marineasa, Timişoara, 1999 (ediţia a II-a, la Ed. Eikon, Bucureşti, 2015); Lia Mora, roman, Ed. Nemira, Bucureşti, 2001; Tunul filozoafei, povestiri, Ed. Polirom, Iaşi, 2005; Alambicotheca, I, publicistică, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2008; Rockin' by myself, publicistică rock, Ed. Blumenthal, Bucureşti (ediţia I, 2012; ed. II, 2013); Alambicotheca, II, publicistică, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2013; Poetica femeilor voluminoase, roman, Ed. Eikon, Cluj, 2014; Jertfă & Steag, ediția a II-a, Ed. Eikon, 2015; Prunele electrice, ediția a II-a, Ed. Eikon, București, 2019.

Cronicile lui DUMITRU UNGUREANU sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie. Iar textul, deşi are în vedere o trupă, un gen, un concert sau un disc – în ambient de Wein, Weib und Gesang sau Sex, Drugs & Rock'n'Roll, depinde de epocă -, se auto-pulverizează, cu discret umor şi auto-ironie, devorându-şi tema. Până la urmă, aflăm multe lucruri despre tribulaţiile contemporane ale muzicii şi showbizului, de la Levon Helm, Steven Wilson, Opeth şi Tales From Topographic Oceans, prin punk, krautrock, EDM, prog, până la nume necunoscute mie, dar cel mai important rămâne drumul către sine. Mâna care duce braţul pick-up-ului către vinil e filmată în slow motion, un preludiu în(tru)cântător, cu teme(r)i şi aşteptări, întrebări şi semi-răspunsuri, meditaţii şi apostrofări, ca un purgatoriu înaintea cântării cântărilor. Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine, nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.”

Prefaţa este scrisă de profesorul Gabriel Petric. În finalul lucrării, există o postfaţă scrisă de editorul seriei Vibraţii singulare, Radu Lupaşcu, un Mini-interviu cu autorul lucrării, un CV al autorului, precum şi opinii despre autor/lucrare exprimate de jurnalişti sau muzicieni români.

Colecţia Vibraţii singulare este un proiect artasunetelor.ro.

Rockin’ by myself

Rockin’ by myself poate fi comandată la adresa: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.


Open Air Blues in the Garden Festival Ediția a 2-a

La Porțile Nemirei, într-un peisaj de vis, se reunesc, nume pe prim rang ale bluesului european și american, într-un festival grupat pe durata a trei zile: Rock-blues night, Ladies night & Final night. Blues in the garden s-a născut din dorinta de a pune Dărmăneștiul pe harta festivalurilor importante de blues. Nu ne-am propus să devenim nici ”cel mai mare” nici ”cel mai important” festival din galaxie, dar ne dorim al naibii de tare să putem realiza un concept inedit, unul premium, care să îmbine cultura muzicală, cultura gastronomică, mișcarea în aer liber cu tradițiile și obiceiurile Văii Trotușului, iar prin asta, să aducem speranța de mai bine și mai frumos în inimile celor ce locuiesc aici. Este un concept menit să integreze oamenii care vin în zonă în comunitatea locală, să exploreze Valea Trotușului și să-i descopere autenticitatea, unicitatea și frumusețile naturale si pentru câteva zile să simtă că aparține locului și comunității. Pentru că oamenii inspiră oameni... Blues in the garden este despre conectare prin muzică, despre eliberarea de dopamină și trăirea momentului prezent care oferă corpului o stare de bine și crează amintiri pline de emoție, numai bune de păstrat toată viața.

Program Blues in the garden 2021:

Vineri 27 August 2021 de la ora 18:00 - Rock-blues night

Ride on Band (RO), Will Wilde Band (UK), Artur Menezes (USA), Catfish Band (UK);

Sâmbătă 28 August 2021 de la ora 18:00 - Ladies Night

Maryliss feat AXiS (RO / SRB), Jessie Lee & The Alchemists (FRA), Dani Wilde Band (UK), Heather Newman Band (USA);

Duminică 29 August 2021 de la ora 18:00 - Final Night

The Southern Cockroaches (RO), Loup Garou Band (SRB), Rares Totu's Midnight Sun feat Dean Bowman (RO / USA), Big Daddy Wilson Band (USA / GER/ ITA).

DETALII ABONAMENTE şi BILETE

Prețul unui Abonament Acces general achiziționat presale până pe 01 martie 2021 este de 160 lei. Bilete de o zi se vor putea achiziționa la prețul de 75 lei. GRATUITĂȚI: Copii cu vârsta mai mică sau egală cu 14 ani, au acces GRATUIT, însoțiți de către un adult posesor de abonament sau bilet. Persoanele cu dizabilități au acces GRATUIT, pe baza unui certificat doveditor. Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro.


Byron 10

Pe 17 februarie trupa byron aniversează 10 ani de la lansarea albumului Perfect printr-un concert online. Miercuri, 17 februarie 2021, începând cu ora 20, trupa byron va susține un concert în live streaming pe platforma streamerse.net. Evenimentul va marca aniversarea a 10 ani de la lansarea albumului Perfect și va fi transmis în direct de pe scena clubului Expirat din București. Pe 17 februarie 2021 se împlinesc 10 ani de la lansarea albumului Perfect - un album de adaptări și re-orchestrări după cântece românești mai mult sau mai puțin cunoscute, interpretate în original de artiști precum Timpuri Noi, Alexandru Andrieș, Phoenix, Celelalte Cuvinte, Ada Milea, Nicu Alifantis și mulți alții. Albumul a marcat și colaborarea inedita a trupei byron cu regizorul Nae Caranfil și este un tribut adus muzicii românești. Evenimentul va fi transmis în direct pe platforma Streamerse.net, începând cu ora 20.00 (ora României) și va putea fi vizionat în toate colțurile lumii. Biletele pentru eveniment sunt disponibile pe Streamerse și în rețeaua iabilet.ro, iar cei care doresc să susțină trupa pot alege între trei categorii de bilete - la 35, 50 și 75 de lei - în sistem "pay what you want”. ”Perfect a fost un joc de la un capăt la altul, inițiat de Victor Panfilov, producătorul și inginerul de sunet cu care am lucrat în primii nouă ani, și dus apoi mai departe de fiecare dintre noi. Conceperea lui a durat mai mult decât plănuiserăm pentru că încercam să echilibrăm cât de cât mersul nostru pe sârmă și ne apucaserăm în același timp de alte două proiecte mari - piesa de teatru Nevestele vesele din Windsor (în regia regretatului Alexandru Tocilescu) și concertul Live underground, filmat în salina Turda. A fost o minune că am reușit să le ducem pe toate la capăt. Acum, că au trecut zece ani, putem să romanțăm povestea și să spunem că a fost greu, dar ne-a făcut plăcere, declară Dan Byron, solistul trupei. byron cântă rock cu influențe diverse, s-au înființat în 2006 și au lansat de atunci 6 albume de studio și trei DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. În 2014 au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi, a cărui lansare pe DVD a fost susținută printr-un scurt turneu de proiecții în cinematografe. Apoi a urmat albumul Eternal Return, care a fost înregistrat în High Resolution la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road. Cel mai recent disc – Nouă - este un album despre noi, despre România, dedicat nouă. Un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.


MY CROSSROADS - Nicu Patoi la 50 de ani !

Seria pieselor din cadrul proiectul PLATONIC BAND & Friends continuă cu MY CROSSROADS, de data aceasta, cei de la PLATONIC avându-i invitaţi pe BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA şi pe binecunoscutul pianist de jazz, PETRICĂ ANDREI. Piesa este lansată în ziua în care NICU PATOI, chitaristul şi liderul celor de la PLATONIC, împlineşte vârsta de 50 de ani. “Cu toate că am compus această piesă cu ceva vreme în urmă, la o altă răscruce de drumuri din viaţa mea, simt că ea are mai mult sens acum, în acest moment când îmi încep a 50-a rotaţie în jurul Soarelui!“ MY CROSSROADS este o piesă “SPECTACOL” situată la intersecţii stilistice, undeva între funk, jazz, rock şi blues şi în care cei 15 muzicieni implicaţi îşi etalează deopotrivă măiestria, talentul şi experienţa. Aranjamentul muzical al celor 10 suflători din BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA este semnat de excelentul trompetist şi orchestrator

SEBASTIAN BURNECI care nu este la prima colaborare cu NICU PATOI şi PLATONIC BAND. Piesa SCHOENBERG’S DILEMMA de pe albumul PLATONIC BAND / MIDDLE OF THE WEEK TOUR – best of live ( 2014 ) beneficiează de o spectaculoasă partitură de trompetă semnată de SEBASTIAN. PETRICĂ ANDREI este un exponent de marcă al jazzului românesc şi nu numai, fiind fără îndoială unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai genului. Dincolo de admiraţie şi prietenie, colaborarea dintre PLATONIC BAND şi PETRICĂ ANDREI este una de durată şi foarte productivă, având aproape 20 de ani. Aceştia au realizat împreună zeci de emisiuni TV, iar pe albumul PLATONIC BAND - Sweet Little 6STRING (2011). PETRICĂ ANDREI îşi pune amprenta de neconfundat în două dintre piesele discului. PLATONIC BAND este în componenţa actuală încă din anul 2007, aceasta fiind: NICU PATOI – guitar; ADRIAN CIUPLEA - bass guitar & cello; RĂZVAN LAPI LUPU – drums; BERTI BARBERA - percussion, harmonica & vocal. Colectivul BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA înseamnă: PAOLO PROFETI - alto saxophone 1; EUGEN MAMOT - alto saxophone 2; CĂTĂLIN MILEA - tenor saxophone; MARCEL PASCU - baritone saxophone; SEBASTIAN BURNECI - trumpet 1; SILVIU GROAZA - trumpet 2; LAURENŢIU MOISE - trumpet 3; FLORIAN RADU - trombone 1; ADRIAN COJOCARU - trombone 2; CRISTIAN LABUS - bass trombone. Aşadar, de data aceasta, proiectul PLATONIC BAND & Friends înseamnă PLATONIC BAND & BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA feat. PETRICĂ ANDREI şi o piesă spectaculoasă, MY CROSSROADS!


Am să îţi spun din nou

Încă de la începutul anului trecut, Dragoş Moldovan şi-a surprins fanii cu piesa Cândva, undeva şi Tăcerea. La fel ca la primele doua şi cea de-a treia, Pătura de vise, a fost compusă, scrisă şi produsă în totalitate de artist. Este cazul şi noului single, Am să îţi spun din nou. Pentru acesta, Dragoş Moldovan a filmat şi un videoclip în care apare alături de trupa sa, într-un decor care ne aminteşte de concertele live, care ne lipsesc profund în această perioadă. Dragoş Moldovan s-a făcut cunoscut publicului larg după ce a întors toate cele patru scaune la blind-urile concursului Vocea României, cu piesa Feeling Good, dar el face parte din lumea muzicală de mic. Originar din Timişoara, acesta a studiat Liceul de Muzică, iar în acest moment este student la Facultatea de Muzică. În urmă cu 10 ani, Dragoş a devenit solist al trupei, care abordează stilul hard’n’heavy şi alături de trupă, acesta a participat la numeroase festivaluri din ţară, Pandora fiind un nume important pe scena rock din vestul ţării. Pe lângă muzică, Dragoş mai are o pasiune – dresajul câinilor.


Retro Rock 2020 – filmul integral

Asociația Promusic Events prezintă: Retro Rock 2020 – filmul integral, un eveniment ce s-a desfășurat în perioada 07-08 noiembrie 2020 la Arenele Romane din București. Întregul material, ce are o durată de 2 ore, conține atât cele 11 piese ale formațiilor Chromatic, Holograf, Progresiv TM, Olympic ’64, Rodion G.A., FFN, Domino, Catena, Progresiv TM & Roșu și Negru, Sideral Modal Quartet, Semnal M, dar și interviuri cu artiștii care au urcat pe scenă, interviuri cu cei implicați în organizarea acestui proiect și un scurt material In Memoriam. Trebuie menționat faptul că în cadrul acestui proiect au urcat pe scenă, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români, iar piesele filmate au fost incluse pe un DVD ce va fi distribuit gratuit. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect, disponibile gratuit pe internet, au făcut parte din programul de Revelion de pe TVR3.

Artiștii care au contribuit la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu”, Mihai Pocorschi, care, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan (Promusic Events) – în calitate de producători – au făcut ca acest eveniment să existe în această variantă. Retro Rock este un ”Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii”.

Despre RETRO ROCK:

La începutul acestei pandemii de Covid 19, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor, înregistrărilor ș.a.m.d., s-a născut un prim proiect intitulat „Rockul Carantinei” („vinovați” fiind: Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete) ce a dat un sens activității lor de acasă, provocându-i într-o întreprindere creativă deosebită: muzică pentru muzică. Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială. Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, altele au primit noi interpretări. Ce a urmat… punerea în scenă a unui nou proiect intitulat Retro Rock, prin care aceste piese au fost cântate și filmate live. Piesele incluse, în prima ediție Retro Rock sunt: Chromatic – Racul, broasca și știuca; Olympic ’64 – Cîntic de haiduc; Sideral Modal Quartet – Ești a mea; Rodion G.A. – Stele și lumini; Progresiv TM & Roșu și Negru – Zburătorul; Semnal M – Mai avem multe de făcut; FFN – La ceasul când stele încep să apună; Catena – Dorința / Hopatina; Post Scriptum – Mireasma nopții; Holograf – Păsări de fum; Domino – Prefață.

Au fost lansate două piese bonus în cadrul proiectului „Retro Rock 2020”

DominoLa drum (Sorin Chifiriuc), piesă înregistrată în componența: Gabi Pipai Andrieș – voce, Bogdan Sandu – chitară, Bitză Recycle Bin – chitară, Cătălin Răsvan – bass, Ovidiu Condrea – tobe.

https://www.youtube.com/watch?v=EVXt2SQd2os&list=PL3MRC9cyw51p8CHOJyhYxd0f2mq6JrXaG&index=14

MondialDe va veni la tine vântul (Romeo Vanica, versuri: Octavian Goga), piesă înregistrată în componența: Andrei Hațegan – voce, chitară Roxana Niculae – voce, claviaturi.

https://www.youtube.com/watch?v=TWll2TCa_4U&list=PL3MRC9cyw51p8CHOJyhYxd0f2mq6JrXaG&index=16


De două ori Jazz in the Park

Jazz in the Park revine în 2021 cu două festivaluri: Jazz in the Park - În Tot Orașul și Jazz in the Park – În Parcul Etnografic. Cele două evenimente vor avea loc în 24-27 iunie, respectiv 3-5 septembrie, în diferite locuri din Cluj-Napoca. Pentru a nu pune în pericol sănătatea participanților, fiecare festival va fi astfel organizat încât să permită accesul unui număr limitat de oameni la concerte Jazz in the Park – câștigător al titlului Best Small Festival la European Festival Awards 2019 – revine anul acesta cu o formulă nouă care înglobează două festivaluri ce se vor desfășura în perioade diferite, în locuri diferite și având la bază concepte diferite. Ambele evenimente sunt gândite astfel încât să asigure accesul publicului la concerte, dar într-un număr restrâns de persoane și în condiții de maximă siguranță, pentru a nu se pune în pericol sănătatea participanților.

’’Înțelegem foarte bine situația în care ne aflăm și restricțiile asupra evenimentelor. Cred că am dovedit asta prin proiectele livrate anul trecut. În același timp, în comparație cu alte festivaluri, noi avem de a-l adapta pe al nostru la aproape orice capacitate. Dacă vor fi permise concerte cu 100 de participanți, o să le organizăm cu aceiași seriozitate și interes cu care am organizat în trecut concerte cu mii de participanți. Dacă restricțiile se vor relaxa, vom fi pregătiți să ne adaptăm din nou. Trebuie să ne asumăm de pe acum că lucrăm la acest proiect pentru a avea timp suficient în a-l pune la punct, indiferent de condiții. Ne propunem să fim un exemplu de bune practici, la fel cum am fost cu toate deciziile pe care le-am luat în trecut. Însă e important atât pentru noi, cât și pentru public, artiști și parteneri, să arătăm că îndrăznim să ne gândim la ceva, că suntem dispuși să facem ceva atâta timp cât este o șansă’’, a precizat Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

În 24-27 iunie 2021 va avea loc Jazz in the Park – În Tot Orașul, festival ce marchează a opta ediție a Jazz in the Park și care se va desfășura în mai multe locuri din Cluj-Napoca, și nu doar în Parcul Central, ca până acum. În cele patru zile de festival, în cel puțin patru zone diferite din oraș, precum Iulius Parc, Muzeul de Artă, Aleea Stadionului sau Parcul Central, vor exista scene pentru peste 40 de concerte și evenimente speciale din festival. Conceptual, festivalul din iunie va fi orientat prin proiectele sale spre comunitatea locală și spre dezvoltarea pieței de jazz, așa cum s-a întâmplat la toate edițiile Jazz in the Park.

Jazz in the Park – În Parcul Etnografic, în schimb, va fi un festival al cărui focus va cădea pe zona experimentală a jazzului. El se va desfășura în 3-5 septembrie 2021, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Construirea festivalurilor sub această formă le permite organizatorilor nu doar să ofere un mediu sigur, lipsit de riscuri pe timp de pandemie, ci și să creeze contextul perfect de care să beneficieze toți cei care vor să asculte muzică bună sau care vor să se implice în eveniment, fie că vorbim de public, artiști, parteneri sau vendori. În același timp, organizatorii garantează că promit doar ceea ce într-adevăr pot face, că vor fi sinceri și transparenți cu publicul și partenerii, indiferent de consecințe, și că se vor adapta rapid la orice scenariu, prielnic sau nu. Singura dorință a organizatorilor este ca publicul să ASCULTE. ’’Decizia de a face două evenimente nu este influențată de pandemie și face parte din direcția de dezvoltare a brandului Jazz in the Park. Am simțit încă din 2019 că e greu să dezvoltăm și mai tare proiectul din Parcul Central și că dezvoltarea trebuie să vină pe orizontală, cu alte proiecte și concepte noi. Iar experiența de anul trecut cu Parcul Etnografic, atât ca eveniment, cât și colaborare cu cei de acolo, ne-au făcut să dezvoltăm un concept pe termen lung pentru acest loc. Când vom reveni la un context normal, ne dorim să funcționăm cu două evenimente în Cluj, în paralel. Primul va rămâne în Parcul Central, va fi cu acces liber și va deschide vara, iar cel din Parcul Etnografic va fi cu acces pe bilete și cu o capacitate limitată. Diferența între ele va fi în esență conceptuală: primul va fi orientat mai mult spre comunitate, spre parteneriate, spre multe proiecte educaționale și de dezvoltare a pieței de jazz, iar cel de-al doilea își propune să fie mai experiențial, mai concentrat pe artiștii care concertează. Am contribuit 7 ani la dezvoltarea audienței de jazz din România, iar proiectul din Parcul Etnografic va măsura impactul nostru’’, a mai spus Alin Vaida.


Radu Lupaşcu
20 februarie 2021


 

Baicea Blues Band

conquette.jpg

Afis_Tusnad Blues 2021.jpg

Afis_Brezoi 2021.jpg

Afis_Tusnad Rock 2021.jpg

Afis_Darmanesti Blues.jpg